Šta je novo?

Leopard na G4?

brzi

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2001
Poena
619
Jel' probao neko? Kakva su iskustva?

* Mac computer with an Intel, PowerPC G5, or PowerPC G4 (867MHz or faster) processor minimum system requirements
* 512MB of memory
* DVD drive for installation
* 9GB of available disk space
* Some features require a compatible Internet service provider; fees may apply.
* Some features require Apple's .Mac service; fees apply.

Vidim da imaš Lampu u profilu. Do ruku mi je dopao jedan PowerMac G4-933 sa 1GB RAMa i nekim diskom (nisam obraćao pažnju ni koji, ni kakav, ni koliki, ni na koliko se vrti). Radilo je to ok, što se tiče sistema i osnovnih aplikacija (Safari, Mail, Adium, ...). Nešto zahtjevnije nisam koristio...

Ako ćeš da koristiš nešto zahtjevnije, moj savjet ti je da nađeš što brži ATA HDD (jerbo je to ATA mašina), jer je to najveće usko grlo.

Najpre, procitao sam koji su minimalni zahtevi, i generalno ih ispunjavam. Tacno je da imam lampu, jednu od poslednjih (sa ATA100 diskom od 160Gb), ali imam i powerbook G4 tzv. FW800 model. Kako mi za koji dan stize iMac Aluminium, nesto mi palo na pamet da li bi imalo smisla i kako bi radio Leopard na ovim starijim racunarima koje imam (obzirom da uz Aluminium stize i instalacioni disk).

Da li ima jos nekih iskustava, ili da se zadrzim na Tigru na ovim starijim masinama?

probao i radio na eMac-u G1.25GHz i radi sasvim ok za svaki dan (surf, muzika, iLife, Office, DVD...) sa 1GB RAM-a. JEdino sto treba iskljuciti je onaj Leopardov Dock - to stvarno ubija G4 masinu ... ;)

slobodno stavi Leoprada!

---

btw sa instalacionim diskom koji ces dobiti uz iMac alu. mozes da instaliras OS samo na taj model racunara! svaki disk sa OS-om koji se dobije uz novi Mac sluzi da se instalira sistem samo na tom tipu racunara!

dakle, moraces da skidas narodnu verziju Leoparda ako hoeces da ga stavis na lampu.

Ok, hvala.

A kako bi radio Leopard na G4 sa 400MHz i 512MB RAM-a? Zaobisao bih ogranicenje od 867+MHz, ali kako bi to radilo? :)

Stavi 10.5.8 sto bi stavljao ista manje ?

Poslednja izmena:
To je jedina retail verzija koja je updateovana. 10.5.6.
Najverovatnije će i ostati tako da je poslednja retail verzija 10.5.6. Dakle, 10.5.6, pa Combo update na 10.5.8, pa onda raznorazni Secuirty updejti koji će izlaziti barem do pojavljivanja 10.7 (i danas ponekad izbace neki updejt za Tigera, tj. 10.4)

Čitao i gledao na joutubetu, da može na G4 400Mhz, ali treba bar 1Gb Ram i što brži disk.

Upravo instaliran 10.5.6 i updatuje se, dok kucam, na 10.5.8. :)

Deluje mi da se OS brze odaziva na komande nego u Tigru, licni utisak. Ocigledan je uticaj manjka RAM memorije, mozda, samo mozda, i HDDa od 7200 obrtaja sa 8MB kesa, ili vise, ako postoji.

Ipak je G3 u pitanju. Onaj Blue & White. Revizija 2. 400Mhz sa 1MB cache-a. Da li ce i kako raditi Leopard ili mi preporucujete da dignem Tigra?

Onda bolje Tigra... Ipak se malo bolje ponaša na tim stariji mašinama, kako kažu...

Pretpostavio sam. Hvala. :)

Nisam mogao da editujem poruku iznad...
Instalirao sam Tigra i jako glatko ide. Na prvi pogled (posto nemam snage za drugi :D) mi se jako svidja.

Edit: Da ne otvaram novu temu, koje igre bi mogle da se igraju na 400MHz sa 1MB cache, 576MB RAM, i ATI Rage 16MB?

Poslednja izmena:
Zuma? :D

Mac mašine nemaju BIOS. Upališ mašinu, ubaciš instalacionu mediju i držic C na tastaturi, čini mi se...

I Leopard se generalno ne prporucuje za Motorola procesore. Znaci Tigar 10.4.11 i to radi kako treba.

Leopard radi sasvim korektno kod mene na PB G4, mada ja imam 15" 1.5Ghz, tako da je to možda bolja situacija od proseka.

Jesi ti siguran da je to Motorola kod tebe?
Posto su dva poslednja motorolina procesora u Mac-ovima bili dual 1,25 i dual 1,4.

The PowerBook G4 is a series of notebook computers that was manufactured, marketed, and sold by Apple Computer, Inc. between 2001 and 2006 as part of its PowerBook line. It uses the PowerPC G4 processor, initially produced by Motorola and later by Freescale, after Motorola spun off its semiconductor business under that name in 2004.
Sa Wikipedije.

Nahvatao jedan PowerMac g4 933 sa 1g Rama i instaliranim Tigrom. Hteo bih da stavim leopard i veći HDD. Koja je procedura?
Kako se uopšte otvara DVD uređaj na ovom čudu? Di mu je EJECT taster? :(

Koja je preporuka za tastaturu? Ništa fensi i preskupo, al po mogućstvu da ima i usb hub u sebi :)

Možeš da nađeš stariju Apple Pro keyboard (to je ona plastična sa prozirnim kućištem i bijelim tasterima) ili ovu noviju Alu... Prva je oko 20-30€, a ova druga oko 50-ak. Starija ima USB1.1 hub, a novija 2.0 hub, ali ne možeš da nakačiš eksterni HDD na nju i da radi (ne daje dovoljno struje).

Vrh Dno