Šta je novo?

Linux i pitanja

soulfly

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2002
Poena
619
(RH8 - GNOME)
U Knoppixu sam video taj neki KDEov package manager koji me je odusevio (prikazuje sve sto postoji, koji su fajlovi, gde, komentari ako postoje). Meni je prvog dana bilo interesantno raditi nesto sa rpm-om u terminalu, ali sada ne, plus neproduktivno je i hocu graficki front end. E, nesto nije u redu sa Red Hatovim package managerom, jer kada ga iz "starta" (kako se to u linuxu zove?) pokrenem, on krene od ucitava podatke i kada progresbar dodje do kraja, program nestane. Da li neko mozda zna u cemu bi mogao biti problem i kako da ga uklonim? Ranije mi se desilo to da instalacija nekog programa se ponasala na slican nacin, tj. dodje prog-bar do kraja i onda se tu zamrzne.
Skinuo sam Gnome-RPM, koji zvuci odlicno, ali tu je sad drugi problem: izmedju ostalog njemu je potreban libghttp, odnosno Gnome-http, koga configure prijavljuje kao da fali (kada pokusam da ga kompajliram), medjutim kada sam probao da instaliram taj paket sa cda dobio sam poruku da je vec instaliran. I sta sad? Postoji mogucnost da ga ja kompajliram i ovako, a da on ostane bez rpmfind ekstenzija, sto zvuci prilicno neprihvatljivo.

P.S. izvinjavam se zbog glupog imena threada, ali planiram da ga "koristim" i ubuduce , pa tako...

Poslednja izmena:
generalni savet je da se koriste sto novije distribucije jer su u njima ispravljenje i doradjene mnoge stvari. jendostavno, ne verujem da bi slicnih rpm problema imao sa FC2.

koriscenje necega sto je 3 generacije iza aktuelne je stvarno mazohizam... 😉

Nemam razloga. Jos uvek znam malo toga u Linuxu, a osmicu sam nabavio ranije. Ovo sad nije valjda neresiv problem, pa da zbog toga instaliram novi distro. Kada budem uznapredovao, naravno...

pa poenta je u tome sto su novi distro-i laksi za pocetnike - kad budes uznapredovao neces imati problema ni sa starim distro-ima...

TRX ti daje dobar savet - FC2 (ili kako neko ume da kaze - RH11) je mnogo uznapredovala i tebi kao pocetniku bi olaksala svakojake muke.

🙁 Bez veze. Kao da sam ne-znam-šta radio i sad moram da uzmem novi OS.
Koliko je (i da li je uopšte) Fedora kompatibilna sa ranijim verzijama? Da li bih pri instalaciji praktično morao da formatiram particiju? Vrlo malo sam informisan oko ovoga, jedino što sam slušao jednog tipa proletos otprilike kako priča kako je prva verzija dosta nestabilna, pa ja sad imam neku predrasudu kako je sve oko Fedore nekako klimavo.
Prvo, ne verujem da bih mogao uopšte da je nabavim do oktobra (dok se ne okupi ekipa 😉 ), a ja bih što pre. Ako praktično nema razlike u načinu na koji bih instalirao Fedoru u odnosu na neki drugi distro, onda da li je možda bolje da uzmem neki drugi, npr. SuSe, koji mi je lako nabaviti? Jer ja sam zamislio da instaliram neku što minimalniju varijantu, da kapiram po malo (mislim, svako može da klikće i radi nešto bez veze), pa onda da dodajem i postepeno se maksimalno prebacim na linux - zato mi i treba ovaj Gnome-RPM, da ogolim malo tu osmicu. Kakav package manager ima Fedora?

isti kao i redhat
uzmi ti fino knoppix pa vozi malo dok se ne uhodas

ako si pocetnik i polako ulazis u vode linux-a, najbolje ti je da uzmes mandrake-a. lepo uzmes 10.0 i instaliras ga full da ti se ne bi dogodilo da negde zapnes ili nesto ne mozes zato sto nemas neki paket. zauzece ti oko 4 - 4.5GB, ali te makar nece boleti glava. kasnije, kad uznapredujes i ovladas linux-om - pravac: gentoo! 😉

p.s. i mandrake ima odlican package manager...

