Šta je novo?

LG 40/12/40 Is In Da House :-)

Vince Carter

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
649
tacnije In My House:), umesto TEACa W540E, pa evo da iznesem utiske...
U pitanju je P-CAV drajv, ima 8MB buffera (mada postoji i model sa 2MB), ne podrzava Mount Rainier (ni 8 ni 2MB model) ali to je trenutno, moze se reci, potpuno nebitno. Isto tako, kao i prethodni modeli radi u MultiWord DMA2 modu.

Veoma je 'izbirljiv' sto se tice medija, probao sam ga sa pet vrsta: Princo, SmartBuy 24x, Verbatim 16x, Tevion 24x i Vivastar 16x, i po svim je pisao 32x, samo na Vivasataru 24x. Po onome sto sam video na netu, 40x radi npr sa Verbatim 40x, Fuji, Acer itd, cak i sa nekim 16x sertifikovanim diskovima, a kazu ljudi da je situacija sa novim firmwareom 1.02 bolja tj da dozvoljava 40x na vise medija, ali za ove pomenute to ne vazi, bar do nekog novijeg firmwarea.
Ali, to i nije toliko bitno, jer kada reze 32x P-CAV brzi je (ili u najgorem slucaju jednak) od TEACovih 40x Z-CLV!!! (namece se malo poredjenje sa TEACom:)) Tako recimo pun disk (703MB raznih fajlovs) na Princou reze za ~3:18 (sa drugim medijima moze i za ~3:14), a CD Copy on-the-fly diska od 704MB (overburn) za 3:22. Po opisima, kada reze 40x vreme za pun disk je <3min:). Snimak je, koliko se moze proveriti CDSpeedom i subjektivno, odlican.

Sto se tice rada sa RW diskovima, sa sve cetiri vrste medija koje sam probao (Verbatim 700MB 10x sertifikovan, Verbatim 650MB 10x, LG 10x, TDK 700MB 10x) je radio na 12x bez ikakvih problema.

Sto se tice citanja, karakteristike su mu slicne prethodnim modelima - znaci veoma dobre, npr max brzina audio grebovanja je i dalje ~42x, ali je brzina citanja RW diskova povecana na 40x (sa 32x kod prethodnih modela). Treba napomenuti da je TEAC W540E ipak brzi kao citac.

Sve u svemu, uredjaj radi jako lepo i brzo (cak i bez medija po kojima pise 40x, a sa njima...:cool::):cool: ), a maloprodajna cena na yu.oglasi mu je ~85€ (dobija se samo drajv i originalni cd sa Nerom 5.5.7.6).

I jos jedna stvar, po tome kako radi Heinzov flashovani 32x@40x model, deluje da razlike nema, osim toga sto je sa firmwareom 1.01 njegov drajv neke diskove rezao sporije (sto se ne desava sa 1.02), a kod originalne 40ice nema te pojave, bez obzira na verziju firmwarea. Evo linka za diskusiju o overklokovanju LGa 32x na CD Freaks forumu, gde ucestvuju i neki vlasnici originalne 40ice
http://www.cdfreaks.com/forum/showthread.php?threadid=47100

Uh ja istripovao da je stigao LiteOn u Srbiju, ma daj bre sta nas smarash - svi bre cekamo Lite-a ;)))

Izvini vins, ali ko se jos pali na pisace. Ta tehnologija je toliko zrela i masovna da ako mene pitas razlike gotovo da i ne postoje ili su pak manje nego recimo izmedju zelene i plave podloge za misa. Mislim, treba biti bas frik i traziti dlaku u jajetu i brojati razliku koja se meri sekundama, komsijin je sporiji 7 sekundi od mog i slicno. Takodje i paljenje na razne anti-puc tehnologije i slicna glupiranja. A to sad sto nisi siguran u svoju procenu moras da na javnom forumu hvalis ono sto imas u masini je stvarno neukusno. Niko ti nije rekao da je LG shit. Ajd ok, kupio si nesto i zelis da podelis sa drugima. Ali bre ovakvi postovi samo unose pometnju medju ljudima koji prvi put kupuju pisac. Nije ti taj pisac sin jedinac da ga hvalis, sta moras da nas smaras sa njim :D :D

Vince Carter je napisao(la):
tacnije In My House:), umesto TEACa W540E, pa evo da iznesem utiske...
U pitanju je P-CAV drajv, ima 8MB buffera (mada postoji i model sa 2MB), ne podrzava Mount Rainier (ni 8 ni 2MB model) ali to je trenutno, moze se reci, potpuno nebitno. Isto tako, kao i prethodni modeli radi u MultiWord DMA2 modu.

