Šta je novo?

LG DVD rezač problemi sa rezanjem

djuk

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2002
Poena
630
već izvesno vreme imam problem sa LG DVD rezačem (7 meseci star, u COMTRADovoj mašini, pod garancijom).
Prvo što se desilo pre oko tri nedelje je iskakanje plavog ekrana pri ubacivanju CDa.To je prestalo, ali rezanje RW DVDa više nikako ne funkcioniše, iako je pre radilo bez problema a nikakve promene na sistemu nisu vršene. Zavisno od toga koji je disk u pitanju ili posle 25% ili posle 95% dobijem različite poruke o grešci (data writing error, focus or tracking error...). Pronašao sam jedan Verbatim ljubičasti +RW koji sam do juče uspevao da narežem do kraja ali juče iako se sve naizgled završilo kako treba, disk je bio potpuno prazan, tj. ništa se u stvari nije narezalo iako je Nero pokazao de se sesija snimanja uspešno završila.
Druga pojava je da od više narezanih sesija, posle može da pročita samo onu prvu. Znači, posle prve sesije koju uspešno pronađe, snimi i drugu, ali prepoznaje samo prvu. Na drugom drajvu, sasvim je vidljiva i čitljiva i prva i druga.

Sa +R (samo sam njih probao) za sada nema problema, snime se ok do kraja. Više sesija nisam probao.

Operativni sistem je legalni XP SP2, pošto su problemi počeli skinuo sam prethodnu verziju ASPI drajvera za koju kažu da je apsolutno kompatibilna sa svim i svačim (do tada sam imao ASPI koji stiže sa XPSP2) ali nikakve promene na bolje nije bilo. Firmware je najnoviji.

I šta sada, ima li neko ideju?

HM. BSOD prilikom ubacivanja medija inicira na:
- teske brljotine po win-u
- moguc hardverski problem: napajanje, ide grana (ploca) ili sam uredjaj

Problem sa citanjem sesija nije nista cudan, i softverske je prirode.

Medjutim, posto ti je masina legalna, uradi lepo jedan bekap/ghost pa je odnesi u CT. Momci su OK, ako nesto fizicki ne valja sredice. Ako je softver...to je tvoja muka.

=>Medjutim, posto ti je masina legalna...

jeste to tačno ali malo mi je muka od nošenja mašine u servis. Već jednom sam je nosio, nije hteo PC da se startuje uopšte, ispostavilo se da se BIOS na ploči "zaglupeo" iako zaista ništa po njemu nisam čačkao. Od tada sve radi kako treba osim što mi DVD pravi probleme. Kada malo bolje razmislim i pre je DVD znao da brljavi: muzički CDovi koji su na drugom drajvu normalno radili ovde su preskakali kao ludi; naravno neki su i normalno radili.

Što se tiče softwera, nikakve intervencije ili promene nije bilo u periodu kada su počeli problemi.Ako je problem sa čitanjem sesija softwerske prirode kako se rešava?

Poslednja izmena:
Lg Gsa-4163b

evo šta kaže
Nero InfoTool 3.02

Drive Information
------------------
Drive : HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
Type : DVD-RAM Recorder
Firmware Version : A105
Buffer Size : 2 MB
Date : ?
Serial Number : K7F4CB70312
------------------

Interface Information

Adapter 3
---------
Description : Primary IDE Channel

Driver
Description : system32\DRIVERS\atapi.sys
Company : Microsoft Corporation
Version : 5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-2158)
Description : IDE/ATAPI Port Driver

Attached Devices
Description : Master: HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
Type : CD-Rom Drive
DMA : On
Autorun : On

ASPI Information
----------------
System ASPI : ASPI is installed and working properly

WNASPI32.DLL : 4.60 (1021) 45056 bytes September 10, 1999
ASPI32.SYS : 4.60 (1021) 25244 bytes September 10, 1999
WINASPI.DLL : 4.60 (1021) 5600 bytes September 10, 1999
WOWPOST.EXE : 4.60 (1021) 4672 bytes September 10, 1999

Nero ASPI : ASPI is installed and working properly

WNASPI32.DLL : 2.0.1.74 164112 bytes October 26, 2004

Driver Information
------------------

Driver : ACPI
Description : ACPI Driver for NT

Driver : ACPIEC
Description : ACPI Embedded Controller Driver
Version : 5.1.2600.0 (xpclient.010817-1148)

Driver : Aspi32
Description : ASPI for WIN32 Kernel Driver
Version : 4.60 (1021)
Company : Adaptec

Driver : atapi
Description : IDE/ATAPI Port Driver

Driver : Cdaudio
Description : CD-ROM Audio Filter Driver
Version : 5.1.2600.0 (XPClient.010817-1148)

Driver : Cdfs
Description : CD-ROM File System Driver

Driver : Cdrom
Description : SCSI CD-ROM Driver

Poslednja izmena:
Win SP2? Uh.
Sta imas sve instalirao od programa za rezanje?

