Šta je novo?

Linksys WAG54GS IP podesavanje nemam pristup internetu.

zelislav

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2002
Poena
619
Pozdrav svima,

Imam Linksys router WAG54GS, ne mogu da podesim da mi sa glavnog Link input prolazi internet ka ostalim Line1,2,3,4. kroz router.
Imam ovakvo podešavanje na računaru. Dolazna IP adresa je:
  • IP address: 192.168.77.62
  • Subnet mask: 255.255.255.0
  • Default gateway: 192.168.77.1
a nize imam Use the following DNS server addresses
  • Preferred DNS server: 192.168.77.1

Sada imam ovakvo podesavanje na Routeru IP setting:
  • Internet IP address: (Tamo sam stavio ovo 192.168.77.62)
  • Subnet mask: (Ovamo stavljam ovo: 255.255.255.0)
  • Default gateway: (Tu dajem sledeće 192.168.77.1)
  • Primary DNS: E ovde neznam dalje šta treba da stavim: ***
  • Secondary DNS: Ni ovde neznam šta treba da stavim :

*** 1. Pokusao sam prvo i na Primary i na Secondary stavim 192.168.1.77.
2. onda sam stavio samo na Primary 192.168.77.1 a na Secondary 0.0.0.0
3 i zadne što sam pokušao je da na Primary stavim 192.168.77.1 a na Secondary bez brojeva.

Međutim nisam imao prolaz neta kroz router.
Možete mi pomoći ako neko zna gde pravim grešku?

Hvala vam unapred.

Koliko vidim i ruter i racunar ti imaju isti IP...stavi na ruter Internet IP address 192.168.77.1, a Default gateway ostavi prazan

Koliko vidim i ruter i racunar ti imaju isti IP...stavi na ruter Internet IP address 192.168.77.1, a Default gateway ostavi prazan
Pozdrav Geiger,

mislim da sam lose objasnio.
Imam statičku kućnu IP adresu koja dolazi od nekud tamo ide internet.Sada imam dva racunara i ne mogu da koristim swich već moram da koristim router jer imam samo jednu IP adresu a router ima mogucnost odvajanja adresa. Sada kabel koji ide u računar moram da stavim u router a iz routera ću da izvadim neki od izalaza.

Ona podešavanja su ista jer jedno je na računaru i sada to isto treba da preselim na router sve zbog statičke IP adrese.

Da li je sada to razumljivo?

Jesi li nakon ubacivanja rutera promenio podesavanja na racunaru ili si ostavio ista...sto pravi problem ako je tako

Jesi li nakon ubacivanja rutera promenio podesavanja na racunaru ili si ostavio ista...sto pravi problem ako je tako

Ne ja samo ne mogu da dobijem internet do routera. Na router sam se prikačio sa notebookom kroz wifi i tamo na routeru sam stavio da mi automatski generuje IP adrese. Tako da sve sam smazao u podešavanju TCP/IP konfiguraciji na računaru. Ja inače mogu dva računara spojiti kroz router ali ne mogu da idem na internet što je problem IP podšavanja routera.
Meni je samo to problem,... wifinom se mogu spojiti sa routerom ali ne mogu da idem napolje iz routera tj line in ne dopire u računare koji su umrežnjeni.

Znači statička internet IP adresa koja je dolazila do net kartice na računaru
sa konfiguracijom Use the following DNS server addresses
Sada ovu konfiguraciju moram da stavim na router. Ovako je podešen Router:
  • Internet IP address: (Tamo sam stavio ovo 192.168.77.62)
  • Subnet mask: (Ovamo stavljam ovo: 255.255.255.0)
  • Default gateway: (Tu dajem sledeće 192.168.77.1)
  • Primary DNS:
  • Secondary DNS:
....Ali neznam šta treba ovde da stavim na Primary DNS i Secondary DNS gore sam naveo koje mogućnosti sam probao da stavim.
Nije mi jasno da li je Preferred DNS i Primary DNS to isto ili nešto drugo. Ako je to isto onda sam probao takvu konfiguraciju ali mi to nije radilo. Pa me sada interesuje gde grešim

Unapred zahvalan
Pozdrav

Poslednja izmena:
Meni je prilično čudno da ti je provajder dao IP adresu iz privatnog 192.168.x.x IP opsega, pretpostavljam da je to neka privatna mreža, pa pitaj administratora koji DNS da staviš.

Druga mogućnost je ili da si ti nešto pobrkao ili da te ja nisam lepo razumeo. Pod DNS adresom na ruteru se obično stavlja IP nekog od internet DNS servera ili DNS server internet provajdera.

