Šta je novo?

Lenovo X201 i7. vredi li?

AmigaFAN

Cenjen
Učlanjen(a)
16.06.2013
Poena
195
pozdrav, dunulo mi da uzmem 12" laptop za normalne parice neke, za sad lenovo x201 mi je najbolja opcija (polovan uzimam normalno), laptop ima i7 620m, 3.3ghz turbo 2 jezgra 4 treda, intel hd gpu. Planiram ssd da ubacim i 8gb ram, svidja mi se izgled laptopa ali sam skeptican oko te i7-ice. Posto je 1st gen i7 zanima me koliko je jaka i vredi li uzimati to uopste, koristio bih za adobe ps, premiere, surf i malo wota, to zadnje msm da ne moze na intel gma hd. Pa ima li iko iskustva sa ovim laptopom i da li da ga izbegavam i zasto?

hmm ne znam koliko su ti sajtovi poput cpu bossa i game debate pouzdani, da li su to oni zaista testirali ili samo na osnovu brojki postavili, a sto se tice tvog predloga moram da kazem da sam za skoro duplo manje novca pribavio solidan x201.

Slobodno uzmi.taj x201 sa i7 ili sa i5 skoro su iste brzine , a sto se tice samog kvaliteta ta serija nema konkurenciju ( nikakav Dell ili bilo koji drugi ne moze da mu ni prismrdi) stavi mu ssd i ima da bljuje vatru ;) , ovo ne pricam napamet koristim ibm laptopove (pre T seriju , a zadnjih 10-tak godina X seriju) , ako te jos nesto zanima slobodno pitaj

Slobodno uzmi.taj x201 sa i7 ili sa i5 skoro su iste brzine , a sto se tice samog kvaliteta ta serija nema konkurenciju ( nikakav Dell ili bilo koji drugi ne moze da mu ni prismrdi) stavi mu ssd i ima da bljuje vatru ;) , ovo ne pricam napamet koristim ibm laptopove (pre T seriju , a zadnjih 10-tak godina X seriju) , ako te jos nesto zanima slobodno pitaj

Hvala komsija :) potpis sve govori :D, uzeo sam konkretno ovaj laptop zbog dobre baterije i odsusta odvojenog gpu-a, za mene starije laptopove sa odvojenim gpu treba izbegavati zbog kvarova vezanih za toplotu a i zivota baterije. Brine me sta moze ta intel gma u i7 620m, da li moze hd da pusta, da li ce mi raditi 1080p monitor na vga i koliko ima snage uopsteno za rad u windowsu?

Poslednja izmena:
Hd radi najnormalnije nije ovo neki osakaceni i5 ili i7 kao u ovim jeftinim novim laptopovima
Ovde sve radi iz prve :)

lepo lepo, a sto se tice igara, nisam neki gejmer ali volim nekad da odigram neku od starih igara tipa warcraft, san andreas, ili neki stariji nfs. Znam da ne treba da ocekujem previse, da li imas iskustva sa igrama na njemu imalo?

Ja sam skoro nabavio x201 sa i5 procesorom na 2,5 Ghz 4 GB RAM-a i hard diskom od 160 GB za male pare. Odmah sam mu ubacio SSD i dobio na brzini. Memorija je 2x2 GB (ima samo dva slota za memoriju). Maksimum je 8 GB al fora je u tome sto vecina memorija na 1600 Mhz nece raditi pa sam sa e-bay narucio memoriju bas za ovaj laptop.

Za svakodnevno koriscenje (office, surf, virtuelna masina posto koristim linux) ovo je sjajan laptop. Koristim ga za programiranje u eclipse-u i android studiju i zadovoljan sam. Procesor definitivno nije usko grlo za ove poslove iako je laptop iz 2011. ako se ne varam.

Sto se igara tice ova Intelova graficka nije namijenjena za igranje al to ne znaci da neces moci da igras neke igre. Heroes of Might and Magic 5 iz 2006. godine radi na 40 fps na mapi a u toku borbe fps zna da opadne na 23. King’s bounty iz 2008. radi nekako. Na mapi je oko 25 fps (kada se smanje detalji onda je 30 fps) a u borbi preko 35 fps. Ne rade glatko ove igre al su igrive. Rayman Origins radi punom parom. Isprobao sam Nintendo Wii Dolphin emulator i ispostavilo se da je graficka usko grlo. Za zahtjevnije igre vjerujem da bi i procesor bio usko grlo.

Touchpad mi bolje radi na linuxu nego na Windowsu. Nisam nesto zadovoljan drajverima za touchpad na Windowsu al daleko od toga da sada nesto previse lose radi. Nemam pojma kakav je ovo tip ekrana na laptopu al osjetim zamor nakon duzeg citanja neke knjige u PDF-u ili gledanja nekog youtube tutoriala. To mi se ne desava na Asus ROG laptopu sa IPS ekranom koji je i veci. Pretpostavljam da noviji laptopovi iz x serije imaju bolji display.

Ne znam da li je dobar za Photoshop i Premiere jer te programe ne koristim.

