Šta je novo?

Linux i via8233a ac97

• Začetnik teme Začetnik teme DusaN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
855
Da li mogu negde da se nabave drajveri za via8233a, posto oni sa viaarena sajta ne rade ako nije kernel 2.4.18, a ja sam zbog podrske za via8233a IDE kontroler instalirao 2.4.19-rc1. I namestio sam sve da radi, ATA133, XFree..., sve sem zvuka. Znaci da li ima da se downloaduju sourceovi drajvera za via8233a AC97 zvucnu. Probao sam one sa viaarena sajta, one koji idu uz kernel, i alsa drajvere i nijedne nisam uspeo da instaliram.
Jedino da probam OSS, ali oni nisu free a nisam video krakove za njih.

Nazalost nista🙁

A najzanimljivoje je sto sam instalirao ALSA drajvere bez problema, ubacio one alias linije u modules.conf za ALSA i OSS/Free ALSA emulaciju i svi oni mixeri (aumixer, amixer, alsamixer) rade i prepoznaju karticu, doduse nisam pustao nijedan zvuk iz konzole, ali zato kada optvorim X prozore🙂 nista. U infou za sound server stoji da je kartica tu (model, irg i jos par stvari), jedino sto dve stavke, synth i jos jedna, sada se ne secam, pise not enabled ili tako nesto.
Kako to da ukljucim ili da se vratim na default kernel i da sacekam 2.5.xx final?

DusaN je napisao(la):
Nazalost nista🙁

A najzanimljivoje je sto sam instalirao ALSA drajvere bez problema, ubacio one alias linije u modules.conf za ALSA i OSS/Free ALSA emulaciju i svi oni mixeri (aumixer, amixer, alsamixer) rade i prepoznaju karticu, doduse nisam pustao nijedan zvuk iz konzole, ali zato kada optvorim X prozore🙂 nista. U infou za sound server stoji da je kartica tu (model, irg i jos par stvari), jedino sto dve stavke, synth i jos jedna, sada se ne secam, pise not enabled ili tako nesto.
Kako to da ukljucim ili da se vratim na default kernel i da sacekam 2.5.xx final?

Cisto zbog mirne savesti ja bih probao pustanje zvuka iz konzole, napr sa 'mpg123 imefajla' ili nekim drugim konzolnim mp3 plejerom. Ne znam koji GUI koristis, ali KDE ima puno problema sa zvukom ( arts server je po mom misljenju najgora stvar u celom kde-u). Ne koristim Gnome, mozda on radi bolje.
A jesi li probao da na 2.4.18 kernel primenis patch koji daje podrsku za ata133 i via8233a? Pretpostavljam da postoji tako nesto.
Drugo, kompajliranje kernela....proveri ponovo jesi li pravilno ukljucio podrsku za zvuk.
Trece, sound server, synth, mixer itd.....alsactl je napravio /etc/asound.conf fajl, izedituj ga i rucno menjaj vrednosti parametara.

Nazad
Vrh Dno