Šta je novo?

LG Leon LTE

• Začetnik teme Začetnik teme Coni
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Coni

Slavan
Učlanjen(a)
14.04.2013
Poena
200
Juče sam kupio ovaj uređaj preko Telenora, uz paket Play+solo ga platio 990 dinara. Čini mi se da je dobra kupovina, pa bih da kažem neku reč o njemu jer nema svoju temu, kako bih pomogao potencijalnim kupcima. Da napomenem da je ovo prvi utisak, tekst ću obogatiti a slike dodajem sutra. Za početak, specifikacija:

NETWORK Technology
GSM / HSPA / LTE
LAUNCH Announced 2015, February
Status Available. Released 2015, April
BODY Dimensions 129.9 x 64.9 x 10.9 mm (5.11 x 2.56 x 0.43 in)
Weight 140 g (4.94 oz)
SIM Yes
DISPLAY Type IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Size 4.5 inches (~66.2% screen-to-body ratio)
Resolution 480 x 854 pixels (~218 ppi pixel density)
Multitouch Yes
PLATFORM OS Android OS, v5.0.1 (Lollipop)
Chipset Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410
CPU Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53
GPU Adreno 306
MEMORY Card slot microSD, up to 32 GB
Internal 8 GB, 1 GB RAM
CAMERA Primary 5 MP / 8 MP, autofocus, LED flash
Features Geo-tagging, touch focus, face detection
Video 1080p@30fps
Secondary VGA
SOUND Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
COMMS WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot
Bluetooth v4.1, A2DP, LE
GPS Yes, with A-GPS, GLONASS
Radio FM radio with RDS
USB microUSB v2.0
FEATURES Sensors Accelerometer, proximity, compass
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM
Browser HTML5
Java No
- MP4/H.264 player
- MP3/WAV/eAAC+ player
- Photo/video editor
- Document viewer
BATTERY Li-Ion 1900 mAh battery
Stand-by Up to 465 h (2G) / Up to 505 h (3G)
Talk time
MISC Colors Titan, Gold
SAR US 1.05 W/kg (head) 0.80 W/kg (body)
SAR EU 0.99 W/kg (head) 0.78 W/kg (body)

Specifikacije na stranu

EKRAN, IZGLED I IZRADA

Telefon je (subjektivno) lep i elegantan u kombinaciji crne i imitacije brušenog metala braon boje, i nikada ne bih rekao da je debeo 11 mm. Lepo leži u ruci i definitivno mi je dijagonala od 4,5 inča maksimum koji mi je zgodan za baratanje jednom rukom. Nisam siguran šta bih rekao o ekranu. Meni ova IPS matrica odgovara, a sutra cu testirati vidljivost na suncu. Okviri oko ekrana su osrednje veličine. Poklopac se lako skida, a izrada je primerena klasi; nema škripanja i lufta.

SOFTVER

Malo me je brinulo što je na njemu 5.0.1 zbog problema sa ram-om. Za sada sve radi kako treba. Jedini lag koji vidim je prilikom šaltanja u aplikaciji za pozive i kontakte, ali nije strašno, jedva je primetno. Interfejs je sličan G3 modelu, i prijatno sam iznenađen - u odnosu na G2/l70 generaciju, prilično lepše izgleda. Ima tu nekih forica poput dt2w, knock code, gestovi...Za sada nisam naišao na bug. I da, leti u odnosu na Lumiu 520.

RAZGOVOR

Zvučnik je glasan i razgovetan, tu nemam nikakve primedbe. Loudspeaker takođe, rekao bih da ne zaostaje za L520. Sagovornici me čuju jasno i glasno. Rano je da dam sud o signalu, taj deo ću dodati kasnije.

MULTIMEDIJA

Testirano jeftinim AKG sluškama, zadovoljan sam audio reprodukcijom, ali po jačini malo zaostaje za L520. Što se kamere tiče, tu je mališa podbacio. Ima kameru što se kaže "da je ima". Koristim FV-5 umesto stock kamere i ona daje bolje rezultate (manja kompresija i 5-6 puta veći fajlovi). Video zapis nisam još testirao.

BATERIJA

Ovde ne znam šta da očekujem. Prošao je jedan ciklus, i isterao je malo manje od 19 časova, ali zaboravio sam da pogledam screen on time. Najbolje da okačim screenshot posle tri ciklusa.

Prvi utisak - vredi uloženog novca.

Poslednja izmena:
Drugi utisak: neki LG tripovi sa osvetljenjem, često mi ne da do 100% već do 90% zbog "pregrevanja", mislio sam da su odustali od toga. Inače, osvetljenje mi je u redu, zadovoljan sam vidljivošću na suncu. Nervira me što Požarevac još nije pokriven LTE mrežom pa ne mogu isprobati pun potencijal. Danas je zakočio, dok mi je sinhronizovao rođendanski kalendar, ostavio sam ga i posle 5-6 sekundi se otkočio. Isprobao gps, u sekundi me našao u zatvorenom bez interneta (HERE maps).

