Šta je novo?

Linux i mis s' tockic

• Začetnik teme Začetnik teme Vocko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vocko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
679
Ne mogu nikako da namestim da radi tockic.
u konzoli kucam cd /etc/x11/xf86config i dobijem sledecu poruku bash: cd: /etc/x11/xf86config: No such file or directory . Prvo sam se istripovao da nema fajla, pa sam isao postepeno tj cd /etc/x11, onda sam uradio dir i video da je xf86config fajl tu. Opet sam probao isto, ali bez efekta, probao sam i sa edit xf86config , ali sam dobio prazan fajl.
Sta da radim ?? Navikao sam se na tockic, pa mi je sada sve cudno kada ne mogu da skrolujem 🙂

rucno edituj XF86Config(-4) i pod sekciju gde ti je mis (input device) ubaci

Option "ZAxisMapping" "4 5"

i radice.

DusaN je napisao(la):
rucno edituj XF86Config(-4) i pod sekciju gde ti je mis (input device) ubaci

i radice.

Jok netje da radi...
javlja bash: syntax error near unexpected tiken 'XF86Config(-' kada kucam edit xf86config.

Nepopravljiv si.
Prvo hoces da se sa cd komandom prebacis "u fajl" umesto "u dir", a sad, kad si se i prebacio, ne gledas spisak fajlova 😀

Naravno da ti javlja gresku, posto fajl u imenu nema zagrade. Covek ti je napisao "XF86Config(-4)" zato sto postoje dva fajla; jedan sa, a drugi bez "-4" sufixa. Ovaj bez "-4" sufixa sluzi kao konfiguracioni fajl ukoliko koristis XFree86 server nizi od verzije 4 (najcesce v3.3.6), a ovaj sa "-4" je za X servere v4.x.x i to je taj koji tebi treba.

Otvoris terminal (ikonica sa monitorom, kad moram tako 😀) -> dobices shell, kucas "mc" (klon norton commandera) -> odes u zeljeni direktorijum -> editujes zeljeni fajl. Tasteri su isti kao u norton/windows/total commanderu; F3 je view, F4 je edit, F5 je copy, itd.

Sekcija za misa treba da je ovakva:
[code:1]
Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "Emulate3Buttons" "no"
EndSection
[/code:1]

Protocol stavka opisuje tip; "PS/2" je PS/2 - logicno; "IMPS/2" je USB protokol za misa (ne verujem da jos uvek vozis serijski).
Device opcija govori na koji je fizicki port prikljucen mis, napisao sam u drugom threadu koji su koji portovi, ovde samo skraceno:
/dev/psaux je PS/2 mis
/dev/input/mice je USB mis

Generalno, postoji /dev/mouse, ali to je samo shortcut. Dakle, prilikom instalacije linux detektuje da li imas serijski, PS/2 ili USB mis i napravi /dev/mouse shortcut ka uredjaju (koje sam gore naveo). Sasvim je svejedno da li ces koristiti /dev/mouse shortcut ili /dev/psaux ... uredjaj, ukoliko /dev/mouse pokazuje na pravu stvar.

Kada zavrsis editovanje, snimis. Promene se ne osecaju odmah, treeba X server restartovati. Ides na logout da bi odsao u login screen. Tu pritisnes Ctrl+Alt+Backspace i X ce se restartovati (bez potrebe da restartujes ceo linux) - ponovo se ulogujes i to je to.

Dok se vi setite 🙂 ja sam sve odradio 🙂
Cela fora je bila u tome sto sam ja kuca xf86config sa malim slovima, a treba da se kuca XF86Config 🙂
Slucajno mi palo napamet 🙂
Hvala obojci na pomoci, ali sada idemo dalje, treba da kompajliram drajver za zvucnu koji nece da radi sa ovim kernelom 🙁

Ako neko ima ili zna gde mogu da nadjem drajver za Turtle Beach Montego II Quadzilla, a da nije OSS, posto taj ne radi, neka me vice ovde, na priv ili na mail

thnx

Nazad
Vrh Dno