Šta je novo?

LG G4

@joca89 Slazem se. Nista vise nije isto. Razni proizvodjaci izbacuju dosta dobre telefone za manje para. Konkurencija od strane Kineza i Apple-a nikad jaca...

Treba uzeti u obzir u koliko primeraka se jedan HTC, Sony ili LG flagship proda za 3m ili godinu dana pa uporediti sa time.

Pitanje je i koliki udeo ima jaka cena S6 na launchu u odnosu na S5 launch. Prilican, IMO

Treba uzeti u obzir u koliko primeraka se jedan HTC, Sony ili LG flagship proda za 3m ili godinu dana pa uporediti sa time.

Treba uzeti u obzir kakav je koji telefon (hw/sw) i sta nudi za tu cenu ;)

To sto ce se S6/E koji su malo bolji od G4 prodati u 5x vecem broju primeraka.. to je posebna prica.

Poslednja izmena:
LG G3 se valjda prodao u 10 miliona primeraka. Ako se Sammy prodaje pet puta bolje, to bi značilo da se S5 prodao u 50 miliona primeraka. Da li je to tačno? Ja mislim da nije, cenim na osnovu pada akcija Samsunga.

^ saopstenje LG-a je da ocekuju prodaju od oko 10 miliona G4, Samsung navodno ocekuje prodaju od 50-60 miliona S6/Edge.. a da li su toliko bolji od G4? Ne ;) i Z2/3 su ''u najgorem slucaju'' bili i ostali egal sa S5 pa im je prodaja daleko losija ali to su vec neke druge teme koje ocigledno nemaju veze samo sa sw/hw kvalitetima uredjaja.

LG G3 se valjda do aprila prodao u 10 milki. Ne verujem da su stigli 12 za zadnja dva meseca, mada mozda, jer je bas dosta pojeftinio. Fora je u ulaganju u marketing i troskove generalno, tu je Sammi dosta losiji jer trosi vise para na propagandu

^^^ Mislim da su izvukli oko 20mil.. Mozda oko ~25mil. A za g3 bih rekao da je oko 7,8mil.
U svakom slucaju s6 nema teorije ni da pridje cifri od 70mil..

Kao sto ste napisali,nerealna konkurencija u kini i indiji.. Mozes da kupis 2 odlicna kineza za cenu jednog s6.

Poslednja izmena:
Jos zanimljivija situacija ce biti u primeru S6 vs S6 Active - A verzija ce (ako bude kao iz glasina, posebno 3500 mAh) biti bolji, kompletniji fon od obicne sestice a sumnjam da ce se prodati u broju od preko par miliona primeraka :)

Tačno tako. Isto kao što ja ne mogu da shvatim toliku prodaju apple telefona... :) Ubeđen sam kada bi neki drugi proizvođač hipotetički napravio totalno isti uređaj kao iPhone samo pozadi stavi svoj logo, ne bi prodao ni 10 deo onoga što apple prodaje... :) Ljudi kupuju dosta i zbog brenda...

Kao i svi proizvodjaci.. Vac sam pisao negde u nekoj temi. Ciklus za izbacivanje flagshipova se smanjio na 6-8meseci. Naravno mislim na android

Objavljene cene za stylus i ovaj c. Stylus 350, C 250 evra. C mu dodje skoro duplo slabiji od G2 a cena ista.
Plus ne moze niko da me ubedi da proizvođači sa istom pažnjom i detaljima rade flagship za bilo koju godinu i ove mini varijante.
Sramota da za 250 evra daju tako slabu konfiguraciju.

Znam da LG G4 tema nije pravo mesto, ali vidim da ima dosta komentara na temu rezultata prodaje najnovijih android flagshipa, takođe se dosta nagađalo koji su razlozi zašto i LG i Samsung izlaze sa novim (višim) cenama flagshipa.
Ako želite da shvatite suštinu svih ovih promena, i bez ikakve namere da započinjem neki "android vs ios flame war" predlažem vam da pročitate ovaj tekst:
https://theoverspill.wordpress.com/...surprising-number-from-q4s-smartphone-market/
Tekst se pojavio pre nekoliko meseci i dosta je dugačak, ali ako želite da shvatite šta pokušavaju LG i Samsung, obavezno ga pročitajte

Obratite pažnju na procenu profita po telefonu:
screenshot-2015-05-20-19.png

Faktor koji odlučuje uspešnost (i opstanak) proizvođača smartfona nije broj prodanih uređaja, nego profit po uređaju.
Npr Nokia je u trenutku najveće krize i dalje bila drugi najveći proizvođač mobilnih telefona :d
Ovo objašnjava kako Apple fokusirajući se isključivo na high end proizvode, sa malim globalnim udelom prodanih smartfona ostvaruje 90% ukupnog profita.
U međuvremenu je i udeo rastao, pa je iPhone sada npr. najprodavaniji smartfon u Kini i SAD, 2 najveća svetska tržišta.

Visoke profitne margine otvaraju prostor Apple-u za ulaganje u razvoj, omogućuju da rezerviše high end komponente od konkurencije, itd:
For Apple, the cash it rakes in is used to reinvest in factory and supply contracts in ventures for forthcoming products. If it didn’t have that surplus cash, it couldn’t buy fingerprint reader companies, lock up supplies of camera sensors, guarantee enough factory production to make 74.5m phones, fund machinery to diamond mill the sides of phones, and pay forward for whatever it’s going to do over the next two, five, ten years.
.................
By contrast, the Android OEMs whose phone divisions are living hand-to-mouth on those incredibly slim margins can’t afford to reinvest. They’re essentially at the mercy of the rest of the smartphone and component ecosystem.