Ram:

Screenshot_2015-08-12-17-07-01.png
Screenshot_2015-08-12-17-07-06.png
Screenshot_2015-08-12-17-07-11.png
Screenshot_2015-08-12-17-07-16.png

Evo par fotografija:

Stock kamera

http://www.dodaj.rs/f/2A/up/1Bs6rQhz/20150812155832.jpg

FV-5 kamera

http://www.dodaj.rs/f/3w/Lj/31bWR3NB/pict0021.png

full hd video (stock kamkoder)

http://1drv.ms/1JTRGKn

macro stock kamera

http://www.dodaj.rs/f/2U/10D/gSMNhMH/20150812170556.jpg

Poslednja izmena:
Nikako ne uspevam da ga napunim do 100%, kao za baksuz moram da krenem negde a baterija na 85-90%. Kad legnem stavim ga na punjač, a mlađi brat ga kasnije skine pre 100% (jedina slobodna utičnica u sobi, moraću da isključujem nešto drugo od tehnike, ili u dnevnu sobu pa nek alarm budi ćaleta i majku na odmoru 🙂 ). Uglavnom, nisam zadovoljan baterijom, prelazna ocena ali možda je trebala xperia sa 2300 mAh 🙂 Nema curenja i wakelockova, jednostavno je 1900 mAh tesno za 4.5 inča i lolipop. Inače, još jedna stvar vezana ili za 5.01 ili za LG a verovatno oba faktora; multitasking praktično ne postoji. Čitam nešto na sajtu (Chrome), stigne Viber poruka, otvorim, odgovorim, vratim se u Chrome - reload. Nije strašno ali na tabletu se vratim u aplikaciju otvorenu prekjuče i tu sam gde sam stao (ali tablet ima vanila kitkat). Pozitivna stvar koju sam primetio je da nisam imao usporenje i lag (osim pomenute dialer i contact aplikacije), brz je (relativno, za cenovni rang), i nikakve bugove nisam imao. Sa prethodnim SE i Sony telefonima nije bila sjajna situacija povodom toga.

Nije mi jasno iz secifikacija, kolika mu je kamera? 5 ili 8 megapiksela?
Za ovakav telefon ne mozes ocekivat neki ekstra rad. Pogotovo ako si imao tu lumiu l520, koja verovatno radi fluidnije.

5 megapiksela. Fluidniji je rad na Leonu. Osveženje posle 520. Možda bi bolji multitasking bio da koristim npr. Operu Mini umesto Chrome. I malo sam iskarikirao gore sa primerom ali vi razumete poentu. I da, generalno sam zadovoljan uređajem. Evo juče kod prijateljice, LG L70 vidim da primetno sporije radi. Burazer uzeo Fino, opet vidim da malo laguje u browser-u npr, a kod mene je bolja situacija (S200 vs S410).

Odlicno, ako si ti zadovoljan. To je najbitnije

Ma da, nije ovo sad bog zna kakav uređaj, svestan sam cenovne kategorije, nego rekoh ajde da pišem o njemu jer je u ponudi operatera, pa da ljudi čuju iz prve ruke nešto, možda nekom pomogne. A što se kamerice tiče, na nekim tržištima je 5 a na nekim 8 megapiksela. Moj primerak je 5.
Evo sad se šetam između Viber-a, Whatsapp-a i Tapatalk-a i ne učitava aplikacije ponovo, ok je. Izgleda da ga Chrome baš ubija.

Poslednja izmena:
O da. Ako nisi baš vezan za Chrome zbog synca i sl, probaj lightning browser i cm browser, skoro sam koristio S3 i imao isti problem sa hromom, ova dva su mnogo podnošljivija.

CM sam jednom probao, i znam da je dobar. Čini mi se da Chrome najbolje prikazuje stranice.

Evo i baterije. Umereno korišćenje, osvetljenje ili na 30% ili na 90% (unutar i napolju)
uploadfromtaptalk1440870730833.png
uploadfromtaptalk1440870742732.png

Kako vam se čini? Vi znate bolje od mene.

Gledajući korišćenje aplikacija to nije umereno nego slabo korišćenje telefona.Sa malo jačim korišćenjem sot će ti biti 3,5 sata najviše,što je I normalno za toliku bateriju.

Naišao sam na jedan ozbiljan problem. Zapravo, meni i nije toliko ali verujem da će nekom značiti. Deezer se isključuje sam od sebe. Radi, radi, i odjednom muzika stane, nema ga u notifikacionom baru, i posle nekoliko sekundi se pojavi ponovo, ali na nekoj pesmi koju sam prvu slušao. Verujem da je to do androida 5.01 (trećina rama prazna, glupost). Nije mi Deezer bitan ali me nervira. Za MetroPC i T-mobile verzije je izašao 5.1 pre par meseci, nadam se da će i za ovu internacionalnu.

