Šta je novo?

lenovo u310 - uvek kernel panika

Kolko vidim iz ovog vodiča, može dosta dobro to da se postavi na noge sistem uz ovaj fusion drive, međutim ozbiljan problem ti pravi wifi karta koja nije podržana. Dakle moraćeš da je menjaš. Za audio i speedstep treba će ti i DSDT.aml što je svakako stavka koja traži vremena.

Kviz pitanje glasi, šta će ti notebook računar koji gura OSX bez wifi konekcije?!

Poslednja izmena:
wifi radi iz cuga, ali ne mogu da namestim sistem da ne dobijam KP
uspem grafiku i zvuk, kameru, usb, ali ostalo nista, nemam ni dsdt niti znam kako sve ovo da odradim iz guida

A tako, onda se prešaltaj na temu "DSDT kako da...?" pa lagano dok i to ne rešiš... U okviru ovog vodiča taman imaš ostavljeno parče koda za Audio i PM. Verujem da je to upravo ono što ti nedostaje kako bi izbegao KP.

A možeš i da zakačiš ovde originalni DSDT kada ga budeš izvukao iz Linuxa, pa ću ti ja to pogledati kad malo ugrabim vremena.

Kreiranje Fusion drajva će biti za tebe izazov svakako ako nemaš iskustva u Linuxu ili Mac os-u, jer zahteva manevrisanje iz terminala. Ostalo je laganica izuzev DSDT-a naravno...

Poslednja izmena:
Ne može tako. To nije pouzdan metod, jer možda nisu isti BIOS-i. Vidi šta možeš iz MB paketa da iskoristiš za nameštanje tastature. Takođe navedi ovde šta je to sve ostalo što nisi namestio do sada i gledaj da izvučeš originalni DSDT isključivo iz Linuxa...

Poslednja izmena:
ok, onda down ubuntu i:
3) Boot the "Live CD",
4) Launch TERMINAL,
5) Issue the following command, in TERMINAL: cat /proc/acpi/dsdt > /home/ubuntu/Desktop/dsdt.aml
6) Mount the flash drive,
7) Drag dsdt.aml from the Desktop to the mounted, MBR-initialized flash drive,

lakse mi je da navedem sta sam namestio, nego ono sto nisam, jer i ne znam sta sve nisam namestio (stepping cpu, enable sleep, bluetooth, nemam pci card u "system information"...). zvuk sam namestio preko voodoo.a (prethodno obrisao applehda), obrisao sve video kexts i ubacio 5-6 patchovanih za hd3000 (1. Delete all graphics kexts (AppleIntelHD3000, AppleIntelHD4000, AppleIntelHDGraphics, NVIDIA, ATI, GeForce, Natit, NVDAGF100Hal, NVDAResman) etc. 2. Repair permissions, rebuild cache (use kext wizard). 3. Install attached kexts. https://www.dropbox.com/s/v3ybzzh2snb6wcs/HD3000.zip 4. Repair permissions, rebuild cache (use kext wizard).)
instalirao iz stare verzije multibeasta (4.6.1) usb3 renesans pre kojeg sam dobio i webcam, apple store radi, smbios je macbookpro 8.1...
valjda ces sve to moci da vidis u dsdt-u!?
sistem sam inst sa "Niresh ML 10.8.2" i nemam bootloader, ni chameleno ni chimeru...

p.s. mislim da sam do sada reinst preko 20 puta, ali i dalje nisam naucio kako da skockam da nemam death screen

Najveći broj svakojakih anomalija otklanja upravo pomenuti DSDT. To je praktično adut iz rukava koji ako imaš nema zime. Audio si loše namestio. VoodooHDA je poslednje rešenje kome treba pribeći tek kada se sve ostale varijante potroše. Gledam ali nigde ne mogu da nađem koja mu je zvučna unutra. Javi koja je da bih ti mogao reći koji kodek da primeniš, mada po ovom kodu koji je ostavljen rekao bih da je to ovaj drajver:

http://www.osx86.net/view/3302-applehda_cx20590.html

VGA je isto veoma loše rešen. Vrati sve originalne kextove nazad. Ta mašina ima HD4000 i za to ide nešto ultra prosto. Koliko vidim iz ovog vodiča ovde je primenjen Chameleon string, a verovatno može i direktno preko DSDT-a. Takođe konsultuj MB paket za Intel HD4000. Cenim da mora i tamo nešto da ima za to.

Generalno ako želiš da izbegneš KP kao pojavu, gledaj da ne diraš originalne kextove dokle god je to moguće. Što se tiče reinstalcije, 20 puta nije ništa za prvi hackbook, premda je danas mnogo lakše namestiti OS X nego što je to bilo onda kada sam ja počinjao. Inače je propisno skockan hackbook posebna zezalica, tako da...

p.s. mislim da sam do sada reinst preko 20 puta, ali i dalje nisam naucio kako da skockam da nemam death screen

Šta ti je to death screen? Pojasni to malo...

