Šta je novo?

Lightroom 1.2 VS. Aperture 1.5.3

filipo

Slavan
Učlanjen(a)
31.03.2007
Poena
304
Ja se bavim fotografijom pa sam odlucio da vidim kako se ponasaju jedan i drugi.

1. Sto se tice opcija i mogucnosti oba programa su 90% slicna.
2. Meni je lepsi interface od Lightroom-a.
3. U Lightroom-u su alati bolje rasporedjeni kao takodje i shortcutovi (skoro ne koristim misa)
4. Lightroom mnogo brze ucitava slike, exportuje itd... ( Ubacio sam 10 RAW slika u oba programa i Lightroom je bio brzi za 2 sekunde, kao i u exportovanju slike u TIFF-u od 50 MB)

Ja sam se odlucio za Lightroom ali ne kazem da je Aperture ni malo losiji od njega.

Ja sam probao LR čim se pojavio, a tada sam probao i Aperture, ali se sad već ne sećam zbog čega sam se odlučio za Aperture :)
U Aperture-u su mi sada shortcutovi logični, jer sa njim radim par meseci, a na LR nisam radio dovoljno dugo da bi mi trebali.

Mana Aperture-a je što nije podržan na nekim G4 mašinama, koje možda nemaju performanse, ali su dobre za rad na terenu ili u putu (a la moj 12" PB) :)

Pazi Lightroom i Aperture na G4 masini bez 1.2Ghz i 1GB ram ne vredi instalirati.
Problem nastaje sa malo vecim slikama oko 4MB a da ne spominjem RAW oko 15MB. Treba mu dosta vremena da otvori sliku, sporo updatuje sliku sa informacijama i exportovanje.

Pa kod mene je 1.5GHz i 1.25GB RAM-a i takva konfa ima podršku kod Apple-a, ali je problem ekran od 1024x768 :D

Da, valjda vertikalna rezolucija mora biti veca od 800 pixela :) ali ima workaround za to.

Postoji i workaround za procesor i za memoriju za aperture.
Generalno, mislim da su oba programa dosta spora na G4 masinama. Nekad ume da frustrira njihova sporost u takvoj varijanti.
Verovatno je mnogo bolje na G5 ili intel platformi. Cini mi se da je Lightroom ipak malko brzi, barem kod interfejsa i osnovnih operacija.

Na Dual G5 Lightroom i Aperture leti. To sam video svojim ocima.
Sad mi je pao na pamet LightZone program. Stavicu ga na G4 pa cu videti da li radi bolje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno