Šta je novo?

Lin + Win XP + Vista ? HOW ?

DarkHorus

Slavan
Učlanjen(a)
03.11.2007
Poena
319
Win XP koristim kao game konzolu, i (nazalost) za rad (projektovanje), dok mi je lin onaj entuzijasticki deo (da ne kazem alter ego). posto bih hteo da odigram par boljih naslova koji ferceraju samo u Visti (j**o je ja...), hteo bih da napravim triple boot. ima li neko iskustva? ne bih hteo da krenem, pa da jos SVE u kompletu poubijam. ok, jasan mi je deo kako da odradim Win XP + Vista, kao pocetak ove operacije (hyde - unhyde Win Xp-a dok se instalira Vista). to resava to dvoje.
a Lin? jeli neko imao slican suicide mission? hoce li Lin boot prepoznati ovo dvoje?
tj, kad se podigne grub, hoce li stajati:

boot from:
Linux
XP
Vista

?

hvala unapred

Win XP koristim kao game konzolu, i (nazalost) za rad (projektovanje), dok mi je lin onaj entuzijasticki deo (da ne kazem alter ego). posto bih hteo da odigram par boljih naslova koji ferceraju samo u Visti (j**o je ja...), hteo bih da napravim triple boot. ima li neko iskustva? ne bih hteo da krenem, pa da jos SVE u kompletu poubijam. ok, jasan mi je deo kako da odradim Win XP + Vista, kao pocetak ove operacije (hyde - unhyde Win Xp-a dok se instalira Vista). to resava to dvoje.
a Lin? jeli neko imao slican suicide mission? hoce li Lin boot prepoznati ovo dvoje?
tj, kad se podigne grub, hoce li stajati:

boot from:
Linux
XP
Vista

?

hvala unapred

Imam sva tri sistema na disku i nisam imao nikakvih komplikacija oko toga.Na disku je prvo bio instaliran xp, zatim vista i na kraju Linux. To na kraju izgleda ovako: U boot meniju biras izmedju Linux-a i Win-boota, a kad udjes u Win-boot biras izmedju Xp i Viste. Nikakve carolije i mudrosti nisu bile potrebne ( inace mi verovatno nista ne bi radilo). Mislim da je bitno da se prvo instalira xp. pa onda Vista, jer nisam siguran da u obrnutoj situaciji, XP ne bi ubio boot za vistu.Ostalo, linux odradi sam. Samo hrabro, a ako je neko imao problema, verovatno ce se javiti, da ti obrati paznju na eventualne komplikacije.

Javi obavezno kako je proslo, da li i ja da se samoubijam :)...
i probaj da prvo metnesh Vistu da znam sta ma cheka :)

Ne moze Vista pre XP-a. XP cisti Vista-in boot loader. Mora prvo XP pa Vista.

Zbog kojih igara mislis vistu da instaliras? Koliko sam video samo halo2 nije mogao na xp-u.

Ne moze Vista pre XP-a. XP cisti Vista-in boot loader. Mora prvo XP pa Vista.
A zar Linux ne bi trebalo da prepozna i jedan i drugi Win te podesi odgovarajuće parametre tako da grub podiže sva tri?

paaa halo2, Lost Planet: EC (nesto je izbagovan na XP-u, ne samo meni...), Krizu bih da vidim u punome sjaju na DX10, kao i onaj novi ATI demo sa Ruby ... ono na snegu kad se upucavaju... XD
sad nesto kontam - cim ovo predjem Vista leti u oblivion - uopste ne zelim da mi to dj***e zauzima 40gb.

A zar Linux ne bi trebalo da prepozna i jedan i drugi Win te podesi odgovarajuće parametre tako da grub podiže sva tri?

U principu ne. Linux će naći aktivne bootabilne particije i proanalizirati boot blok, ali tu se analiza završava - on ne analizira dalje konfiguraciju windowsovog boot managera, jer 1) grub nema mesta za drajvere za sve moguće fajl sisteme da bi išao dalje i analizirao konfiguracione fajlove boot managera (koji leže na nekom fajl sistemu, možda i enkriptovanom) i 2) windows sasvim moguće koristi i neki 3rd party boot manager instaliran, a to je već funkcionalnost koja ide debelo preko njegove namene.
Samom grubu je dovoljno da ima evidenciju bootabilnih particija i njihovih boot blokova da bi mogao da okine podizanje OS-a. Tako da u slučaju da XP i Vista koriste jednu te istu aktivnu particiju sa koje se okida podizanje windowsa (i boot meni sa izborom sistema), onda će i linux to detektovati kao jedan windowsov boot blok.

Dok ne vidimo EFI u upotrebi širih masa...

