Šta je novo?

Letnje temperature procesora

Cat

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 3600 & Xigmatec HDT-S1284
Matična ploča
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM
2X16GB G.Skill RipJaws DDR4@3600
GPU
GTX 1650
Storage
Samsung M.2 980pro & SATA 850 EVO
PSU
CHIEFTEC GDP-650C
Imam Semprona 2200+@9x205 ; NCP256MB@205 2.5-3-3-11 ; Transcend radeon 9200@275/225, ova setovanja drzim od samog pocetka tj. od novembra i bio sam izuzetno zadovoljan temperaturom procesora ( pri maksimalnoj i dugotrajnoj torturi do oko 45 C ).
Sada su poceli topliji dani (mada ne jos vruci) i temperatura CPU-a ide do 58-59 C.
Imam Speeze Raptor i jos dva ventilatora u kucistu.
Inace u bios-u ( Abit nf-7 r.2.0) mi je podeseno da se masina iskljuci kada temp. dostigne 65 C a to ce se vrlo verovatno desiti kako spoljasnja temperatura bude rasla.
Zanimaju me vasi rezultati sa slicnim AMD-ovim procesorima i kolika je granica stabilnog rada sto se tice zagrevanja.

Zimus sam 1700+ T-bred A jezgro drzao na 11x166, sa TT11+ , i temp CPUa je bila oko 50C, a sistema oko 30C pri full opterecjenju... Sada kada je napolju 25C, temp CPUa pri igranju igrica se popne na max 55C a sistema do 35C... Tako da je povecanje kod mene za celih 5C u oba sluchaja... Medjutim temp sistema se penjala i do 40C ali sam skinuo jednu osmicu, i zakachio je da duva direktno u graficku karticu, sa daljine od 2-3cm i temp sistema je pala kao sto rekoh na 35C u full opterecjenju... Graficka je 9600pro...

Poslednja izmena:
trenutno je kod mene :
CPU : oko 55 C
sistem : oko 30 C
HDD : oko 35 C
jedna osmica uvlaci vazduh ( nalazi se sa prednje strane, ispod HDD-a) a druga osmica je sa zadnje strane i izbacuje , na grafickoj nemam ventilator, samo pasivni hladnjak i nisam smeo vise da je overklokujem. Razmisljam da ubacim jedan titanov kuler (TTC-005 System Cooler Double Blower Fan) na slobodnom PCI slotu ispod graficke i tako istovremeno hladim i graficku i sistem. Ako se nastavi ovaj trend povecanja temperature moracu da smanjim clock masine a to mi se bas ne radi.

65 stepena za athlon xp, a sempron je otprilike to isto, nisu problem ako ti se cpu ne zaglavljuje pri opterecenju. Proveri sistem sa prime-om i sa s&m (http://testmem.nm.ru/) pa vidi dokle idu temperature i da li je stabilan, ako je stabilno ne treba se mnogo nervirati...

Evo ja da se nadovezem mojim rezultatima i usput da pitam nesto da ne otvaram sad novi thread. Dakle zimus mi je bilo 52 idle / 60 full load. Sada je katastrofa. Idle rezim dogura cpu i do 60C, a full load se ne razlikuje mnogo 63-64C. Nije problem cooler na procesoru, vec tesno kuciste u koje moze da stane samo jedna osmica pozadi. Letnji rezultati su sada kada je otvoreno kuciste. Kada ga zatvorim temp ode i do 68C :mad:

Elem, sta sam uradio... default voltaza cpu-a mi je do malopre bila 1.65V i sve je radilo stabilno. Pre 5min sam u biosu stavio user defined voltaze, i stavio da mi je cpu 1.625V. Razlika je neverovatna... sad mi je 52C idle i sistem za sada stabilno radi. Pitanje glasi (paznja: vrlo glupo pitanje) da li procesoru "smeta" sto sam mu spustio voltazu i da li ga tako arcim, kvarim, stagod? Ako neko dize voltazu iznad fabricki deklarisane i OC svoj cpu on mu verovatno smanjuje vek trajanja. Da li ja to isto radim posto drzim voltazu ISPOD fabricki deklarisane? Ne znam da li da probam da stavim 1.6V? Mozda on radi sada stabilno dok ga ne opteretim? :trust:

@Patton
Naravno da mu ne smeta niza voltaza, zato slobodno spustaj malo po malo, i testiraj stabilnost (visesatni 3dmark, S&M, Prime, igrice). Ako sve prolazi, onda jos spustaj, i tako dok ne dodjes do krajnje donje stabilne voltaze (recimo 1.575V). Onda cisto zbog sigurnosti stavi 1.6v, i uzivaj.
Ja recimo drzim Bartona 2500+@3200+ na 1.6v, iako radi isto stabilno na 1.575v. I nista mu ne fali.

