Šta je novo?

Lenovo Y580 i5

Bl00dyE

Cenjen
Učlanjen(a)
25.12.2010
Poena
154
Ponosni vlasnici ove mocne masine, dajte utiske iz prve ruke :type: .
Greje se ili ne :exploder: ?
Temperature sa i bez stalka za hladjenje?
Ima li jos neka falinka :trust: il da pisem cekove cheers ?

Evo da se javim da sam postao ponosni vlasnik ovog modela :D

Nisam jos stigao da ga posebno testiram, ali evo jedan kratak rezime:

Laptop je odlican, izgleda kvalitetno, ima super zvucnike, sve radi ok, igre (za sada sam igrao samo Portal 2 i Dark Souls) sve na max :)
A sto se hladjenja tice cini mi se da uopste nije lose kao sto kazu, jer prilikom normalnog koriscenja temperature su bile niske (29 cpu, 37 gpu i 42 hd tokom kucanja ovog teksta i gledanja videa po jutubu), a prilikom igranja cpu je isao do nekih 45, a hd i gpu do nekih 50 i nije islo preko toga (testirao sam sa Portal-om, sve podeseno na maksimum) :D

I jedna kratka napomena ako ga neko uzme bez OS-a na disku imaju dve particije (jedna fat32 od nekih 30gb i jedna ntfs od 1gb) koje sluze za Lenovo One Key Recovery, i preporucio bih da ih ne dirate, jer sluze za backup sistema, a ako ih jednom obrisete ne mozete ih vise vratiti, a back up se vrsi vrlo jednostavno (kad instalirate sistem sa driverima i programima otvorite ovaj program i napravite sliku sistema za nekih 15-tak minuta)

Jedina zamerka je na poziciju desnog shifta, koji je bas mali i cesto ga promasujem :D

Nisam, nemam gde da probam, a sto se ekrana tice mislim da je ova rezolucija za 15" sasvim solidna, a i boje i osvetljenje su sasvim dobri, a probijanja svetlosti skoro da nema :)

Bas sam njega i uzeo :D
Nisam da sada imao neke potreba da ga koristim (malo tokom igranja) ali postavio sam mu kulere ispod otvora za ventilaciju i za sada radi dobro :)
Citao sam negde da predlazu i da se skine poklopac koji prekriva hard i da se tu postavi kuler, ali me mrzilo to da radim :)

Evo sam sebi da odgovorim.
Gledajuci po netu razna poredjenja i testove i5-3210M bi u desk varijanti najblize mogao da se uporedi sa AMD Athlon II X4 641 http://community.futuremark.com/hardware/cpu/Intel+Core+i5-3210M+Processor/compare
A gtx660m sa AMD Radeon HD 7750 ili NVIDIA GeForce GTX 550 Ti http://community.futuremark.com/hardware/gpu
Pa bi onda i priblizno takve rezultate trebalo ocekivati ako bi se y580 koristio kao zamena za desk tj. sa prikacenim 24" monitorom na rezoluciji 1920x1080 ili 1600x900 :trust:
Ako gresim neka me neko ispravi.

Ne znam za desktop varijante ali za 660m kazu da je bolja od ovih zato sto je napravljena po novoj Kepler arhitekturi i zato sto ima ddr5 memoriju, i kazu da je dosta ispred 650m ( http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-660M.71859.0.html ) a za ostalo ne znam tacno.
A sto se full Hd-a tice imas na youtube-u klipove gde ljudi pokrecu Batman A C na max sa full Hd verzijom monitora (doduse sa i7 procesorom).
Po mom misljenju za ove pare ces tesko naci bolji laptop, a ako ti bas toliko treba komp za gaming onda ti je bolje da ides na neki desktop, pre svega zbog hladjenja i cene, a i isti modeli procesora i grafickih za laptopove i desktopove se prilicno razlikuju :)

Po mome misljenju ako hoces laptop za ove pare ces tesko naci bolji, a sto se tice igri meni je za sada sve sto sam probao radi na max (nije da sam igrao nesta previse zahtevno), nadam se da ce moci jos makar godinu - godinu i po da tera stvari na nekom high-u, a posle toga na medium-u (nije da cu ih ja preterano igrati, ali eto nek se nadje :) )
Druga i vaznija stvar - laptop je ipak iz neke "vise" klase i trebalo bi da je samim tim i kvalitetniji i da ce duze da traje i da me dobro sluzi i zato sam se odlucio za njega.

Evo kratkih utisaka posle skoro dva meseca upotrebe.
Prva stvar koja verovatno muci sve potencijalne kupce (osim cene naravno :)) jeste pitanje koliko se greje ova makina.
Pa evo kako stvari stoje.
Dok se surfuje, gleda film, i rade sve druge bitne stvari nije bas ladan kao zmija al tu je negde :).
Sve je oko 50 - 55 C. Hard fino coolira na nekih 40 C a gtx 660 spava na 35 C.
Upotrebom Cooler Mastera U3 sve pada jos nize pa su cpu i mb na 42-48 C, hdd na 35 C, a gpu na 30 C.
E kad se startuje najbitnije, tj WoT (world of tanks ko ne zna :)) i zakotrljaju gusenice dolazi do crvenog usijanja :).
Bez CM U3 cpu i mb idu na 77 C (ali ne prelaze tu granicu, bar ne posle 2-3 sata igranja) gpu je na oko 65 C, a hdd ide na 55-57 C (ne vise od toga).
Dakle vruce ali ne topi se.
Sa CM U3 cpu i mb 72 C max, gpu 54-56 C a hdd 45-47 C max.
CM U3 radi posao, ne toliko kad je cpu u pitanju 5 C ali hdd spusta za dobrih 10 C.
Sve na sobnoj temperaturi od oko 25 C
Sto se tice broja slicica u sekundi,
WoT kaze sledece: pre peca 8.0, sve na haj haj 40-80 (nekad i 100) u proseku 60
posle peca 8.0 sve na haj haj haj 20-35 u proseku 25
Ko igra WoT zna razliku i povecanje zahtevnosti od pre i posle peca 8.0 .
Naravno sve je ovo na rezoluciji koji podrzava monitor 1366x768 (apsolutno je igrivo i slika je odlicna :p).
Stvari se menjaju kad se zakaci monitor od 24" i podesi rez od 1920x1080 onda podesavanja moraju da idu na mid pa cak i malo nize (al definitivno moze da se igra :)).
To je to, kao sto rekoh kratki utisci :).
Koga zanima jos nesto nek pita.
Makina je odlicna ko je uzme nece se pokajati.

2x8gb iz predhodnog posta, skoro 2 meseca koriscenja, za sad je sve ok :).
Odmah po ubacivanju je proradila na istoj frkvenciji i svim postavkama kao i predhodna memorija koja je bila u LT. Nikakvo ubrzanje nisam primetio, ni subjektivno a ni objektivno :) :) . U radu ne primecujem nikakvu promenu (radi brzo kao i pre :D) a i
3D Mark kaze da masina radi isto, druge testove nisam ni pokretao.
Sa novim drajverom za nvidiu 310.70 postigao je nekih 250 poena vise u 3DM, ali sa sledecim 310.90 se vratio na staro :). Probao ponovo 310.70 i nish...
Ali to nije nije ni bitno jer je WOT posle peca 8.2 optimizovan i sad imam oko 45 fps (1366x768) i 35 fps (1600x900 monitor 24") sve na MAX :D :D :D.

Nazad
Vrh Dno