Šta je novo?

Linux FAQ

Zna li ko, kako se instalira linux na racunar koj ima gtx 660 graficku, na svakom racunar sa njom nece da prodje linux.

Kako "nece da prodje"?

Ne znam, iapise dekstop bootsrtap gresku. A windows radi kako trebam

Koji linux je u pitanu i koji program koristis za butabilni usb?

Rufus, bilo koj linux. Sa gtx 660 se to desavs.

Probaj sa Ventoy, ako nece u normal modu probaj grub.

negde sam procitao da je problem, kepler nvidia, sa novim kernelimana linuxu, pa mora u boot pri botovanju linuxa da se uradi nomodset kao.

Jesi li probao to da uradis?

Ma nisam. Inace nemam masinu iz potpisa, imam haswell 1150, al sa istom grafickom.

Probaj Linux Mint da startujes u kompatibiliti modu.

Ma kad kupim ndrugu karticu, onda cu ne da mi se vise zamarati sa ovom.

Ako hoces Linux onda uzmi AMD Rx580 npr radi odlicno

Ma radi i Nvidia, radila mi GTX 750 odlicno maxwell, ali kepler gtx 660 zeza sa linux nouveau drajverom pri instalaciji, poznata stvar na kepler nvidiiji.

Drugari, kakva je sada gejming situacija na Linuxu? Realno, Win koristim samo zato što igram igre 🙂
Rade manje više sve osim online/mp igara koje imaju neki anticheat? Ili je bilo nekih promena?
Da pitam još nešto.
Kakva je situacija sa secure boot, treba da se gasi, ne mora?

Čituckam tu i tamo, kako, šta, koji distro... gledam kako što bezbolnije i brže da predjem 🙂 od svega me taj korak bekap, instalacija, konfiguracija odbija, zbog vremena. Nema neki wizzard? 🙂

Može predlog kako najlakše da uradim tranziciju? 🙂
Trenutno je ovo stanje: imam 1 SSD za win i programe, 1 SSD za igre, 1 SSD za my documents (ovo bi recimo mogao da bude home), i 1 HDD za kojekakve gluposti. Imam još neke HDD da uradim backup, dok formatiram šta treba, pa prebacim nazad.

Ne znam koji su kapaciteti diskova, ali moj predlog je da za pocetak uradis bekap SSD my doocuments i tu instaliras Linux, ali da pazis da na takj disk bude instaliran bootloader.

Ne znam koji su kapaciteti diskova, ali moj predlog je da za pocetak uradis bekap SSD my doocuments i tu instaliras Linux, ali da pazis da na takj disk bude instaliran bootloader.
500GB NVME - win, sistemski disk - mislio tu da ide linux
2TB NVME - igre, tu bi i dalje išle igre
250GB SSD SATA - my documents - to sam mislio da bude home
4TB HDD - ostalo

Mislim da nema potrebe za posebnom /home particijom a kamoli diskom. Ako si resio da skroz obrises windows, slobodno instaliraj linux na nvme i pusti da instaler sam napravi particije, to je ujedno i najjednostavnije resenje.
Same igre na ntfs particijama u linuxu bas nije prepoorucljivo, ali moze da radi, ja sam moj 2tb ssd formatirao u ext4, ali i dalje imam igre i na windoows nvme disku.

A koji si distro mislio da instaliras i koju graficku imas?

Tu još nisam baš načisto, najverovatnije Mint, eventualno Cachy.
Grafika je RTX 4070 super.

Mislio da home bude na svom disku zbog reinstalacije neke, ako budem hteo da menjam, rekoh najlakše tako. Da, prebacio bih sve diskove u ext4 ili već koji fs se preporučuje.

Mislim da to nije najbolje resenje, mozes da na taj disk 0d 250gb stavljas i dalje svoja dokumenta na ext4 particiji ali da /home folder bude na root particiji.

Inace moja ti je preporuka CachyOS, prilicno je jednostavna instalacija sistema i aplikacija za gaming.

Kakva je situacija sa secure boot, treba da se gasi, ne mora?
Secure Boot treba da se gasi, postoje šimovi i stvari koje mogu da se urade u situaciji kada on mora da ostane upaljen, ali za početak ne moraš time da se zamaraš.

Čituckam tu i tamo, kako, šta, koji distro... gledam kako što bezbolnije i brže da predjem 🙂 od svega me taj korak bekap, instalacija, konfiguracija odbija, zbog vremena. Nema neki wizzard?
Što se instalacije tiče nema mnogo problema, samo odaberi distro koji koristi neki od popularnih GUI instalatora kao što je npr. Calamares (a to je većina) i on će te korak po korak navoditi kako da instaliraš sistem. U većini slučajeva ti za 5-10 minuta imaš sistem u koji ulaziš bez problema.