Poslednja izmena:
paaa halo2, Lost Planet: EC (nesto je izbagovan na XP-u, ne samo meni...), Krizu bih da vidim u punome sjaju na DX10, kao i onaj novi ATI demo sa Ruby ... ono na snegu kad se upucavaju... XD
sad nesto kontam - cim ovo predjem Vista leti u oblivion - uopste ne zelim da mi to dj***e zauzima 40gb.

Pa dobro mozda je vredno truda :). Krizu mozes i u xp-u sa very high("dx10") detaljima i to sa dosta vise frejmova. U visti ti nece biti uopste igriva na dx10.

@silverglider:

Sve si ti u pravu, ali u tvojoj priči ima mnogo "ako". A ja sam razumeo da čovek pita kako je moguće izvesti triple boot, a ne pod kojim uslovima to ne bi radilo.

Zato... tri primarne particije, a četvrta extended... Na jednoj XP sa svojim but rekordom, na drugoj Vista sa svojim, na trećoj Linux sa grub-om, a MBR pokazuje na grub koji od nedavno podržava i NTFS, pa može da bira kako će da podigne koji sistem (grub direktno ili preko aktiviranja particije).

Nikada ovo nisam probao sa XP-om i Vistom, pa ostavljam mogućnost da se negde krije neka začkoljica, ali zato jesam nebrojano puta sa Win98 i NT-om...

@silverglider:

Sve si ti u pravu, ali u tvojoj priči ima mnogo "ako". A ja sam razumeo da čovek pita kako je moguće izvesti triple boot, a ne pod kojim uslovima to ne bi radilo.

Zato... tri primarne particije, a četvrta extended... Na jednoj XP sa svojim but rekordom, na drugoj Vista sa svojim, na trećoj Linux sa grub-om, a MBR pokazuje na grub koji od nedavno podržava i NTFS, pa može da bira kako će da podigne koji sistem (grub direktno ili preko aktiviranja particije).

Nikada ovo nisam probao sa XP-om i Vistom, pa ostavljam mogućnost da se negde krije neka začkoljica, ali zato jesam nebrojano puta sa Win98 i NT-om...

Nema tu "ako" -> primarna particija ne znači da je ujedno i aktivna, tj. butabilna. U sistemu mogu biti sve četiri particije primarne, sa svojim boot blokom, ali samo jedna je bootabilna u tom trenutku, jer taman toliko ima bajtova mesta u MBR-u - da se ostavi pointer ka jednoj od njih koja će biti aktivna.
Vista kada se instalira detektuje (baš kao i linux) da već postoji jedna instalacija windowsa na primarnoj aktivnoj particiji i da se tu već koristi boot manager i gleda da se tu kod nje ugnezdi (Vista zna da XP postoji, ali XP nije svestan da je tu Vista). Možda je moguće iskombinovati da se informacija prenese na Vistinu particiju, tj, ali opet moraju oba sistema biti ugnežđena na jednoj zajedničkoj tačci - boot manageru jednog ili drugog windowsa. Kad bi bili odvojeni, jedan sistem bi "sakrio" onaj drugi.

MBR pokazuje na grub (treća particija)... ovaj dalje vidi druge dve particije sa svojim boot blokovima i može da preda kontrolu bilo kom od ta dva (nezavisna) boor menadžera, metodom chain loading-a. To je bila moja poenta i znam da to radi. Win98 mi je 1000 puta "sakrivao" NT, ali za lilo i grub to nikada nije bio problem...

Ako pak slediš tvoj predlog, lilo/grub podiže ntloader koji pak nudi izbor između dva ili više Win OS-ova koje on vidi.

M, obrati pažnju na dve sasvim različite kategorije ovde: 1) ono šta boot manager poput gruba sve može da uradi kad se ručno namesti i 2) logika autodetekcije kojom se vodi linux prilikom instalacije (tj. ovo o čemu sam ja pričao).

M, obrati pažnju na dve sasvim različite kategorije ovde: 1) ono šta boot manager poput gruba sve može da uradi kad se ručno namesti i 2) logika autodetekcije kojom se vodi linux prilikom instalacije (tj. ovo o čemu sam ja pričao).
Pa i ja sam govorio baš o tome. Nije da reklamiram, ali meni je Suse od vajkada prepoznavao sve instalirane sisteme sa njihovim boot loader-ima. Naravno ostavljam mogućnost da pojedine distribucije i njihove verzije imaju problema sa komplikovanijim setapovima.

Eh, između "sve windowse" i "sve operativne sisteme" ne može da stoji znak jednakosti. :d
Ja se ne sećam kada mi taj isti Suse nije strpao sve nađene windowse pod jednu "windows" stavku u boot manageru (bio to grub ili nekad lilo).

