Šta je novo?

Linux alternative popularnim Windows aplikacijama

Ok, sve to oko zajednice stoji, ali solaris je trenutno najbolji (komercijalni) OS koji se koristi na specificnom hardveru, kad bi malo prosirili listu hardvera, i malo ga olaksali, postao bi zamena za linuks

Teško jer zašto onda BSD sistem to nepostane.

naravno ako govorimo o desktop rešenjima a ne specifične primene

Pa prva velika prepreka da BSD postane glavni OS vecini je flash koji ne radi pod bsdom. Vecina korisnika ne zna ni win da instalira, a kamoli nesto drugo
Jednostavno ljudi su neobrazovani u neupuceni, to je glavni problem. Svi kad cuju linux, misle da si neki genije za kompjutere. A kad bi morali svi da kupuju i legalni win za racunar, onda bi bila druga prica

Pa prva velika prepreka da BSD postane glavni OS vecini je flash koji ne radi pod bsdom. Vecina korisnika ne zna ni win da instalira, a kamoli nesto drugo
Jednostavno ljudi su neobrazovani u neupuceni, to je glavni problem. Svi kad cuju linux, misle da si neki genije za kompjutere. A kad bi morali svi da kupuju i legalni win za racunar, onda bi bila druga prica

O kom BSD-u konkretno pricamo? :)

Postoje razne varijante, neke cak sa krajnje razlicitim kernelima. Kazu da je linux fragmentisan, a u neku ruku sa BSD-ovima je situacija jos gora; razliciti kerneli traze razlicite drajvere, sto u ovolikom mnostvu hardvera uopste nije lako da se postigne. Ljudi se cesto zale na drajvere u linuxu, ali na bilo kom BSD-u sitacija je makar za red velicine losija.

Daleko je BSD od lagodne desktop primene...zaista daleko. I to bilo koja varijanta BSD-a.

Poslednja izmena:

Mac OS je BSD derivat. Ne vidim da postoji neki problem sa multimedijom na Leopardu :)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Nisam nikada koristio BSD (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD) ali sam koristio Gentoo Linux a on je sličan BSDu. Nije to za običnog, prosečnog korisnika nikako. Na stranu problem sa drajverima, ako je Ubuntu sa golim Synapticom bauk za korisnike (pričam o gui, apt-get je tek strašan), ne smem da zamislim kako bi reagovali na sistem portova koji koristi FreeBSD a u nešto izmenjenoj formi i Gentoo i Arch Linux.

Deo odgovornosti nepostojanja više programa za Linux je i na nama. Kad kupujemo softver moramo da tražimo verziju za Linux, nema veze što ne postoji. Ja znam da to ne znači mnogo, ali ako više korisnika to bude tražilo, možda će i da bude verzija za Linux. Ako samo ćutimo tako nam i treba.
Ja sam počeo još odavno da kod kupovine bilo kog hardvera, da tažim od prodavaca podatak dali ima i podršku za Linux. Prvo su me čudno gledali, ali sad mi ne nude mi ništa što ne radi sa Linuxom, prvenstveno mislim na štampače i multifunkciske uređaje. Trenutno davim banke zašto nemaju podršku za Linux. Pokušao sam i Omron da ubeđujem, treba mi "Supervizor" za PLC.

Mac OS je BSD derivat. Ne vidim da postoji neki problem sa multimedijom na Leopardu :)
Dugo sam se razmisljao dal da ti odgovorim na ovo, ali mislim da nema smisla...

Nisam nikada koristio BSD (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD) ali sam koristio Gentoo Linux a on je sličan BSDu. Nije to za običnog, prosečnog korisnika nikako. Na stranu problem sa drajverima, ako je Ubuntu sa golim Synapticom bauk za korisnike (pričam o gui, apt-get je tek strašan), ne smem da zamislim kako bi reagovali na sistem portova koji koristi FreeBSD a u nešto izmenjenoj formi i Gentoo i Arch Linux.

zapravo pkg_add je fenomenalna stvar, apdejtujes stablo portova i instalacija je nikad laksa

Zasto nema smisla, pa poenta je u tome sa su sve to vrhunski OS i da se sa bilo kojim moze napraviti cudo ako postoji vizija. Da postoji neki tamo fubuntu koji gura freebsd najmanji bi bio problem ispeglati flash na njemu. Drajveri su vec druga prica...

Eh kad se setim pkg_add -r i vozi :)
I legendarni handbook koji za mene i dan danas predstavlja skolski primer kvalitetne dokumentacije.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam koristio paketske menadzere na freebsd-u, openbsdu i osx-u (lol) ali gentoov portage je najbolji od svih. U stvari, portage je ono sto bi ports trebao da bude.

Portage je zakon mada ću morati da probam i Arch da vidim kako funkcioniše ABS. Mada sam sebi rekao da neću više da se mlatim sa "komplikovanim" distroima, nešto mi ne da mira :D

Čisto za ove profesionalce koji se javljaju. Sav softwer u CERN-u je iskljucivo na linux-u, u nauci je 90% na linuxu.
Kud profesionalnije?

Nemoj da iznosiš stvari koje nisu tačne jer se u Cern koristi i Windows mi Linux i Mac.

Pogledaj malo njihov sajt pre nego što izneseš takvo tvrđenje. Ako si to izneo zbog postojanja jedne linux distribucije koja je razvijena u cernu ili supreekompujtera koji koriste linux to je nešto drugo ali to onda i naglasi

Zapravo meni treba CAD najvise. Postoji AutoCAD za linux, ali, kao i obicno dodatni softver radi samo na winu. radimpex ima dodatak za autocad, armcad, koji crta armaturu, radi specifikaciju i ostalo, kao i program tower za proracun statickih uticaja. A za sekretaricu i takve korisnike, Ubuntu/Mint, nema svrhe nista drugo placati.

Izgleda da AutoCAD 2000 radi bez problema pod Wine-om:

http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=86

Sto se tice ArmCAD-a i Tower-a, mrka kapa....

Nazad
Vrh Dno