Šta je novo?

Linux distro za poslovni desktop?

Ace Rimmer

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
31.12.2005
Poena
380
Za laptop (ThinkPad R61) .... da imam minimalno zezanja s softverom koji mi treba (Lotus 8.5.1 linux client, DB2 9.x linux client), ostalo što je kritično bih eventualno stavio u VBOX ili KVM vm.
Nekako me najviše privlači OpenSuse s obzirom da je zadnji izašao i ima duži release cycle u odnosu na ostatak ekipe (Fedora, *buntu ...)

Za poslovnu primenu Suse Linux Enterprise Desktop... On ima fantastičnu podršku i životni vek mu je mnogo godina duži od bilo čega drugog.

Ako pak nećeš da plaćaš za apdejte instaliraj openSUSE... često su komatibilni sa SLED paketima, što je zgodno kada jednog dana OS izgubi podršku. ,) Inače, od prethodne verzije, openSUSE podržava inkrementalnu nadgradnju sistema, pa samo ubaciš disk sa 11.3 verzijom i bez problema apgrejduješ svoj 11.2. :p

Baš sam gledao, na SLED 11 SP1 su potrgali nešto što se tiče podrške Lotusa (potrebno je podmetnuti neke library-je). Inače da, SLED mi je isto pao na pamet ;)

SP1 za SLED 11 je skoro izašao i ako ima neki bag (a ima ih sigurno više) trebaće malo vremena da bude uočen i otklonjen. Što je bag veći i značajniji, odnosno pogađa više ljudi, to će pre biti rešen, na to barem možeš da računaš. I za razliku od Majkrosofta kod OSS-a to ne traje čitavu večnost. :)

Znam da CentOS 5.5 ima punu podrsku za sve IBM proizvode. A sada imas i FF 3.6.8 i Open Office 3.2.1 A bice podrzan jos 4 godine.

Jos jedan glas za centos,mada moze i debian ili ubuntu lts,sled moze ali opensuse ne bih preporucio.

Mandriva...
Koristim je na gomili desktopova na poslu, savrseno...... (da ne pominjem i servere)

Jos jedan glas za centos,mada moze i debian ili ubuntu lts,sled moze ali opensuse ne bih preporucio.

Ma najbolje da sada nabrojimo sve distribucije koje postoje... Da čovek prosto zažali što je i pitao. :d Uostalom, možda to i jeste pravi odgovor... Sto ljudi sto odgovora.

Nego... a zašto ne bi preporučio openSUSE? Meni u firmi svi računari na openSUSE 10.1... Dan danas bez problema apdejtujem softver (VBox, Hylafax, Asterix...) zahvaljujući činjenici da je SLED 10 baziran na openSUSE 10.1 distribuciji i što je najvažnije nisam još imao nikakvih problema. :)

CentOS je konzervativnije rešenje, sa svim svojim prednostima i manama...

Koliko ja znam samo 2 distribucije su sertifikovane za Lotus Notes a to je RHEL/CentOS i SLED.
I tu se izbor zavrsava.

Koliko ja znam samo 2 distribucije su sertifikovane za Lotus Notes a to je RHEL/CentOS i SLED.
I tu se izbor zavrsava.
Loše znaš. :) Lotus Notes 8.5.1 zahteva RHEL WS, SLED ili Ubuntu 8.04, a Lotus Domino 8.5.1 (server) pak zahteva SLES ili RHEL. :) Mada...

Sertifikacija softvera je opsežan posao i košta, tako da je mogu priuštiti samo komercijalne distribucije. To naravno ne znači da će konkretni softver lošije raditi ili pak praviti probleme sa drugim distribucijama ukoliko su ispoštovani zahtevi po pitanju instaliranog softvera i biblioteka, ali svakako imaš manje da misliš. :)

Dakle... CentOS 5.4, Ubuntu 8.04 ili neki SLED (10.0 SP2 ili 11.0). Ja bih lično išao na SLED 11, ali ako ne želiš da plaćaš za apdejte onda je CentOS jedino logično rešenje. :)

Poslednja izmena:
*** sa tim proprietary app-ovima je tako - ili se bira konzervativan sistem gde softver garantovano radi, ili se uzme neki cutting-edge sistem gde mogu da se jave manji ili veci problemi.

Ja ne bih izdrzao da ne prckam i cackam sa raznim experimental/testing/unstable/extra repozitorijumima....:)

Vrh Dno