Šta je novo?

Linux i PowerSaving za sve K7 - radi!

• Začetnik teme Začetnik teme trx
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

trx

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2004
Poena
619
Ne znam da li ovde ima ljudi nesto posebno zainteresovanih za Linux i da li je ovakva tema vec bila aktuelna. Ipak, s obzirom da sam prezadovoljan (nadam se ne prerano) rezultatima, resih ovo da podelim sa vama!

http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/HOWTO/other-formats/html_single/Athlon-Powersaving-HOWTO.html

Kod mene radi! :banana:
Temperatura u leru je otisla sa ~52C (moj Gigabyte cita direktno iz procesora) na ~40C !!! :happy:

Do sada nisam primetio nikakav pad performansi. Pokusao sam vise puta da kompajliram bzImage sa PowerSaving-om i bez njega ali sam dobijao identicne rezultate... :Klanjanje

Moja masina je Barton 2500+@3000+ i Gigabyte GA-7VT600-1394
Kod mene posao odradjuje skripta:

Kod:
#!/sbin/runscript
# Copyright By TnT ;)

depend() {
        # don't want to mess with this until system is completely up
        need local
}

start() {
        ebegin "Turning ON PowerSaving on this KT-600..."
            setpci -v -H1 -s 0:0.0 D2=$(printf %x $((0x$(setpci -H1 -s 0:0.0 D2) | 0x80)))
            setpci -v -H1 -s 0:0.0 D5=$(printf %x $((0x$(setpci -H1 -s 0:0.0 D5) | 0x02)))
        eend $?
}

stop() {
        ebegin "Turning OFF PowerSaving on this KT-600..."
            setpci -v -H1 -s 0:0.0 D2=$(printf %x $((0x$(setpci -H1 -s 0:0.0 D2) & 0x7f)))
            setpci -v -H1 -s 0:0.0 D5=$(printf %x $((0x$(setpci -H1 -s 0:0.0 D5) & 0xfd)))
        eend $?
}

E, sad bih ja voleo da mi neko napise nesto zbog cega sve ovo sto sam odradio ne valja, jer mi se cini isuvise dobrim da bi bilo istinito pa svakog casa ocekujem da mi nesto ode u k... persun :wall:

Poslednja izmena:
Na KT-600 mi sve radi kako treba. Na KT-133 mi je chipset ispustao nekakvo pistanje pa sam bio primoran da iskljucim to "hladjenje". Ipak su mi usi bitnije od tih 8C na CPU-u :eyebrows:

Inace, pistanje i seckanje zvuka je poznat bug na starijim chipset-ovima. Kazu da ovi novi chipset-ovi sve vare OK. Mada sam jos cuo i da bi na NForce2 trebalo da se promene 2 registra (kao kod KT-600) da bi rad bio stabilan.
Tako da, ako neko isprobava NForce2, bolje da koristi onu prvi od dva nacina koji postoje na: http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/HOWTO/other-formats/html_single/Athlon-Powersaving-HOWTO.html

:wave:

To sam ja odavno skinuo 😉 Samo još da „izgradim“ lm_sensors, da bih mogao da proverim rad svega toga 🙂

Meni su lm_sernsors-i pravili probleme sa 2.4.x kernelima i ovom KT-600 plocom, mislim, nisu pravili probleme ali su ocitavali neke debilne vrednosti. Od kako sam presao na 2.6.x sve radi sjajno, samo treba imati pravu kombinaciju kernel - lm_sensors...

Posle toga ubacis KSensors u tray i svaki MBM moze samo da ti zavidi 😉

Još kad dodaš i hddtemp... Ma Bog da te vidi 🙂

LM, izgleda da će sve ovo da popričeka. Jer mi lm_sensors traži da u kernel ukompajliram i2c podršku, a to mi se baš i ne radi. Mislim, moraću to da odradim, ali tek kad uzmem TV kartu, kad radim, da bar znam zašto radim 😉

Zavisi koji kernel koristis - kod 2.6.x ti ne treba nista od ovih userspace programa (i2c).

Sto se hardova tice, njih monitorisem pomocu
Kod:
smartctl -a /dev/hda
pa onda grep-ujes temperaturu... To izgleda otprilike ovako:

home.smart-temp-ca-month.png

😉

Poslednja izmena:
Pa ne treba ni za ovaj 2.4.26. To postoji u kernelu već, ali nije ukompajlirano po defaultu 🙁

Nazad
Vrh Dno