Meni je prilično čudno da ti je provajder dao IP adresu iz privatnog 192.168.x.x IP opsega, pretpostavljam da je to neka privatna mreža, pa pitaj administratora koji DNS da staviš.

Druga mogućnost je ili da si ti nešto pobrkao ili da te ja nisam lepo razumeo. Pod DNS adresom na ruteru se obično stavlja IP nekog od internet DNS servera ili DNS server internet provajdera.

Moj internet je od privatnika koji nam daje statičku IP Adresu. Podešavanje sam naveo gore koje imam na računaru. Međutim sada imam Router i ta podešavanja moram da šiftujem ili podesim router da mogu sada priključiti druge računare. Kada spojim dva ili više račurana kroz router Line 1,2,3,4 ili wifi nom onda to radi. Jedino nemogu da idem na net tj da se spojim na Line in, iliti ulaznu liniju kde je ta IP statička adresa sa internetom.

Ja mislim da to tebi nema nikakve veze do DNS servera, ako postaviš stara setovanja u ruter sve bi trebalo da radi. Probaj da u browseru otvoriš adresu 74.125.45.100 i ako dobiješ google.com stranicu onda je do DNS-a, ako ne radi i dalje onda problem nema veze sa DNS-om.

Nisam ti razumeo poslednji post, ali imam neki osećaj da nisi lepo povezao ruter ili nešto u njemu nije lepo podešeno.

KOLKO SAM TE JA RAZUMEO TI HOCES SA 1 KOMPA DA SERUJES INTERNET KA RUTERU PA OD RUTERA KA DRUGIM KOMPOVIMA AKO JE TAKO MORAS DA SHERUJES MREZU NA KOJOJ PRIMAS INTERNET A NA DRUGOJ MREZI KICAJ

IP address: 192.168.0.1
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.77.1

OBJASNI MALO LEPSE I KAZI MI ODAKLE PRIMAS GLAVNU VEZU SA INTERNETOM ?

HMMMM

LOSE SAM TI OBJASNIO

DOLAZNA LINIJA (INTERNET) MORA DA BUDE SHEROVANA (AKO TI INTERNET STIZE SA DRUGOG KOMPJUTERA)

* IP address: 192.168.77.62
* Subnet mask: 255.255.255.0
* Default gateway: 192.168.77.1

A DRUGU MREZU NA ISTOM KOMPU MORAS DA UBACIS U RUTER U WAN I KUCAJ OVAJ IP

IP address: 192.168.0.1
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.77.1

A POSLE RUTEROV DHCP ODRADI SAM SVE I PODELI SVIMA INTERNET I LAN-U WLAN-U

OBJASNI MALO LEPSE I KAZI MI ODAKLE PRIMAS GLAVNU VEZU SA INTERNETOM ?
:S: Uh,... baš mi je žao što neznam da objasnim....

Eto daću sve od sebe i objasniti sve iz početka:

Imam internet od privatnika koji dolazi Ethernet kablom (mrežnim) koji ima sledeću IP konfiguraciju.

I još treba staviti na
Bez ovakvog podešavanja na računaru ja ne mogu pristupiti internetu.

Sada dobio sam od prijatelja Linksys router WAG54GS. Moja želja jeste da router sada koristim za razgrananje interneta. Tako da sam iz računara kabel izvadio i stavio na ulaz u router.

Lokalnu mrežu routera sam podesio na Local setting DHCP da mi deli IP adrese sa routera automatski i izbrisao sam podešavanje na računaru tj stavio sve na automatski u TCP/IP properties. Probao sam računar i notebook da umrežim kroz router, i to je radilo.

Onda sam krenuo u podešavanje routera da bi dobio komunikaciu napolje ka internetu. Znači IP setting routera. Pošto je sada internet kabal bio na routeru, stavio sam istu IP konfiguraciu na router koja je bila na računaru (koji sam koristio za internet).
Konfiguracija na router-u je sledeća:
    ALI PRIMETITE SADA NEMAM PREFERRED DNS VEĆ
  • Primary DNS server:
  • Secondary DNS server:

Kada sam stavio Primary DNS isto kao i prefered DNS a Secondary DNS slučaj sa svim nulama i drugi pokušaj bez brojeva, LOKALNA MREŽA NIJE VIDELA MREŽU OD SPOLJA TJ NA ROUTERU IP SETTING NIJE BIO OK.
Pokušao sam još jedan slučaj a to je da dam ina primary i na secondary DNS obe kao Preferred DNS, ništa.

