Šta je novo?

Letnje temperature procesora

kod mene burton 2500 na defaultu (sa box coolerom) posle sat vremena prime-a 52 c a idle oko 43c. stoji u nekom kung fu kucistu sa dve osmice pozadi da izvlace.
inace do pre neki dan je bio na 56 idle, pa sam ocistio ceo cooler (vodom i cetkom), i sad je relativno ok.

Kod mene Barthon 2500+ na default taktu, Titan 1B cooler, sa otvorenim kucistem. Temperatura ne prelazi 40c pri opterecenju.Na normali je oko 30c.

Ne znam da li je senzor otiso u k***, ali kod mene temperatura samo "seta",evo malopre 60,pa 58, a trenutno 57. :crash:

koliko sam ja registrovao sve do 62 (amd) je ok ..... vec preko toga se rusi

xaver je napisao(la):
koliko sam ja registrovao sve do 62 (amd) je ok ..... vec preko toga se rusi

Meni Barton 2800+ stabilno radio na 68C (full load).
Sada je 54-60C...

Ja sam malo pospremao po kucistu - zatvorio neke rupe i prolaze a otvorio druge da bi dobio bolju strujnu sliku. ( Jedna osmica ubacije, a jedna izbacuje vazduh - ali je sada mnogo efikasnije )
Pri max opterecenju : sistem - 32-34 C
CPU - do 59 C
Maxtor - 34-37 C (obicno oko +2C u odnosu na kuciste )
Stvar je u prevelikoj temperaturi u kucistu ( a ono se hladi vazduhom iz stana ) - tako da je, kao sto je neko vec rekao - klima jedino pravo resenje. Verujem da je hladjenje dosta efikasno, jer se ranije temperatura HDD-a u odnosu na sistem razlikovala i po 15C a sada je oko 2-3C (Inace sa otvorenim kucistem temp. procesora pada za 4-5C, ali se Maxtor pregreva).Drugi problem je napajanje ( kinesko djubre ) - koje od ukljucivanja kompa pa na dalje konstantno daje oko 50C.
Sto se tice stabilnosti - na priblizno 60C CPU (9x205) sasvim pristojno radi, ne smeta mu ni dugotrajno igranje.

Poslednja izmena:
Smanjio sam voltažu Bartona 2500+ sa default 1,65 na 1,45V i sada mi je temperatura 38 idle a prilikom gledanja TV programa preko kartice, kada je zauzeće procesora oko 50%, temperatura se penje do 42 stepena. Box kuler.
Inače na default naponu temperature su znale da se penju do 50 stepeni dok se prilikom overkloka na 3200+, procesor radio stabilno tek na 1,775V kada se temperatura penje na 55 stepeni. Znači kome je dosta tih 2500+, obaranjem voltaže može značajno da obori temperaturu.

Poslednja izmena:
barton kao potpisu 48idle, 55fullload, system oko 30, Speeze CopperEagle CPUcooler, 2x80mm izvlache vazduh iz midtower chieftec-a, R9800 disipira ogromnu kolichinu toplote (stock cooler), slobodan samo jedan pci slot (TV karta, WiFi, modem, SB Live!, aaaargh) :guitar:

maxer je napisao(la):
Vodeno hladjen Atlon XP 1700+ @ 2600MHz (225*11.5) - to mi je za svaki dan, da ne pomisli neko da je to samo za slikanje.

Temperatura u igrama poraste za ~4 do 5C (nije greska).
Trenutno mi je u sobi 22C i sedim u gacama :) a komp. je ovo sto vidite u prilogu:

Koja ti je ono pumpa na slikama?

Poz

Samo vas gledam (citam) :) :) , i sta recci a ne zaplakati.

Ja sam u svoju rernu dodao jos jedan grejac. Sada je proc na 78, a graficka na 74C, naravno na difoltu :S: .

Ko nije pogodio, rec je o preshotu i 9800xt.

poz.

Vladd je napisao(la):

Ja sam u svoju rernu dodao jos jedan grejac. Sada je proc na 78, a graficka na 74C, naravno na difoltu :S: .

poz.
Kada zoves na rostilj :D
Javi kada pocne da se topi PCB :d

Vladd je napisao(la):

poz.

Ha, i ja sam do sada ovo citao i plakalo mi se dok se nisi pojavio ti sa Prescotom i 78°C.

Moj Barton 2500+ ide do 70°C, ali evo sada mi se više ne plače. Hvala ti... :)

Vi svi ovde kukate za Bartone koji idu do 59, a šta ja da kažem.

Barton 2500+ na 2.2 GHz (11x200) 37 stepeni nocu (dok divanim po forumima), preko dana pod Prime-om do 49 (nisam jos video 50 ,)). Juce testirano (bilo 30-tak stepeni napolju, a u mojoj rerni od stana mozda i vise), posle 3 sata prajma 47 stepeni.

Kako? Otvoreno kuciste, 12-ica pozadi (950rpm), 12-ica na napajanju (CM 450W), napon proc.a setovan na 1.55V (ploca undervoltuje; po ocitavanjima je 1.5-1.52V), smirglan i poliran xDream III (2000rpm). Vrlo, vrlo tiho... a opet hladno...