Poslednja izmena:
death screen = recimo dok radim nesto ili pokusavam da inst preko myhack-a ml 10.8.3 pojavi mi se sivi prozor "you have to shut down comp. press shutdown button...". to se pojavljuje neki put i pri bootu
moja makina ima hd3000 i, mislim - nisam siguran, h67 chip (ne znam kako to da vidim u os x)

da, audio jeste conexant smart, kao ovaj sto si naveo; onda da reint sve kextove (applehda i sve grafike), pre toga delete ovih sto sam ubacio i repair permiss., i da inst ovaj audio!?
mozda ce se onda desiti pri bootu freeze, kojeg sam mogao samo da otklonim sa:
-s, mount uw, mv appleintelhd* i Appleintelsnb*

evo dsdt, ali potpuno svezeg sistema
morao sam ponovo da reinstal; minimalne opcije sam odabrao, te skoro nista ne radi na kompu
imam, medjutim, backup prethodnog sistema uradjen sa carbon copy clonerom - mozda ti je on potrebniji za dsdt!?

Prilozi

• dsdt.zip
    17.4 KB · Pregleda: 21
ah, potpuno sam zaboravio da napomenem da os instaliram na msata ssd od 32gb

Za vađenje originalnog DSDT-a ti treba Linux. OSX nije neophodan uopšte.

To nije death screen, već klasičan KP! Ko što rekoh, vrati sve originalne kextove. Ako je Intel HD3000 onda je još prostije da se namesti. Sve što ti treba je device id broj i to ide preko DSDT-a. Ja imam Intel HD 3000 na procesoru, ali je za desktop mašine drugačiji device id tako da ne ide da sad pričamo o tome. Audio će ti onda ići preko ovog drajvera koji sam ti ostavio, ali i za to treba DSDT.

Poslednja izmena:
Izvuci DSDT iz Linuxa. To je veoma bitno... Ako ovaj nije izvučen preko Linuxa onda ne igra, jer može da dođe do problema. Ne mora da znači, ali može. Bolje je eliminisati takve mogućnosti, znači Ubuntu Live varijanta, pa onda odradi ono gore što si ostavio. Ja sad odoh, pa kad se vratim večeras ako ga do tada zakačiš ovde pogledaću ti to.

hvala na pomoci. da, izvuceno je preko linuxa (kubuntu 10.04 live cd)

upravo sam izvukao dsdt i preko novog ubuntu-a. u prilogu je.
sistem je, kao sto sam rekao, nov i samo sam instalirao kext za wireless, nista vise. ako je potrebno, podigao sam ga na mediafire (http://www.mediafire.com/?8q3tw4p6h808o2c)

Prilozi

• dsdt.aml.zip
    17.4 KB · Pregleda: 23
Sad mi još treba jedna sitnica, a to je device id i vendor id za integrisanu grafiku. Pogledaj to iz windowsa ako možeš ili preko tog Linuxa. Mada za Linux će ti trebati neki beše kontrol panel ili tako nešto, ne sećam se više... Ajde vidi i to ako nije problem pa da sve u kompletu rešimo preko DSDT-a.

samo mi je os x na kompu; bacicu sada pogled na net kako se to moze videti

sa komandom lspci -nn sam dobio sledece>

ubuntu@ubuntu:~$ lspci -nn
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller [8086:0104] (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09)
00:14.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller [8086:1e31] (rev 04)
00:16.0 Communication controller [0780]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 [8086:1e3a] (rev 04)
00:1a.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 [8086:1e2d] (rev 04)
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1e20] (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 [8086:1e10] (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 [8086:1e12] (rev c4)
00:1c.2 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 [8086:1e14] (rev c4)
00:1d.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 [8086:1e26] (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation HM77 Express Chipset LPC Controller [8086:1e57] (rev 04)
00:1f.2 SATA controller [0106]: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] [8086:1e03] (rev 04)
00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller [8086:1e22] (rev 04)
02:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 05)
03:00.0 Network controller [0280]: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)

ok to je to...

00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09)

OK, ajde probaj sada. Ubacio sam ti sve ove zakrpe i vreme je da ovo isprobaš. Dakle ništa od kextova ne diraj, sve ostavi tako kako je u originalu. Grafika mora da ti radi jer je HD3000 u pitanju i to je podržano od strane Applea. Pitanje je samo dal sam ga dobro uglavio, ali trebalo bi da je ok, pošto je kod potpuno identičan kodu koji dobijam na mojoj mašini u pojedinim deonicama.

