Šta je novo?

lenovo u310 - uvek kernel panika

u onom vodicu sa 1. strane za grafiku pise "patch your edid"!? a za zvuk je dao neki ispis, ali ne znam kako da ga ubacim

Edid patch ne rešava grafiku i to realno ne verujem da će ti trebati. To bi trebalo da reši problem pomračenja ekrana nakon buđenja i eventualno da otkloni pojavu grafičkih artifakata. Dakle nije to...

Audio zakrpe sam ti ja sve ubacio već unutra. U načelu, poruka koju ti Mac os prilikom butoavanja ispisuje označava da je sistem pronašao audio kartu ali je još uvek nije uspešno aktivirao. Znači sve što ti treba sada je propisan audio drajver.

Elem, skini ovaj paket koji sam ti okačio ovde, i instaliraj oba drajvera za grafiku (bekapuj originale), zatim uključi graphics enabler za kameleona, smesti ovaj novi DSDT.aml u Extra folder, popravi permisije i onda restart pa probaj ponovo. Grafika bi trablo da proradi...

Ako ni to ne uspe kojim slučajem, onda probaj ipak i ovaj string koji ti je ostavljen u onom vodiču (vidi sliku).

Kod:
7f0000000100000001000000730000000200000002010c00d041030a000000000101060000027fff04002c0000004100410050004c002c00690067002d0070006c006100740066006f0072006d002d006900640000000800000003006601140000006800640061002d0067006600780000000d0000006f6e626f6172642d31

Kada radiš probu grafike isprobaj obe kombinacije. Sa aktiviranom opcijom Graphics Enbler i bez nje.

Napravi obavezno update na 10.8.3 da bi smo se razumeli. Drajveri koje sam ti ovde zakačio su za zadnju verziju i verovatno neće raditi ako ih staviš na 10.8.2 i niže.

Za Audio treba potražiti još malo po internetu. Trebalo bi da može da se nađe neki koji će da pasuje.

[EDIT]

Eh, pa malo niže na toj istoj strani stoji link za zadnju verziju. Ova je stara i verovatno više ne pasuje. Evo linka...

http://www.osx86.net/downloads.php?do=file&id=3308

Prilozi

• Archive.zip
    321.5 KB · Pregleda: 22
  • Chameleon Wizard.png
    Chameleon Wizard.png
    157 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
au, hvala, ali update je problem. naime, koliko znam ne treba raditi preko apple stora vec skinuti compo. imam ga, ali sta uraditi nakon update a pre restarta da bi sistem mogao da se podigne?

Ništa, samo instaliraj. Možeš i preko applestorea, nije problem. Naravno tebi sada igra više Combo, dok sve ne namestiš.

A audio ti nije radio izgleda jer ne pasuje device id koji je cenim ubačen u ovaj kext. Sad ću to baš da proverim pa ti javljam šta i kako...

Tako je! Kod tebe je 00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1e20] (rev 04), a i ovaj drugi drajver ima 8086:1c20, znači da neće ni on raditi, osim ako nije i ovaj drugi ubačen. Probaj za svaki slučaj, ali najverovatnije će morati da se drajver prepakuje.

samo da mi se zavrsi ccc backup, onda radim combo update, pa pokusavam ovo sto si naveo. u medjuvremenu sam instalirao preko mb chimeru, koja je derivat chameleona i mislim da to nece praviti problema, ali da navedem za svaki slucaj

odlicno, hvala mnogo!
ok, inst sam combo i uradio grafiku i sve radi kako treba. grafika je, doduse, na 348mb, ali nema veze. primetio sam, medjutim, da ne mogu da otvorim nijedan film: da li to znaci da nemam open/quarz ili tako nesto omoguceno!?
applehda sam takodje inst, ali nema zvuka i dalje

pojavila su se jos 2 problema:
1. pri prvom bootu sam imao wifi, ali vise nemam. ikona se pojavljuje i trazi mrezu, ali ne moze nijednu da pronadje, iako je moja mreza sacuvana
2. kada komp ode na sleep, nekako se zaglupi i ne reaguje, pa je jedino resenje shutdown na dugme; dok je pre update kada ode na sleep on zapravo i dalje radi, samo je ekran beo i dovoljno je bilo da ukucam pass i da se vratim
+
prethodni problem sa zvukom i mislim da je za početak dovoljno

nesto se stvarno cudno desava. hajde da probam jos jednom da popravim permisije i nakon restarta zvuk radi kako treba i qtplayer pusta film. onda sam ponovo restartovao i ponovo se izgubio zvuk i samo niceplayer mi pusta film, a qtplayer vise ne. strange
wifi i dalje ne moze da se konektuje i da pronadje nijednu merzu

Nešto ti se tu pobrkalo... ali blizu si... čim je proradilo to je dobar znak.

Elem, našao sam na netu za U310 i U400 instalcije sa drajverima. Sve su isto uradili baš kako sam i ja napravio u ovom DSDTu, znači to je ok i tu nema greške. Zakačiću ti ovde sve što sam uzeo iz tih paketa pa onda uradi sledeće.