Eh, između "sve windowse" i "sve operativne sisteme" ne može da stoji znak jednakosti. :d
Ne može, ali QNX, BeOS, Minix i Solaris nisam računao zbog njihove ograničene primenljivosti, a i BSD društvo ne predstavlja problem... Ipak, da mi ostanemo u okvirima teme. :)
Ja se ne sećam kada mi taj isti Suse nije strpao sve nađene windowse pod jednu "windows" stavku u boot manageru (bio to grub ili nekad lilo).
To je verovatno zato što si instalirao Windows-e na istoj particiji... Da su na zasebnim primarnim particijama, installer bi lepo video svaki boot blok po na osob i dodelio mu odgovarajuće ime. Meni je čak uvek lepo imenovao stavke: "Windows 98", "Windows 2000", "Windows XP"...

Inače, sa Intel Matrix RAID tehnologijom nema više ni ograničenja na samo četiri primarne particije, tako da... udri! :)

Instalirao windowse na istoj particiji? Sad će biti kao sa Milanom Tarot - da prodam štampač pa ću ozdraviti, a ako pustim kosu i krenem da slušam Whitesnake, sigurno ću se i oženiti. Ne, kod mene je svaki OS dobijao svoju zasebnu primarnu particiju.

... Ne, kod mene je svaki OS dobijao svoju zasebnu primarnu particiju.
Da, ali su imali samo jedan (zajednički) ntloader... tako da i Linux to vidi kao jednu stavku.

Ovim si sve rekao:
... Tako da u slučaju da XP i Vista koriste jednu te istu aktivnu particiju sa koje se okida podizanje windowsa (i boot meni sa izborom sistema), onda će i linux to detektovati kao jedan windowsov boot blok.
I ja u principu preferiram ovaj način, tj instaliranje Windows-a po hronološkom redu, ali ako to podrazumeva ubijanje poptuno zdrave instalacije sa nizom podešavanja i instaliranih aplikacija, onda bih se iscimao da sredim boot blokove i prethodno aktiviram particiju na koju ću instalirati "stariji Win" kako ne bi "sakrio" boot blok postojećeg (novije verzije).

Enivej... Ne vidim zašto Ubuntu/Suse/Fedora instaler ne bi prepoznao svaki Win zasebno ako svaki ima svoj boot loader na svojoj primarnoj particiji, i podiže se njenim aktiviranjem. Ja bar sa tim nisam imao problema od Suseta 7.x pa na ovamo...

Poslednja izmena:
@3opah - tako sam i uradio.
@ ALL - ona Vista je najmasnije djubre od OS-a koje sam video ikada. fala lepo. odigro sam sto sam mislio, i odletela je u oblivion.
ostali mi samo XP + Madriva 2008. btw- ima li neko iskustva sa mandrivom i Rade 38xx karticama?
ne radi mi h/w akceleracija, isto tako, posto ne prepoznaje karticu (kako treba), ne mogu ni refresh da stavim na default 75Hz, vec je da 60Hz.
@Nenad22 - na mom radetu Kriza JE igriva u DX10 ! i to u 1280x1024 uglavnom MED podesavanja. ne potcenjuj radeta :p

fala svima

Poslednja izmena:
Da, ali su imali samo jedan (zajednički) ntloader... tako da i Linux to vidi kao jednu stavku.

Ja možda nisam bio svestan te opcije, ali kako da sprečim kod instalacije da windows 2k ne uzme već instalirani Win98SE pod svoje ili da XP ne uveze već instalirani 2k, tj. pregazi ntloader od 2k svojim?

Ja možda nisam bio svestan te opcije, ali kako da sprečim kod instalacije da windows 2k ne uzme već instalirani Win98SE pod svoje ili da XP ne uveze već instalirani 2k, tj. pregazi ntloader od 2k svojim?
Tako što ćeš pre instalacije novog os-a njegovu particiju markirati kao aktivinu. Windows installer samo gleda koja je particija markirana kao aktivna, pa kopira svoj boot loader u njen VBR (volume boot record) i dodeljuje joj slovo C:\. Na ovaj način će svaki OS sačuvati svoj boot blok i boot loader, a ti posle možeš da ih učitavaš metodom chain loading-a ili aktiviranjem konkretne particije.

S obzirom na ograničenje PC arhitekture na samo 4 primarne particije, primenljivost ove metode je donekle smanjena, ali Intel Matrix RAID tehnologija ima jedan jako zanimljiv propratni efekat... a to je povećanje broja primarnih particija, pa udri... ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno