Šta je novo?

Leopard na matorom G4

945

Slavan
Učlanjen(a)
19.09.2007
Poena
319
Ljudi, pa ovo radi solidno, ne mogu da verujem. :)
10.4.11 je fino radio, koliko je to moguce za G4 na 450 MHz, ali da Leopard moze ovako da radi, nisam ocekivao uopste. Dosta stvari radi podjednako brzo (sporo) kao i na tigru.
Doduse, graficka je stavljena druga, flesovani radeon 9500 pro. To je najbrze sto sam nasao a da radi na 2/4/8x, pravog 9800 nije bilo na oglasima vec neko vreme.

Je l' isprobavao neko slicno na matorim masinama?

Prilozi

• Picture 1.jpg
    Picture 1.jpg
    80.8 KB · Pregleda: 117
  • Picture 2.jpg
    Picture 2.jpg
    92.5 KB · Pregleda: 118
Poslednja izmena:
Usput, USB 2.0 PCI kartica radi odmah nakon stavljanja, nisu potrebni drajveri. I to neka najjeftinija koju sam nasao, na kojoj pise da je iskljucivo windows compatible. :D Digitus je proizvodjac, ako je nekome potrebna takva informacija.

Poslednja izmena:
Malo sutra, dzabe sam se poradovao, neke stvari rade, neke ne.
Mis, tastatura, fotoaparat i slicno rade, ali npr. mp3 player ne. Uglavnom, koliko sam iskopao na netu, problem je u VIA cipu, za koji postoje drajveri za 10.4 na samom VIA sajtu, ali na zalost ne rade. I to uglavnom nikome.

Dakle, potraga za karticom koja nije VIA...

Raspisah se, ali mozda nekome bude od koristi.

Svi koji su intalirali Leopard su osetili veci porast performansi :) pa i ja sam na mom MBP.
Jos samo kad ne bi bio toliko bagovit... :trust:

super ti je thread 945!

ja sam bash na drugom forumu pitao kakva su iskustva sa matorim G4 masinama :)

reci mi da li imas jos neki Mac pored ovog?
koliko npr brzo/sporo radi Safari - da li cekas na komp da prikaze neke stranice?
DVD/DivX radi normalno na 450MHz? To je single G4? Koliko RAM-a imas?

ukratko: pitam sve ovo jer bih zamenio jedan PC 1.8GHz za neki jeftin Mac - racunar sluzi za TV, internet, MP3, office. koliko je G4 spor u ovim svakodnevnim poslovima? Gde sve pravi pauze odnosno da li cekas kad kliknes negde (osim na startovanje programa :D) - mislim da li cekas da se pojavi neki meni kad kliknes..?

Uzmi Mac Mini i ne filozofiraj :D

skup je.... 3-4x skuplji od polovnog G4 ... ne berem pare na grani :p

super ti je thread 945!

ja sam bash na drugom forumu pitao kakva su iskustva sa matorim G4 masinama :)

reci mi da li imas jos neki Mac pored ovog?
koliko npr brzo/sporo radi Safari - da li cekas na komp da prikaze neke stranice?
DVD/DivX radi normalno na 450MHz? To je single G4? Koliko RAM-a imas?

ukratko: pitam sve ovo jer bih zamenio jedan PC 1.8GHz za neki jeftin Mac - racunar sluzi za TV, internet, MP3, office. koliko je G4 spor u ovim svakodnevnim poslovima? Gde sve pravi pauze odnosno da li cekas kad kliknes negde (osim na startovanje programa :D) - mislim da li cekas da se pojavi neki meni kad kliknes..?

Ovaj moj je dual 450 MHz, 640 MB rama, 9500 pro graficka naknadno ubacena, (mada 10.4 i sa rage 128 pro radi super). Nemam nijedan drugi brzi mac, na zalost, zato sam i odusevljen kako je moguce da ovaj 8 godina star ovako dobro radi sa poprilicno novijim softverom. Tako da neka poredjenja ne mogu da pravim, a i ovo mi je prvi mac, pa mogu samo da ti napisem zapazanja iz svakodnevnog koriscenja.

Sto se tice brzine, Leopard ima dosta usporavanja u nekim trenucima, i nije bas za koriscenje osim iz zezanja, ali opet sasvim normalno pusta dvd, divx, i to na tv-outu, tu nema razlike u odnosu na tigra.
Sto se tice samih menija, to nije problem, otvara se gotovo trenutno, ali ume da zakoci u nekim trenucima (osecaj kao kad ponestane memorije, i onda opet nadalje radi normalno).

E sad, ono sto me najvise nervira, je seckanje pri skrolovanju na nekim sajtovima, u Operi je to recimo vise izrazeno nego u Safariju, koji radi generalno brze od opere u svemu, pocevsi od otvaranja samog programa pa do skrolovanja. Ostale browsere nisam isprobavao.
Taj problem sa skrolovanjem se dosta smanjio kad sam umesto Rage-a ubacio 9500 pro, ali je opet ostao u nekim trenucima, ipak procesor ne moze to sve da odradi kako treba, cim je sajt malo "obimniji".

I druga stvar, Youtube i slicni sajtovi, sve je u redu dok video ne prebacis u fullscreen, to ne moze da izdrzi i poprilicno secka, ali dok gledas u samom prozoru ok je, kao sto ni *.wmv format ne pusta kako treba, ume da secka.

Programi tipa yahoo messenger, msn, adium rade bez zamerke. Jedino Yahoo messenger ume na trenutak da zakoci, pa onda opet radi normalno, kao da je najzahtevniji.

Probao sam NeoOffice, malo smara pri prvom ucitavanju, ali posle moze normalno da se radi u njemu. Neki drugi program za office nisam isprobavao.

Da rezimiram, DVD, divx radi bez problema, tv-out savrseno radi, surfovanje u Safariju je ok, ali u Operi ( i verujem drugima) bas i nije.

Meni je ova masina super s obzirom koliko sam je platio, i uzimajuci u obzir kad je proizvedena, ali ako imas sredstava za mac mini onda nema sta da razmisljas, verujem da bi te neke stvari nervirale jer si navikao na brze mac-ove.
Inace, imam i jedan PC, u pitanju je tualatin na 1.2 GHz sa 256 MB memorije, i ovaj G4 je skroz uporediv s njim u 90% situacija. :)

Recimo, kad masina ode u sleep, povratak u rad je trenutan, bez ikakvih kocenja, treba mu bukvalno sekunda. To me odusevljava. :)

Opet kazem, otkako sam ubacio 9500 pro dosta stvari je prosto proradilo brze, verujem da je razlog sto ga donekle gusi to graficko okruzenje, npr. yahoo messenger radi primetno bolje sa tom drugom grafickom, nemam obrazlozenje zasto :)

10.4.11 recimo radi brze nego 10.3 koji je bio instaliran kad sam kupio masinu. Zasto je tako, ne znam.

Uglavnom, ako imas love za mac mini ja se ne bih razmisljao, koliko god ova masina bila napredna za svoje vreme ipak je dosta god. proslo. :)

Nabacao sam sve cega sam se setio, cisto da imas predstavu.

Poslednja izmena:
Ima i polovni Mac Mini. :p
? gde :) ...merkam oglase vec par nedelja i nema nijednog... :(

odlicno si napisao 945 - bas to sam hteo da cujem ;)
dakle G4 + 2GB RAMa i bolja graficka rade posao... ako nije tajna koliko si platio taj G4...? Video sam u oglasima Dual G4 450MHz za 160e ...

MacMini je preko 600e. ... nov.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno