Šta je novo?

Linux: šta i kako?

Chuck Norris

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2004
Poena
319
Dakle pojma nemam o čemu se radi osim da je u pitanju OS. Zato ću biti zahvalan na bilo kakvom odgovoru i Vašem uloženom trudu.
Za početak koju verziju da nabavim (naravno koja je najpotpunija i sa kojom ću imati najmanje problema oko instalacije hardvera i softvera)?
Da li to znači da ću morati da nabavim drajvere za Linux za sve živo u računaru?
Kako je što se tiče softvera? Moram li i njih da nabavim specijalno za Linux ili su kompatibilni?
Da li je preporučljivo držati dva OS na kompu, recimo XP i Linux, i kako to uraditi?
Ništa mi drugo ne pada na pamet pa eto za početak i ovo će biti dovoljno.
Unapred hvala.

Ucices u razmatranje, ali sada moram da idem, vracam se za nekoliko sati. Dobices odgovor na tvoja gore pomenuta pitanja.
Do tada koristi search na forumu i sobi OS i par desetina puta guglaj neshto tipa: linux noob, linux starter, new linux user, how to start with linux, linux beginner, learn linux...

1. Uvek uzmi najnoviju verziju (Fedora Core 4 ili Suse 9.3) su dobar pocetak
2. Drajveri se sadrze u samom linux-u tako da sa njima neces imati problema
3. Software nije kompatibilan izmedju win i linux-a (dakle linux ne radi sa exe failovima, sem u slucaju emulatora)
4. Apsolutno evo ja imam 2 os-a na kompu i rade ko sat (Prvo instaliras XP onda ubacis Linux i klikces next :), nije bas tako ali procitaj pazljivo kako ide instalacija i ja ti tvrdim da ako znas da instaliras Xp znaces i FC4 ili SuSe..

Samo pazi kod instaliranja može da ima opcija partition automaticaly (erase whole disk). Ako to ostane, izbrisaće ti sve što si imao prethodno na disku. Zato pre instalacije oslobodi prostor jedno 5-10GB, najbolje da prebaciš sve sa jedne particije na druge, pa tu particiju izbrišeš, a onda pustiš instalaciju i tamo odabereš da u tom prostoru kreira / particiju i swap jedno 500MB.

Kažu da je Slackware težak za korišćenje, ali ja nikad nisam imao broblema, a izuzetno je brz i stabilan. Automatski mi prepoznaje sav hardver i nisam morao da instaliram nikakve drajvere. Samo što se više konfiguriše kucanjem u konzoli, a manje grafičkim alatima.

E sad, postoji hardver koji nije standardno podržan u linuxu, pa da ne bi skidao sa interneta, pa posle kako to instalirati, probaj da nađeš Mepis Linux, jer kako čujem on ima dosta dodatnih drajvera u sebi.

Poslednja izmena:
Ja ti preporučujem da prethodno u Windowsu preko Partition Magica napraviš jednu veliku ext2/3 particiju za linux i jednu od par stotina MB kao linuxswap, jer će ih onda Linux setup automatski prepoznati i koristiti, umesto da nešto zezneš...

Chuck Norris je napisao(la):
Dakle pojma nemam o čemu se radi osim da je u pitanju OS.
Ovo dodje isto kao kad bi otishao u autoshkolu i rekao gospodji koja ce da te primi: "Ja zelim da polozim za kola. Jedino shto znam je da se kola voze putevima i to desnom stranom (bar kod nas)." - prvo se malo rasoitaj o onome shta te interesuje, pa onda pitaj shta ti nije jasno.
Chuck Norris je napisao(la):
1. Za početak koju verziju da nabavim (naravno koja je najpotpunija i sa kojom ću imati najmanje problema oko instalacije hardvera i softvera)?
2. Da li to znači da ću morati da nabavim drajvere za Linux za sve živo u računaru?
3. Kako je što se tiče softvera? Moram li i njih da nabavim specijalno za Linux ili su kompatibilni?
4. Da li je preporučljivo držati dva OS na kompu, recimo XP i Linux, i kako to uraditi?
Ništa mi drugo ne pada na pamet pa eto za početak i ovo će biti dovoljno.
Unapred hvala.
1. Ne postoji OS Linux (bar ja ne znam za njega), nego razlichite linux distibucije (znachi i razlichiti razvojni timovi, ali to nije vazno), svaka specifichna po nameni, alatima koji se dobijaju...
2. Za vecinu hardwarea linux ima drivere, sem za neke vanilla TV kartice, ZIP driveove, neke leve WLAN kartice i tako to. Uglavnom neces imati problema, kod mene "samo" nekoliko dana muchenja sa driverom za wlan kartcu - to je sasvim normalno kod linuxa, pogoto kad si totalni pochetnik, kao shto sam ja tada bio. Jedno da ti bude jasno - ako nemash chvrste zivce nemoj puno da se igrash sa linuxom.
3. Moras da nabavljas "specijalno" za linux, ali ne brini ima ga:
www.tucows.com/downloads/Linux
freshmeat.net
www.sourceforge.com
i naravno google sve zna to da ti bude jasno. Npr. treba ti Azureus za linux samo guglas: Azureus for Linux i to je to.
Ovaj sajt obavezno poseti, tabela sa programima za linux ekvivalentnim windows programima:
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/table.shtml