Veoma je 'izbirljiv' sto se tice medija, probao sam ga sa pet vrsta: Princo, SmartBuy 24x, Verbatim 16x, Tevion 24x i Vivastar 16x, i po svim je pisao 32x, samo na Vivasataru 24x. Po onome sto sam video na netu, 40x radi npr sa Verbatim 40x, Fuji, Acer itd, cak i sa nekim 16x sertifikovanim diskovima, a kazu ljudi da je situacija sa novim firmwareom 1.02 bolja tj da dozvoljava 40x na vise medija, ali za ove pomenute to ne vazi, bar do nekog novijeg firmwarea.
Ali, to i nije toliko bitno, jer kada reze 32x P-CAV brzi je (ili u najgorem slucaju jednak) od TEACovih 40x Z-CLV!!! (namece se malo poredjenje sa TEACom:)) Tako recimo pun disk (703MB raznih fajlovs) na Princou reze za ~3:18 (sa drugim medijima moze i za ~3:14), a CD Copy on-the-fly diska od 704MB (overburn) za 3:22. Po opisima, kada reze 40x vreme za pun disk je <3min:). Snimak je, koliko se moze proveriti CDSpeedom i subjektivno, odlican.

Sto se tice rada sa RW diskovima, sa sve cetiri vrste medija koje sam probao (Verbatim 700MB 10x sertifikovan, Verbatim 650MB 10x, LG 10x, TDK 700MB 10x) je radio na 12x bez ikakvih problema.

Sto se tice citanja, karakteristike su mu slicne prethodnim modelima - znaci veoma dobre, npr max brzina audio grebovanja je i dalje ~42x, ali je brzina citanja RW diskova povecana na 40x (sa 32x kod prethodnih modela). Treba napomenuti da je TEAC W540E ipak brzi kao citac.

Sve u svemu, uredjaj radi jako lepo i brzo (cak i bez medija po kojima pise 40x, a sa njima...:cool::):cool: ), a maloprodajna cena na yu.oglasi mu je ~85€ (dobija se samo drajv i originalni cd sa Nerom 5.5.7.6).

Vince,zasto si baco pare bezveze kad je Teac sasvim pristojan cak je i bolji od LG?Zasto ti toliko smeta Teac kad kod mene sve odlicno radi?
Pozdrav i nemoj vise menjati jer REZACH JE REZACH:D :D :D :wave;

Uh!!!!!!!!!!!!
zaboravio sam

pozdrav!!

Alo ljudi pa imate Sony 40x12x48 sa sve p-cav za samo 75 e
Ja sam prezadovoljan! za sad?

Bane® je napisao(la):
Izvini vins, ali ko se jos pali na pisace...

Pa ti ocigledno ne:D (a ni ja:D:D:D). Nije mi najjasnije sta si mislio ovim postom, bar ja nemam obicaj da hvalim ono sto sam kupio ('sve moje je najbolje') vec da realno sagledam da li nesto valja ili ne. Sto se tice '7s razlike', pogledaj 'prepirku':D Ace i Simpsona, da li P4@XGHz ili XP@2XXMHz FSB daju 100 3DMarka ili 10
Sandra poena vise... Slazem se da je nekome ko relativno malo reze sasvim svejedno da li je neki rezac ~7s brzi od drugog, ali kada bi za sve tako gledali, onda bi bilo ~upola manje postova na celom forumu. Ako te ne zanimaju rezaci u toj meri, to ne mora da vazi za ostale.
Uostalom, cim se pojavi neki novi uredjaj (tipa ovaj LG), krenu pitanja, kakav je, vredi li i sl. Samo na prvoj strani Storagea imas topike 'Kakav je LG 40x rezac?' i 'Kakav je Philips 2412RW?'. Ako bi ti bio zadovoljan odgovorom 'dobar je' ili 'nije dobar', to ne mora da vazi i za ostale. Samo sam hteo da zainteresovanima ukratko iznesem utiske, niti je to 'profesionalni' opis, niti ja imam bilo sta od toga, a forum valjda i sluzi za razmenu iskustava. Ako te nesto ne interesuje, ne moras da citas. Ja bih pre nekoliko dana (dok nisam uzeo rezac) rado procitao ovakav post da ga je neko drugi napisao.
Jos jednom, stvarno te ne razumem...:confused::(:confused:

A sada, kao da nista nije bilo:)D)...
Update: probao sam Verbatim 40x i Maxell (Taiyo Yuden) 40x, i sa njima LG radi na 40x bez problema, pa je tako trenutni rekord snimanja punog diska (703MB) 2:57. :):):)

Bane® je napisao(la):
Ta tehnologija je toliko zrela i masovna da ako mene pitas razlike gotovo da i ne postoje ili su pak manje nego recimo izmedju zelene i plave podloge za misa. Mislim, treba biti bas frik i traziti dlaku u jajetu i brojati razliku koja se meri sekundama, komsijin je sporiji 7 sekundi od mog i slicno. Takodje i paljenje na razne anti-puc tehnologije i slicna glupiranja.

Posle onog problematičnog TEAC-a, koji je svima pravio probleme, mislim da LG zaslužuje mesto na forumu, a to što tebe ne interesuje da li nešto što snimiš može neko drugi normalno da pročita nema veze sa ovom temom.

Vince Carter je napisao(la):
Update: probao sam Verbatim 40x i Maxell (Taiyo Yuden) 40x, i sa njima LG radi na 40x bez problema
Koji je tačno model Maxell-a, gde si ga nabavio?

Heinz je napisao(la):
Posle onog problematičnog TEAC-a, koji je svima pravio probleme,
Koji su to svi? Iz mog okruženja NIKO nije imao problema, tako da je to SVI prostom dedukcijom poprilično neodmereno, da ne kažemo ...

Heinz je napisao(la):
Posle onog problematičnog TEAC-a, koji je svima pravio probleme, mislim da LG zaslužuje mesto na forumu, a to što tebe ne interesuje da li nešto što snimiš može neko drugi normalno da pročita nema veze sa ovom temom.

Kao prvo zamolio bih te da ne generalizujes stvari i ne unosis pometnju jer ako ste Vince i ti (ili koje vec imao nije ni bitno) imali problema sa Teac-om neznaci da su SVI imali... ovde bi se sad sigurno moglo javiti bar 10 ljudi kojima taj "Teac koji je svima pravio probleme" savrseno radi...

A sto se tice LG-ja mislim da svaki rezac zasluzuje da se o njemu ponesto kaze da bi se ljudima koji nameravaju da kupe rezac dalo sto vise informacija... jes da ono sto je Bane rekao stoji i da 7 sekundi levo ili desno apsolutno neznace nista obicnim userima, ali svejedno neka ocena se treba dati.
I sto Vince rece kome se nesvidja neka ne cita...
punkt.

pozdrav

Dobro nije svima, ali recimo da dosta ljudi i ne zna kako da proveri da li je sve OK, za razliku od LG-ja koji radi kako treba i sa kojim ima najmanje problema. Ako na jednoj ploči od recimo pet ploča radi kako treba onda je u najmanju ruku problematičan uređaj. Uostalom činjenica da su izbacili onaj Tuning Tool dosta govori o samom rezaču, mada je veliko pitanje da li i sa njim može svuda da radi onako kako bi trebalo.
Ako nešto nosi poznato ime ne znači da valja, pa neću više ni reči da kažem za TEAC-a, ne zaslužuje toliko pažnje.