Naravno da je za nas korisnike bolji "rat cena" i mogućnost da dobijemo odličan uređaj po jeftinoj ceni (npr Nexus 5 ili neki kinez), ali... Odluka Samsunga i LG-a da idu na najkvalitetnije materijale, najbolje kamere na tržištu i da se usmere prevashodno na high end segment (uključujući i cenu) je jedini mogući put, jer je to jedini segment koji donosi profit. Sve ostalo je preživljavanje.

Apple i dalje ima jednu veliku prednost: jedini u potpunost integriše razvoj softvera i hardvera za smartfon: od dizajna "srca" smartfona - custom procesora (gde mu je rival Qualcom, drugi proizvođači tek počinju da odbacuju referentne dizajne i eksperimentišu sa svojim custom procesorima ), preko samostalnog razvoja OS-a (gde mu je rival Google, softver drugih proizvođača svodi se na "skin" za Googlov OS), pa do posedovanja sopstvenog App Store-a i potpune kontrole nad njim, uključujući i 30% profita od svake prodane aplikacije.
Samsung je jedini koji u potpunosti pokušava da kopira Apple-ov model, ali su neki segmenti (Tizen OS, Samsung Galaxy Apps) i dalje u eksperimentalnoj fazi.
Samsung, LG i Sony zato imaju neke značajne druge prednosti, poput činjenice da sami proizvode veliki deo komponenti (ekrani, senzori, flash memorije, itd), što im omogućuje da obezbede premijum komponente za svoje smartfone po proizvodnoj ceni i ujedno profitiraju na prodaji komponenti konkurenciji.

Poslednja izmena:
^ to je tacno, postavio sam tu vest i tabelu pre par meseci.. mozemo da zaboravimo na ''povoljne'' zvanicne cene flagship androida e jedino sto neki novi Nexus moze da iznenadi (ako bude LG/Huawei). A ''cene iz oglasa posle par meseci'' ce uvek biti najisplativiji izbor za vecinu nas ;)

Poslednja izmena:
Sve je to za nas krajnje korisnike samo statistika. Uvek zavrsimo na oglasima, i prebijamo cene flagship telefona:d
Stvar je ukusa ko zeli plastiku ili metal....ipak dosta nas je vezano za "brand" hteli to da priznamo ili ne.

Upravo tako, mora se priznati da svi mi biramo fon po proizvođaču...

To mozes reci u svoje ime ;)
Jedino sto licno nikada u zivotu necu kupiti je apple iphone ,a za sve ostale brendove sam podjednako otvoren..

Haha... Ja sam se zafrkao i uzeo davno iphone 3gs, više nikada... Kao i što verovatno neću koristiti win phone samo zbog tablica, mnogo mi je čudno to i ne sviđa mi se... Kada sam se odlučivao pre mesec dana nisam gledao uopšte proizvođača. Uzeo Samsung.
Sada da kupujem čekao bih lg g4 da padne cena.. A možda sledeće godine pređem na Huawei ako počnu da rade nexus i bude ok cena... Glupo je vezivati se za brend i proizvođača...

predrasude su najgora stvar......lično nemam ništa ni protiv jednog brenda,imao sam uglavnom sve flagship telefone uključujući i iOS uredjaje.Windows mi se momentalno ne svidja a povremeno imam Android "faze" povremeno iOS "faze".Najveće razočarenje mi je kada nešto platim kao flagship a ono cvrc.......

Ja kažem to zato što iphone i win phone nikad ne bih uzeo. A od androida Samsung nikada, ma šta napravili užasni su mi, mnogo sam loš utisak stekao o njima iz iskustva.
Gledam kako se lg razvija u dobrom smeru a ni Sony uopšte nije loš.

Tu tabelu mogao bi neko i da sagleda iz perspektive "Koliko više plaćam svoj telefon nego što on realno vredi bazirano na zavisnim troškovima."

http://lg-ambassadoren.tk/?p=1330

Swedski neki sajt testirao bateriju. Zanimljivi rezultati pri igranju igre (gledati na 0% brajtnesa jer su tada uporedivi) i pri surfovanju..

Ovo cudo ce imati potencijalno losiju bateriju i od g3.. Mada videcemo sta ce gizmov test reci.

Poslednja izmena:
^ evo pa da uporedimo sa Gizmovim testom :) kada bude zavrzen, naravno.

Prema ovim rezultatima ovo je.. lose, realno.
Inace zanimljivo je to sto je test postupak prakticno isti kao u bench testu (ista ili slicna skripta, surf @ 250 cd/m2) i do sada se sve ovo poklapalo (+/- 10 min) sa rezultatima koje je dobijao Gizmo ali iz nekog ''cudnog'' razloga IP6 i S6 su postigli mnogo bolje rezultate u tom holandskom testu, nije razlika u 10, 20 min vec i preko 2h tako da je jasno da niko nije imun na parice koje ''dele'' dve trenutno finansijski najjace kompanije ;)

Evo sad gledam, M9 je kod ovih izvukao oko 45 min vise nego u bench testu.. definitivno sve to treba uzeti sa rezervom.

iXKB9SO.jpg

Poslednja izmena:
^ i Apple ;)

Sucelje kamere je potpuno novo [emoji38] [emoji38]

Vrh Dno