Šta je novo?

Linux i clockocvane mashnine

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Zezao sam se bar 2-3 dana sa instalacijom linuxa...(Mandrake 9)...Stalno mi je kochio na mestu gde se pojavljuji In Second part onstalation (ili neka slichna poruka)...I onda sam se posle 10-ak sati zezanja i promena svih vrsta biosa,grafishkih,memorija,vadjenja svog (sem osnovnog) hardvera,setio da smanjim durona 700@933 na 700...I sve je proradilo...I onda sam posle instalacije ponovo pokushao da vratim magistralu na 933 ali naravno sve je opet ukochilo...Zanima me zashto i da li se ovo samo kod mene deshava ili je ovo normalna pojava ???
P.S. Obzirom da sam potpuni pochetnik bice sad dosta pitanja za linux od mene...Pozdrav za silvera :D

Verovatno ti masina nije bila apsolutno stabilna ni pod Win-om, jedino sto je pod linuxom to brze doslo do izrazaja. Startuj Prime95 pod windows-om pa vidi da li radi duze od 30min.

Meni pod linuxom ni jedna o/c-ovana masina nije pravila probleme. Doduse, ni jedna nije bila bas nategnuta do krajnjih granica, jer mi taj promil razlike u performansama ne znaci toliko koliko apsolutna stabilnost.

Alexandar je napisao(la):
Verovatno ti masina nije bila apsolutno stabilna ni pod Win-om, jedino sto je pod linuxom to brze doslo do izrazaja. Startuj Prime95 pod windows-om pa vidi da li radi duze od 30min.

Pazi mozda i nije stabilan WIN ali posle raznoraznih vishemesechnih muchenja mislim da mi nije pukao ni jednom !!! Znachi ja 99% mislim da nije u pitanju stabilnost...A da je bash neshto nasvirano pa i ajde...Meni npr win puca tek kad stavim magistalu na 143 a na 133 stvarno radi savrsheno (po nekoliko 3dMark 2001 testova za redom)...
stvarno ne znam u chemu je fora ??? Ali nije ni bitno...Dosta mi je 700 osh mesec-dva :D

Verovatno je u pitanju O/c. Kod mene mašina pod Linux-om overklokovana na 2200 radi podjednako dobro kao pod Win-om...

Verovatno je tokom bootovanja Linuxa proces intenzivniji (verovatno pokrece više stvari istovremeno, melje itd...) pa to optereti mašinu u vecoj meri nakon cega ti se zablokira.

Što se tice instalacije ništa cudno da ti se zablokirala, jer je tek to teška matematika za CPU. Verovatno si primetio da je sve gusto arhivirano da CD-ovima pa installer sve to mora da raspakuje. Dok se to raspakuje CPU ti je izuzetno opterecen pa zato i puca. Digni napon i poboljšaj hladenje (otvori kucište) pa onda probaj...

Mozda da postepeno povecavas magistralu i da vidis gde je granica stabilnosti

Ma CPU kao CPU mora to sve da izdrzi bez pucanja - nije instalacija ni toliko problematicnija ili zahtevnija od one u windowsu (makar morao da sve pakete raspakuje, CD medijum koji mu dotura podatke ima mnogo manji propusni opseg, pa ima CPU i vremena da "saceka" CD u pojedinim situacijama). Problem je najverovatnije u tajminzima drajvera za pojedini hardver. Tako i razliciti windowsi imaju razlicitu toleranciju prema o/c-u na istom hardver (i sam sam uvek vise izvukao na 98SE nego na Win2k). Da imas neku drugu kombinaciju hardvera, verovatno ne bi imao problema kao ni mi ostali.

Hldjenje je dobro (fridge rock) a kucishte otvoreno...temperatura (iz biosa odmah nakon restarta) normala...ali kao shto rekoh...napon je takodje dovoljan-bar ja tako mislim (1.75 na 933...1.85 sam koristio za 1040 Mhz)... ali kao shto rekoh...sve ovo moze i na 700 pa se necu cimati do uzimanja nove mashine...Pozdrav

Genghis Khan je napisao(la):
Hldjenje je dobro (fridge rock) a kucishte otvoreno...temperatura (iz biosa odmah nakon restarta) normala...ali kao shto rekoh...napon je takodje dovoljan-bar ja tako mislim (1.75 na 933...1.85 sam koristio za 1040 Mhz)... ali kao shto rekoh...sve ovo moze i na 700 pa se necu cimati do uzimanja nove mashine...Pozdrav

probaj rh, ili zuze
mozda je do mandrka

carlos je napisao(la):
probaj rh, ili zuze
mozda je do mandrka

Iskreno ja bash ne mislim da je tako jer sam isti stavio kod druga na 850@1xxx ???Znachi Ide preko 1100 samo ne znam tachno koliko...Ipak je do moje konfe...Neki chudan sklop hardware-a...

Nazad
Vrh Dno