Naravno, ovde ce se uvek savetovati bas onaj distro koji nemas instaliran, jer je promena distroa resenje svih tvojih problema :d
Ako je RH, onda ti treba Mandrake. Ako je Mandrake, onda uzmi Suse. Ako si sve to vec probao, onda treba da uzmes Slack, jer je Slack naj. A ako je i to pase, onda su tu uvek BSD-ovi...

pa naravno!si ti ocekivao nesto drugo u srbiji gde su svi najpamentiji? :banana:
evo primera:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=45529&highlight=distro
mislim da je definitivno najbolje da instaliras distro koji mozes najjednostavnije nabaviti - a ako ti bas treba neki poseban program, mozes ga doinstalirati kad god hoces pa se na kraju uglavnom sve svede na isto

silverglider je napisao(la):
Naravno, ovde ce se uvek savetovati bas onaj distro koji nemas instaliran, jer je promena distroa resenje svih tvojih problema :d
Ako je RH, onda ti treba Mandrake. Ako je Mandrake, onda uzmi Suse. Ako si sve to vec probao, onda treba da uzmes Slack, jer je Slack naj. A ako je i to pase, onda su tu uvek BSD-ovi...

ma ne, posto je pocetnik nejbolje da je uzeo debian-a pa da se kompletan forum pretvori u objasnjavanje o tome! :wall:

naravno da je bolje bilo da je uzeo mandrake ako je pocetnik. to je odavno aposlvirano na milion foruma. ali uvek postoji ono "sto bi nesto (ucenje linux-a) moglo lako ako vec moze tesko"... ccc...

🙂 Ma, dobro, evo juče sam dosta vremena proveo na hatu i sve ide ok, mislim nije to sad ne znam kako komplikovano oko paketa i organizacije fajlova i ostalog. Odustao sam od tog Gnome-RPM, ispada da je on valjda ako sam dobro zapamtio bi uključen u RH distro zaključno sa verzijom 7 i onda više ne, uglavnom tip je prestao sa daljim razvojem. Ipak je izgleda dovoljan rpm, odnosno komande -qa i -q -i paket za pregled stvari.
Evo na primer, pošto nešto nije u redu sa ovim programom što se otvara iz start menija i prikazuje te osnovne sistemske pakete, ja mogu da pogledam kako se zove i da ga isto izbrišem kao i bilo kog drugog i onda ponovo instaliram sa CD-a da vidim hoće onda biti u redu - ništa se neće poremetiti u međuvremenu?

Ok.
Da li postoji mogućnost da programi zapamte poziciju i veličinu? Ako ne može Window Manager, gde da tražim neke konfiguracione fajlove da to ručno podesim za bar po neki program (terminal, na primer)?

Poslednja izmena:
Desni klik na title bar konkretnog programa, pa biranje opcije u meniju?

Mislim na to da kada se program sledeci put pokrene, sam bude resizovan u dimenzijama i na mestu na kom je bio pri poseldnjem zatvaranju. Da ne moram svaki put da razvlacim i pomeram od desne ivice terminal, gedit...

Pa klikom na title bar bi trebao da dobijes context meni, stavka advanced / store window settings (tj. position & size). Naravno da je to za sledeci start, nece se sam od sebe menjati za vreme aktuelne sesije valjda?

Nema te opcije, samo mini, maxi, shade, move, resize, i close + workspacei. Mozda je to uvedeno tek u novijim verzijama?

Sta to vozis tacno trenutno?

Ne, mislio sam na desktop okruzenje, window manager...

GNOME, XFree86... ovo sam u stvari i hteo da pitam posle ovoga. Ne secam se instalacije, odnosno sta me je sve pitao, secam se samo da je postojao izbor izmedju GNOME i KDE. XFree86 je X Window System; kako uopste ide neka hijerarhija? GNOME > Xfree86 > neki-window-manager? Ne znam koji mi je, ni gde da pogledam. Ok, gnome i kde, ali u cemu je razlika izmedju svih ovih: KDE, GNOME, XFCE, Enlightenment, Window Maker, IceWM, AfterStep, Sawfish, Fluxbox, Blackbox?? Svi su oni window manageri? Da li uz distro dolazi tako nekih pet-sest, ili samo gnome i kde, a ostali se mogu skinuti? Gde da u RH8 pronadjem neki program koji prikazuje neke osnovne informacije o svim paketima koji su na cd-ovima (cemu sluze, pre svega)?

U Extras > Preferences > Sessions sam nasao metacity, to je dakle window manager, verzija 2.4.0.92. Ostala pitanja ostaju...

Mozes bez problema instalirati sve te stvari - i KDE i GNOME i ostale window managere; jedan drugom nece smetati, a ti kod logina u X-u biras koji ces koristiti prilikom te sesije. Dakle, uvek mozes da se izlogujes iz GNOMEta i ulogujes u KDE.

