Šta je novo?

Letnje gume

Evo samo da se javim gume porucene u KI i stizu u cetvrtak iz centralnog magacina. Na njihov predlog porucena 2 seta pa na licu mesta mogubda se odlucim koji mi se vise svidja. Poruceni su setovi:

1. Hankook S1 Evo 3 XL MO * dot 2024 zemlja proizvodnje Madjarska

2. Bridgestone Turanza 6 Dot i zemlja porekla nepoznati (videcu u cetvrtak)

Znam da su totalno razlicite jedna putna druga UHP.

Zanima me vase misljenje i iskustvo koju od ove dve da odaberem spram kvaliteta i mojih potreba?

Henkok je po mene 'proverena' varjanta, rekao bih da se mnogo više voze kod nas čak i dečko koji radi prodavnici KI a poznanici smo mi je njih preporučio.

Kojim redosledom bi isle ove tri marke ako su u pitanju all season gume,nexen nokian kleber?
Dimenzija 245/40/18,nexen je 12.000,ove druge ista cena po 14.000.

Kleber. Jedino ako su Nokian Seasonproof 2 model, a ne Seasonproof 1, u tom slučaju bi Nokian bile malo bolji izbor. Mada, po toj ceni je verovatno Seasonproof 1 model u pitanju.

Kleber. Jedino ako su Nokian Seasonproof 2 model, a ne Seasonproof 1, u tom slučaju bi Nokian bile malo bolji izbor. Mada, po toj ceni je verovatno Seasonproof 1 model u pitanju.
Seasonproof 2 je u pitanju,sa kosova drugar dovozi,ali i nije nesto niza cena kad pogledam jer naso sam na ananasu 15300,mogu cak i ovde da uzmem.Nokian mi je nekako i jace ime,za kleber nisam cuo.Drugar je vozio oba modela zato mi i nudi, kaze da ove nokian se brze trose dosta od klebera ali su zimi bukvalno po ledu i snegu ko da vozis zimske gume,dok kleber duze su mu trajale i drze tu neku sredinu po kvalitetu i leti i zimi.

Poslednja izmena:
Seasonproof 2 su se bukvalno tek pojavile u prodaji, tako da niko ne može da garantuje koliko brzo se troše. S tim da u startu imaju prednost u dubini šare, prosek u toj klasi je 7-7.5mm a SP2 imaju 8.2mm dubinu šare.
U prvim testovima su se pokazale odlično - https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/Best-SUV-All-Season-Tyres-for-2025.htm

Tvoj prijatelj je verovatno imao Nokian Seasonproof 1, koje su po karakteristikama veoma blizu klasičnim zimskim gumama, i pripadaju staroj generaciji guma.

Nema veze što nisi čuo za Kleber, Michelin-ov podbrend je u pitanju, jedan od boljih brendova u srednjoj klasi. Ali sudeći po testovima Nokian SP2 su ipak bolje.

Seasonproof 2 su se bukvalno tek pojavile u prodaji, tako da niko ne može da garantuje koliko brzo se troše. S tim da u startu imaju prednost u dubini šare, prosek u toj klasi je 7-7.5mm a SP2 imaju 8.2mm dubinu šare.
U prvim testovima su se pokazale odlično - https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/Best-SUV-All-Season-Tyres-for-2025.htm

Tvoj prijatelj je verovatno imao Nokian Seasonproof 1, koje su po karakteristikama veoma blizu klasičnim zimskim gumama, i pripadaju staroj generaciji guma.

Nema veze što nisi čuo za Kleber, Michelin-ov podbrend je u pitanju, jedan od boljih brendova u srednjoj klasi. Ali sudeći po testovima Nokian SP2 su ipak bolje.
Verovatno je imao 1 pa misli da je to isto🤣
Sad sam bas malo cesljao po temi jos od 2023 godine gde si bas ti hvalio ove gume,znaci da idem na sp2,sta mislis jel su i leti bolje od klebera?Generalno vise prolazim km leti i ne idem ma planine i to pa mi zima nije prioritet.

Generalno vise prolazim km leti i ne idem ma planine i to pa mi zima nije prioritet.
U tom slučaju Kleber (Quadraxer 3).
Nokian SP2 su više za brdske, planinske ili primorske krajeve, gde ima dosta bljuzgavice, snega ili kiše, bar sudeći po tom testu.

Imam Clio 3, 2006 godiste, uzeo bih all season gume iz razloga sto mi dosadilo da stalno premestam gume, idem kod vulkanizera i slicno.
Pretpostavljam kao i vecini vozaca.
Vozim 90 % po gradu i ostatak auto put i 2 puta godisnje na Taru kada nema snega .
Znaci skromna kilometraza, tipa 6000-7000 km godisnje.
Sa all season gumama se prolazi tehnicki preged ( registracija mi ide svakog decembra ) ? Ne zamerite ako je glupo pitanje, ovu temu ne pratim, a i nisam neki vozac.

