Šta je novo?

Linux Help

playahater

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2003
Poena
619
Instalirao sam mandrake 9.1 pa me interesuju par stvari oko softvera:

1. Burning software
2. Antivirus ( ako je potrebno uopshte? )
3. DivX decoderi
4. Neki file menadzer ( kao total commander za win )

.....i par saveta, ako moze... :mrgreen:

Mislim apsolutno niko od drugara i prijatelja nema linux pa nemam gde da se raspitam...znachi ostaje mi benchmark i knjige!! 😉

Hvala!!!!!!!! cheers

:happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy:

1.Za rezanje preporuka K3B veoma lici na Nera (mozes i da pravis VCD Audio i sl.)
2.Samo lepo podesi Firewall i radi kao korisnik ne kao root i bilo sta da podje naopako (sa virusima) jednostavno ga obrisi iz /home i problem je resen)
3.Najbolje instaliraj Mplayer lak je za koriscenje i voma dobro radi a moze i Xine mada malo teze je sa njim zbog fontova
4.Ja koristim Nort Capetan ili probaj Krusadera

OK....hvala....hmmm, a drivere za zvuchnu da ostavim kako je on to instalirao ( creative ) ili da skidam ne kx za linux ili.....??!!??
:happy: :happy: :happy:

Ostavi kako je instalirao....

A sto se zesas sa Linux-om ako nije tajna? Jer zbog "Pazi da je..."?

Neo_Matrix je napisao(la):
A sto se zesas sa Linux-om ako nije tajna? Jer zbog "Pazi da je..."?

Ma jok....nego reko da vidim shta je to.....da nauchim po neshto...napravim korak dalje.....ne moze da shteti...a chim ne shteti....znachi da koristi...jel?... ,)

( kol`ko ja s***m, a? :mrgreen: )

Ma ne,sad stvarno....ocu da nauchim neshto :beat: !!

HMmmmmm....bice da sam sj**o neshto!!
Chachkao sam i rchkao i . 🙄 ... namestio rezoluciju koju, ochigledno ne moze da prikaze i sad kad startujem linux on mi izbaci konzolu samo....nema grafichkog okruzenja 🙁 ...kako iz konzole da vratim staru rezoluziju...shta treba da kucam 😕 ....ja po mojim knjishkama nisam nasho ( nemam ih bash puno a mahom se odnose na instalasiju )

HELP ?! :S

:happy: :happy: :happy: :happy:

Problem i dalje stoji ....pa..bilo bi lepo da, ako neko zna, da priskochi u pomoc.... :wave;

:happy: :happy: :happy:

playahater je napisao(la):
Problem i dalje stoji ....pa..bilo bi lepo da, ako neko zna, da priskochi u pomoc.... :wave;

Pustiš xconfig, i podesiš video mod iz konzole.

zeleni_zub je napisao(la):
...

Pustiš xconfig, i podesiš video mod iz konzole.

Ahahah......OK.......ali.....kako da podesim video mod iz konzlole.....znachi kako glase " display kodovi " ili kako se to vec kaze.....i kako se "pushta xconfig"?? 😕
Ja dobijem consolu ( kao dos ) i ulogujem se, bez grafichkog okruzenja i onda...........?????? 😕 😕 😕

Mislim...jako sam nov..pa su pitanja mozda glupa ali..... 🙄

:wave;

...
Ja dobijem consolu ( kao dos ) i ulogujem se, bez grafichkog okruzenja i onda...........?????? 😕 😕 😕

I onda otkucaš xconfig, i pusti se program za podešavanje X windows-a. Čitaš šta piše na ekranu i podešavaš stavku po stavku (sve je lepo objašnjeno). Podesi bilo koju rezoluciju (640x480@60Hz ako treba) i onda iz X windowsa podesi sve kako ti odgovara.

Aha,aj probacu!!

Hvalaaaaa!!! :wave;

Hmmmm...ja se izvinjavam....ali...ochigledno da radim neshto pogreshno!
ulogovao sam se kao root i kao korisnik i kad ukucam xconfig, on mi ispishe neshto tipa... " -bash: xconfig - command not recognized " ili tako vec neshto....???
Ochigledno da nisam uradio neshto kako treba....ja se dodushe nisam snalazio dobro ni u DOS-u...verovatno nisam dobro ukucao.....kad otkucam samo "ls" on mi izlista sve kako treba.....paaaaaa 🙄 .....ako nije neko cimanje....moze mala pomoc....