Mnogo zavisi od primerka procesora. Ko nije probao (a omogucava mu ploca), neka proba da spusti napon na procu. Moj na difoltu (11x166) ulazi u Windows i sa 1.25V setovanih u BIOS-u. Naravno, tada nema govora o stabilnom radu (mozda sa nekih 1.425 moze), ali podigne Win i temperatura 29 stepeni (napomena: radio sat vremena prethodno). Dobra temp. za slikanje :D ...

Ja imam Chieftec sa 12-icom pozadi jednom 9-kom napred, 2 coolera na napajanju i coolerom na grafičkoj, i cooler na procesoru 2500rpm, koji je po meni identičan tom xDream-u samo nije Cooler Master, nego Speeze.

Ali evo probaću da oborim napon pa ću da vam javim.

A, da, i Artic Silver 5 pasta. Bio sam pri parama i nisam se pokajao sto sam je pazario...

Evo, sa manjim naponom je opala temperatura za 2 stepena, mada je sada malo opala i temperatura napolju tako da ko zna zašto je to.

Probaću taj xDream i neku silver pastu.

Mada uvek postoji i mogućnost da moj senzor za temperaturu pokazuje više, kao i da tvoj pokazuje manje nego što jeste, tako da ko zna...

A šta mislite o nekim drugim Cooler Master coolerima na primer Jet ili Aero?

Da se ponovim, sa Jet 7+ sam izuzetno zadovoljan i drzim ga na min obrtaja...

p4 530 box cooler,psu chief 360w df,neo znj case(uvek otvoreno),50-ak idle,60-ak pri opterecenju.soba nema klimu.

Ja sam xDream kupio prvenstveno zbog tisine, tako da ako imas glasnije ventilatore u kucistu (a cini mi se da imas ;)), mozes potraziti neki jaci kuler. Meni se jos ovaj lepo uklopio zato sto svetli. Eto ima i takvih budala :d

jorgovan je napisao(la):
Da se ponovim, sa Jet 7+ sam izuzetno zadovoljan i drzim ga na min obrtaja...
Da, sada sam video tvoj prethodni post, ali ti imas AMD Mobile, koliko znam on je i napravljen za notebook-ove (pravljen je da se manje greje). Ispravite me ako grešim.

mitarus je napisao(la):
Ja sam xDream kupio prvenstveno zbog tisine, tako da ako imas glasnije ventilatore u kucistu (a cini mi se da imas ;)), mozes potraziti neki jaci kuler. Meni se jos ovaj lepo uklopio zato sto svetli. Eto ima i takvih budala :d
Ne, sve ostalo mi je tiše (samo tako deluje), cooler na northbridge-u sam otkačio jer je bio preglasan na 4500 rpm, još se jedino čini mi se na procesoru čuje, i meni je potrebno nešto tiho.

Imas i WhisperRock IV opciju. Ja ne mogu da uporedjujem jer doticni nisam imao, ali neko na forumu je imao nize temperature sa njim nego sa xDream-u (ako te bas zanima "upali" search). Cenovna razlika je po meni zanemarljiva (tipa 100 din). Takodje je vrlo tih, cuo sam ga jednom prilikom... tacnije, nisam ga cuo...

EDIT: 100 dinara jeftiniji od xDream-a

Poslednja izmena:
genijalcin@23 je napisao(la):
Koja ti je ono pumpa na slikama?
Poz
Izvini za ovaj zakasneli odgovor ali nisam par dana isao na bench ...
To je fabricki komplet:Asetek "Waterchill KT12A-L30"
Na gornjem linku mozes pronaci sve detalje koji te zanimaju a pumpa gura 1200 litara na sat.
:wave:

P.S.
Moram da dodam, cisto radi tacnosti, da u igrama temp. skoci za 2 do 3C a pod Prime95 od 4 do 5C u odnosu na Idle temp. Znaci prethodnih dana je max. koji sam video posle FarCry ili Vietcong-a 52C (@ 2600MHz).

Poslednja izmena:
W.rock IV,odlican culer a jeftin, ima bakarno jezgro,fan blue UV jako kvalitetan i necujan,dobija se na njemu pasta ne zvaka. Preporuka!

Prescott 3.2GHz dok ovo kucam 46C, pri full load ide do 60-62C.
OS Gentoo Linux.
Cooler Hyper 48, 1400RPM.

pozdrav
Mipko

U kratkim rukavima (bez stranica) ocekuj oko 45-50 C.

Prescott [email protected], box: idle 48, max 61
system: idle 32, max 41
sve u relativno malom midi-tower kucistu sa 4 dodatna ventilatora na 7V.

T'Bred 1700+ default, napon na 1.5V (mbm ga cita 1.47V)
Raptor na 5k rpm, otvoreno kuciste (obe stranice skinute)

idle: system 23 C CPU 24 C ;)
max: kasnije

Vrh Dno