Šta je novo?

Linije na snimljenim dvd-r medijima

rdragan79

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
620
Nedavno sam kupio Optiarc DVD RW AD-7240S i primetio sam da se na snimljenim dvd-ovima pojavi linija odmah posle snimanja linije od centra ka spoljasnjoj strani. Narezao oko 40-tak diskova. I svaki ima liniju.

Koristim Verbatimove DVD-R 16x diskove.

Da li je to greska samog uredjaja, koju bih mogao mozda reklamirati?

Napominjem da su dvd-ovi citljivi i prodju verifikaciju, ali ono sto me vise brine je sigurnost i trajnost podataka sa takvim zapisom.

Ili ima li neko resenje za ovaj problem?

dvd.jpg

Disk snimljen na 12x i 16x

dvd2.jpg

Disk snimljen na 8x

Na ovoj slici se jasno vidi da je linija smaknuta na jednom delu. Sto mi ukazuje da verovatno hardwareski problem.

Poslednja izmena:
Probaj druge diskove i proveri posle da li su podaci citljivi ...
Najbolje narezi jedan veliki fajl pa probaj posle da ga vratis sa dvda na hdd
I reklamiraj naravno ...
Ili ako ne uspes kupi novi rezac ...
Isuvise su rezaci jeftini da bi rizikovao sa podacima

Trenutno nemam drugih proizvodjaca DVD medije.

Pa sam probao CD (Opet Verbatim) snimano na 16x

cd.jpg

I naravno da cu ga odmah u ponedeljak nositi na reklamaciju, kupio sam ga 24.12.2009.

Na kraju cu skupiti pare i uzeti 1TB disk kao sto sam ovde na forumu procitao, pa kada ga napunim, uzmem sledeci.

Poslednja izmena:
Interesantna pojava :)
Svakako, pre toga probaj drugi medij (pa makar bio i neki najgori...), mozda mu se ne svida Verbatim? Ili ga odnesi na reklamaciju, samo da te ne doceka ista optika sa istim defektom :S:

vidjao sam ovo... verovatno nece imati problema sa citanjem posto korekcija radi svoj posao... ali je trajnost diskutabilna...

Probao sam SONY DVD medij, ista prica.

Takodje sam probao da narezem nesto pa da uradim iz totalcommander compare,
prodje bez problema.

ALi kao sto rece Mare, brine me trajnost podataka

Ovo viđam na skoro (99%) svim DVD diskovima koje snimim, nebitno kog proizvođača.... nikada nijedan problem sa čitanjem tih istih podataka. Samo što su linije kod mene u koncentričnim krugovima po disku.

tja 'samo'..

ja bih probao 4x brzinu.

Vrh Dno