moje temprerature:
CPU 47C idle
MoBo: 34C
HDD: 25C (kucishte je otvoreno)
Najvishe sto sam uspeo da ga zagrejem je bilo 65C i radio je potpuno stabilno tako da mislim da mu to nije granica (da napomenem da je u pitanju Palomino core)
sto se tiche protoka vazduha da iznesem moje misljenje: u principu su ti dovoljne 2 osmice (1 napred da uduvava i 1 pozadi da izvlachi vazduh). Nema potebe da dodajesh josh - sve sto ces postici jeste neki (1-2) stepen nizha temperatura(i vishe buke :d). Najbolje rezultate (najnize temperature ) ipak postizem sa otvorenim kucistem.
Sad i ja nesto da pitam: jel se moze nekako smanjiti napon an Asus A7V8X-X ploci (znam da je shit ali ipak je bolja od fosila kojeg sam imao -Chaintech 7AIA5E :d)? User defined u BIOS-u mi nudi opcije samo da dizem napon za 0.05 i 0.1V - ne postoji opcija za smanjenje napona! U uputstvu sam procitao za opciju Overvolt (malo da se igram sa dzamperima i dignem napon za 0.3V od defaulta)- da li u okviru nje mogu i da spustim napon?
Hvala na razumevanju i nadam se da sam nekome pomogao :D

Ovako meni...Aneki put se i ugasi...E ****** mora i to neko :d

Athalon 2500+ sa Spire Wisper Rock 4 bez opterecenja oko 55 C, a sa opterecenjem oko 65 C. U BIOS-u je namesteno da seu gasi ako predje 68 c, imam kinesko kuciste i 2 ColerMaster 80x80 fana, jedan uduvava drugi vari, ovaj izduvava. :cigar:

Poslednja izmena:
@cat: imas isti procesor kao i ja. meni temperatura ne ide preko 50c. i to je mnogo.
ja leti cesto drzim otvoreno kuciste, cisto iz principa.

Athlon XP max T=85C, mada gledaj da ne prilaziš suviše blizu.

Kod mene dve osmice napred i dve nazad na 5V.
Burton 2500+@ 1.4V Box cooler S&M jedva izgura na 48C ;)
Prime 43C ;)
Idle 28-31C.
Spoljna temperatura 27C.
E sad kada napolju bude 35-40 stepeni...

freemind je napisao(la):
Athalon 2500+ sa Spire Wisper Rock 4 bez opterecenja oko 55 C, a sa opterecenjem oko 65 C. U BIOS-u je namesteno da seu gasi ako predje 68 c, imam kinesko kuciste i 2 ColerMaster 80x80 fana, jedan uduvava drugi vari, ovaj izduvava. :cigar:

Da nije to malo puno??? U leru 55C??? ;) :smash: :zgran:

Meni je temp CPU 35 C dok pisem ovo i imam dual storm preko nekog obicnog aluminijumskog tela i negde je na sredini odsrafljen.
Inace od kad sam uzeo chieftec-ovo medium kuciste temperatura se smanjila za 10 C , zatvoreno je i ima dve 8cm napred i jednu 12cm nazad i to je to .
A procesor je Barton 2500+ @ 2200MHz. Poz

Prilozi

• temperatura.JPG
    temperatura.JPG
    46.8 KB · Pregleda: 144
Cini mi se da se moj Barton M 2500+@2000MHz malo vise greje... Trenutno je na 40C u idle pri sys.temp. od 26C i voltazi od 1.45V... Mrzi me sada da se igram sa Prime95 i S&M ali cini mi se da je pre par nedelja kada sam testirao temp. bila negde oko 50C posle 8 sati Prime95-a... Hladi ga polirani WhisperRock IV (nadam se ne josh dugo) uz 2x8mm pozadi (koje izduvavaju) i jednom 12-icom napred koja ubacuje i sve to u 2BIGTOWER-u...

Evo ja opet da iznesem svoje rezultate... Smanjenjem voltaze CPU-a sa 1.65V na 1.6V dobio sam 6-7C manje sa zatvorenim kucistem nego pre (kada mi je kuciste bilo otvoreno). Ostaje samo da nabavim jos jednu osmicu koja ce da uduvava vazduh u kuciste, posto sam jednu potrosio na hladnjenje hard diska. Verovali ili ne ali osmica na elektroniku je smanjila temperaturu sa 46C na 26C. U pitanju je Maxtor koji je poznat po grejanju.