Može predlog kako najlakše da uradim tranziciju? 🙂
Trenutno je ovo stanje: imam 1 SSD za win i programe, 1 SSD za igre, 1 SSD za my documents (ovo bi recimo mogao da bude home), i 1 HDD za kojekakve gluposti. Imam još neke HDD da uradim backup, dok formatiram šta treba, pa prebacim nazad.
E sad, kako najlakše da uradiš tranziciju zavisi od toga da li si nameravao totalno da obrišeš Win ili da radiš neki dualboot? Ako bi totalno da ga obrišeš, moja preporuka je da u Calamares instalatoru radiš ručno a ne automatsko particionisanje, i da svakako razdvojiš root od home particije. Baš kao i na Windows-u, vredi i ima svojih prednosti ako ikad budeš morao da reinstaliraš sistem, a pošto počinješ to ima šanse da se dogodi.

Ne moraš /home da stavljaš na drugi fizički disk, ali svakako ga smesti na zasebnu particiju. U situaciji gde bi da nukuješ svoju instalaciju možeš komotno da pregaziš sve što imaš na boot i root paticijama bez diranja /home, i sve dok ti username bude isti pa se svi putevi slažu i tamo gde su hardecodovani, Linux će bez problema pročitati većinu konfiguracija.

Sam postupak je prost, jedan tutorijal na YT će ti reći sve što treba da znaš oko Calamaresa i obavi se za minut. U toj situaciji je najbitnije prvo da odabereš disk koji želiš da brišeš a ne neki drugi 😀, a potom je bitno da ostaviš dovoljno prostora za sve, da ne bi kasnije muku mučio da resize-uješ particije naknadno.

Po meni:
  • 512MB-1GB za boot (neki će reći mnogo je, ali ovo ti ostavlja mogućnost da sutra ovde držiš i kernele ako sutra poželiš da radiš efi stub boot ili drugačije boot konfiguracije);
  • 30-50GB za root (opet, ne znam koliko ćeš programa instalirati itd. ali od viška ne boli glava, od manjka boli itekako);
  • swap - ako imaš 32GB rama ili više ja swap ne bih koristio; ako imaš recimo 16 ostavio bih 8-16GB za swap;
  • ostatak ide za /home;

Onda kad jednom uđeš u svoj novi sistem lagano ideš redom i radiš copy-paste sa NTFS particija, prazniš jedan po jedan disk, formatiraš ga u ext4, pa onda na njega prebacuješ druge stvari da oslobodiš prostor za dalju premetačinu. Ovaj deo će trajati i nije baš zabavno, ali jednom i gotovo.

Ako su ti igre uglavnom legalne ili ako te ne mrzi da ih skidaš ponovo, mogao bi recimo da bekapuješ samo save fajlove pa da taj SSD od igara iskoristiš da brže prebaciš sve. Drugim rečima njega obrišeš i formatiraš prvog pa na njega isprebacuješ sve ostalo, onda ostale diskove formatiraš jedan po jedan i vratiš im njihov sadržaj. Na kraju na taj SSD ponovo skidaš igre.

Pošto ćeš za većinu igara svakako koristiti Wine, postoji i mogućnost da ne diraš taj SSD sa igrama i da podešavaš Heroic/Lutris itd. da gledaju i traže igre tamo gde si in instalirao na Win, i to će raditi, ali je svakako sigurnije i pametnije da se sve radi na ext4.

I "narodne verzije" igara uglavniom rade kada se dodaju u steam kkao non-steam igre.

Inace za sada svaka igra koju sam probao na steamu je radila, Clar Obscur, Ghost of Tsushima, GOW, The Last of Us, Witcher 3, RDR 2, AC Mirage, Shadows, Odyssey...

Ako instaliras CachyOS po meni je najbolje ostaviti default particionisanje i ,limine boot loader, koje napravi 2gb /boot i ostatak btrfs sa snapshotovima.

I "narodne verzije" igara uglavniom rade kada se dodaju u steam kkao non-steam igre.

Inace za sada svaka igra koju sam probao na steamu je radila, Clar Obscur, Ghost of Tsushima, GOW, The Last of Us, Witcher 3, RDR 2, AC Mirage, Shadows, Odyssey...

Ako instaliras CachyOS po meni je najbolje ostaviti default particionisanje i ,limine boot loader, koje napravi 2gb /boot i ostatak btrfs sa snapshotovima.
Ma narodne nekad rade i bolje od pravih, nego je lakše što kad se sve poveže ove iz storova uglavnom mogu na klik da se stave u queue preko noći i onda je izjutra sve spremno, samo se lepo isproba šta radi a šta treba da se dotera. Ako je neki repack tipa, onda treba ponovo skinuti isti taj release, pa pokrenuti instalaciju, pa provaliti gde oni beše tačno stavljaju save filove, ima više koraka. Mene je recimo mrzelo to da radim kad sam tek prešao pa sam se razvlačio mesecima sa NTFS diskom sa igrama. 🤣

Kod mene je haos sa diskovima:

Nvme 2tb: win particija 500gb i ostatak ntfs uglavnom za igre

Nvme 1tb Cachy /boot 2gb i ostatak btrfs /

SATA SSD 2tb: 300gb particija za testiranje distroa, i ostatak ext4 uglavnom za igre

Ali mi se cini da ce windows uskoro da se brise.

