Šta je novo?

Licenciranje software-a!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Filip
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Filip

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
619
Jedno pitanje mozda ne za ovaj forum, ali gde ako ne ovde 🙂
Da li neko zna (pouzdano) da mi objasni da li programi u kojima pise: "free for non-commercial use" mogu da se koriste na kompjuterima koji se koriste u komercijalne svrhe? Odnosno, da li ja na kompu koji koristim za pravljenje muzike sa licneciranim software-om za to mogu da koristim neki program za pregled slika? Znaci potpuno nevezano od komercijalne upotrebe racunara. Zna li ko? Prednost ljudima sa pravnog fakulteta 😀

Mislim da ne bi trebao da bude problem, jer taj program za pregled slika ne koristis u komercijalne svrhe - tipa, prezentacije na projektoru i slicne stvari.

Da li znas gde bih mogao da proverim tu informaciju?

Komercijalne svrhe su kada imaš koristi pre svega finansijske od direktnog korišćenja predmetnog programa ili ga koristiš u poslovne a ne lične svrhe, može da ti se nalazi na "poslovnom" tj. kancelarijskom kompjuteru

Hvala! To sam i mislio, a sada sam ubedjen 🙂

Ajd` malo da zakomplikujemo.

Npr. znam coveka koji vrlo zaradjuje baveci se stonim izdavastvom (dtp). Firma mu je registrovana, i na par racunara koje koristi ima licenciran corel, office, i ps.
E sad, taj covek koristi, koliko se secam, i IrfanView (koji je besplatan za nekomrcijalnu upotrebu) da bi slike pregledavao i da bi npr. uradio screenshotove sa desktopa, koje posle ukljucuje u knjigu (koju prodaje).
Meni se cini,striktno gledano, da bi trebao da plati licencu za irfan view.

Dakle, cisto da bude jasno - da li "besplatno za nekomorecijalnu upotrebu" znaci "besplatno samo za koriscenje na racunaru sa koga se nema komercijalna dobit", ili znaci "moze i na racunaru preko koga zaradjujete, ali ako od doticnog softvera nema dobiti"

Naravno, skoro svima ce delovati sasvim jasno da se najpre radi o drugoj definiciji, ali se meni cini da sve ovo vrlo zavisi od zakona (o upotrebi softvera, i npr. autorskim pravima?...) drzave iz koje potice softver, odnosno da te definicije nisu uopste striktne.

Kako rece silver, najverovatnije da ne bi trebalo da bude problema, u konkretnom slucaju - al` sve ovo napisah jer u nasim (SiCG) uslovima mozemo da ocekujemo vrlo razlicite varijante, a i pitanje je kako ce oni koji sprovode zakon tumaciti te varijante.
Pa, ako neko ima komentar, moglo bi da bude poucno.
Da li neki nas aktuelni zakon poznaje definiciju npr. "upotreba softvera u nekomercijalne svrhe" i sl.

Hvala

Poslednja izmena:
IrfanView se ne koristi u komercijalne svrhe samo ako se koristi kuci! To pise u samom programu kad se klikne na help/info. E, sad, ne znam da li to vazi i za ostale programe.
Mada, vecina nasih firmi i jeste u kuci :d

Nazad
Vrh Dno