Šta je novo?

Lenovo G560 vs G575

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720
Oba su Lenovo pa verujem da su slične izrade pošto pripadaju istom cenovnom rangu. Ko može da opovrgne ovu tvrdnju iz ličnog iskustva pozvan je da isto učini, biću mu zahvalan.

G560 je 30k u BGu, model sa P6100 (Core 2 Duo arh. sa 3MB L2 cash) plus ima i poveći hard od 500GB. Do sada mi je bio prvi favorit za "kupnju" ali od skora uvezoše ovaj jako povoljan Brazos model od 31-32k u BGu.

G575 je model sa E-350, 2GB i manjim hardom od 320GB. Ono što me privlači je Brazos ali pošto još nisam imao čast da se družim sa uređajem koji pogoni E350 zanimaju me performanse u Win 7 Pro OSu i koliko zapravo gubim na CPU performansama u odnosu na P6100 a koliko dobijam u GPU segmentu u odnosu na GMA4500HD. Takođe me interesuje koliko mogu manje zagrevanje da očekujem sa Brazosom i koliko bi baterija duže trajala (ako uopšte traje duže).

Oba su crna, kockasta i deluju robusno. Nadam se da je nešto manje atraktivan dizajn posledica fokusa na izdržljivost mašine mada ne znam šta da očekujem od IBM laptopa od 300 evra.

Pošto su ovo po mom mišljenju trenutni best buy lapovi Zerbiji ne bi bilo loše da se vlasnici oglasi i bace spiku o bateriji, zagrevanju, kvalitetu izrade, performansama i ostalim stvarima koje se ne vide u prodavnici. Nadam se da vlasnika ima, nije valjda da svi kupuju laptope od 500 i više evra ili još gore da bacaju pare na tablete...

Mada sam puno nade polagao u brazos, licno ne bih kupio 15" laptop sa performansama netbooka, pre svega zbog prenosivosti... a ovi manji su bezobrazno skupi (50k...)

Ne znam kakvi su sto se tice baterije ni jedan ni drugi, ocekujem da brazosu duze traje...
sto se ostale upotrebljvosti tice, za net i slicno su oba OK sigurno, a za nesto ozbiljnije ni jedan |)
4500 je bas krs, mada ako je sa hd sufixom, onda teoretski moze da dekodira 720p.. sa 1080p se nekad ok slagao nekad nije |)

IBM sa ovim masinama nikakve veze nema pa cak ni ime nisu nasledili...

Imas i toshibu sa E-350 proc. koji je dosta slabiji od p6100 ali ipak dosta manje trosi. Takodje je ona amd integrusa dosta bolja od intelove tako da ne bi trebalo da ima problema sa 1080p uopste.
Naravno za nezahtevne korisnike (net, office...) lepa kupovina.

Mada sam puno nade polagao u brazos, licno ne bih kupio 15" laptop sa performansama netbooka, pre svega zbog prenosivosti... a ovi manji su bezobrazno skupi (50k...)

Ne znam kakvi su sto se tice baterije ni jedan ni drugi, ocekujem da brazosu duze traje...
sto se ostale upotrebljvosti tice, za net i slicno su oba OK sigurno, a za nesto ozbiljnije ni jedan |)
4500 je bas krs, mada ako je sa hd sufixom, onda teoretski moze da dekodira 720p.. sa 1080p se nekad ok slagao nekad nije |)

IBM sa ovim masinama nikakve veze nema pa cak ni ime nisu nasledili...

Ma IBM kazem onako iz fazona, mislim to jeste IBM ali za modele poput X1 od 1000 i vise evra. Da ne mislis mozda da bi IBM danas kvalitetnije pravio po ovim prodajnim cenama? Lenovo je u najvisem rangu kvalitetan koliko i HP, nema mu se sta zameriti. Nema veze sto se ne zove IBM i sto je zapravo kineska firma kada je i dalje jedan od najkvalitetnijih proizvodjaca laptopova.

Brazos bih i ja voleo za 320 evra u Lenovo S205 ali izgleda da je to jedna od "onih" prica. Zbog performansi procesora sam se i razmisljao, da mi je to potpuno nebitno uzeo bih Brazos. Graficke performanse su mi manje bitne od CPU performansi.

Ne znam sta podrazumevas pod ozbiljniji rad? Evo ja na poslu projektujem baze i radim u SQL Serveru sa E4400 koji bi trebao biti isti kao taj P6100. Zapravo lazem, vise je kao E6400 pa i nesto brzi zbog vise L2 cash-a.

Mislim, ne mogu igrice da se igraju na tom P6100 ali nije bas toliki skrndelj kao sto ga predstavljate. Core 2 Duo je u pitanju, nije Nehalem ali nesto ne vidim da mi treba taj i3 i njegov HT.