Obriši taj Extra folder i zameni ga ovim iz paketa, zatim instaliraj iz foldera (drajveri) sve, a ovaj zadnji folder (power managment) ćeš instalirati samo u slučaju da ti zatreba. Naravno obavezno u Kext Wizardu markiraj ono polje za bekapovanje originalnih drajvera, da ti ostanu za svaki slučaj.

Makni Chimeru, jer mislim da ne prikazuje neke stvari korektno. Umesto Chimere instaliraj Chameleona ali ovu Enoch varijantu.

http://www.insanelymac.com/forum/topic/231075-chameleon-22svn-official-pkg-installer-binaries/

Skini odatle, Latest Enoch [Binaries r2191] varijantu, a ne instalciju pa preko Chameleon Wizarda instaliraj bootloader, da ti ne bi pobrkao setovanja... (vidi sliku)

Ajde probaj pa javi dal ti ovo valja nešto.

Lenovo U310 post install pack

Prilozi

• Chameleon Wizard.png
    Chameleon Wizard.png
    111.2 KB · Pregleda: 29
sve sam uradio, ali i dalje je isto, osim sto mi sada u -v modu pokazuje appleusberror ili tako nesto, ali to brzo prodje
wifi i zvuk i dalje ne rade

ikonicu bateerije sam uspeo da postavim, ali samo sa x bez mogucnosti pokazivanja procenata

-v zapravo pokazuje appleusbbluetoozhHciControll, ali brzo prodje
primetio sam da se makina brze restartuje i gasi

Pa čekaj ti reče da ti WiFi radi?

Inače ono pucanje sistema ti je izazivao najverovantnije VoodooHDA, čisto da znaš. Mnogo ljudi sa žali na tu random anomaliju kada je Voodoo u pitanju. Elem, nije mi jasno zašto ti zvuk ne radi kada bi trebalo...

Nažalost nešto više od ovoga ne mogu da pomognem u ovoj forumskoj varijanti.

Skini ovaj paketić iz mojeg potpisa, pa odatle instaliraj samo System info program. Pokreni ga i pritisni cmd+shift+4 pa selektuj taj prozorčić i uslikaj to pa onda okači ovde da vidim kakava je situacija sa identifikacionim brojevima kao i stanjem sistema.

Da vidimo šta je to našao kako treba, a šta ne?

nakon comboupdate i prvog restarta je radio. nakon drugog je prestao da radi, zapravo ne moze da pronadje nijednu mrezu
sada cu da odradim system info, pa kacim

OK, ja sam izbacio iz paketa drajver za WiFi, jer sam kontao da to radi.

Evo ti onda i taj drajver pa probaj sa njime da rešiš to...

IO80211Family.kext

ne moze system info da se otvori, trazio je prvo da inst javu se 6 runtime, ali posto nemam net, skinuo sa sa sajta poslednju verziju. vise mi ne pokazuje da mu treba java, ali ni nakon restarta kada kliknem na program ne pokazuje se nista, kao da nisam kliknuo

ok instaliraj onda ovaj drajver za wifi, pa vidi dal će ti proraditi.

Javu će instalirati automatski kad se pokrene aplikacija, ali ti treba internet koncekcija.

ok, driver je pomogao da mi vise ne izbacuje pri bootu gresku sa usbbluetoothcontollerom, ali wifi i dalje ne radi. nije mi jasno da je odjednom prestao da radi

morao sam da skinem sa neta system info i u prilogu su slike

Prilozi

• Screen Shot 2013-05-07 at 8.31.24 PM.png
    Screen Shot 2013-05-07 at 8.31.24 PM.png
    134.5 KB · Pregleda: 35
  • Screen Shot 2013-05-07 at 8.31.52 PM.png
    Screen Shot 2013-05-07 at 8.31.52 PM.png
    129.6 KB · Pregleda: 34
iako smo blizu kraja i mozda nas samo neka sitna zackoljica cima, razmisljam da pocnem novu instalaciju sa iatkos ml2; ali hajde da sacekam da vidim da li ti nesto govore ove slike

upravo radim ccc backup na posebnu particiju da bih poceo ispocetka; nadam se da cemo imati tada vise srece

Pa System profiler nije ništa neobično pokazao. OS X sve uređaje prepoznaje do poslednjeg što znači da sigurno sve može da se namesti da radi... uz naravno možda malo više strpljenja i zezanja dok ne ubodeš prave drajvere.

A da bi probao ove drajvere za zvuk, što nije loša ideja svakako, morao bi prvo da moduješ taj DSDT koji sam ti ostavio, a zatim da reinstaliraš audio drajver (AppleHDA.kext). To nije teško i mogao bi to da uradiš sam, da se ja ne mlatim sa time više jer ih ima nekoliko. Skini EvoDSDTSimple editor, pa kada otvoriš DSDT u njemu, klikni desno u meniju HDEF i ovaj će te prebaciti direktno na to parče koda koje je za audio. Zatim selektuj sledeći deo koda markiran crvenom bojom (pazi na zagrade) i zameni ga sa ovim koje imaš na sajtu ispod drajvera, pa kad to uradiš klikni na Compile dugmence i to je to. Otvoriće ti se prozor sa novim fajlom koji još samo dodatno treba da kapitalizuješ iz dsdt.aml u DSDT.aml i prebaciš u Extra za testiranje.

