Šta je novo?

LG 1730B razliciti modeli ??? (BSFH i BSNH)

17" TFT do 350eura

Ovako, pošto sam sebe podmirio sada ide jaran.
Dvoumim šta tačno da mu kažem da kupi.
Pa reko hajmo opet da pronađemo zajedno neki best buy, pogotovo sada kada su cijene drastično pale.
Njemu treba za internet i ugodno gledanje tokom programiranja :D , ali hajmo mi opet u borbu sa milisekundama, kontrastima i sličnim terminima.
Naime, ja se dvoumim između ovih:
Daewoo LM17Xn1 = 25ms, 400:1, 250cd/m² - 299 eura*
Hyundai L72D = 8ms, 700:1, 300cd/m², DVI - 299 eura*
BenQ FP71G = 12ms, 500:1, 260cd/m² - 219 eura*
LG Flatron L1716S = 12ms, 450:1, 250cd/m² - 239 eura*
Hyundai L70S+ = 12ms, 500:1, 300cd/m² - 260 eura*
i LG Flatron L1730B = 12ms, 550:1, 250cd/m², DVI - 330 eura*

*njemačke cijene

Ako sam neki zaboravio, popravite me.
Ja bih čak suzio izbor na L72D vs. L1730B koliko sam čitao, ali da vidim šta vi mislite.

Delija, pocisti malo taj pm box da bi dobio neki pm :)

@Nex
Ja sam video Hyndai ali prethodnu generaciju i mogu imati samo reci hvale za taj monitor

BTW cene tamo su exxxtra.

Delija je napisao(la):
U pravu si, Vojkane! ;)A problem, cini mi se, nema direktno veze sa backlight-om vec sa uglom gledanja, koji nije idealan na jeftinijim monitorima, a podesen je da radi OK u polozaju u kome i treba da se koristi.
Na LG 1730x ni jedan ugao gledanja ne obezbeđuje da je slika ravnomerno osvetljena po vertikali.

Osim toga, ako postoji tačno jedan ispravan ugao gledanja, onda bi uz te shit monitore morao da ide i neki držač u kome bi se glava korisnika zaključala i držala stalno u istom fiksiranom položaju. :-devil-:

Ako proizvođač ne laže onda ako je vertikalni ugao 30° ne bi smelo biti promena osvetljenosti sve dok je korisnik u tom rasponu. U praksi uopšte nije tako. Otvoreno rečeno, vertikalni ugao LG 1730x monitora je 0°. :smoke:

Poslednja izmena:
Ako tako definises, onda je identican slucaj sa skoro svim TFT monitorima na trzistu, pa cak i onim skupljim.

Delija je napisao(la):
Ako tako definises, onda je identican slucaj sa skoro svim TFT monitorima na trzistu, pa cak i onim skupljim.
Sa velikim delom jeste tako. To je, jednostavno, neusavršena tehnologija. Ali, što je monitor jeftiniji problem je, po pravilu, izraženiji.

Ipak, razlika u osvetljenosti donjeg i gornjeg dela ekrana kod LG 1730x monitora je prevelika čak i za jeftine monitore. Na dušu piscima hardverskih recenzija koji po pravilu ovaj problem ne spominju, mada bode oči i ne može da se ne primeti (posle kažu da nisu korumpirani).

@wiz011
Iskreno da ti kazem, stvarno to ne primecujem, a ponavljam da sam ono sto mi smeta,
video na bas svakom TFT-u, a to su malo jace osvetljene ivice ekrana uz plastiku, koje dolaze do izrazaja kod gledanja filmova u vecoj proporciji od 4:3.

Inace, nepravilno osvetljena povrsina kod LGa, lepo moze da se vidi kada se pogleda pri nekom malo vecem horizontalnom uglu, ali mi to jednostavno ne treba. Kad mi bude trebalo, pazaricu bolji. :)

Poslednja izmena od urednika:
Delija je napisao(la):
@wiz011
Iskreno da ti kazem, stvarno to ne primecujem, a ponavljam da sam ono sto mi smeta, video na bas svakom TFT-u, a to su malo jace osvetljene ivice ekrana
Ja sam pročitao šta si ti napisao i uopšte ne isključujem da je to kod tebe tako. Nije nikakva tajna da se jedan "isti" model monitora sklapa od sasvim različitih delova različitih proizvođača i ti si, možda, imao sreće da ti upadne primerak koji bolje radi nego što je uobičajeno (barem uobičajeno na ovom tržištu). No, činjenica je da ogroman broj ljudi ima katastrofalno neravmnomerno osvetljenje na LG 1730x modelima.

U pravu si, slozio sam se da nije bas savrseno ;), ali se ne primecuje pri sedenju ispred monitora, vec samo pri zveranju :d sa strane...

Pozdrav!

Ja sam upravo pričao o onome što se vidi pri sedenju ispred monitora... Imao sam neko vreme 1730B, pa pričam i iz sopstvenog iskustva.

Problem sa ClearType font smoothing-om sam na Delimirov hint (koji je iz nekog razloga obrisan???) resio uz pomoc programceta ClearType Tuner PowerToy uz malo "guglanja" koji se moze skinuti sa MS-ovog sajta, gde je, takodje, jako lepo objasnjen algoritam istog, pa ako nekome zatreba...

http://www.microsoft.com/typography/ClearTypePowerToy.mspx

p.s Problem inace postoji, doduse u manjoj meri, i sa CRT monitorima...

Nazad
Vrh Dno