I tu je moje pitanje ŠTA JA TREBA DA STAVIM NA ROUTER KOD IP SETTING JER NE PROLAZI MI INTERNET KA LOKALNOJ MREŽI

uh nadam se da je ovo sada ok :sceptic:

Poslednja izmena:
Manual WAG54GS

Možda će ovo više pomoći. Tu je deo navoda WAG54GS za IP konfiguraciju.

Prilozi

• Manual_part03.pdf
    926.5 KB · Pregleda: 309
Poslednja izmena:
Taj Linksys je ADSL wifi ruter a ovde je internet distribuiran preko lokalne mreze. Sa tim ruterom nema sanse da se ova mreza rutira jer ruter nema WAN port vec se moze podeliti (razgranati) koriscenjem tog rutera kao switch.
U tom slucaju IP adresa rutera mora biti u opsegu 192.168.77.xxx sa tim da xxx mora biti unikatno za svaki uredjaj u toj mrezi. Podatak koje adrese umesto xxx mozes koristiti moras traziti od "privatnika" koji vam je i dao pristup mrezi, ili ukucati neku od visih adresa tipa 200,201,202... uz rizik da neko drugi u vasoj mrezi takodje iskoristi te adrese pa da dodje do konflikta. *A moguce je i da je privatnik dozvolio pristup samo pojedinim IP adresama, kao npr. toj koju si imao prvobitno podesenu na racunaru tj. 192.168.77.62
DNS serveri na ruteru u ovom slucaju nemaju ulogu.

Postavi ovako:

ruter:

IP adresa: 192.168.77.xx1
subnet: 255.255.255.0

racunar 1:

IP adresa: 192.168.77.xx2
gateway: 192.168.77.1
dns: 192.168.77.1

racunar 2:

IP adresa: 192.168.77.xx3

i tako redom gde se menja samo zadnja cifra IP adrese

Pozdrav

Poslednja izmena:
Taj Linksys je ADSL wifi ruter a ovde je internet distribuiran preko lokalne mreze. Sa tim ruterom nema sanse da se ova mreza rutira jer ruter nema WAN port vec se moze podeliti (razgranati) koriscenjem tog rutera kao switch.
U tom slucaju IP adresa rutera mora biti u opsegu 192.168.77.xxx sa tim da xxx mora biti unikatno za svaki uredjaj u toj mrezi. Podatak koje adrese umesto xxx mozes koristiti moras traziti od "privatnika" koji vam je i dao pristup mrezi, ili ukucati neku od visih adresa tipa 200,201,202... uz rizik da neko drugi u vasoj mrezi takodje iskoristi te adrese pa da dodje do konflikta. *A moguce je i da je privatnik dozvolio pristup samo pojedinim IP adresama, kao npr. toj koju si imao prvobitno podesenu na racunaru tj. 192.168.77.62
DNS serveri na ruteru u ovom slucaju nemaju ulogu.

Postavi ovako:

ruter:

IP adresa: 192.168.77.xx1

racunar 1:

IP adresa: 192.168.77.xx2

racunar 2:

IP adresa: 192.168.77.xx3

i tako redom gde se menja samo zadnja cifra IP adrese

Pozdrav

Pozdrav Vuče,

Hvala ti. Mislim da si rešio moj problem. Ja imam "provajdera" sa Statičkom IP adresom. To znači da ja imam na raspolaganju jednu IP adresu. Ako je to ADSL router onda jasno da ne mogu da ga koristim kao Router. E to nisam bio siguran. Jer ima tamo neko podesavanje sto mi je ličilo na podešavanje IP konfig. routera. Ali nisam bio siguran da to nije i običan router.

Puno hvala ako si siguran da ovaj router nema mogućnosti običnog routera, onda je moj problem rešen.

puno pozdrava svima

Želislav

Posto vec imas dodeljenu jednu staticku IP adresu da bi mogao da imas internet pristup na vise racunara moraces da kupis klasican ruter sa 1xWAN i 4xLAN portovima.
Cena takvih rutera krece od ~20 evra za varijantu sa LAN kablovima odnosno od ~25 evra za varijantu koja ima i wireless pristup.

Javi se ukoliko budes imao nedoumica oko podesavanja kada kupis novi ruter.

Pozdrav

Posto vec imas dodeljenu jednu staticku IP adresu da bi mogao da imas internet pristup na vise racunara moraces da kupis klasican ruter sa 1xWAN i 4xLAN portovima.
Cena takvih rutera krece od ~20 evra za varijantu sa LAN kablovima odnosno od ~25 evra za varijantu koja ima i wireless pristup.

Javi se ukoliko budes imao nedoumica oko podesavanja kada kupis novi ruter.

Pozdrav

Hvala još jednom. :wave:

Nazad
Vrh Dno