Kod:
Device (HDEF)
        {
            Name (_ADR, 0x001B0000)
            OperationRegion (HDAR, PCI_Config, 0x4C, 0x10)
            Field (HDAR, WordAcc, NoLock, Preserve)
            {
                DCKA,   1, 
                        Offset (0x01), 
                DCKM,   1, 
                    ,   6, 
                DCKS,   1, 
                        Offset (0x08), 
                    ,   15, 
                PMES,   1
            }

Method (_PRW, 0, NotSerialized)
            {
                Return (GPRW (0x0D, 0x04))
            }

[COLOR="#FF0000"]Method (_DSM, 4, NotSerialized)
            {
                Store (Package (0x0E)
                    {
                        "built-in", 
                        Buffer (One)
                        {
                            0x01
                        }, 

"Codec-id", 
                        Buffer (0x04)
                        {
                            0x3E, 0x3A, 0xEC, 0x10
                        }, 

"layout-id", 
                        Buffer (0x04)
                        {
                            0x0C, 0x00, 0x00, 0x00
                        }, 

"model", 
                        Buffer (0x1A)
                        {
                            "HD Audio Conexant Cx20590"
                        }, 

"device-type", 
                        Buffer (0x11)
                        {
                            "Audio Controller"
                        }, 

"hda-gfx", 
                        Buffer (0x0A)
                        {
                            "onboard-1"
                        }, 

"PinConfigurations", 
                        Buffer (Zero) {}
                    }, Local0)
                DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                Return (Local0)
            }[/COLOR]
        }

hvala, samo mi kazi da li odmah da ubacim dsdt koji si mi poslednjeg poslao, pa onda restart, pa update etc.

podigao sam x ponovo i zvuk sada radi, ali wifi i dalje ne. sada mi medjutim pokazuje u network opcijama da ima i ethernet i da je on connected; kako moze da bude connected ako nisam zicno prikacen na mrezu!?

Tako je i kod mene... To je izgleda do ovog realtekovog drajvera. Dodeljuje neki random ip broj i vodi ga kao da je vezan. Povremeno mi se dešava da izgubi ethernet u potpunosti, ali kod ove anomalije u mom slučaju nisam siguran još uvek da li je do drajvera ili do BIOS-a, jer moj sistem gura beta BIOS tako da... Mislim da je ipak do BIOS-a, ali nikad se ne zna...

Elem, stavi ga na "off" ako ga ne koristiš. E da i startuj obavezno network utility program i pogledaj iz njega kako ti je zaveden Ethernet. Kao en0 ili en1, jer to je bitno. Trebalo bi da staoji en0, za kablovsku liniju, jer ako je kontra sve i da ti proradi internet, neke stvari neće raditi propisno u sistemu, u prvom redu Appstore i iCloud, a možda to napravi problem i drajverima za WiFi, jer ti ideš preko AirPort-a što je već malo drugačije nego kod mene gde WiFi ide preko Realtekovih drajvera.

Ok, bitno je da si namestio još jednu stvar, a to je zvuk, što nije mala stavka. Za WiFi je i pisalo da ne radi na nekoliko mesta, ali neki su opet uspevali da nameste. Ima dosta tih modovanih Atheros drajvea i tu ćeš imati posla sa googlanjem. Protrkeljaj detaljno Tonymac, Insanelymac i OSx86 sajtove.

Ako ti sleep ne radi kako treba, pokušaj da instaliraš onaj modovani AppleIntelCPUPowerManagement.kext pa onda probaj.

U načelu, rekao bih da odavde možeš dalje sam...

Pozdrav

Poslednja izmena:
hvala druze jos jednom na ljubaznosti i dobroj volji da pomognes, pogotovo za dsdt - bez toga ne bih uspeo.
pokusao sam da podignem live cd ubuntu i da vidim da li tamo radi wifi. daje mi info 'wifi is disabled by hardware switch'. pogledao sam u biosu i wlan je enabled. primetio sam da je i stavka wwan enabled, a cini mi se da nju ranije nisam imao!? mozda gresim.
da li je moguce da mi se bios modifikovao instaliranjem os x kextova?
sve mi je to veoma cudno, jer je wifi odjednom puko nakon update u prethodnom sistemu na 10.8.3. kao da se tu nesto desilo. i nocas kada sam ponovo reinst sistem, pri prvom bootu nisam mogao da odaberem nijednu mrezu. u svim prethodnim reinstalacijama sam pronalazio odmah moju mrezu.
da li je problem u necemu drugom, a ne u atheros kextu?

Nazad
Vrh Dno