Šta je novo?

Linux 7.2 + Win Xp + W2k

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Maisna:
Abit kt7 raid, ge force 2mx 32mb, 512 mb sdram, 10 gb IBM (odrdjen za linux, na njemu je i xp), 40 gb quantum as+, 20 gb WD (W2k), soft 56k rockwell...

Imam W2k i XP. Ocu da stavim Linux 7.2. Brine me jedna stvar, a to je podizanje sistema, odnosno boot menu. Zelim da budem siguran da nece biti problema pri bootovanju i da cu moci da izaberem sistem koji hocu da pokrenem, a ne da vadim diskove ko jedan moj ortak. Da li ce NTFS od Xpa praviti probleme (W2k je fat 32)?
Kako da u slucaju sve krene naopako, namestim boot meni?
Ajde pomagajte...
Da jel bi trebao novi kernel ili tako nesto?

Red Hat 7.2 ima izbor (kao i sve druge distribucije) upisa boot sectora u MBR ili u prvi sektor particije na kojoj se nalazi.
Ako se odlucis za upis u MBR,Red Hat ce instalirati LILO (LInux LOader) u MBR i sam LILO ce 'pohvatati' sve operativne sisteme iz MBR-a i dodati Linux.Meni je vrlo prost tako da lako mozes birati sistem koji ce bootovati.Ovo uspeva u 99% slucajeva.
Ako se odlucis da ti boot sector bude u particiji gde stoji linux,moraces bootovati linux sa sistemske diskete koju on napravi tokom instalacije.Opciono mozes kopirati boot sector na C: particiju tvog hard-a,pa napraviti poziv iz loadera koji je napravio win2k ili XP.Procedura ide ovako,bootujes sa diskete,mountujes c: particiju,iskopiras boot sector kao fajl i u recimo win2k uneses red( u boot.ini fajl) gde se poziva taj boot sector i to je to.
E sad,posto sam ja ovo radio pre neke 3 godine :) pa sam zaboravio sta treba da se unese u win loader i gde se bese nalazi boot u linuxu :),sacekaj popodne dok se prebacim u linux pa cu postovati dodatak odande :D.

P.S.Moja preporuka da ides na prvu varijantu.

Ja i ortak smo probali 1. metodu
Instaliramo LiLo, i on pohvata sve sisteme, ali ako izaberemo windows on samo stoji...:(

Drugo, kako da nateram linux da vidi i druge diskove i druge particije...?

Gde da nadjem neke blize informacije o linuxu (nesto kao how to ili nesto oko podrske hardwera....)?

Uh,nisam stigao da ti napisem drugu varijatnu,ovo ne kucam sa mog kompa.
Sto se tice howto fajlova,trebalo bi da stizu sa distribucijom,a sto se tice mount-ovanja drugih particija Red Hat je retardiran.
Moras da iskompajliras kernel (da bi ubacio podrsku za NTFS,FAT,FAT32),da editujes fstab i mtab (tj. da pravilno prijavis particije koje zelis da mountujes) i restartujes linux....trebalo bi da radi,a howto o tome trebalo bi da nadjes na disku distribucije.
Inace,po meni,najbolji sajt za linux je www.slashdot.org ,a najbolji dl sajt za softver je www.icewalkers.com .Mozda se neki ne sloze sa ovim,ali ukusi su razliciti :).

Za dokumentaciju o linuxu: www.linuxdoc.org

Nema veze koji je fajl sistem na windows (XP, 2k, etc) particijama -> lilo treba samo informaciju koje su sve particije butabilne i to je to. Cim on prebaci dizanje na odabranu particiju, ona preuzima dalje. Druga je prica citanje podataka sa drugih particija -> linux trenutno podrzava gro fajl sistema; dakle moci ces citati (na neke neces moci vrsiti upis, ali citati ces moci) FAT16, FAT32, NTFS, UDF, Macov HPFS(+), Amigine i Atari ST particije, ama skoro sve (neke od ovih opcija nisu ukljucene po defaultu, pa se mora kernel rekonfigurisati, ako ti zatreba).

Kada podignes linux, u fajlu /etc/lilo.conf ces naci dve logicke celine. Prva celina opisuje globalne stvari (tipa path do linux root particije, koliko dugo stoji meni, ako nista ne izaberes, koji je automatski dignut, itd. Izgleda npr ovako:
[code:1]
boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
prompt
timeout=50
default=linux
[/code:1]

Druga celine opisuje svaku od opcija posebno i izgleda npr ovako:
image=/boot/vmlinuz-2.4.16
label=linux
read-only
root=/dev/hda2

other=/dev/hda1
label=Win98SE

Sto ce reci: prva grupacija dize linux i to kernelom vmlinuz-2.4.16, root particija mu je na /dev/hda2 particiji i naziv koji ce se za to pojaviti u lilo meniju je "linux" (ovo je ujedno i default izbor koji ce se auto-bootovati ako za 5 sec ne izabeces nista - prema gornjoj celini).
Gruga grupacija je non-linux opcija koja u meniju nosi naziv "Win98SE" i nalazi se na particiji /dev/hda1.

