Šta je novo?

Lenovo G580 se gasi bez ikakvog pravila

takinada

Znamenit
Učlanjen(a)
12.04.2004
Poena
1,045
Posle 2,5 godine reših da očistimo prašinu i zamenim pastu na procesoru navedenog laptopa. Obavim to uz pomoć youtube-a, pokrenem i sve bi OK. Pre godišnjeg odmora ga ištekam iz struje i nakon 15 dana ponovo priključim. E onda kreće bez ikakvog pravila da se isključuje i ne može odmah da se uključi, već tek kad se kabl napajanje izvadi iz laptopa i ponovo vrati. Merio temperature pri radu, isključuje se i pri 50 C i pri 68 C i kad je u idle-u i pri opterećenju. Vadio hard, boot-ovao Linux Mint sa flešku i opet se bez neke pravilnosti isključuje. Probao memoriju iz dostaDOS-a da proverim, isključi se posle nekog vremena. Nemam ideju, sve upućuje na ploču. Možda neki savet, nemam neko iskustvo sa kvarovima laptopa? Ako ne rešim, ne gine mu servis. Hvala unapred...

Po ovome što si napisao hardverski je sigurno uzrok.
Koliko je prošlo od kad si ga čistio pa otišao na godišnji odmor, i da li je u tom periodu radio normalno?
Hoću reći, možda si ti taj koji je napravio problem prilikom čišćenja.

Bilo kako bilo, možeš još probati drugu memoriju ako je možeš nabaviti, pa potom u servis ako nije ram uzrok kvara.

Треба погледати кулер, можда је зарибао и не може да расхлади процесор што доводи до активирања заштите.
Можда ти је батерија у лошем стању и оптерећује напајање? Пробај без ње.
Можда ти је термална паста лошег квалитета и после сушења нема добру термичку проводност?
Треба ићи системом елиминација па крени од овог што сам навео.
Сигурно је да ће ти ти још неко нешто сугерисати а на теби је да будеш стрпљив и да лагано кренеш у провере.

Od čišćenja do odlaska na godišnji odmor je prošlo oko 30 dana i tom periodu je fercerao OK. Videću za memoriju. Da li je istina da su ploče za laptopove paprene, ovaj laptop sa celeronom, koji isključivo deca koriste, je koštao oko 300€ ?

@zx16
Sigurno je da do hladjenja nije, pročitaj ponovo šta je čovek napisao.

@takinada
Koliko vidim u inostranstvu su matične za tvoj laptop od 130-tak dolara pa naviše.
O tom potom, možda nije ta situacija da će zatrebati zamena matične.

Poslednja izmena:
Pasta je Noctua NT-H1 i posle nje se smanjila temperatura procesora.

Чекај, ако ти је батерија ок, онда кабал не сме имати никакве везе са укључивањем и искључивањем.
Може лако да буде у питању џек од прикључног кабла на матичној. Имао сам таквих случајева. Последњи је био на једном асусу где се + пол (средњи део џека) једноставно одвојио од контактне везе која је ишла на плочу. Вероватно као последица неког пада или честог вађења кабла?
Можда би и то требало погледати?

Hvala na savetu, idem da ispitam džek za napajanje pa javljam.

Nisam ispitao džek za napajanje ali sam pustio laptop da radi na bateriji sa uključenim youtube-om. Opet se isključio sam od sebe.

A da probas obrnuto, bez baterije, a na punjacu? :)
Mozda ti je i termalna pasta pala gde ne treba, ili se izlila sa strane ako si stavio previse, pa pravi probleme...

Poslednja izmena:
Mozda ti je i termalna pasta pala gde ne treba, ili se izlila sa strane ako si stavio previse, pa pravi probleme...
Nije do toga.. očistio je laptop, radio je laptop normalno mesec dana, potom je otišao na godišnji (laptop nije korišćen 15 dana) i posle toga se pojavio proiblem.

A da ga nije neko koristio u medjuvremenu i napravio tako havariju? Ili je bio izlozen nekoj vodi, vlazi... Ili je vuce vise struje nego sto bi trebao pa se gasi, MOSFET crkava..

Ćerka tvrdi, nisam proverio, da može isključivo uveče da u cugu gleda serije sa eventualno jednim gašenjem. Preko dana kaže da se stalno gasi, što i ja mogu da potvrdim. Temperature procesora su slične tokom celog dana. Uhh, po meni nema logike, ali ko zna ...

Pa mozda je ipak temperatura, ne mora da znaci samo procesor, mozda graficka, chipset, hard.... Instaliraj Speccy pa proveri...

Pa mozda je ipak temperatura, ne mora da znaci samo procesor, mozda graficka, chipset, hard.... Instaliraj Speccy pa proveri...
Nije do toga.. očistio je laptop, radio je laptop normalno mesec dana, potom je otišao na godišnji (laptop nije korišćen 15 dana) i posle toga se pojavio proiblem...

