Šta je novo?

Linux i DOS program ?

• Začetnik teme Začetnik teme legend
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
Situacija:

Racunar PII Celeron 533 sa win98 SE i dos programom za STR. Zbog legalizacije trebalo bi da se prebaci na Linux pa je pitanje sledece:

1. Da li moze da radi DOS program pod Linuxom ili vec kako (nacuo sam nesto o nekom SDOS emulatoru)?
2. Kakve su sanse da se Linux instalira na gore pomenutoj konfiguraciji (to je konfiguracija sa integrisanim zvukom i grafikom i slicno), to jest da li Linux podrzava vecinu hardware-a?

Hvala.

Uglavnom sve može sve da radi pod linuxom, samo ga treba ispravno konfigurisati. E sad, to jeste kompikovano, ali zato postoji gomila dokumentacije, kako na netu, tako i na CD-ovima distribucija.

Za DOS emulaciju imaš dosemu i DOS Box.

Mislim da smo vec pricali o tome...mnoge distibucije mogu raditi i na P I..znaci bez brige, mislim da ce Linux sasvim lepo raditi na toj tvojoj masini. Sto se tice DOS programa imas WINE koji je emulator...sa njim manje vise uspesno mozes pokrenuti sve sto ti treb. Recimo, ja sam pokrnuo Quark Xpress 5.0 u RedHat-u 7.3 i sve je OK radilo, kao i neke igre...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Mislim da smo vec pricali o tome...mnoge distibucije mogu raditi i na P I..znaci bez brige, mislim da ce Linux sasvim lepo raditi na toj tvojoj masini. Sto se tice DOS programa imas WINE koji je emulator...sa njim manje vise uspesno mozes pokrenuti sve sto ti treb. Recimo, ja sam pokrnuo Quark Xpress 5.0 u RedHat-u 7.3 i sve je OK radilo, kao i neke igre...
Pre 10-tak dana sam instalirao Mandrake 9, iz razloga da probam WINE, ali nisam uspeo da ga instaliran, tj. instalirao sam ga ali verovatno neznam da ga konfigurisem 🙁 Ako moze malo detaljnije objasnjenje ? Mislim da bi to bilo interesantno za vecinu.

legend je napisao(la):
Situacija:

Racunar PII Celeron 533 sa win98 SE i dos programom za STR. Zbog legalizacije trebalo bi da se prebaci na Linux pa je pitanje sledece:

1. Da li moze da radi DOS program pod Linuxom ili vec kako (nacuo sam nesto o nekom SDOS emulatoru)?
2. Kakve su sanse da se Linux instalira na gore pomenutoj konfiguraciji (to je konfiguracija sa integrisanim zvukom i grafikom i slicno), to jest da li Linux podrzava vecinu hardware-a?

Hvala.
Posto je taj dos emulator pod linuxom u principu kompletan FreeDos zasto ne probas da downloadujes samo FreeDos i da vidis hoce li taj program sa njim da radi?
A dobijes i Seal 2.0 uz FreeDos! 🙂

Nazad
Vrh Dno