Šta je novo?

Linksys WAG200

ljubapo

Čuven
Učlanjen(a)
03.10.2002
Poena
619
Imam ponudu od Beotel-a za adsl konekciju sa bezicnim ruter-modemom Linksys wag200.Ima li neko iskustva sa ovim modelom po pitanju kvaliteta veze i brzine-Warcraft on line i slicno.:type:

Imam dotični uređaj već oko 3 meseca i NIJEDNOM mi nije pukla veza, tj. uređaj radi ko sat. Jednostavno se setuje (praktično je u pitanju automatika), sve je na nivou firmware-a (nema driver-a), a pri tome imaš jedan odličan ADSL2+ Annex A Getaway koji može da opslužuje 4 uređaja preko ethernet-a i još 4 wireless. Npr. meni u kući funkcioniše mini-mreža, pri čemu se moj laptop i ženin powerbook kače na internet preko wireless-a iz bilo kog dela stana (stan veličine 43 kvm, sve fura kroz cigla zidove bez padova).
Jednom rečju, sjajan uređaj, već sam ovde rekao, najbolje parče hardvera koje sam kupio (cijena, prava sitnica: 110 e, i to povoljno😀)

p.s. mali dodatak: evo trenutno mi se nešto download-uje preko rapidshare-a (premium nalog) i realna brzina download-a varira između 25 i 27 kb/s (u pitanju je 256/64 flat nalog kod beotel-a) što je maximum maximuma.

Poslednja izmena:
Ok, tebi su ponudili za 5500, ali samo na korišćenje, posle isteklog ugovora sa beotelom vraćaš gateway.
Što se tiče wireless kartica uzmi nešto kvalitetnije, ja bih ti opet preporučio linksys, ali neka preporuče i ostali, možda prođeš i jeftinije.

Hvala na savetu,zaista je samo renta za 5500 pa sam rezervisao Linksysa + Asus wireles pccards(2kom) kod mog dilera,sve za 140evrica.Ima li neko pravilo za postavljanje rutera npr.po visini i slicno.Ruter ce biti u hodniku a dva racunara su na suprotnim stranama stana bez direktne opticke vidljivosti sa ruterom a do jednog direktan signal bi trebao da prodje kroz knauf i betonski zid.Stan oko70.00m2.
:type:

Što se tiče optičke vidljivosti, poželjno je da antena rutera ne bude zaklonjena, dok visina nije presudna.
E, sad, knauf + beton, ne znam, proćiće sigurno, ali koliko (i da li ćeš uopšte) ćeš gubiti na transferu, to ćeš sam da vidiš. Postoji i opcija kupovine jače antene, ali to je samo opcija, najpre postavi sve, a onda vidi šta ćeš dalje. Mislim da će ti ipak sve raditi ok. Javi šta si uradio.

Hvala na brzom odgovoru ali posto sa ovim nemem nikakva iskustva jos jednom da se preslisam a ti me ispravi ako gresim :
- ruter se kod postavljanja parametara mreze fizicki povezuje sa oba racunara po nekom protokolu i konfigurise ,
- kada se sve postavi ruter je fizicki vezan samo sa isdn modemom i elektricnom mrezom preko ispravljaca.Nije povezan fizicki ni sa jednim pc-jem.:type:

- ruter se kod postavljanja parametara mreze fizicki povezuje sa oba racunara po nekom protokolu i konfigurise ,

Ruter tj., u ovom slučaju gateway se povezuje fizički (preko ethernet veze) sa jednim ili više računara i konfiguriše se protokol koji važi za oba računara.

- kada se sve postavi ruter je fizicki vezan samo sa isdn modemom i elektricnom mrezom preko ispravljaca.Nije povezan fizicki ni sa jednim pc-jem.

Ne, ne, ne, nisi shvatio, WAG200G je gateway, dakle adsl2+ modem i wireless ruter u jednom. WAG200G mora da bude povezan sa jednim računarom (kako bi inače podaci koji ti stižu preko RJ11 kabla - phone kabl, legli na računar, ako nije povezan sa njim). Dakle, da rezimiramo.
Phone kabl ide (preko splitera) u WAG200G, iz koga izlazi ethernet (mrežni) kabl i ide do mrežne karte na jednom računaru. Na WAG200G postoje još 3 ethernet izlaza, pa se tako mogu zakačiti još tri računara preko kabla. Wireless-om uređaj može da opslužuje ukupno 32 uređeja teoretski, ali naravno svaki mora da poseduje wireless karticu.