Posto si vec tako iskljuciv da te malo bocnem. Ti si bese uzeo onaj alu ASUS bestbuy kao desktop replacement? E vidis ovaj Lenovo od 30k ima bolju tastaturu od tog tvog ASUSa od 80k (cackao sam obe danas) :p

Meni desk. repl. ne treba i ovaj mi je sasvim dobar. Na kraju sam uzeo G560 po ceni od ravno 30k i to poslednji model na lageru. Ima 3GB RAM i 500GB RAM sto je bolje nego kod Brazos modela. Neckao sam se za Brazos ali on je skoro 40k svuda osim u Tehnomaiji gde je 7 hiljada jefitniji ali u Tehnomaiji na Batajnickom drumu. Ko ce da se cima da ide tamo da vidi taj model...

Bice i utisaka za koji dan koga zanima. Meni je Lenovo na oko lep i izdrzljiv, sarke deluju pouzdano a tastatura je dobra (nije chicklet). Za touchpad ne znam ali ga svakako necu koristiti tako da me zble. Super su i Asus i Acer ali sta mi vredi sve dobro ako tastatura koju cu sigurno da koristim nije na nivou. Vise kada ga budem archio.

Mislim, ne mogu igrice da se igraju na tom P6100? A sto ne bi moglo kad je to core i3 derivat?

Nemam slika (zapravo nemam uopšte vremena za test) ali ću reći po koju o mom G560.

Primerak je gotovo savršen da nije manjeg problemčića sa tasterom - u desnom uglu koji se ponekad ponaša kao klackalica, ne ispada ali po pritisku zna da iskoči na jednu stranu dok se ne pritisne opet. Mrzelo me da ga reklamišem zbog toga, da ga neko drnda mesec dana samo da bi popravio jednu takvu trivijalnost.

Osim tog problema tastarura je sasvim dobra, ne ugiba se, tasteri nisu chicklet nego spojeni kratkog hoda ali nisu ništa lošiji od onih na većini desktop tastatura (moj Logi Ergonomic je ipak bolji od većine tastatura kada je kucanje i kvalitet tastera u pitanju). Kucanje je sasvim ok ali standardne laptop boljke smaraju kao što je Fn taster na mestu CTRL, sitni kursorski i del na vrhu. Enter je ljudski (veliki) fala bogu.

Tačped je... katastrofa! Mali, skučen, neprecizan. Kada se instaliraju drajveri nešto je bolji ali svejedno je mučenje raditi na njemu. Tasteri nisu kruti i multitač je ali zato hoće da uradi klik kada prevlačite kursor što pravi ogromne probleme. Obavezno koristiti miš a tačped samo u nuždi. Mislim da ovo važi za sve PC laptopove cene manje od 600 evra.

Ekran je solidan, u odnosu na moj stari D-sub Acer 223W zapravo fenomenalan. Najveća razlika je u bojama koje su zbog LED osvetljenja hladnije ali mi se to dopada (dok sam bio na CRT uvek sam držao hladne boje). Uglovi su ok, u ondosu na moj falični Acer mnogoo bolji (moj Acer ima očajne uglove), osvetljenje je više manje uniformno, donja polovina je možda za nijansu svetlija od donje ako to nije do uglova ili glare premaza. Glare je primetan na mračnoj pozadini kao kod svih glare laptop ekrana ali nije neupotrebljiv. Sve u svemu ekran se sasvim ok i ne kontam što su ga ocenili kao podprosečan. Za klasu kojoj pripada je sasvim dobar.

Zvučnici su za jedan lap ok, nalaze se uznad tastarure i sviraju ko 2.0 PC zvučnjaci koje većina ima na svom desktopu (oni do 20 evra).

Bateriju još nisam trošio tako da ne znam trajanje ali negde sam pročitao 4 sata ali to možda u štedljivom modu (Energy saver) i sa Wifi i BT off. Baterija je deo leđa lapa pa je nisam vadio i pakovao u friz. Tu je smart charge tako da ne brinem oko toga preterano. Laptop se zahvaljujući slabijem hardveru ne greje skoro pa uopšte. Zuji vent samo kada stavite uvo na prorez za hlađenje inače je apsolutno nečujan.

Izrada je superiška za tu klasu, osim manjkavosti sa tasterom -, sve ostalo je od dobre mat plastike koja ne ostavlja otiske. Naslon za dlanove je sa teksturom što pomaže da otisaka nema uopšte. Sve je crno i ozbiljno/elegantno/poslovno tj. IBM/Lenovo style. Šarke su dobre, ne deluju kao da će popustiti skoro.

Za tih 29999 koliko sam ga platio sam jako zadovoljan. Nije za igre, nije za filmove (mala reza 1366x768) ali za net i office i neki malo ozbiljniji rad (ne renderovanje, photshop i nelinearna video montaža) je odličan.

Garancija je dve godine.

Ima jedna stvar koja me kopka, koliko je ispravljač za lap kvarljiva stvar? Pošto u upustvu piše da ako se ne prikači dobro može da shebe elektroniku lapa za punjenje i bateriju a sistem kačenja nije baš najsigurniji. Takođe, jel može da se pokvari ako slučajno ispadne sa manje visine i slično? Znači samo ispravljač, ne laptop.

Nazad
Vrh Dno