Šta je novo?

Lexmark E232 problem

ivan90BG

Cenjen
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poena
199
Dakle, problem je sledeći:

Kada uključim štampač počne uobičajena sekvenca lampica, ali kada treba da se završi sve lampice počnu da trepću istovremeno. To je servisna greška. Kada pritisnem dvaput plavo dugme sekvenca se promeni u [plavo dugme, papir i znak uzvika trepću]. O toj sekvenci ne piše ništa u Quick Reference. Ponovnim duplim pritiskom na plavo dugme dobija se [samo sijalica i znak uzvika su upaljeni (ne trepću)]. Quick Reference kaže da je to Flushing / Resolution reduced. Ovo valjda ima veze sa pražnjenjem memorije usled neke greške. Pokušao sam da ga resetujem držeći crveno dugme ali ne reaguje. Svaki put kada ga upalim ovako je i ne mogu da štampam ništa.

Dodao bih da je pre ispoljavanja ovog problema svetlela konstantno lampica za toner, ali otosci su bili dobri i računar (Mac OS X) je govorio da je četvrt pun. Foto bubanj je na od prilike 85%.

Nadam se da ima ovde stručnjaka.

Gde me bas nadje sa mojom materijom.

Cim imas servisnu gresku quick reference ne pomaze, potreban ti je service manual.
Proverim sta je tacno samo da nadjem cd i javljam.

Ok idemo ovako,
ako sam te dobro razumeo posle blinkanja svih dioda, posle pritiska 2 puta taster continue tebi blinkaju diode: continue, load paper i error i to ti je servisna greska 95X, ponovo pritisnes 2 x continue i dobijas da ti svetle diode : ready(sijalica) i error medjutim ako je u pitanju servisna greska diode ne mogu da konstantno svetle vec blinkaju obavezno, kada bi lampice blinkale i u Tertiary code-u to bi znacilo da je greska 951 RIP firmware cannot communicate with secure
NVRAM.

" Quick Reference kaže da je to Flushing / Resolution reduced. " ali za kombinaciju kada dve diode blinkaju i to bez servisne greske koja kod tebe postoji.

Ako ti stvarno samo svetle ready i error to je "Invalid engine code /Invalid network code" ali nema servisne greske pre toga.

Ajde proveri tacno sta se desava pa javi.

da zaboravio sam da ti dodam i resenje problema, a ono glasi :
"NVRAM failure
Error codes 950–954 indicate a problem in the NVRAM (nonvolatile
random access memory). Replace the operator panel assembly.
Codes 955–959 indicate a failed controller card assembly. Replace
the controller card."

Sto bi u prevodu znacilo da za gresku 951 (pod uslovom da blinkaju one dve diode , a ne da svetle )da treba da zamenis operator panel tacnije tastaturu. E sada kod tog modela stampaca NVRAM (cip) se nalazi na operator panelu i na controller card-u i trebalo bi da se naruci nova tastatura od Lexmark-a jer zbog tog cipa ne moze da se menjaju izmedju dva stampaca , ali.....

Dakle dešava se onako kako sam napisao:

1. Sve diode blinkaju
2. Plavo dugme, papir i error blinkaju
3. Sijalica i error svetle

(izvini za ono Flushing... nisam video da je to kada blinkaju)

U service manual-u za taj model stampaca ne postoji ta kombinacija.
Medjutim s' obzirom da je za secondary code greska iz opsega 95X predpostavljam da je problem ili sa controller board-om ili sa operator panel-om.
S' obzirom da i jedan i drugi deo sadrze NVRAM na sebi neces moci da skines sa drugog stampaca tedelove osim da sa nekog kome je neispravna mehanika skines i jedan i drugi deo i ubacis na svoj stampac.
Naravno ovo sa nvram-om i zamenom elektronika izmedju dva stampaca je zvanicno nemoguce.
:)

Prica da stampac ima nekakvu zastitu nema nikakve veze sa stvarnoscu.
Prvo , imao sam barem 15-ak uredjaja koji su pregurali mnogo vise od tih 80 000 strana , a neki cak i duplo vise od tog broja u periodu od neke 3-4 godine od datuma prodaje (garancija na njih je 1 godina).
Procentualno gledano na kolicinu prodatih stampaca , procenat neispravnih je bio daleko ispod 3% (koliko Lexmark racuna), ako se ne varam cak je bilo oko 0.5%. Medjutim zasto je vrlo cesto dolazilo do reklamacija su reciklirani toneri sa nekim Italijanskim cipom i losim punjenjem same kasete. Desavalo se da posle ubacivanja recikliranog tonera stampac vise ne prepoznaje originalnu kasetu vec samo tu recikliranu i samo sa tom vrstom cip-a. Ovo nema veze sa Lexmarkom vec sa prozivodjacem cipa za reciklazu.
Ja konkretno imam E232 , koristim ga vec skoro 5 godina i nikada nisam imao nikakav problem , a odstampao je poprilicno. Do duse na svakih 30 000 stranna je menjan photoconductor i korisceni su samo originalni toneri.

Da se ne lazemo , apsolutno svi proizvodjaci hardware-a kada bi smeli napravili bi uredjaje da recimo ako je garancija 3 godine rade tacno 3 godine i 1 mesec od trenutka prvog ukljucenja ali ne smeju jer znaju kako bi to proslo kod kupaca. Iz tog razloga prave jeftinije uredjaje sa losijim komponentama, samim tim spustaju cenu ali i povecavaju procenat reklamacija u garantnom i vangarantnom roku. Za garantni rok im jeste problem, ali za vangarantni ih uopste ne interesuje.

I da kada blinkaju sve lampice to je service error ali ona ne mora da znaci da je vezana sa elektronikom, problem moze da bude i nesto drugo kao recimo printhead, nema pravila ali i takav uredjaj moze da se popravi tako da da ta prica da je ogranicen rok trajanja nije logicna.

Nazad
Vrh Dno