Poslednja izmena:
Što otpada? Ne treba ti nijedan UTP kabl ako imaš wireless karticu na oba kompa.

Stanite malo, da li ruter MORA da bude fizicki povezan sa nekim pc-ijem ili ne.Ideja je da u predsoblju pored isdn-a odnosno tel.prikljucnice stoji ruter koji potpuno bezicno komunicira sa racunarima po stanu,pravi mrezu i daje izlaz na internet.Znaci nema fizicke veze tj.nikakve kablove sa racunarima.Sta treba kupiti od opreme ili to ipak moze sa ovim Linksysom i wirwless karticamau svakom racunaru.:type:

Naravno da može, potrebno je da svi compovi imaju wireless kartice.
Izvini, nisam razumeo suštinu tvoga pitanja.

Poslednja izmena:

Prilozi

Poslednja izmena:
Nemam iskustva sa Asus wireless karticama, ali bi bilo najbolje kada bi mogao da ih najpre isprobaš, pa onda kupiš.
Ja mogu da ti preporučim Linksys (WMP54G Wireless-G PCI, USBBT 100 Bluetooth USB, WPC54G Wireless-G Notebook)

Simpaticna cena za karticu 50eura, a meni treba dve.Da li je stvarno tako dobra-za "probijanje" kroz betonske zidove.:type:

Cena je i više nego simpatična, ali Linksys je ipak Cisco, tako da....
Ja sam ti savetovao da ti je najbolje ako bi mogao da isprobaš Asus kartice, pa ako ti rade posao kupuj, 15e+pdv je stvarno povoljna cena, ali samo ako sve šljaka kako treba.

moj gari je prodavao asusove kartice i kad sam ga pitao kakve su, kaze nista posebno, mada znaju da se zaglupe, nije provalio zasto, kaze imao je 1 kod kuce i bagovala se, otprilike 1 nedeljno mora restart, sad prodaje tp-link, a kuci ima TL-WN551G i kaze da super radi. Najbolje je da uzmes neku na probu.

Pazi ovako, ja mogu da ti prenesem moja iskustva, ali sa kombinacijom Linksys WAG200G (ethernet kablom povezan sa desktop konfom) + AirPort na Mac iBook (ne znam koje wireless uređaje apple ugrađuje u svoje makine) + Linksys WPC54G Wireless-G Notebook PCMCI.
Sve radi ko sat, i ja i žena se šetamo po stanu sa mac-om i laptopom i bukvalno smo uspevali da ostvarimo max protok iz svih delova stana (čak i iz klonje😀 ). Napomena, kod mene su svi zidovi u stanu cigla, nema betona. Signal prolazi bez gubitka i kroz 2 cigla zida na udaljenost od 10-ak metara.

Znaci Linksys + Linksys proverena kombinacija.Jos nesto, u Hellas-ovom cenovniku postoje dve vrste WAG200G rutera Annex A i Annex B naravno po istoj ceni.U cemu je razlika?:type:

Annex B = ISDN

Tako je, tebi treba Annex A.
Što se tiče proverenosti, ništa nije provereno dok se ne proveri. Ako me je bavljenje kompjuterima nešto naučilo, to je da definitivno važi ona američka: "It ain't over 'till it's over." Kod mene šljaka, da li će i kod tebe, videćemo. Zato sam ti i rekao da bi bilo najbolje kada bi ih probao, nevezano koji brand uzimaš.

Onda ti treba ruter koji je Annex B (za ISDN linije). Njega kačiš posle splitera, kao i modem koji sad trenutno koristiš.

Poslednja izmena:
Problemima nikad kraja.Linksys ruter-annex b obezbedjen ali Linksys pc cards nema.Ponuda od Hellas-a za US Robotics 805417 kao dobre zamene....pokusacu da ipak nadjem linksys.:type:

Jos jedna molba ko zna tacne dimenzije WAG200g rutera ,sirina i visina narocito.Inace potraga za Linksys wirelles pci card se nastavlja(srpski sistem kada nesto nema ocu bas to pa sta kosta...).Moram da pohvalim i hellas.co.yu odnosno gazdu, obecao da ce da nadje Linksus karticu iako nikada nista nisam kod njega jos kupio.:type:

Nazad
Vrh Dno