Šta je novo?

Linux i CD-ROM?!

zelenika

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2002
Poena
619
Trenutno se osecam kao jedna riba kojoj sam prodao kompjuter, stavio na sto i ponosno rekao "Sad mozes da ga upalis", a ona se masila za dugme cd-a i rekla "Nesto nece"!
Elem, instalirao sam RedHat 7.3, o Linuxu nemam blage veze i jedan od prvih problema je da ne znam kako da "eject" cd-rom. Udjem u linux, ubacim cd, instaliram program (ili pokusam - jos nisam utvrdio), kad hocu da izbacim cd, on ne reaguje dok ne restartujem sistem i opet isto. Mislio sam da nije kao na Macu varijanta da prenosni uredjaj bacis u trash, ali nije!
U cemu je problem i jednostavno pitanje, na windowsu postoje izvrsni fajlovi (.exe), da li postoji ekvivalent na linuxu i kako se instalira program?
Uzgred, bez "suvisnih komentara" :cuss:

CDROM:
U konzoli kucaj 'man mount' i 'man umount', ostalo ce ti se kasti samo 🙂 Eto divne prilike da naucis nesto iz manuala, umesto da ti ovde raznorazni likovi sole pamet 😀

Instalacije programa i 'exe' fajlovi:
exe na linuxu naravno postoji i dobija se kao rezultat kompajliranja source fajlova. To je jedan od nacina instalacije programa - kompajliranje sorsa.
Drugi nacin je instalacija iz *.rpm fajlova koji su vec iskompajlirani, sto bi recimo bilo ekvivalent instalacionim programima na windowsu; dovoljno je ukucati 'rpm -ivh imefajla.rpm' i program ce biti instaliran. Ukoliko neke biblioteke ne postoje na sistemu a potrebne su za rad doticnih programa, rpm ce to uredno prijaviti i zatraziti njihovu doinstalaciju. Za vise detalja naravno 'man rpm'
Za pocetak se drzi *.rpm-ova, a kad se osetis dovoljno naucenim kreni u instalacije iz sorsa - ovo je sporiji postupak ali dalje bolje rezultate jer ce tako prevedeni programi biti uvek brzi od onih instaliranih iz rpm-a (zbog optimizacija koje pri kompajliranju radi c/c++ kompajler).

Ako koristis KDE, CD mozes da unmountujes klasicnim pritiskom na ikonicu CD-a na desktopu - kao kad ubadas properties meni na windowsu.
Ukoliko si u terminalu, mozes da koristis i komandu eject; dakle, ako ti je CD mount point recimo /mntcdrom, kucas "eject /mnt/cdrom" i komanda ce ga automatski unmountovati i izbaciti.

Za instalaciju vazi ovo sto je rekao Salac, ali vodi racuna da skidas rpm fajlove bas za RedHat. To ti dodje kao neki msi fajl na windowsu, uz to da sadrzi jos i dodatne informacije, kao na primer, koje programe ili biblioteke zahteva da vec imas instalirane - dependancies - (ko je pomenuo vbrun.dll ?! :d ), gde da se smesti koji fajl prilikom instalacije i slicno. Posto razliciti distroi imaju za neke konfiguracione fajlove malo drugacije putanje, preporucljivo je uzimati bas za tvoj distro.
Mozes da kucas ovako iz terminala - nije lose uraditi "rpm -Uvh <ime-paketa>", jer ce ta komanda pokusati da uradi Upgrade tog paketa ako imas stariju verziju, a ako je nemas uopste, jednostavno ce paket instalirati.
No, mozes da koristis i naprednije rpm managere - GNOME ima GNOrpm, KDE ima PackageManager - tu mozes da vidis koji paketi su instalirani, da dodas nove, uklonis postojece, da uradis verfy postojecih (da nije neki ostecen), itd.

Ako nisi vican konzoli, mozes to vrrrlo elegantno da uradis i iz X-a..jednostavno ides na K - System - Disk Managment...obelezis CD - ROM i kliknes mount/unmount i gotovo...

Nazad
Vrh Dno