Hijerarhija je grubo receno sledeca - u podnozju sedi X server na kojeg se vezu drajveri i drugi servisi (font server za X, recimo). On obezbedjuje graficke modove i rezime rada. Naziva se serverom bas zato sto se i ponasa kao server; sto ce reci - mozes u mrezi imati jedan jak racunar sa X serverom i nekoliko slabijih masina na kojima nemas graficko okruzenje -> te slabe masine mogu da otvore graficki rezim tako ta im taj X server pruza GUI usluge. To je takozvani remote X sesion. X server obezbedjuje tzv screen objekat. Cak mogu da se i rade razlicite kombinacije. Recimo da imas dva linux racunara u mrezi, oba sa X-om. Ovaj tvoj lokalni je definisao screen :0. Mozes medjutim da koristis Xnest (nested X server) da u posebnom prozoru otvoris remote sesiju sa onog drugog udaljenog X servera - recimo "xnest 192.168.0.1:1 -geometry 800x600" ce otvoriti novi screen :1 dimenzija 800x600 (pojavljuje se kao zaseban prozor) kao remote sesiju sa mrezne masine 192.168.0.1. Tada mozes da startujes neki program na tom drugom screenu (npr. "xterm :1" ) koji ce da opsluzuje ta udaljena masina. Korisno mozda za developere pod linuxom (i na jednoj masini) da vide kako ce im program izgledati u razlicitim ili nestandardnim (pda) rezolucijama. Dakle, posao X servera je da obezbedi screen.
Uz njega obicno ide i set dodatnih programa, kao sto je pomenuti xnest, zatim xterm (terminal emulacija), xdm - X display manager (ciji je posao da opsluzuje razlicite sesije korisnika pod X-om, tj. login i slicno - pogotovo vazno u slucaju udaljenih X sesija), itd.

Iznad njega ide Window Manager. On omogucava manipulaciju grafickim objektima (window, button, itd). On iscrtava okvir prozora, title bar, okvire dugmica, itd, itd. Generalno, program pisan za X server ce raditi i na golom X-u, i bez window managera, samo sto nece imati te stvari - okvir oko prozora, title bar, itd pa se kreirani prozor nece moci misem pomerati, risajzovati, itd. Zato se taj sloj i zove "window manager". On ujedno definise i stil prikaza (drugaciji scroll barovi, combo boxovi, itd).
Posto ne postoji jedan strogo propisan window manager (kao u slucaju win32 GDI-ja kod MS-a), ostalo je otvoreno da svako moze da napise svoj window manager. Zato postoji vise window managera; autori su za njih koristili razne biblioteke u pisanju; za GNOME je recimo podloga uvek bila GTK+, a za KDE qt i kdelibs. Bas po broju mogucnosti i funkcionalnosti se razlikuju. Jedan BlackBox i IceWM su mali, lagani i brzi, ali sa manjim setom mogucnosti - za neke primene je kljucna brzina, za neke vrlo mali prostor na disku koji zauzimaju, itd. GNOME i KDE su vec toliko narasli sa pratecim alatima i programima, da se vise ni ne nazivaju window managerima, nego "desktop okruzenjima". I sam znas sta vec ima u njima - od hardware browsera do razlicitih multimedijalnih plejera (sto svakao nije na spisku zaduzenja jednog window managera). Cak imaju i neke alate koji zamenjuju standardne X alate, recimo KDE ima kdm, a GNOME gdm - programe koji zamenjuju X-ov standardni xdm. To je ono sto te pita za user/pass u runlevelu 5, tj. kad se podigne X.

RH8 bi pored KDE-a i GNOMEta trebalo da sadrzi sigurno i Window Maker od tih light weight window managera. Mozes da instaliras sve njih; config fajlovi su vec tako namesteni da se svi oni pojave u meniju (session) gdm-a i kdm-a.

Za svaki rpm paket mozes jednostavno da vidis za sta sluzi; otvoris mc u terminalu i u njemu udjes u rpm fajl, bas kao sto ulazis u zip ili rar fajl u total commanderu. Unutra ces videti info.txt fajl u kojem ti pise za koji je distro, koja je verzija, opis paketa za sta sluzi, itd. Takodje tu imas i cpio fajl, koji po otvaranju tacno pokaze koji su fajlovi u rpm-u i gde ce da se instaliraju. Najlepse je to sto tako sa mc-om mozes i rpm-a i da extraktujes pojedinacne fajlove (ukoliko su osteceni ili obrisani) bez da se rpm "zvanicno" instalira. Bukvalno kao zip sa spakovanim poddirektorijumima.

Za dodatne pakete odes na rh sajt, pogledas gde su lokalni mirrori i mozes da skidas besplatno novije pakete, apdejtove i slicno. Ukoliko trazis neke stvari koje ne dolaze standardno u paketu, nije lose da se pocne od http://rpmfind.net/ sajta. Online search za pojedine pakete, biblioteke, itd. Ispise tacno listu po verzijama paketa i za pojedine distroe.

Dakle, taj window maker nadjes na instalacionim diskovima, istaliras ih (rpm -ivh), izlogujes se iz gnoma, na tom login screenu (gdm najverovatnije) resetujes X server (ctrl+alt+backspace) i trebalo bi da ti je i window maker na raspolaganju pod 'session' menijem i vec mozes da se ulogujes u njega.

Poslednja izmena:
Hvala na ovome 🙂 , sad imam zanimaciju za neko vreme.

Nazad
Vrh Dno