Šta je novo?

Leopard na G4?

imas i polovne Apple tastature za oko 1000din na limundu...

Uspešan dan :). Stavio sam 80Gb HDD, očistio i na PCu proverio DVD/RW, očistio i podmazao oba ventilatora u kućištu i sad se debeli ne čuje :) Upravo ide instalacija Leoparda, traje ko gladna godina, pa javljam utiske. Ostaje potraga za tastaturom, na limundu su neke PS/2 i nekim TFT monitorom. Voleo bih da nađem i neku bržu AGP karticu koja može u njemu da radi, da zamenim ovaj ATI. Naravno, cena se uvek gleda. Ne znam dal mogu samo da ubodem, Asus 9600PRO koja je za PC. Jel ima neki hack za OS koji treba da se instalira?

Evo i malo detalja. PowerMac QuickSilver 933Mhz, 2Mb kes, 1Gb Ram, WD 80Gb HDD, Ati RV200 sa 32Mb, najjeftiniji USB hub i Acme tastatura i mis. :)
Instalacija OSa traje tacno sat vremena, onda jos 3 sata update na 10.5.8. Skinuo je oko 900Mb sa neta. Nakon instalacije, krece skidanje i instalacija, VLC, Xee, Open Office, Opera, Thunderbird, Mplayer Extended, uTorrent, Songbird, Click to Flash. Uglavnom, utisak je da sve sporije radi nego na MSI Wind netbuku koji ima isto 1Gb RAMa. Filmovi, muzika, surf, rade pristojno, sa tim da se sve uspori kad se otvori gomila stranica, tabova. Situaciju malo poboljsava ako se izabere "hiljade" boja u podesavanjima graficke kod 1280x1024 rezolucije. Ono sto najvise nedostaje su USB portovi, kojih ima malo a i spori su, pa cu da probam da nadjem neku USB 2.0 karticu koja radi.
Zakljucak? Skup i neisplativ sport, jedino za one koji su uvek heli da imaju PowerMac G4, ko ja :). Bolje je ici na neku Atom konfiguraciju, em je modernija, em je brza i na kraju isto kosta :).
Jel ima neko neku Brzu graficku i ili USB karticu za G4?

Malo novih iskustava. Posle citanja "kako optimizovati Leopard" po raznim forumima, probao sam svasta i samo se jedno resenje pokazalo vredno truda. To je Monolingual, progam koji deinstalira nepotrebne jezike i kod za CPU koji nije u masini. Drnadao je nekih sat vremena, a posle restarta sve je mnogo brze :). Bas sam zadovoljan :)

Još jedan tvikić, je Xslimmer, koji iz aplikacija uklanja nepotrebni kod i jezike. Ovo već liči na nešto :).

Nazad
Vrh Dno