Ako nisi siguran gde je sta, treba da znas da pogledas po diskovima. Prvo, moras da znas nomenklaturu iliti oznacavanje diskova i particija. Master disk na primarnom kanalu je uvek /dev/hda i particije na njemu su /dev/hda1, /dev/hda2, itd. Slave na primarnom kanalu je /dev/hdb; zatim master na sekundarnom je /dev/hdc, pa slave je /dev/hdd, pa ako imas jos jedan kontroler ide se dalje /dev/hde, /dev/hdf, itd. Uglavnom, particije dodaju brojeve na oznaku diska. Ako nisi siguran koje sta na disku, pogledaj to sa linuxovim fdiskom, npr:

fdisk /dev/hda

i onda imas tu komandice (h je za help), ali da skratimo, treba da pritisnes 'p' i on ce ti prikazati tabelu particija; posto prepoznaje skoro sve tipove, lepo ce napisati koja particija je FAT32, koja NTFS, koja linux, koja linux-swap, itd. Ukoliko takav disk /dev/hdX ne postoji u sistemu, fdisk ce to javiti. Javice to i za uredjaje koji se ne particionisu -> recimo CD. Ponovi to za sve diskove koje mislis da imas, dakle, 'fdisk /dev/hdb', pa 'fdisk /dev/hdc', itd. Zapisi sve lepo na papiric. Onda uzmi i edituj taj txt fajl /etc/lilo.conf i dodaj sta ti treba; recimo da je Win2k na /dev/hdc2:
other=/dev/hdc2
label=Win2k

Prosto k'o pasulj, a ? :D
To editovanje mozes da uradis i iz mc-a, ako si navikao na norton commander/windows commander okruzenje. Kada snimis izmene u tom fajlu i vratis se u shell, otkucaj samo "lilo" da bi on updatovao te tvoje izmene. To je sve.

Ne znam zasto ti se ovo desilo sa windowsom - da li si naknadno menjao raspored diskova, brisao/kreirao nove particije, pa se sve ispomeralo ili sta vec ...

Ukoliko trebas da uklonis lilo iz master boot recorda, dignes sistem sa svoje win diskete na kojoj imas windowsov fdisk, pa otkucas lepo "fdisk /mbr" i lilo ce biti skinut.

Dosta informacija mozes da vidis i iz samog linuxa sa komandama "man lilo" i "man bootparam".

ThndrKilL je napisao(la):
Drugo, kako da nateram linux da vidi i druge diskove i druge particije...?
Ne morash da kompajlirash kernel .. koristi module !!!
npr. ako hocesh da mountujesh fat particiju prvo loadujesh modul 'modprobe vfat' pa onda mountujesh particiju ' mount -t vfat /dev/hdaX /mnt' (/dev/hdaX - particija koju hocesh da mountujesh, npr. /dev/hda1)

Multi boot

Ljudi, bas ste zakomplikovali stvari!

Coveku samo treba jednostavan multi-boot sistem.

Evo kako to uraditi:

1. Prilikom instalacije instalirati LILO (ili GRUB, koji je default za Red Hat) u prvi sektor particije u kojoj cete istalirati Linux - obratiti paznju na to kako ce Linux oznaciti ovu particiju (na primer hda5 ili nesto slicno)
2. Koriscenjem Disk druida (takodje prilikom instalacije) mount-ovati sve diskove za koje zelite da ih Linux vidi - vec formirane particije se ne mogu preformatirati vec samo mount-ovati. Npr. C: disk moutujes kao /mnt/DiskC itd.
3. Napraviti Linux Boot disk
4. Kada se sistem restartuje, pomocu Boot diska podignuti Linux, logovati se kao root i podici konzolu. Kucati:

dd if=/dev/particija of=linux.b bs=512 count=1

gde je "particija" Linux oznaka particije gde se nalazi LILO.

Obratiti paznju na ovo oznacavanje:

Linux oznacava diskove oznakama hdXY gde je X oznaka za fizicki disk a Y za particiju. Prvi disk na prvom kontroleru ima oznaku a, drugi b itd. Sto se tice Y, brojevi od 1-4 su rezervisani za primarne particije a od 5 pa na dalje za logicke diskove u extended particiji. Tako je kod mene Linux instaliran u prvi logicki disk extended particije na prvom fizickom disku i oznaka je hda5

5. Fajl linux.b snimiti na c: disk. Naci fajl BOOT.INI i u njega dodati sledece:
c:\linux.b="Linux"
Ako je pre ovoga bio instaliran samo XP, vrednost timeout povecati na 10

Ako ste ovo dobro uradili, imacete dual boot izmedju XP-a i Linux-a a Linux ce videti sve diskove na sistemu.

Nisam siguran da ste u pravu sto se tice kombinacije LILO i Win 2k i XP. Pokusao sam vise puta da instaliram Red Hat i nikada LILO nije mogao da podigne Windows, bilo 2k bilo XP. Sa Win9x sve ide kako treba.

Da, na samo na multiboot sam i ja mislio, a ne na mountovanje ostalih particija (bar sam ja shvatio da coveku to treba).

Situacija sa naknadnim editovanjem /etc/lilo.conf fajla je kod mene proradila iz prve. Naravno, moj slucaj nije isti kao i kod coveka koji je prijavio problem. Nisam probao sa XPom (njemu sam vrlo brzo rekao "zbogom"), ali Win2k & Win98SE je proradio bez problema. Redosled instalacije je bio drugaciji; imao sam Win98SE & linux, pa je Win2k bio zadnji instaliran. Nikada nisam koristio PM za 'pripreme particija', kao i 'slucajnost' da je Win2k samo na maloj particiji ispod 1023. cilindra. RH7.0 u pitanju.

Zaboravio sam da napomenem da stare verzije LILO ne mogu da podignu Linux ako se BOOT sektor nalazi iza 1024 cilindra na HD-u.

Koristite GRUB i sve ce biti u redu.

Kod mene imam WinME, Win 2k Pro,Win 2k Server, Win Xp i Red Hat Linux 7.2 i sve savrseno radi

Vrh Dno