Šta je novo?

LINUX instalacija - Dual boot

• Začetnik teme Začetnik teme Svetac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Svetac

Čuven
Učlanjen(a)
15.08.2002
Poena
604
Interesuje me ima li ko iskustva sa recimo postavljanjem linuxa na racunar gde se vec nalazi XP. ima li nekih problema i ako ima kako ih resiti.

Hvala !

Ja imam xp i linux (Red Hat 7.2 distribucija).
Postavljanje linuxa je izuzetno lako (ja sam ga bar 15 puta instalirao🙂)
Boot Linuxa mozes da odradis na 2 nacina: preko nekog loadera (GRUB, LILO) sto se definise prilikom samog instaliranja Linuxa ili bez instaliranje navedenih loadera tako sto ces podizati Linux pomocu boot diskete (za pocetak preporucljivo).
Kakvi problemi mogu nastati? Ne znam koliko si upucen u srz instalacije ali onako informativno reci cu ti da su ti potrebne 2 particije (jedna je root a druga je swap). Pretpostavljam da shvatas cemu sluzi root particija, a swap particija otprilike dodje isto sto i .swp fajl koji pravi windows (i obicno je njena velicina 2x veca od kolicine rama koji posedujes).
I na kraju ukoliko se odlucis na neki od pomenutih loadera (sa kojima na zalost imam lose iskustvo pa sam se ipak opredelio za boot disketu) i ukoliko dodje do toga da windows nece da se podigne, onda sve sto treba da uradis je da u DOSu otkucas fdisk /mbr i da se vratis na staro...
Sve ostalo naucices uz malo experimentisanja kao i svi ostali

Svetac je napisao(la):
Interesuje me ima li ko iskustva sa recimo postavljanjem linuxa na racunar gde se vec nalazi XP. ima li nekih problema i ako ima kako ih resiti.

Hvala !

Pa mogu da ti kazem da nema nikakvih problema.
ja imam Mandrake i WinXP i rade savrseno.
Logicno,trebaju ti bar boot i swap particije,pri cemu swapo treba da bude max 2x veci od RAMa.
Na veliko razocarenje kolege iz prethodnog posta Lilo ili Grub MORAS instalirati samo je pitanje gdje,tj. da li ces u MBR ili ces na pocetak Linux particije.
Preporuka 1 je da ne formatiras disk u ext2 pomocu Partition Magica ili slicnih sra*a nego da oslobodis prostor na hardu(znaci bez file systema) i pustis da Linux prilikom instalacije sam formatira
Preporuka2 je da prilikom instalacije odaberes advanced instalaciju, da sve pratis i kad trazi lokaciju za Lilo ti je instaliras na linux boot particiju(kod mene umjesto na /dev/hda instaliran je na /dev/hda5), zatim napravis boot disketu, podignes Linux sa nje i u terminalu kucas(prije toga ubacis praznu DOS disketu u drajv)
dd if=/dev/hda5/ bs=512 count=1 of=/mnt/floppy/linux.bin
da bi boot sektor snimio na disketu u linux.bin fajl
Taj linux.bin snimi na c:\ a u WinXP boot.ini dodaj putanju do toga linux.bin fajla
tj.
nesto slicno ovome
c:\linux.bin="Linux Mandrake 8.0"
i prilikom dizanja sistema pojavice ti se NT Loader sa 2 opcije
Windows XP
i taj tvoj Linux
Preporuka:stavi pauzu prilikom startovanja LILO-a na 0(to je kod instalacije linuxa)
Na taj nacin ces kad god formatiras windows disk moci da vratis sacuvani *.bin fajl i dodas ga u boot.ini i da ponovo dignes linux bez problema i straha da ce ti Windows instalacija pokvariti mbr sa LILo-om .
Procackaj po forumu.Ima jos postova na ovu temu
A ako bas ne znas nista o Linuxu procitaj dokumentaciju uz njega,tj.bar objesnjenje strukture direktorijuma i fajl sistema

Hvala na pomoci...

Jos uvek se nisam odlucio koju distribuciju linuxa cu staviti, a sto se tice particija... imam dva odvojena HD-a i u ovoj varijanti sam planirao da linux stavim na D particiju odn D disk... ako bude nekih problema a verovatno hoce (proklet bio marfi) neka mi je bog u pomoci😀

P ja bih probao sa Mandrake-om a onda bih tek mozda razmislio o SuSe ili RedHat-u.
Ako ti je taj disk d: , primary slave onda se u Linuxu zove hdb.To znas?

Filo je napisao(la):
P ja bih probao sa Mandrake-om a onda bih tek mozda razmislio o SuSe ili RedHat-u.
Ako ti je taj disk d: , primary slave onda se u Linuxu zove hdb.To znas?

Da u pravu si iskustva sa Linux-om su mi skoro nikakva, tako da ce to verovatno biti problem.. U svakom slucaju pretpostavljam da uz ditribuciju linuxa ide i upustvo i objasnjenje pojmova vezanih za sam linux tako da cu kada pocnem da radim na linux-u verovatno znati malo vise 🙂 .

U svakom slucaju prihvatam sve sugestije savete i iskustva.. jer je mnogo bolje kada ljudi koji vec imaju neka znanja pomognu nama koji nemamo pojma.

Pa uglavnom ide.Npr.(ono sto ja imam pa i pricam o tome) uz RedHat 7.2 dobijes pun cd raznoraznih helpova i manuala i how-to dokumenata u html i pdf formatu,tako da mozes prvo to da iscitas a onda tek da krenes u instalaciju!Vjerujem da je slicno stanje i sa svim novijim distribucijama.
ja sam se zadrzao na Mandrake 8 zato sto imama dtajvere za Conexant HCF i Geforce bas za njega i mrzi me da downloadujem megabajte sa interneta da bi presao na neku malo noviju distribuciju!

instalirao sam red 7.3 i sve je teklo ok medjutim... nikako da nateram AUDIGY i ext. modem da prorade... ima li neko slican problem ili jos bolje resenje...

ko imas eksterni serijski modem, trebalo bi da radi i to bez drajvera. Samo treba da vidis da li ti je modem prikljucen na COM1 ili COM2 i da podesis dial-up softver da koristi modem device /dev/ttyS0 ili /dev/ttyS1.

Svetac je napisao(la):
instalirao sam red 7.3 i sve je teklo ok medjutim... nikako da nateram AUDIGY i ext. modem da prorade... ima li neko slican problem ili jos bolje resenje...

Da li je Audigy uopste podrzan?
Idi na redhat sajt pa vidi.Trebalo bi da imaju neku hardware compatibility listu.
A ako je externi modem usb znaci da nije hardverski tako da ces morati da ga mjenjas za neki serijski externi ili interni winmodem za koji imaju drajver

Nazad
Vrh Dno