Razmisljam o telefonima LG Leon LTE i LG L Fino (ukoliko ga ima još uvek na stanju u Telenoru). Nisam takođe zahtevan korisnik i kvalitet kamere mi je najmanje bitan pošto je i ne koristim.

Da li su po tebi značajne razlike između ova dva modela, i šta bi naveo kao glavne prednosti/mane kod oba?

Poslednja izmena:
Brat ima Fino pa ću napraviti paralelu. Fino je (meni) lepši ali zadnji deo (poklopac) pomalo krcka, jedva primetno ali postoji. Leon je bolje izrađen, skroz utegnut. Ne znam za bateriju, ne mogu da provalim kako ga moj brat koristi i koliko drži. Kamera malo bolja na Fino. Ekran takođe, čini mi se da ima lepši prikaz Fino, kao da je crna dublja, i kao da je bolje kalibrisan, meni na Leonu bela vuče na žutu. Što se tiče rada, primetio sam na Leonu jedan bug - stalo mi prikazuje onaj "use always/only once" dijalog, iako je čekirano da izbor bude podrazumevan, ako ti je jasno na šta mislim... Klik na link mi uvek izbacuje izbor između dva browser-a, youtube aplikacije...iako je čekirano da taj izbor bude default. Mislim da će Leon dobiti 5.1 a Fino ne verujem. Uzevši u obzir sve ovo, sada bih uzeo Fino. Lte na Leonu mi nije bitan. Međutim, malo mi je sumnjiv slabiji procesor na Fino...

Meni kamera nije bitna uopšte, prikaz ekrana mi je značajniji.
Dimenzije ekrana su kod oba telefona ista, 4,5 inča?
Kada kažeš da ti je malo sumnjiv procesor na modelu Fino, milsliš da između Quad-core Cortex-A53 i Quad-core postoji osetna razlika?

Izvinjavam se, ispravka. Maska na Fino modelu ne krcka, on je loše namestio. Sve je ok. Procesor na Leonu je bolji, nema veze takt i broj jezgra, da ne ulazim u priču, proguglaj Snapdragon 410 i Snapdragon 200.

Meni Leon deluje za nijansu bolje.

Sada imam dilemu izmedju Leon-a i Samsung Galaxy Core Prime-a.

Za ovaj Samsung traze 5000 dinara vise (ukoliko su azurne ove cene na sajtu Telenora). Iako je meni Samsung drazi, za gotovo potpuno iste performanse sigurno ne bih dao taj novac

Poslednja izmena:
Nasao sam LG LEON LTE za 110e u Beogradu. A LG MAGNA za 130e. Da li vredi ti razlika od 20e? Sta ciniti? Hteo bih da kupim telefon i nikako ne mogu da se odlucim. Inace, ovo ce mi biti prvi tac, a vazne stvari su mi baterija, surf, multimedija. Hteo sam LEON, ali tvoje pisanje o bateriji me je zabrinulo.Vec nedelju dana blejim u komp posecivajuci kojekakve domace i strane sajtove, razgovarajuci sa ljudima, ali i dalje sam neodlucan, uglavnom zbog toga sto se ne razumem u moderne telefone. HVALA UNAPRED NA POMOCI, spasavajte kako znate i umete 🙂 PS Nisam neki matorac, imam 23 godine 😀

Ne uzimaj Leon. Jednostavno, za baš malo para možeš uzeti dosta bolju stvar.

Hvala ti puno na brzom odgovoru 🙂 jel imas neki predlog koji bih mogao da kupim telefon, ili da ga uvedem u razmatranje? 😀 cak bih vise voleo da je 4 ili 4,5 inca, ipak, razmisljam gde cu da ga drzim u diskoteci ako ne u dzepu od farmerki? 🙂

Poslednja izmena:
Izvini što sam sad malo odužio sa odgovorom. Pazi, posle skoro 6 meseci korišćenja, dobro on radi ali ima neke mane, kamera je loša, rezolucija ekrana niska, a i na žuto vuče... Koji uzeti? Ne znam, najbolje da otvoriš temu u tom podforumu da ti iskusni kažu.

Jel ima neko ideju zašto LG Leon LTE ne hvata 4g signal, iako je u podešavanjima podešeno na GSM/WCDMA/LTE auto a u gradu sigurno ima 4G signala. Inače VIP mreža je u pitanju...

Nisam siguran, kako da proverim? Menjao sam skoro, pošto mi je trebala manja. Jel sam trebao da naglasim da mi treba 4g kartica?

Uđeš na ručno pretraživanje mob. mreže i pretraži sve dostupne mreže, mislim da ti neće u pretrazi ponuditi 4g mreže ako nije 4g kartica (nisam siguran), a drugi način da odeš u Vip i tražiš 4g karticu (ne košta ništa, potpišeš jedan papir i odmah izdaju karticu) najverovatnije ti nisu dali.

P9 Lite

Pretražio mreže i nemam ni jednu 4g u ponudi... Znači moram od VIP-a.

Nazad
Vrh Dno