4. Vecina ljudi to rade, nema nikakve opsnosti "da se zakolju jedan drugog". Samo obrati paznju kad instaliras neku linux distribuciju da ne obrises windows. Neke linux distribucije po default podehsvanjima su takve da se "namontiraju" na ceo hard i sve ti obrishu; tako da budi pazljiv, chitaj sve shto pishe na svakoj stranici (osim Licence Agreement :D) i nemoj ko lud samo da klikces "next" (tj stiskas enter na tastaturi) ipak ovo nije windows. Tako je sa nextovanjem moj komsha izbrsao 20GB muzike :wall:

5. Pitanje je sad: koju linux distribuciju odabrati? Evo shta je jedan user sa ovg foruma rekao
magick je napisao(la):
Alo, ljudi! Za početnike: Mandrake, SuSe, Fedora (manje-više tim redosledom). Za prevejane: Slackware, Debian, Linux_From_Scratch... nije ni bitno!

Ja trenutno furam SuSe 9.2, na najmodernijoj konfiguraciji (i915, SATA HDD, ATi X600... ), i nemam pojma o kakvoj je bagovitosti reč (instalirao brdo aplikacija i furam brdo deamon-a). Sa druge strane, SuSe 8.2 je, prema mom iskustvu, jedan od najbagovitijih operativnih sistema svih vremena!

Iako nisam neki expert, kako ja vidim stvari:

SuSe - brdo prateceg softvera i odlicna podrska za najnoviji hardver!
Mandrake - veoma druzeljubiv i blagonaklon prema pocetnicima , odlicna prateca dokumentacija!
Slackware - bezbednost, pouzdanost, oldschool...
Debian - besplatno, slobodno, GNU...
Fedora - RedHat... sta vise reci...
Svi ostali... moze, ali ne mora... mislim, ne bi mnogo bolelo i da ih nema.

Toliko od mene. Nadam se da sam nekom barem malo pomogao. :wave:
A evo i moje mishljenje:
SurvivoR je napisao(la):
Najbolje ti je da odesh na ovaj link procitas malo forum i vidish shta ti najbolje lezi. I ja sam pocetnik, probao sam Knoppix, Vector SOHO, Linspire, SuSE, Mandrake, Slax i sada skidam Slackware.
U principu ovako, po mom mushljenju:

Linspire - mnogo lichi na windows, win korisnici ce se lakse snaci na njemu nego na bilo kom drugom (imam ga trenutno na jednoj particiji, ako hoces neki screenshto mogu da zalepim, a moga bi malo i da guglas, imaju lepre screenshtotve na homepage-u) Edit: nemem ga vishe sada

Vector Linux SOHO - baziran na slackwareu, jako brz, ali se meni nesto ne svidja, kad sam probao da stavim driver za wlan, nije hteo da reboot-uje, prikazao je neki USB driver error - mada sam i ja bio tada slab za linux (bio je to moj prvi distro), a mozda je bila i moja greska, za wlan treba da se prethodno instalira Kernel Sources shto ja nisam uradio, pa mozda je zbog toga "pukao".

SuSE - Odlican ali spor, sada ga koristim, ali zato shto sam na slabijoj mashini moram da ga menjam - Moja Preporuka Edit: ne koristim ga vishe, sada sam na Slackware

.........

Zakljucak: idi na onaj link gore, chitaj sta ljudi kazu, ako josh uvek ne mozes da se odluchis registruj se i postavi topic. Bio sam i ja u istoj situaciji, skontaces sve, ali polako... ima se vremena... niko nije nauchio linux preko noci, to da ti bude jasno.

P.S. Mandrake (koji se sada zove Mandriva) nemoj da probas, razocharaces se, pun je bagova, bar 10.1 verzija koju sam ja koristio (2 dana, dok me nisu ubili bagovi)
Moje trenutno mishljenje: Probaj Vector Linux SOHO, SuSE (preporuchujem 9.2 jer 9.3 nema po defaulu drivere za mp3, divx... tako da nije bash najbolje za pochetnika, mislim da se ne razocharash), Mandrivu (ne Mandrake 10.1 jako je bagovit, vec sam rekao) ili Linspire, mada mi se bas i ne svidja ovaj poslednji, bas zato shto puno lichi na win.

P.S. poseti i ovaj link
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=72623
Nadam se da sam bar malo pomogao

Pozdrav,
Daniel

Ma uzimaj bre SuSe 9.3, najbolji je za pocetnika, ja ga koristim vec dugo i odlican je. Sto se tice np3-a, divx, lako se moze odraditi update ili se naruciti disk sa update-om ako imas sporiju vezu.
Preporucujem da narucujes sa www.linuxo.org, diskovi stizu za dan-2-3, narucivao sam ranije sa linux balkan i trebalo mi je preko tri dana da stignu cd-ovi.
SuSE rulez

Zaobidji Fedoru Core 4, ne znam da li sam ja talican, ali je ona uzasno bagovita.

Nazad
Vrh Dno