Vodeno hladjen Atlon XP 1700+ @ 2600MHz (225*11.5) - to mi je za svaki dan, da ne pomisli neko da je to samo za slikanje.
(CPU-Z: http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=19917 )
Na zalost za svaki dan ne mogu vise od ovoga ... a nadao sam se za 2700MHz kada sam kupovao vodeno hladjenje ... ali nema veze i ovo je dovoljno ako se uzme da je default na 1464MHz i da je ubrzan 77% :D

Temperatura u igrama poraste za ~4 do 5C (nije greska).
Trenutno mi je u sobi 22C i sedim u gacama :) a komp. je ovo sto vidite u prilogu:

Prilozi

• 2600MHz_Vodeno-hladjenje.png
    2600MHz_Vodeno-hladjenje.png
    4.6 KB · Pregleda: 248
  • Asetek-waterchill-KT12A-L30.jpg
    Asetek-waterchill-KT12A-L30.jpg
    143.3 KB · Pregleda: 232
Poslednja izmena:
Samo 'skinite' .1V sa procesora i bice sve OK.

audiofreak je napisao(la):
Kod mene 630 i dalje idle na 32C, hehe.
On dry ice :D
Meni je dok kucam ovo CPU temp 46 C VCC 1.34V @ 2000rpm .

Cat je napisao(la):
Zanimaju me vasi rezultati sa slicnim AMD-ovim procesorima i kolika je granica stabilnog rada sto se tice zagrevanja.
Što se bre trpate vi Intelovci kada je ovde reč o temperaturi AMD procesora. ,)

BTW kod mene u gajbi je baš vruće, imam Northwood 2.4C koji je tenutno ~35°C na ~1500rpm box cooleru pa ne kapiram kako neko sa Preshotom na višem radnom taktu može da ima niže temperature? Klima, vodeno...?

maxer je napisao(la):
Vodeno hladjen Atlon XP 1700+ @ 2600MHz (225*11.5) - to mi je za svaki dan, da ne pomisli neko da je to samo za slikanje....
Temperatura u igrama poraste za ~4 do 5C (nije greska).
Trenutno mi je u sobi 22C i sedim u gacama :) a komp. je ovo sto vidite u prilogu:

Kakav je ono radijator?

Pozdrav

I ja sam se "malo" zabrinuo.Poslednjih par dana temperatura procesora (Athlon XP)samo raste 55->56->58,pri opterecenju od 30-40%.
Trenutno(prema Everest-u):
maticna 25
CPU 55-56
AUX 38
Inace do skoro je bila oko 52, a zimus i nesto ispod 50.A koliko se secam proslog leta ni posle veceg opterecenja nije prelazila 56.
U svakom slucaju za neki dan uzimam novo napajanje(LC)
:banana: ,pa cu i malo da pospremim po kucistu,nadam se ca ce temp. pasti za koji stepen.

Stvorenje je napisao(la):
BTW kod mene u gajbi je baš vruće, imam Northwood 2.4C koji je tenutno ~35°C na ~1500rpm box cooleru pa ne kapiram kako neko sa Preshotom na višem radnom taktu može da ima niže temperature? Klima, vodeno...?

Klimu (jos) nemam, temperatura je i kod mene u stanu povisoka, box cooler je na 2250 RPM, dodatni CoolerMaster SAF-S12-E1 Ultra Silent Fan (12cm) na 700 RPM, XP je SP1 (bez EIST), CPU je trenutno na defaultu (3.0GHz), a dok ovo kucam idle je 32C. Kako? Stvarno nemam pojma ali cinjenica je da ovaj novi Prescott ima manji TDP od Northwooda (84W .vs. 89W).

Okay, ali zaista mi je to čudno pošto je opšte poznata stvar da Preshot... Ma nije ni važno, cooliraj.

Evo kod mene athlon xp 2400+@2200mhz,1.65v i chieftec dragon midi tower sa 4 osmice :
cpu:48.5-53 max
sys:31 konstantno

mmmm je napisao(la):
Kakav je ono radijator?
Pozdrav
Pa to je hladnjak. Ovo je fabricki komplet, sa duplim hladnjakom tj. toliko je velik da na njega stanu dve 12" ... evo iz drugog ugla:

Prilozi

• Waterchill-Hladnjak-2x12inc.jpg
    Waterchill-Hladnjak-2x12inc.jpg
    93.7 KB · Pregleda: 188
Vrhunski izgleda :wave:

maxer je napisao(la):
Pa to je hladnjak. Ovo je fabricki komplet, sa duplim hladnjakom tj. toliko je velik da na njega stanu dve 12" ... evo iz drugog ugla:

I Nolit-ove knjige se dobijaju uz njega? :D :D

Evo kod mene:
sobna temperatura 29
UpTime 94562 sec (1 days, 2 hours, 16 min, 2 sec)
Motherboard 37 °C (99 °F)
CPU 42 °C (108 °F)
GPU 43 °C (109 °F)
GPU Ambient 37 °C (99 °F)

imam AMD Mobile na 2300mhz. Hladi ga jet7+ na min obrtaja. Zapakovano u CH big tower sa dve dvanestice da izvlace.

Nazad
Vrh Dno