Svetac je napisao(la):
Interesuje me ima li ko iskustva sa recimo postavljanjem linuxa na racunar gde se vec nalazi XP. ima li nekih problema i ako ima kako ih resiti.
Hvala !
Pa mogu da ti kazem da nema nikakvih problema.
ja imam Mandrake i WinXP i rade savrseno.
Logicno,trebaju ti bar boot i swap particije,pri cemu swapo treba da bude max 2x veci od RAMa.
Na veliko razocarenje kolege iz prethodnog posta Lilo ili Grub MORAS instalirati samo je pitanje gdje,tj. da li ces u MBR ili ces na pocetak Linux particije.
Preporuka 1 je da ne formatiras disk u ext2 pomocu Partition Magica ili slicnih sra*a nego da oslobodis prostor na hardu(znaci bez file systema) i pustis da Linux prilikom instalacije sam formatira
Preporuka2 je da prilikom instalacije odaberes advanced instalaciju, da sve pratis i kad trazi lokaciju za Lilo ti je instaliras na linux boot particiju(kod mene umjesto na /dev/hda instaliran je na /dev/hda5), zatim napravis boot disketu, podignes Linux sa nje i u terminalu kucas(prije toga ubacis praznu DOS disketu u drajv)
dd if=/dev/hda5/ bs=512 count=1 of=/mnt/floppy/linux.bin
da bi boot sektor snimio na disketu u linux.bin fajl
Taj linux.bin snimi na c:\ a u WinXP boot.ini dodaj putanju do toga linux.bin fajla
tj.
nesto slicno ovome
c:\linux.bin="Linux Mandrake 8.0"
i prilikom dizanja sistema pojavice ti se NT Loader sa 2 opcije
Windows XP
i taj tvoj Linux
Preporuka:stavi pauzu prilikom startovanja LILO-a na 0(to je kod instalacije linuxa)
Na taj nacin ces kad god formatiras windows disk moci da vratis sacuvani *.bin fajl i dodas ga u boot.ini i da ponovo dignes linux bez problema i straha da ce ti Windows instalacija pokvariti mbr sa LILo-om .
Procackaj po forumu.Ima jos postova na ovu temu
A ako bas ne znas nista o Linuxu procitaj dokumentaciju uz njega,tj.bar objesnjenje strukture direktorijuma i fajl sistema