Koje gume mi preporucujete ?
Uzimam i montiram najverovatnije ovde negde na NBGD-u.

Hvala.

Prolazi se tehnicki naravno… od mene preporuka za Kleber Quadraxer 3 ako budžet dozvoljava…

Fiat tipo, presao 56k, pa je red zameniti...na njemu su prve koje je fabrika stavila, goodyear 205/55 R16 91V

Letnje, sta je bolje od ovog modela?

Ако није фабрични монтиран DuraGrip све остало из Goodyear понуде би требало да су веома добре и одличне гуме, значи ништа боље од Goodyear (осим поменутог DuraGrip) нема потребе да гледаш. Слободно размотри и ове повољније опције које је навео Вуду.

• Like
Reagovanja: M J
Inače, na IPG je trenutno rasprodaja Goodyear Efficientgrip 2 u toj dimenziji, DOT 2023 ali za 7960 din po gumi. Uz nadu da je guma sve vreme bila u magacinu a ne na suncu, ko nije gadljiv na to što će sledećeg leta biti skoro tri godine stara, za te pare nema bolje.

To treba iskoristiti. Odmah će se primetiti ako su krive, a mogu da se smontiraju kod vulkanizera sa hunterom, odmah će prikazati svaku anomaliju, ako je ima.

Inače, na IPG je trenutno rasprodaja Goodyear Efficientgrip 2 u toj dimenziji, DOT 2023 ali za 7960 din po gumi. Uz nadu da je guma sve vreme bila u magacinu a ne na suncu, ko nije gadljiv na to što će sledećeg leta biti skoro tri godine stara, za te pare nema bolje.
Ja sam sa IPG poručio slično tako stari dot nove zimske gume, bukvlano su iz magacina stigle, nikakav trag da su videle sunce ili ista. Evo sad ce 3. sezona kako ih vozim.
Klebel Crystal hp3 je u pitanju bio tako da mogu da dam preporuku.

Ако није фабрични монтиран DuraGrip све остало из Goodyear понуде би требало да су веома добре и одличне гуме, значи ништа боље од Goodyear (осим поменутог DuraGrip) нема потребе да гледаш. Слободно размотри и ове повољније опције које је навео Вуду.

Efficient grip...

Pre neki dan videh u kraju na parkingu isti tipo, ali je covek stavio 225 14 r17 v xl continental...

Meni lično se taj Efficient grip 2 ne sviđa. Bučna, neudobna jako, po pitanju gripa ništa bolja od Kleber Dynaxera koji sam uzeo nakon ovih.

Ford kuga, trebaju mi 2 zadnje all season gume, 235/55/17

Trenutno su na njoj michelin crossclimate, prednje su skoro nove, zadnje su stare 5-6god, šara je dobra ali su jako bucne, zvuci kao da je ležaj otišao. Vidim po netu da se dosta žale na isti problem.

Na fokusu sam bio zadovoljan sa savom i tigrom, vidim da ima tigar all season u toj dimenziji za oko 10.000 po gumi, to mi je ok, sta mislite o njoj?

Jedne od gorih AS guma, jedino su određene kineske i turske gore.
U julu je bilo finih popusta na AS gume, sada su cene uglavnom više.

Ne znam samo odakle ti ideja da napred imaš AS gume visoke klase, a pozadi jedne od najlošijih?
Uzmi CC, verziju koju već imaš napred, i to je to. Ako ti je toliko do uštede, onda pozadi Kleber Quadraxer 3, za koje po dizajnu i karakteristikama kažu da su pristupačnija verzija CC2, mada svakako ne mogu biti iste.
Ili prodaj te prednje CC i kupi komplet Kleber Quadraxer 3.

Poslednja izmena:
Nemam pojma, do sad sam uvek imao letnje i zimske gume, uglavnom tigar i sava i bile su mi ok. Koliko vozim, ne isplati mi se da imam 2 seta, propašće od stajanja 😐 znaci kažeš da je tigar los..
Pogledacu i taj kleber, a mozda uzmem opet cc

Ako budeš malo razgledao, videćeš da se te Tigar gume nalaze i na automobilima od 100-200k evra, što je posebna tema.
Nikada ne bih vozio auto sa premijum gumama napred, a niskobudžetnim pozadi. Posebno jer su te Tigar među najlošijim kada su karakteristike na mokrom asfaltu u pitanju. Što ne znači da će svako to primetiti, mnogi su zadovoljni sa tim gumama, ali cilj je ne doći u situaciju gde bi pokazale koliko su lošije od guma srednje i visoke klase.

Ok, pogledacu jos malo nije mi hitno.

Najgore gume koje sam ikad imao su bile neke protektirane na puntu, par puta sam lepo proklizao pri slaboj kiši, skinuo sam ih i isekao da se neko ne zezne i stavi to đubre na auto.

Vrh Dno