Šta je novo?

Linux distribucija

blackbear

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2007
Poena
349
Gde u gradu (BG) ima da se kupi neka stvarno dobra i kompletna, neka od Linux distribucija??

Dobar link, samo da jos neko predlozi neke dobre, kompletne distribucije..
eto meni Linux-a :)

Poslednja izmena:
ili Mandrivu2008, DVD izdanje.

a zasto zelish da kupish linux distribuciju kad je besplatna za skidanje ?

Poslednja izmena:
E, svaka vam čast, predlažete SUSE, Debian i čak CentOS čoveku koji tek počinje sa Linux-om.

Počni ti lepo sa Ubuntu, kao i svi ostali.

E, svaka vam čast, predlažete SUSE, Debian i čak CentOS čoveku koji tek počinje sa Linux-om.

Imao sam Mandrake 10, bio je ok ali sam cuo za bolje distribucije, zato pitam, nisam
bas pocetnik :)

A Ubuntu mi se smucio :)

Ako si bio na Mandrake-u i ako si pocetnik, najbolje je da uzmes PCLOS. Mislim da ces se u njemu najlakse snaci.

Nije Ubuntu nikakva sveta krava među Linux distrama ;).

Stvarno moras biti retard da se ne bi snašao sa bilo kojom od nabrojenih. Suse, lakše instalirati nego Windowse ... klik, klik, klik, gotovo. Debian, nema bitne razlike u odnosu na Ubuntu, ali apsolutno nikakve. Imaš anaconda grafički installer + možeš birati prvi CD u ovisnosti koji ti WM više odgovara (KDE, Gnome, XFCE4). Sve ostalo isto, dakle upravljanje paketima (Synaptic, Automatix i ostala grafička čuda koja ljudi koriste), administracija općenito ... da ne nabrajam dalje. CentOS, Fedora, Mandrake ... slična stvar.

Najveća mudrost prilikom instalacije je napraviti particije (pod tim mislim znati šta znači swap, /, /boot isl.), i pripaziti da ne ubiješ Windowse u procesu ako radiš na istom disku, eto toliko ;).

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima, ali vidim da diskusija skrece na neku drugu stranu,kao sto rece nisam pocetnik radio sam u Linixu i hocu sto kompletniji i dobar os.

Kao kad bi vas neko recimo pitao sta je dobro u windowsu za pustanje
mp3 muzike i ima finih plug-in-ova, ima dobru podrsku..kazes recimo Winamp! :)

Meni je Mandrake10 bio ok al' nekako falican, dok Ubuntu oguljen do kosti :)
Nije bitno dal' se lako instalira i ostalo, samo da covek kaze kad ga instalira:
Ovo je strava os, dobro radi, fenomenalno izgleda nema sta nema, prava riznica :)
Ostalo je stvar navike..;)

Poslednja izmena:
Nije Ubuntu nikakva sveta krava među Linux distrama ;).

Stvarno moras biti retard da se ne bi snašao sa bilo kojom od nabrojenih. Suse, lakše instalirati nego Windowse ... klik, klik, klik, gotovo. Debian, nema bitne razlike u odnosu na Ubuntu, ali apsolutno nikakve. Imaš anaconda grafički installer + možeš birati prvi CD u ovisnosti koji ti WM više odgovara (KDE, Gnome, XFCE4). Sve ostalo isto, dakle upravljanje paketima (Synaptic, Automatix i ostala grafička čuda koja ljudi koriste), administracija općenito ...

Nema ne znam koliko velikih razlika, ali vala ima sitnih stvari koje su na Ubuntu odrađene da olakšaju korisniku život. Recimo prvo što sam primetio kada sam instalirao Debian je da nema Add/Remove programs alat iz Ubuntu-a. Naravno, moguće je dodavati i brisati programe pomoću Synaptic-a, ali je komplikovanije.
Ubuntu je u principu pojednostavljeni i više automatizovani Debian, mada i sam Debian nije više težak za savlađivanje.

OpenSuse ili PCLos. Open suse je pun svega i svacega (dvd verzija) i lepo izgleda, a pclos radi jednostavno i brzo (uz dobar net da poskidas sve sto treba). Ne kapiram sto se ljudi loze na (k)ubuntu, valjda zato sto salju diskove za dz..?

Za sada mi je Miljenko snimio OpenSuse 10.2 pa cu videti kako to radi..
hvala na predlozima.

I jel mozete da se slozite koja je najjednostavnija verzija za totalnog pocetnika?:)

Najjednostavnija je ona koja ti najvise odgovara, odnosno ona u kojoj podesis sve po zelji za sto krace vreme. Meni, a vidim i mnogima, je najlaksa PCLOS distribucija. Njena prednost je u tome sto masa stvari radi out-the-box.

pa tu nisi cise pametan ima uvek stvari koje mi se svidjaju u raznim distribucijama ali uvek naletim an neki problem koji me iznervira (uglavnom losa podrska za neki nov HW) i menjam distribuciju ni sam neznam sta sam sve probao a sta cu sledece :)

Vrh Dno