Šta je novo?

LineageOS iskustva?

Nodrapoel

Poštovan
Učlanjen(a)
31.12.2016
Poruke
4
Poena
51
Poštovane kolege. Ukratko. Kao što naslov kaže. Zanimaju me kakva su vaša iskustva sa LineageOS-om ukoliko ste ga korisili i na kom telefonu.
Planiram da promenim telefon (dovoljno sam se mučio sa Windows telefonom) pa me zanima koliko bi bila dobra opcija da umesto da kupim novi, nađem neki polovan i stavim mu LineageOS.
 
To sam ja urado. Glavni razlog mi je bila želja da se otarasim Gugla. Imaš opciju sa i bez MicroG servisa, ja sam izabrao bez, tj. nisam ga instalirao. Za aplikacije koristim F-Droid, ono što tu nema, skidam .apk sa zvaničnog sajta (Signal, WIre, Vivaldi). Ako nekome ni to nije dovoljno, tu su Aurora Store i/ili APKMirror.

Ja sam zadovoljan, sve što meni treba, radi lepo. Baterija traje značajno duže, iako nemam Play services, pa IM/VoIP aplikacije moraju da pribavljaju notifikacije na druge načine. Neke rade odlično (Signal, Wire, Tutanota, FairEmail, K-9 Mail), dok kod nekih notifikacije malo kasne (Element, Threema). I kod nekih notifikacije uopšte ne rade bez FCM-a (FluffyChat). Ako instalitaš MicroG, onda bi sve trebalo da bude bolje.

Ranije sam koristio samo stock Android telefone (Nokia), i na njima ništa od Gugla osim Play Store-a (i play services). Čak i tada mi je F-Droid bio primarni izvor programa. Pa mi je i pored toga LineageOS nekako bolji i lepši :D Jedina/najveća mana je što verovatno ne rade m-banking aplikacije. Nisam probao, ali sam čitao da često ne rade na rutovanim telefonima.

Inače, nikada ranije nisam rutovao telefon, ali je LOS uputstvo sasvim jasno, pa sam bez poteškoća odradio to. Da znaš da nije neka velika nauka.
 
Više od dve godine na custom ROM-ovima, od skora sam na microG varijanti Lineage OS-a za Pocophone F1(jer zvanično Lineage OS ne podržava signature spoofing). Ako tvoje razmišljanje ide u smeru cene telefona, da kupiš neki slabiji čija bi brzina bila u rangu novijeg sa original ROM-om, mislim da nije tolika razlika u korist LOS-a. Jeste da telefon radi malo brže i troši manje bateriju, ali količina RAM-a i procesor u njemu su bitniji. Uzmi neki telefon sa bar 4GB RAM-a i neki noviji procesor. Računaj i da će baterija polovnog telefona imati manji kapacitet nego nova.
Na kraju, vidi da li uopšte postoji verzija Lineage OS-a(ili nekog drugog custom ROM-a) za taj telefon pre nego što ga pazariš.
 
Koristio sam ja na Note 3 neko vreme i jako je interesantno inicijalno, ali posle ti se telefon pretvori u hobi kako neke stvari da prorade, na koje si navikao da rade 'pravo-iz-kutije'.

Na kraju je Note 3 kod juniora doživeo kraj svoje karijere ipak sa custom ROM-om na osnovu Galaxy Note 8, stvarno je mnogo to sve bolje radilo nego Lineage.

Ako imaš vremena i dobar telefon donor, što da ne, ali to neće biti ekvivalentno produktivno kao neki stock telefon - sada su bar džabalesku, imaš novih Redmi od 10-12 hiljada din, za 15 već se sve puši kako rade.
 
Imaju neki svoj recovery, umalo nisam brikovao telefon, idi na twrp.
 
Ja sam LineageOS stavio na Samsung J3 koji je bio krš telefon i kad se pojavio, pa niko iz familije nije hteo da ga uzme.
Korisitim ga kao audio player, bez sim kartice. Nisam primetio nikakav problem.
Inače, ne volim MIUI, Motorolin android mi je idealan, a Lineage je tu vrlo sličan.
 
LineageOS koristio na leeco le s2 i sad na Redmi Note 9s. I ubuduće kupujem samo telefone sa SD procesorom i LineageOS podrškom.
 
Nazad
Vrh Dno