Šta je novo?

Lenovo N5901 Multimedia Mini Wireless Keyboard

Evo da javim ja kupio. Ima i u BG.

Prvu utisci krajnje pozitivni. U ruci je malo laganija nego što sam očekivao ali lepo leži. Kuca se bez problema sa dva palca. Ko je navikao na mini QWERTY tastature recimo Nokia mobilnih telefona ovo će mu biti super konforno. Jedino smara malo glupa pozicija pojedinih karaktera. Recimo zarez se kuca uz držanje Fn tastera.

Trackball je prilično precizan. Iako ga ranije nikad nisam koristio navikao sam se bez problema.

Kvalitet izrade je takođe vrlo pristojan, nema krckanja plastike i sveukupno ostavlja solidan utisak. Po mom ukusu bi bio malo jači poklopac otvora za baterije (sa jačim zupcima) jer ovako ne ostavlja utisak da će preživeti veliki broj neminovnih ispadanja.

Ono što vidim kao ozbiljnu manu je što uz tastaturu ne dolaze nikakvi drajveri/softver kojim bi pojedinim tasterima mogle da se dodele druge funkcije osim predefinisanih. Recimo narandžasti taster u gornjem levom uglu otvara "My Computer"?! Po meni bi mnogo korisnije bilo da može da se podesi da otvara program po izboru (MPC, WMP, Foobar...) ili da služi kao Sleep/Wakeup taster kao na daljinskom upravljaču.
Takođe, na tastaturi su se našli tasteri sa prilično upitnim funkcijama, kao npr. Ctrl+Alt+Del a prisutan je i Windows taster. Mislim da su slobodno mogli biti izostavljeni ili su im mogle biti dodeljene neke svrsishodnije funkcije.
Multimedijalni tasteri rade samo u Windows Media Player-u a za kontrolisanje ostalih aplikacija je neophodan Girder.

Druga poželjna stvar koja je izostavljena je pozadinsko osvetljenje tastera ali mislim da se može živeti bez toga.

Toliko posle 15-to minutnog korišćenja. Sve u svemu, sasvim dobra kupovina (a uz to i prilično pristupačna cena). Do sada sam za moj HTPC koristio kombinaciju Logitech K340 tastature i M705 Marathon miša ali će ih Lenovo dostojno zameniti.

Trenutno ne vidim ni jedan proizvod koji je bolje osmišljen za ovu namenu. Jedini ozbiljan konkurent je Logitech DiNovo Mini ali me je pored cene od te tastature odbilo to što ima (po meni) nesrećno rešen dizajn sa poklopcem. Mislim da ne bi dugo preživela torturu mog maloletnog sina :)

P.S.

HuLsH, izvini tek sam sad video tvoj poslednji post. Nije mi bila namera da ti oduzimam ekskluzivitet u testiranju, samo prenosim svoje utiske. Čast "Full Report"-a prepuštam tebi. :wave:

Poslednja izmena:
Evo i ja sam od danas ponosni vlasnik ove spravice. Jako malih dimenzija, skoro cela se može pokriti malo većim dlanom. Ja lično je smatram daljinskim sa slovima i takav koncept mi sasvim zadovoljava svrhu zbog koje sam je kupio. Nisam je još detaljno ispitao, domet i dr., popodne sam stigao da je uključim par minuta da vidim da radi.
I samo par reči, okrugla nalepnica na kutiji presečena, primetni su bili mnogobrojni otisci prstiju na sjajnoj plastici u donjem delu oko kuglice (one tete iz CSI bi bile ushićene) - bar su mogli malo da obrišu, priložene baterije nisu bile u foliji - ako su je već isprobavali u prodavnici, mogli su da koriste svoje baterije...

Poslednja izmena:
Ljudi, moze li to cudo na mobilni, ili samo na pc? Tj, ide li preko usb-a ili bluetooth-a?

Pošto su Sale gore iznad, a i još jedan forumaš u podforumu "Gde kupiti" dali iscrpne opise, ja bih dodao par ličnih utisaka.

Prvo daljina, nisam išao dalje od 5 m ali je radilo fino (715WMC MS Industrial koju inače koristim iz fotelje, preko 3 m malo hoće malo neće).

Nekoliko puta sam iskucao sve karaktere, nijedan nije preskočio. Čak i ko nije kucao po Nokiama, kao npr ja, lako se navikne. Već treća otkucana rečenica nije imala nijednu grešku. ;), uostalom jasno je da joj kucanje teksta nije glavna namena. Pre toga, par puta zajedno sa spaceom sam zakačio i desni klik.
Nedostatak scroll točkića je donekle olakšan dobro postavljenim PgUp i PgDn, s leve strane. To bi bilo uglavnom to, za tu cenu korektno po mom mišljenju.

@djurkash: nije bluetooth

Poslednja izmena:
Nije tajna. Sampro, Zemun.

Inače, tastatura nije Bluetooth tako da se ne može koristiti na mob. telefonima. Na PS3 je nisam probao.

Drajveri?

Pretpostavljam da tastatura ne mora da ima instalirane drajvere da bi radila, jel da? Bitno mi je da mogu da je koristim u biosu i prilikom odabira operativnog sistema kod dual boota...

Tako je. Ne trebaju ti nikakvi drajveri. Ubodi i vozi!

Vrh Dno