Uvece je manja spoljna temperatura, verujem i unutra, da li imas klimu, koliko stepeni ti je u sobi gde je laptop? Probaj bez baterije kao sto ti je predlozeno. Koliko je star laptop? Zasto si ga cistio, da li se pregrevao pa gasio ili si cistio preventivno?

Preventivno očistio i zamenio pastu nakon isteka garancije . Nemam klimu. Isto se ponaša i sa baterijom i na punjaču bez baterije.

Upravo pri OCCT testu, se isključio na 10-om minutu, na medium podešavanju zbog nedostatka RAM-a, i sa temperatura koje su se kretale od 65C do 70C. Nakon toga jedva se uključio i kad se podigne 8-ca pri bilo kom kliku (start dugme, open hardware monitor...) on se isključi. Tada je temperatura bila oko 57C.

Može da bude problem sa strujom, procesorom, matičnom i temperaturama, u svim ostalim slučajevima bi bio bsod umesto isključivanja, moj pik su napojna ili matična

Upravo pri OCCT testu, se isključio na 10-om minutu, na medium podešavanju zbog nedostatka RAM-a, i sa temperatura koje su se kretale od 65C do 70C. Nakon toga jedva se uključio i kad se podigne 8-ca pri bilo kom kliku (start dugme, open hardware monitor...) on se isključi. Tada je temperatura bila oko 57C.
Stavi drugo setovanje (manje rama), puštaj ga da se ohladi izmedju testova i par puta provrti test sa istim postavkama.

Sve u svemu ne gine mu pregled stručnijeg lica, u prevodu servis. Ako neko ima preporuku za neki servis u beogradu nek mi baci na PM.

I bolje ga ne maltretiraj vise, nosi u servis.

***, sujeta je u pitanju. Svoj PC poslednjih 12 godina sam popravljam i upgrde-ujem. Prvi i do sad jedini laptop i ne mogu mu ništa. Cena integracije i mobilnosti. Izvinjavam se na utrošenom vremenu. [emoji20]

Dugujem svim zainteresovanim epilog slučaja. Laptop odnešen u servis. Tamo istestiran i vraćen sa konstatacijom da je ploča u pitanju, koju ne mogu da poprave i koju ne mogu ni da zamene. Nakon toga pazarim preko net-a polovnu ploču, koja po rečima prodavca odgovara mom modelu. Otvorim laptop i konstatujem da ploča nije istog oblika, slična je ali ne i ista. Nazovem prodavca, objasnim problem, tip mi se izvini i vrne kintu. Serviser me je po preuzimanju laptop-a posavetovao da ako sam raspoložen raskupusam laptop i ploču oprezno uvijem dijagonalno. Navodno, to može mikroprekide na ploči da kratkoročno a možda i na duži vremenski period eliminiše. Uradim predloženo, sklopim laptop i evo već 5 dana se ne isključuje. Gremlini? Šta god da je u pitanju, problem je bar za sad rešen. Sinak od tad uredno pika GTA 3 i Minecraft, a ćera gleda serije. Toliko od mene, možda savet nekom još pomogne.

Poslednja izmena:
Da, hladan lem u ploci, ili na nekom cipu, cipset, grafika. Teraj tako i nek potraje ;)

Serviser me je po preuzimanju laptop-a posavetovao da ako sam raspoložen raskupusam laptop i ploču oprezno uvijem dijagonalno.
Možeš li ovo malo bolje da pojasniš za nas manje upućene. Kako si to "uvio" dijagonalno ploču?
Imam 2 laptop-a kući pa da znam trik eventualno za ne daj bože.

Poslednja izmena:
Možeš li ovo malo bolje da pojasniš za nas manje upućene. Kako si to "uvio" dijagonalno ploču?
Imam 2 laptop-a kući pa da znam trik eventualno za ne daj bože.
Huh, ajd da probam da pojasnim [emoji26]. Bitno je sve otkačiti sa ploče, da se ona može neometano izvaditi iz kućišta. Zatim je uzeti u ruke dijagonalno i lagano je po par stepeni uvijati u suprotnim smerovima. Nikako, zbog kontra efekta, ne preterivati u savijanju.
Ajd da iskoristim priliku i da prenesem iskustvo komšije, servisera mobilnih telefona. Dešavalo mu se da kako popusti zavrtnje koji fiksiraju ploču za kućište, telefon van kućišta neće da funkcioniše, a donešen npr. zbog prekida u zvučniku. Tek po vraćanju odgovarajućih zavrtanja na svoja mesta i finog zatezanja, telefon proradi. Ne bi me čudilo da je možda i ovaj faktor uticao na rad mog laptop-a.
Nadam se da sam pomogao. [emoji56]

A evi i predmetne ploče...

c7e74c6718b4057e1cdb639204489c75.jpg

bc5d21387e96ae2cee080687625e326f.jpg

Nazad
Vrh Dno