Over & Out

vlasta je napisao(la):
Koji su to svi? Iz mog okruženja NIKO nije imao problema, tako da je to SVI prostom dedukcijom poprilično neodmereno, da ne kažemo ...

Ja nikada nisam tvrdio da TEAC SVIMA pravi probleme (meni je sasvim normalno radio na GA 7VRX ploci!), ali je cinjenica da ne bi smeo da ih pravi nikome (kao normalan, ispravan, uz to i skup uredjaj), a sto se ne desava ni sa jednim drugim rezacem, koliko je meni poznato. Sa druge strane, iz mog okruzenja su apsolutno svi imali problema, a vecina je imala prilike da proba bar dva primerka (kao i ja).
Probleme sam dakle imao ja, jos neki ljudi odavde, bilo ih je kod svakog gde sam nosio TEACa na probu, imao ih je ortak koji prodaje hardver - on je probao tri primerka!!!, njegov kolega dva (ima Intel BX konfiguraciju), kazu da su im se ljudi zalili na njih, a isto kazu i ljudi iz veleprodaja u tri firme. Pored svega toga, na netu se mogu naci postovi u kojima se opisuju identicni problemi, ranije opisani (ne mogu reci da sam ih nasao mnogo, ali je problem potpuno isti).

Kao sto je Heinz pomenuo, u ovom Tuning Toolu su stavili opciju da se drajv prebaci iz UDMA2 u MWDMA mod, a to je kako sam ranije zakljucio, jedini nacin da se problem ublazi. Zasto bi uopste stavljali tu opciju??? Slucajno, ili... :(

4.5 UDMA setting
The transfer mode is set to UDMA in the default settings of the CD-W540E. When this is disabled, Multiword DMA will be set.
When the UDMA setting is changed, restarting the computer is required.

Bez ikakvog dodatnog objasnjenja... koji je smisao te opcije, zasto bi uopste neko prebacivao drajv koji radi u UDMA2 (sto mu je kao prednost) u MWDMA??????

Poenta svega je da je meni drago da ti rezac lepo radi (kao i 'tvom okruzenju':D), ali po meni ovakve stvari zasluzuju da sa pomenu na forumu. Nije mi namera da ubedjujem bilo koga u bilo sta, pa tako naravno ne moras da verujes u bilo sta od onog sto sam napisao, ne moras to ni da citas, to je tvoja stvar. A sto se tice javljanja 'onih kojima radi dobro', tako su se javljali i prezadovoljni vlasnici IBM DTLA hardova kojima isti jos nisu crkli. :D

Dobro Vince smiri se malo.........znamo da nevolis Teac-a i to je tvoja stvar ne moras sad nabedjujes sve kako Teac ne valja kad to nije tacno.
Kupio si lepo LG(Nadam se da ti radi OK:D :D :D )i sad uzivaj i rezi kolko oces a Teac-a malo zaboravi.
Pozdrav!

vlasta je napisao(la):

Da li si ti citao probleme o tom Teacu na ovom forumu, nije se samo Carter zalio na njega, prema tome i treba da zameni taj krsh ako mu ne radi kako treba...

Evo malo podrske za tebe Vince! Mislim da je tvoj post odlican i temeljan. Skoro svi testeri ,pa i ovi odavde, daju po mojoj proceni losije izvestaje o doticnom parcetu hardvera. Na moj thread "Kakav je LG 40x rezac ?"niko nije dao zeljeni odgovor:( . Ovaj thread jeste. Mislim da je smisao ovog foruma bas da ljudi koji se odluce za neku kupovinu podele svoje utiske o novom hardveru i tako pomognu drugima pri izboru.
Samo napred, a kome je tema zamorna moze slobodno jednim klikom misa da napusti thread.
Pozdrav.

Cvele je napisao(la):
Dobro Vince smiri se malo.........znamo da nevolis Teac-a i to je tvoja stvar ne moras sad nabedjujes sve kako Teac ne valja kad to nije tacno.

