Šta je novo?

Lenovo t490s pregrevanje

musculus4

Poštovan
Učlanjen(a)
09.03.2017
Poena
55
Imam problem sa pregrevanjem cpu. Temparatura ide i do 92 stepena. Zamenio sam pastu, i pre zamene paste se pregrevao i tako vec 6m. Pregrevanje ide nakon par sati koriscenja, na stolu stoji lap top. Procesor radi u mirovanju na 8% 10% znači nije da procesor radi na 90% i da koči računar. Vec radi bez problema. Updateovan je BIOS svi drajveri su update koristim win10 64bit.
Ne pada mi na pamet šta može biti ako iko zna šta može da bude neka pomaže nije jeftina igračka da bih je pustio da pregori.

Znači na 8-10% usage-a je temperatura 92C?

Koji tačno model je u pitanju (ili konfiguracija)?

lenovo t490s:
Intel(R) Core(TM) i5-8265U CPU @ 1.60GHz 1.80 GHz
8gb rama

evo sada je cpu na 9% memorija 85% chrome i edge upaljeni paralelno, i temp je preko HM gledam od 60 do 80 C, pre 15k minuta je bila 92C
oseti se koliko je visoka temp pod prstima dok se kucka po tastaturi. pogotovo desni deo tastature

Ako radi ventilator - zapušen je radijator. Treba otvoriti i očistiti prljavšinu. Uvek se iznenadim koliko malo prljavštine može da pravi mnogo problema sa hlađenjem!

Jesi li, kada si menjao pastu, očistio radijator, tamo gde bi trebalo da izbacuje topli vazduh?

1. Skini CPU-z - https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_1.97-en.zip
2. Skini HWInfo32 - https://www.hwinfo.com/files/hwi_710.exe

• Pokreni HWInfo64.exe, izaberi sensors only i klikni na run. Imaš u donjem desnom uglu ikonicu sa plus oznakom. Klikni na to, izaberi gde će da se sačuva log fajl i naziv fajla. Kreće logging.
  • Pokreni CPU-z, idi u sekciju Bench, pa klikni na Stress CPU.

Pusti ga da "stresira" procesor jedno 5 minuta i klikni na X unutar HWinfo-a (logging stop opcija) i potom izgasi i stress test unutar cpuz-a.

Postavi na forum .csv fajl da se vidi šta se dešava. Unutar tog fajla nemaš ličnih informacija, čisto napomenem i to.

Ako radi ventilator - zapušen je radijator. Treba otvoriti i očistiti prljavšinu. Uvek se iznenadim koliko malo prljavštine može da pravi mnogo problema sa hlađenjem!

Jesi li, kada si menjao pastu, očistio radijator, tamo gde bi trebalo da izbacuje topli vazduh?
jesam ocistio sam sve nisam ga pod vodu ali ono sto je vidno to sam i ocistio. Evo sutra cu jos jednom to uraditi. Sada sam pokrenuo ovo sto je dzonihsv savetovao pa kacim ovde.
evo ga oko 6min je radio. .csv je fajl, ali nisam mogao da ga zakacim osim kao zip txt i tome slicno pa sam zipovao fajl. Sada je tem isla i na 98C

Prilozi

• ezyzip.zip
    24.5 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
Iz nekog razloga, boost-uje kao nezdrav na svim jezgrima, van granica propisanog.

Limitraj mu boost za početak iz power management-a. Na aktivnom power planu, Change Advanced Power Settings i Maximum Processor State postavi na 99%.

Fotka ispod je od mog Ryzena, čisto da vidiš o čemu pričam...

2021-09-28_015051.jpg

Uradio sam to i nema nekog bitnog pomaka. Ima li jos nekih predloga? Da li opet da odradim stres test

Neće ti stress test pomoći. Idi na sajt proizvođača (Lenovo) i poskidaj-instaliraj drajvere koji se tiču Intel-a (Chipset, grafički, ako ima onih thermal zezancija...). Poinstaliraj sve, pa vidi da li se situacija popravila.

Pride, čisto radi testa, tamo gde si stavio 99%, stavi na 90% i vidi šta se dešava. Otvori hwinfo i pogledaj do koje frekvencije boostuje.

Odradio sam sve update bukvalno. Sa njihovog sajta. ajde sad cu da probam i to. Hvala u svakom slucaju

490s bi trebalo da je relativno nov računar. Da li ima garanciju? Prvo bih ga svakako odigao od stola, bar 2 cm, da vidim da li ima razlike.

Iz nekog razloga, boost-uje kao nezdrav na svim jezgrima, van granica propisanog.

Limitraj mu boost za početak iz power management-a. Na aktivnom power planu, Change Advanced Power Settings i Maximum Processor State postavi na 99%.

Fotka ispod je od mog Ryzena, čisto da vidiš o čemu pričam...

Pogledajte prilog 318942

Ovo je najbolji/najispravniji način za gašenje boosta kroz power options.

Odradio sam ovo sa agressive/disabled, videcemo sta daje na dalje. Lap top je i dalje u garanciji. Nego mislim da nije do fabrike vec do nekog updata koji je isao uz win 10. Zasto to mislim, imam sve drivere updateovane i bios i uvek tezim da je i win sa poslednjim updateom, medjutim, nakon nekog update koji je skidao od tada mi je poceo da bustuje nenormalno i da leti sa temparaturama, kao i da mi led lampice/indikatori na pojedinim tasterima kao sto je Caps dugme f1 f4 fn esc ne radi. Upali se samo kada ga probudim iz st by rezima... Ciljam da je do toga, ali evo ubrzo cu ga i u servisa odneti.

Pozdrav,
Jesi , mozda, isao preko Lenovo Sistem update, programa ili si pojedinacno isao s drajverima i bios-om?
Ako nisi, skini ga i pusti...Mozda ima nesto da "on" skine i instalise, moglo bi da pomogne..
Meni je to odradilo na dosta Thinkpad-ova i pomoglo.
pozz

Pozdrav,
Jesi , mozda, isao preko Lenovo Sistem update, programa ili si pojedinacno isao s drajverima i bios-om?
Ako nisi, skini ga i pusti...Mozda ima nesto da "on" skine i instalise, moglo bi da pomogne..
Meni je to odradilo na dosta Thinkpad-ova i pomoglo.
pozz
isao preko lenovo update i za drivere i za biosom.
evo mali update:
Izgleda da je problem resen... Stavio sam u pocetku boost mode na disabled, i temp se kretala od 45 do 60 C, medjutim od juce uvece sam boost mode stavio na enabled i sada je prosek temp negde oko 65C.

Hvala svima !!!

Dokle gura (koja frekvencija) boost sada, ako si gledao?

Nisam to gledao,ali sudeci po temparaturama miruje skroz... Kada je na disabled onda je miran, sve ostale opcije koje postavim guraju temp u 90 stepeni.

Da ti ne radi sad možda na 1.6ghz , vidi u hw monitor?

core clocks je na 1796 mhz u hw monitor-u.
Dok kada stavim u aggressive u boost mode, ide na 3.8ghz

Skini Throttlestop
Odradi undervoltage. Imaš uputstvo na netu, sve lepo objašnjeno. Za Windows governor stavi efficient aggressive.

Poslednja izmena:
Kad je u win10 stavljen power mode na "Best performance", bustuje kao lud.
Slobodno stavi na "Better battery", nema veze što je na adapteru, limitiraće boost, ali i performanse naravno. Power plan vrati CPU na 100%.
Boost je otprilike na BP do 4GHz, a na BB do ~3GHz kod mene na I7 8550U.

Nazad
Vrh Dno