Za zvuk skini drajver sa linka koji sam ti ostavio i onda ga putem Kext Wizarda instaliraj i obavezno mu tamo markiraj da bekapuje originalni drajver. Videćeš već... To je jedini drajver koji ćeš za sada zameniti modifikovanim. A posle probe ćeš videti već šta ti još nedostaje...

Takođe putem Chameleon Wizard programa podesi funkcije za org.chameleon.Boot.plist fajl kao na slici (Graphics mode podesi za razoluciju koja je kod tebe).

I da te poštedim jurnjave, imaš sve ove programčiće u sklopu mojeg GA-Z68X-UD3H-B3 instalacionog paketa koji možeš da povučeš odavde: http://www.osx86.net/downloads.php?do=file&id=2963

Odatle instaliraj samo ove programe (i eventualno Chameleona ako već nisi), koji su zavedeni u delu OSx86 tool. Ako bude trebalo još nešto dodatno odatle reći ću ti šta možeš ali sve to naravno nakon probe.

BTW, DSDT.aml treba da ti stoji u Extra folderu (root/Extra)

Prilozi

• Kext Wizard.png
    Kext Wizard.png
    71.2 KB · Pregleda: 50
  • DSDT.aml.zip
    17.8 KB · Pregleda: 25
  • Chameleon Wizard.png
    Chameleon Wizard.png
    182.7 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
imam chameleon wizard, kext wizard samo da instaliram chameleon. jedno pitanje: da li ce mozda instalacija chameleona da mi poremeti bootloader?

chameleon je boot loader... bez njega nemaš ništa. A zbilja ne vidim šta možeš da poremetiš sa njime jer on ide na HDD.

odradjeno - bootuje se bez KP - hvala na tome.
problemi su sledeci:
grafika je prepoznata, ali samo 64mb umesto 348mb koliko sam ja uspeo da namestim, a vidim da ljudima sljaka na 512<
zvuk ne radi
webcam takodje,

da li treba mozda u biosu da Uefi enable? bios je po defaultu, osim sto sam umesto raid stavio ahci i iskljucio uefi

obrisao sam sa Monolingual nepotrebne jezike (ustedeo 1.7gb) i odmah napravio clone sa carbon copy clonerom. cekam dalja uputstva
u prilogu su 2 kexta koje sam koristio da bi mi se prikazivala baterija u baru. da li da ih instaliram?

Prilozi

• 3169-AppleACPIBatteryManager.kext.zip
    38.5 KB · Pregleda: 17
  • AppleACPIPlatform.kext.zip
    406.7 KB · Pregleda: 18
instalirao sam i baterija radi. problem je u grafici. kao sto sam rekao, nakon instalacije sistema sam morao da bekapujem pri prvom bootu AppleIntelHD* i AppleIntelSNB* da bih mogao da podignem sistem. probao sam te kextove ponovo instaliram, ali ponovo nisam mogao da podignem sistem. freeze je bio na>
acpismcplatformplugin
appleintelcpupowermanager
applebluetoothhcicontroller
iobluetoothfamily

stavio sam uefi na enable i radi

grafika, zvuk i da omogucim sleep je najbitnije. bluetooth mi nije potreban; a webcam mozda mogu preko PHXCD.kext da instaliram ili iz multibeast 4.6.1 da instaliram nec renesans usb 3!?

ova dva kexta za bateriju su mi pravila problem i KP u toku rada. morao sam da ih deinstaliram; zapravo za appleacpiplatform nisam siguran, jer se on i nalazi po defaultu u extensions, dok samo prvog nema i kada pokusam da cekiram u energy saver da mi prikaze ikonu, samo se deselektuje
zvuk se odjednom pojavio i sve izgleda ok, ali nema zvuka. strange

Ako imaš ikonicu sa zvučnikom gore desno kod sata onda znači da zvuk radi. Otvori System Preferences, pa odi u audio deo i prebaci na internal speakers. Što se grafike tiče postavi u BIOS-u na 512MB ako nisi. Ako jesi, onda će morati da se preradi kod u DSDT-u, jer najverovatnije ne stoji onde gde bi trebalo!? Ili to ili je potrebno još nešto da se doda ili oduzme pride. Takođe probaj da u Chameleonu uključiš opciju graphics enabler. Možda pomogne...

ne pokazuje internal speakers, kao da ne podize uvek kako treba audio kext.
bios nema tu opciju, veoma je siromasan, takodje ni graphics enabler ne pomaze
u onom vodicu sa 1. strane za grafiku pise "patch your edid"!? a za zvuk je dao neki ispis, ali ne znam kako da ga ubacim

Nazad
Vrh Dno