Pitanje kakve su performanse naravno,ali jedini plus koji ja vidim ovde je ono otvaranje aplikacija na klik iz samog winboat-a, to je mozda lagano objasniti nekim gospodjama za linuxom.

Par pitanja:
Da li potrebno praviti swap particiju bar 4 GB. (imam 32 GB Rama)
brtfs u odnosu na ext4, da li je jedina prednost backup fajlova. Ne želim odgovor ako ne znaš šta je brtfs stavi ext4.

Swap uvek da za svaki slucaj. Ukoliko ne napravis prilikom kreiranja OS-a ,uvek mozes da kreiras fajl u /home/swapfile.
Sto se tice btrfs, uvek dajem prednost zfs-u ,a zadnjih par meseci i bcachefs, nekako su stabilniji barem za moj ukus. Na masine sa jednim diskom uvek ext4 ,htedoh da kazem da mi se cini da su robusniji,ali cinjenica je da su performanse bolje.

Da li potrebno praviti swap particiju bar 4 GB. (imam 32 GB Rama)
Znam da ljudi ne vole ovakve odgovore, ali zavisi kako koristiš računar. Ako želiš hibernaciju u okviru power management-a, preporuka je da swap bude veličine RAM-a. To je jedini slučaj za koji mogu da tvrdim da zahteva tačnu proprciju swap:RAM. Za odgovor da li je tebi potrebno 4GB+ swap morao bi da navedeš za šta koristiš računar.

Ta količina RAM-a je sasvim dovoljna za generičko korišćenje desktopa bez swap particije.

Ako se odlučiš da uključiš swap, imaj na umu da postoji podešavanje koje kaže operativnom sistemu koliko agresivno da koristi swap: https://wiki.debian.org/swappiness
brtfs u odnosu na ext4, da li je jedina prednost backup fajlova. Ne želim odgovor ako ne znaš šta je brtfs stavi ext4.
Svi znamo da je ext4 proveren fs i podrazumevana opcija u velikom broju ne-RedHat distribucija. Btrfs ima napredne opcije koje su bliže serverskoj primeni nego desktopu i ima zanimljivu istoriju dizajna i mogučnosti.

Ja koristim OpenSUSE Tumbleweed, i btrfs mi je na root particiji zbog snapper-a i manjim delom iz moje radoznalosti jer sam želeo da isprobam taj fs. Snapper me spasao par puta polupanog sistema, ne zbog toga što je distribucija pushovala đubre nego zbog moje nestrpljivosti gde sam ručno forsirao konfliktne drajvere i kodeke umesto da sačekam par dana da OpenSUSE tim izbaci ažurirane verzije svega što sam instalirao.

Ogromna negativna stvar za snapper/btrfs je obavezan maintenance koji ne vidim da se često pominje online. Automatsko održavanje snapshotova mi je u nekom momentu postalo nepodnošljivo jer je sistem počeo da se ponaša kao zarđali Windows. U pozadini snapper je čistio stare snapshotove, a ta operacija nije throttlovana pa pojede resurse moje kante iz opisa toliko da nekada ne mogu da pomerim miša ili uradim alt-tab po 30s. OpenSUSE tim smatra da je podrazumevano podešavanje gde se cleanup okida 10 minuta posle user logina i na svakih sat vremena razumno. Epilog je da sam promenio zakazano vreme čišćenja na 4 ujutru samo određenim danima u nedelji (jer ne gasim komp), i isključio pravljenje snapshota na svakih sat vremena.

Ukratko, zaobiđi btrfs na desktopu osim ako nemaš specifičnu primenu za njegove napredne opcije (recimo njihovu implementaciju RAID-a).

Gore opisano je veoma specifična primena btrfs-a, nerviranje nema toliko (uopšte) veze njim koliko sa podešavanjima vezano za snapper (EDIT: ili možda OS, nisam koristio dugotrajno Suse).
TimeShift je još jedan alat te namene i radi gotovo neprimetno u kombinaciji sa btrfs-om kako na desktopu tako i na laptopu (prosečnom).
Ja nisam ni jedan problem imao vezano za btrfs.

Gore opisano je veoma specifična primena btrfs-a, nerviranje nema toliko (uopšte) veze njim koliko sa podešavanjima vezano za snapper (EDIT: ili možda OS, nisam koristio dugotrajno Suse).
Čovek je pomenuo bekap fajlova kao prednost btrfs, pretpostavio sam da je baš mislio na snapper pa sam se zbog toga fokusirao na probleme koje sam imao sa njim. Timehift je druga opcija naravno jer i on podržava native btrfs snapshotove.

Nazad
Vrh Dno