Mislim...stvarno se ne snalazim bash najbolje, pa..... ;P ;P ;P

Ocito je da nisi instalirao dodatne X aplikacije pri instalaciji sistema - cini mi se da se taj rpm paket zove X-Contrib ili tako nesto. Elem, ne moras da stelujes sistem koristeci xconfig, mozes i rucno da editujes konfiguracioni fajl (na Mandrakeu je to /etc/X11/XF86Config-4). Sad, dovoljno je da se konzolno ulogujes kao root i otkucas 'joe /etx/X11/XF86Config-4' , pa ispravis ono sto nije dobro. Preporucujem ti pazljivo citanje man stranice (konzola pa 'man XF86Config'), tu je detaljno objasnjena struktura konfiguracionog fajla X-a i znacenje pojedinacnih sekcija u njemu.
Na forumu smo u proslosti dosta pisali o ovakvim problemima, na internetu se moze pronaci gomila howto-ova i FAQ-ova na ovu temu.....recimo pogledaj ovo: http://www.linuxo.com/modules.php?name=News&file=article&sid=170&mode=&order=0&thold=0

poz.

salac je napisao(la):
Ocito je da nisi instalirao dodatne X aplikacije pri instalaciji sistema - cini mi se da se taj rpm paket zove X-Contrib ili tako nesto. Elem, ne moras da stelujes sistem koristeci xconfig, mozes i rucno da editujes konfiguracioni fajl (na Mandrakeu je to /etc/X11/XF86Config-4). Sad, dovoljno je da se konzolno ulogujes kao root i otkucas 'joe /etx/X11/XF86Config-4' , pa ispravis ono sto nije dobro. Preporucujem ti pazljivo citanje man stranice (konzola pa 'man XF86Config'), tu je detaljno objasnjena struktura konfiguracionog fajla X-a i znacenje pojedinacnih sekcija u njemu.
Na forumu smo u proslosti dosta pisali o ovakvim problemima, na internetu se moze pronaci gomila howto-ova i FAQ-ova na ovu temu.....recimo pogledaj ovo: http://www.linuxo.com/modules.php?name=News&file=article&sid=170&mode=&order=0&thold=0

poz.

Hvala P U N O !!! Probacu da se izborim!!! :wave; :wave; :wave; :wave;

Cheprk`o sam malko po netu type; pa sam naleteo na je ovo, pa me intersuje shta meni odatle treba za mog Radeona 9000Pro64 na nf7-s....koje fajlove treba skinuti??? 😕

http://www.schneider-digital.de/html/body_download_ati.html#8x00

:wave; :wave; :wave;

Cheprk`o sam malko po netu type; pa sam naleteo na je ovo, pa me intersuje shta meni odatle treba za mog Radeona 9000Pro64 na nf7-s....koje fajlove treba skinuti??? 😕

http://www.schneider-digital.de/html/body_download_ati.html#8x00

:wave; :wave; :wave;

Sto lepo ne odes na www.ati.com , sekcija drajveri, i downloadujes drajver sa ati-jevog sajta? Izaberi onaj za 9000, kompajliran za X windows verziju 4.3.0 - krenuce download fajla fglrx-glc22-4.3.0-3.2.8.i586.rpm . Zatim udjes u konzolu, ukucas 'rpm -Uvh fglrx-glc22-4.3.0-3.2.8.i586.rpm' i posle nekog vremena drajver je instaliran. ATI je dao opsiran FAQ, http://www2.ati.com/drivers/linux/readme0328.txt , tako da ne bi trebalo da bude velikih problema.
Kada rpm prodje, obrati paznju na ovo:

' Perform the following steps after you have installed the driver files:
- Run fglrxconfig to configure your XFree86 installation.
- Respond to the questions of the fglrxconfig program
- Save the settings to /etc/X11/XF86Config-4. '

Za 5 min sve je gotovo.

Aha...OK....Hvala....Upamtio...., nego, zashto, kad hocu da se ulogujem u linux on mi prvo izbaci konzolu, pa ja izaberem kako hocu da se ulogujem, pa tek kad otkucam "kde" on startuje grafichko okruzenje.....???....u principu to nije nishta loshe ali ... eto :mrgreen: ...!!

HVALAAAAAAA!!!!!! :happy: :happy: :happy: :happy:

Sistem ti se nalazi u runlevelu 3 - ukratko, bootovanje u text-mode rezimu (full multiuser mode).
Da bi ovo sredio, promeni u /etc/inittab fajlu liniju :

id:3:initdefault:

u

id:5:initdefault:

Prilikom sledeceg restarta Mandrake ce se bootovati u X-u, tj ide u runlevel 5.
Inace moguce je menjanje runlevela u letu, koriscenjem komande 'telinit';
napr iz X-a 'telinit 3' te vodi direktno u konzolu sa ugasenim X-om (zgodno za instaliranje drajvera za graficku kartu i kompajliranje velikih sors fajlova - pobiju se nepotrebni procesi koji opterecuju sistem), ili iz konzolnog rezima sa 'telinit 5' skaces u X.

poz.

I to sam sredio!! :beat:
HAha...lagano uchim. :mrgreen: ...negooo....Kad startujem instalaciju drivera za ATI ( skinute sa njihovog sajta ) on mi izbaci neki konflikt...ne saceam se tachno shta, sve u svemu, nece da ih instalira ( probao sam to kao user a ne kao root......mozda je to bio problem )???!!!

:wave;

Konflikt jel? Nisi pazljivo procitao http://www2.ati.com/drivers/linux/readme0328.txt 🙂

Nazad
Vrh Dno