BokiPK je napisao(la):
HM. BSOD prilikom ubacivanja medija inicira na:
- teske brljotine po win-u
- moguc hardverski problem: napajanje, ide grana (ploca) ili sam uredjaj

Problem sa citanjem sesija nije nista cudan, i softverske je prirode.

Medjutim, posto ti je masina legalna, uradi lepo jedan bekap/ghost pa je odnesi u CT. Momci su OK, ako nesto fizicki ne valja sredice. Ako je softver...to je tvoja muka.

Heh....ne bi se slozio da su momci iz CT-a ok...meni se LG dvd rezac kupljen kod njih pokvario 29. Decembra 2005. a novi uredjaj sam od njih dobio 7. marta 2006. Proces reklamacije je trajao 10 nedelja. No comment.

Poslednja izmena:
stormwatch153 je napisao(la):
Heh....ne bi se slozio da su momci iz CT-a ok...meni se LG dvd rezac kupljen kod njih pokvario 29. Decembra 2005. a novi uredjaj sam od njih dobio 7. marta 2006. Proces reklamacije je trajao 10 nedelja. No comment.

toga se upravo i plašim, prošla reklamacija je trajala skoro dve nedelje uz njihovo izvinjenje da je došlo do nesporazuma ko treba da me pozove (reklamirao sam i monitor i PC). Jeste da sam stvarno zadovoljan ishodom intervencije i na monitoru i na računaru, ali nije baš jednostavno sve to vući na Savski nasip, pa onda neodređeno vreme provesti bez računara koji služi za posao. Da može da se otvori računar, lepo bih izvadio DVD i odneo im ga na zamenu, ali to ne može, garancija ne dozvoljava skidanje nalepnice pozadi.

BokiPK je napisao(la):
Win SP2? Uh.
Sta imas sve instalirao od programa za rezanje?

Win XP SP2 je originalan i od početka na mašini i dok je sve funkcionisalo. Nisam ništa sistemski menjao kada su počeli problemi. Ili bar živim u uverenju da nisam.
Koristim Nero-6.6.0.18, nisam ga menjao jer nisam video potrebu za tim. Sada malo imam strah da stavim ver.7 jer mi ovako bar radi narezivanje + i - neprebrisivih.

To sa nalepnico je vec bilo reci na ovom forumu. Da li si znao da je to protiv pravila. Ne mogu ti oni zalepiti nalepnicu i da tako vazi garancija.

Baraba je napisao(la):
To sa nalepnico je vec bilo reci na ovom forumu. Da li si znao da je to protiv pravila. Ne mogu ti oni zalepiti nalepnicu i da tako vazi garancija.

Ne znam protiv kojih pravila je to, ali da je bezobrazno, jeste. Računar je kupljen u njihovoj radnji i tako su ga prodali. Nisam ga ja kupovao i ne za sebe, od mene nikada niko neće dobiti pare pod tim uslovima. Sticajem okolnosti, računar je sada kod mene i ne bih da prčkam po njemu zbog garancije, samo me zanima da li iko ima iskustva sa problemom koji se meni javio, jer još uvek se nadam da neću morati da posetim servis još jednom.

Poslednja izmena:
stormwatch153 je napisao(la):

Heh. Mislis da je problem do njih? Nova godina, ne radimo ni mi ni ljudi preko. Pa postoje praznici i tamo negde (kina), pa imaju jednu veliku pauzu...Pre druge polovine januara roba ne moze da krene na RMA. Dok proradi uvoz generalno, potraje poprilicno.
Vecina ljudi nezna da ono sto uvezes pre nove godine prodajes sledecih dva meseca. Ako neko i uspe da dovuce robu u tom periodu veoma je srecan.

to Djuk: hmmm, razloga za tvoj problem jednostavno ima previse. Moralo bi da se krene redom: od BIOS-a, drajvera...do provere kablova i samog uredjaja na drugoj masini. To sa nalepnicama je glupost, pa mislim da ces morati da odvojis malo vremena i nateras momke iz serisa da se pomuce.

Nazad
Vrh Dno