Sve u svemu kada se ugradi SSD dobija se jako dobar laptop. S obzirom da je rijec o masini iz 2011. godine mogu ti reci da je iznenadjujuce kako dobro i brzo radi.

Poslednja izmena:
Obrisan mi je post zato sto sam rekao da integrisana graficka(stara 6 godina) nije za igre , dobro onda neka bude da je za igre ;) igrice pravljene od 2006 do 2010 ce raditi solidno na low-medium , za novije svakako nije.

Moje iskustvo sa Intel GMA 4500 (u pitanju je graficka sa jos starijeg laptopa). Neke bas stare igre kao sto je CS 1.6 su lose radile iako je graficka jaca od GeForce 2 MX gdje je CS brze radio. A opet neke igre koje su novije i zahtjevnije od CS 1.6 su dobro radile. Dakle desava se da se igre cudno ponasaju na intelovoj grafickoj jer njena namjena nije igranje. Ipak to ne znaci da neces moci da igras neke igre. HoMM 5 i King's bounty rade na ovom laptopu al ne rade bas glatko. Ipak mislim da su igrive. Slazem se da vjerovatno nece dobro raditi naslovi od 2010 pa nadalje. Recimo ne vjerujem ni da ce Assassins Creed 2 iz 2009 raditi ok na ovoj grafickoj al zato neke manje zahtjevne igre hoce.

Sve Intelove integralke pre sendi cipova mozete slobodno da smatrate da su tu da bacaju sliku. Moze po nesto da se igra, nije da ne moze,ali ko je navikao na iole pristojan fps bice mu to pravo mucenje.

U mom x201 se nalazi i7 620m i u tim procesorima je gpu intel gma5700, boostuje na 778mhz u wotu, daje 20fps X), republic comando radi ok. Sve u svemu pusta 1080p lepo to mi je bitno, ubacicu ssd i moooozda ali bas mozda uzmem express card na pcie dok, kolega ide u kinu pa moze da mi donese ali nisam siguran jos, gpu je usko grlo ito malo je reci tako, u wotu cpu ne prelazi 25% dok gpu stoji na 100% zakucan. ovaj i7 ide do 3.3ghz kad radi kao dual core a 2.6ghz sa hyper t., milsim da bi mogao da gura r9 260 na vdocku.. za sad lepo radi 1080p i photoshop i premiere rade kao podmazani, tastatura je neopisivo dobra, ekran da je tacne boje, baterija je stara ko zna koliko a moze preko 2 sata da izgura lepo skroz. Odlicna kupovina i preporuka.

Zastareo laptop, slabašnih performansi, sa jako lošim ekranom (iz ličnog iskustva pričam), težak za svoju kategoriju, i iako je iz tzv. čuvene Lenovo x serije dosta kvarljiv.

Zastareo laptop, slabašnih performansi, sa jako lošim ekranom (iz ličnog iskustva pričam), težak za svoju kategoriju, i iako je iz tzv. čuvene Lenovo x serije dosta kvarljiv.

Od svih komentara na internetu i review-a nigde nisa procitao da je kvarljiv, zapravo nikad cuo da je thinkpad kvarljiv. Koliko znam oni su po tome i poznati, po izdrzljivosti, zar ne?
da dodam, i7 koji boostuje na 3.3ghz slabasnih performansi, ne bih isao tako daleko, burazer koristi lenovo neki model iz 2015 sa budjoni intel nekim n2xxx koji jedva pusta 720p na yt, ovaj i7 se ne popne na 20% u video playbacku... Slabasan za igranje jeste, ali ne traze svi isto od racunara ;)

Poslednja izmena:
Koliko sutra ili prekosutra ću malo da bacim na muke x201, dakle ne s verziju sa i7 već verziju sa i5.

Prvi utisci su da je u 2016 i dalje dovoljan za sve uobičajeno, pa i za ponešto više.
Ekran bi mogao biti kvalitetniji, pogotovo uglovi gledanja, ali sve u svemu thinkpad je thinkpad.

klasican dosadan poslovni laptop. Ne znam sta ljudi ocekuju :D, nema ovde "vapor chamber", nema "gamix t-rex tripl platinum golden plated palm rest(tm)", niti 8k ekran :D. Napravljen je da radi i radi. Da nije lep brate nije XD

I da totalno sam zaboravio to ovde da napisem, malo se vise greje za moj ukus. Ali nije cpu problem. kad ga stavim na prime95 zakuca na 80c i radi bez problema i BEZ TROTLOVANJA sto je najbitnije, dok kad opteretim gpu na 100% temp skoci na 83-85c... ipak je gpu u njemu 45nm a cpu 32nm i to se vidi. U slucaju da stavim da se renderuje video mogu da racunam da ce ako treba 10 sati da radi na 100% i ostane ziv. Kad je na bateriji onda se ne penje toliko jer sam podesio da ipak trotluje na bat. zbog potrosnje, a i kad ce mi trebati na bat konstatnih 100% 4threada na 2.6ghz...

Nazad
Vrh Dno