Voleti nesto ili ne je jedno, ali da li nesto radi ili ne je prilicno egzaktna stvar. Evo danas mi je D-KEE dao neke diskove koje mi je snimio na TEACu (ako se ne varam kod kuce na GA 7VRX na kojoj 'kao' radi), vecina diskova je ok, ali jedan ima veliki pad brzine citanja, a drugi ima read error bas na mestu karakteristicnom za opisani problem, s tim sto se cak ni ne moze iskopirati na hard (o normalnom citanju da ne govorimo)!!!!! ctp; :mad:
Trudim se da zaboravim TEACa :)D), a uostalom u ovom threadu sam ga pomenuo najnormalnije, cisto poredjenja radi (pod pretpostavkom da radi normalno). Kako smo se vratili na staru temu...

vlasta je napisao(la):
Koji je tačno model Maxell-a, gde si ga nabavio?

Tacna oznaka je: Maxell CD-R 80 XL-S 700MB, 40x sertifikovan (cini mi se da su malo bolji od Verbatima 40x), a imas ih kod dobro poznatog Slobodana.

Mislim da svako koristi pisace prema svojm potrebama, a ako je neko imao probleme sa doticnim, i zameni ga za jeftiniji, koji radi bolje nego "problematicni" i skuplji, to je svakako stvar za forum.

Ja u CD klubu imam 2 x Teac 40, i ne mogu da napisem/kazem da nisam imao problema.
Na A7V333 je voleo da se glupira, ali to sam sada resio, dok na Intel Venus Sigma ploci za Pentium Pro (ah moja stara ljubav) na "440Fx" chipsetu radi savrseno.

Kuci imam 2 x LG 8160 (16x/10x/40) koji rade savrseno, i zanima me sada posle vincetovog posta da ih zamenim za 40x, posto je razlika u ceni smesna.
Moj licni pisac je Yamaha 8x/8x/24x SCSI, i nju ne menjam, zbog toga sto grebuje audio diskove u 22-24x sa korekcijom gresaka.
Jeste da reze diskove za 10 minuta u 8x, ali ja nigde ne zurim, posto imam u klubu 40x, a u drugoj sobi 2 x 16x, tako da ako zurim odem na drugi rezac.
Inace sto se mog iskustva tice, posto sam prvi disk narezao 1995 na kodak mediji, koja i danas jos uvek radi, licne bekap kopije i ostalo rezem iskljucivo na 4x, zbog toga sto mi se desilo da posle 18 meseci diskovi koji su rezani u svoje vreme na 8x ili 12x su poceli da pucaju.
U poslednjih 6 meseci je napravljen skok sa 12x na 40x, i jos uvek nije proslo dovoljno vremena da znamo da li ce diskovi rezani na 40x biti citljivi za 12 meseci, ja iz iskustva savetujem da sve sto rezete od velike vaznosti za sebe radite to u 4x, a audio u 2x mozda i 1x.
Moze da bude vrlo zeznuto kada crkne disk sa vrlo vrlo bitnim podatcima, bas kada je najpotrebniji, a bekapa nema.

Primer je igra Homeworld, koja kada se pojavila 1999, iznosi 679Mb, a u to vreme i nije bas nesto bilo medija od 700Mb.
Tako da se u to vreme radilo overburn, na verzijama softvera koje su tu opciju tek dobile.
Zaigrala mi se igra, ja je ubacim u moj Pioneer DVD, kada ono nece da radi autostart, i posle nekog vremena resetuje id/lun, i izleti plavi ekran.
Posto znam da taj pionir cita i karton, znao sam da je disk crko.
I tako sam se sunjao po gradu trazeci igru, i posle 2 dana je nadjem negde na NBG, dodjem kuci, uradim image, i narezem je u 2x :) :) :)

laxduke je napisao(la):
....Na A7V333 je voleo da se glupira, ali to sam sada resio....
ajde ako nije tajna - kako si to resio??? meni je u pocetku takodje na doticnoj ploci pravio probleme a sada radi ki sat!?!? stvarno iz ne znam kojeg razloga - sta sam mu "skrivio" da sada radi!?!? :)

Heinz je napisao(la):
Uostalom činjenica da su izbacili onaj Tuning Tool dosta govori o samom rezaču, mada je veliko pitanje da li i sa njim može svuda da radi onako kako bi trebalo.

Chinjenica da Plextor vec nekoliko godina ima program koji se naziva PlexTools, govori da Plextorovi pisachi nisu ni za k...? Nije TEAC izbacio taj tool da bi ispravljao neke greshke, vec shto je imao negativni feedback od korisnika koji su zeleli da prchkaju direktno po PA setovanjima.

Bane

D-KEE je napisao(la):
ajde ako nije tajna - kako si to resio??? meni je u pocetku takodje na doticnoj ploci pravio probleme a sada radi ki sat!?!? stvarno iz ne znam kojeg razloga - sta sam mu "skrivio" da sada radi!?!? :)

Prvo sam flesovao bios na poslednju betu, onda stavio Win98SE, a bio je Win98, a pre toga WinXP.
Onda sam stavio 4in1 v438, pa sam ga razdvojio na posebnu granu, i tu su svi problemi nestali.

Samo da znas, posto imam EEPROM programator, da Win2000 i WinXP tajno modifikuju BIOS.
Ne znam sta mu urade, ali primer sledi...
Cheksum svi redova po vertikali BIOS-a je recimo na TUSL2-C ploci na verziji 1012 je 1283h, i posle instalacije Win2000 ili WinXP, on se menja, ali uvek razlicito.
To se recimo ne desava sa WinNT4 ili Win98(SE), ili WinME.
Ne mogu nikako da provalim sta to OS upise, ali sta god da uradi, nesto garant izmenja.
Recimo ako instaliras WinXP ili Win2000 sa ukljucenim/iskljucenim ACPI, sve zavrsis od instalacije, resetujes i udjes u BIOS, promenis setovanje za ACPI, i butujes OS, pozdravio si se.
Zasto ne znam, ali nesto se tu zezne.
Izgleda da je u pitanju ESCD i DMI pool data, odakle kernel za nt cupa informacije za hardver.
Posto cim ugradis novo parce hardvera, ono iskopira svoj BIOS u ram, i onda prijavi svoju porciju informacija DMI-iju, koji to prijavi kernelu.

Ocekujem detaljno objasnjenje nekih stranih sajtova, posto nemam dovoljno dobar hardver da sve ispitam.
Mislim da od svih test sajtova, najbolji hardver imaju www.tecchannel.de
Kada sam video njihov logic analyser, raspametio sam se :)

Bane je napisao(la):
Chinjenica da Plextor vec nekoliko godina ima program koji se naziva PlexTools, govori da Plextorovi pisachi nisu ni za k...? Nije TEAC izbacio taj tool da bi ispravljao neke greshke, vec shto je imao negativni feedback od korisnika koji su zeleli da prchkaju direktno po PA setovanjima.

Bane

E da ima samo PlexTools, ima sta oces, od menadzera, do kontrole brzine, pa do kontrole extrakcije, ihh :)

Trudim se da zaboravim TEACa :)D), a uostalom u ovom threadu sam ga pomenuo najnormalnije, cisto poredjenja radi (pod pretpostavkom da radi normalno). Kako smo se vratili na staru temu... [/B][/QUOTE]

Nisi ti jedini koji ima losa iskustva sa TEAC-om... Zanimljivo je da mi diskovi snimljeni na novim TEAC-ovima preskacu u kolima i tesko su citljivi, a ono sto je snimljno na LG-u i na mom matorom SONY-ju 948s sve radi kako valja

Posto znam da taj pionir cita i karton, znao sam da je disk crko.
I tako sam se sunjao po gradu trazeci igru, i posle 2 dana je nadjem negde na NBG, dodjem kuci, uradim image, i narezem je u 2x :) :) :) [/B][/QUOTE]

Nemoj biti siguran da cita i karton, iskustvo se s vremenom menja... TEAC 524E (ne EA i EB, nego sao E) i TEAC 532 citaju i gramafonske ploce i posle par godina... A tek moj stari dobri Plextor 32X... A bogami i srecnici koji su se dokopali Pioneer 32X CD-ROM-a... E stara lepa vremena i kvalitetni uredjaji

Vrh Dno