Šta je novo?

Lemljenje (varenje) aluminijuma, GDE?

Eclipse

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
319
Da li je neko imao iskustva sa varenjem aluminijuma?
Treba mi relativno mali deo da se zalemi(zavari), sto znaci da mi je potreban neko ko moze toliko precizno to da uradi (0.5cm).

Ako neko zna gde bi to mogao da uradim ili kako d dodjem do informacija neka napise.

Svaka pomoc dobrodosla.

Poz

Koliko se ja secam masinskih materijala, aluminijum se ne vari.
Medjutim, ako je legiran onda bi moglo...

au Bratac to nece da mogne. Ne mozes da lemis aluminijum. Chuo sam da neki likovi imaju mashine sa varenje aluminijuma al se ne usudjujem da pitam koliko to koshta. Al znaj da je neprecizno varenje istog tako da zaboravi na to.

obzirom da se na avionima lepi i nitnuje, i meni se nekako cini da ideja varenja istog bas nije dobra...

Al moze da se vari i nije nista preterano skuplje od normalnog varenja. Kod mene u komsiluku se inace nalazi najbolji majstori u gradu za varenje Al. U pitanju je Kozarceva ulica na Zvezdari, ali ne mogu da se setim koji je broj u pitanju ;)
Ja sam nosio kuciste alternatorana na varenje, a varovi su bili duzine 5mm, ustedeo sam par stotina € za kupovinu novoga.

Cisto me zanima, sta treba da se vari.

Poslednja izmena:
Aluminijum se itekako vari, teorija je prosta ali je izodjenje jako tesko zbog jakog afiniteta aluminijma prema kiseonik, zbog cega vrlo brzo dolazi do progorevanja, pa se radi u zastitnoj atmosferi (MIG i TIG postupci) uz brzo dodavanje dodatnog materijala.

Ono predpostavljam da ti se trba spojiti neki deo tela hladnjaka koji se odlomio (kad ovde pitas). Za to ti predlazem da probas da nadjes neko termoprovodno lepilo pa da zalepis ili cak da nadjes u nekim farbarama ili gvozdjarama dvokomponentni tecni metal na bazi aluminijuma (moze i bakra ako nije neki optereceni deo) i lepo to zalepis.

Eclipse je napisao(la):
Da li je neko imao iskustva sa varenjem aluminijuma?
Treba mi relativno mali deo da se zalemi(zavari), sto znaci da mi je potreban neko ko moze toliko precizno to da uradi (0.5cm).

Ako neko zna gde bi to mogao da uradim ili kako d dodjem do informacija neka napise.

Svaka pomoc dobrodosla.

Poz

Ako je tako mali šav onda je najbolje TIG postupak ili tvrdi lem. Međutim majstor stvarno treba da je dobar za sitne stvari, tako reći zlatar koji zna TIG tehniku. Ako ikako pije vodu, a deo nije previše odgovoran ili tanak i ja predlažem varijatu sa lepkom.

Inače, zavarivanje Al je tako daleko otišlo da se već u automobilskoj industriji rade spojevi Al sa čeličnim limom (doduše još uvek nije komercijalizovan postupak)

AL varenje?

bruyoni je napisao(la):
Aluminijum se itekako vari, teorija je prosta ali je izodjenje jako tesko zbog jakog afiniteta aluminijma prema kiseonik, zbog cega vrlo brzo dolazi do progorevanja, pa se radi u zastitnoj atmosferi (MIG i TIG postupci) uz brzo dodavanje dodatnog materijala.

Ono predpostavljam da ti se trba spojiti neki deo tela hladnjaka koji se odlomio (kad ovde pitas). Za to ti predlazem da probas da nadjes neko termoprovodno lepilo pa da zalepis ili cak da nadjes u nekim farbarama ili gvozdjarama dvokomponentni tecni metal na bazi aluminijuma (moze i bakra ako nije neki optereceni deo) i lepo to zalepis.

Hvala na odgovoru,
odlomio mi se deo sarke za ekran i recimo da treba da istrpi mali napor, da li bi taj dvokomponentni tecni metal mogao da pomogne?

Jel bas pod tim imenom da ga trazim u farbari (dvokomponentni tecni metal na bazi al).

Pozdrav

Varenje AL?

sikili je napisao(la):
Al moze da se vari i nije nista preterano skuplje od normalnog varenja. Kod mene u komsiluku se inace nalazi najbolji majstori u gradu za varenje Al. U pitanju je Kozarceva ulica na Zvezdari, ali ne mogu da se setim koji je broj u pitanju ;)
Ja sam nosio kuciste alternatorana na varenje, a varovi su bili duzine 5mm, ustedeo sam par stotina € za kupovinu novoga.

Cisto me zanima, sta treba da se vari.

Hvala na odgovoru,

da se ne secas mozda kako se zove ta radnja ili otprilike gde se nalazi(kod nekog marketa ili sl) da ne trazim celom ulicom.
Odlomio mi se deo sa sarke koja je od aluminijuma, sarka je duzine oko 4cm, a taj deo sto se odlomio se spaja povrsinom koja je oko 0.5cm precnika. Sarka trpi neko manje opterecenje .

Sta mislis da li ima neke sanse da to uradi ili ne?

Jesu li ti varovi na alternatoru bas precizni?

Pozdrav

Majstor se zove Jova (Švajcarac), pri kraju Kozarčeve ulice br. 60-68(?), siva garaža, i uspešno vari sve vrste metala i legura.

Poslednja izmena:
Eclipse je napisao(la):
Hvala na odgovoru,
odlomio mi se deo sarke za ekran i recimo da treba da istrpi mali napor, da li bi taj dvokomponentni tecni metal mogao da pomogne?

Jel bas pod tim imenom da ga trazim u farbari (dvokomponentni tecni metal na bazi al).

Pozdrav

Trazis ga kao tecni metal, neki dolaze u dve komponente neki ne i kazes da treba za aluminijum.

Sarka za ekran... zaista nemam pojma sta je u pitanju (ono najbolje daj neku fotku, jednu u krupnom planu a drugu ukrupno sarku). Jel mozda mislis na sarku koja na TFT-ovima omo gucava vertikalno pomeranje pomeranje monitora?

Dok ne vidim ne hteo da kazem oce li ili ne pomoci, da je optereceno na pritisak i mozda malo na smicanje pomoglo bi, dok za neko jako istezanje sumnjam.

Mozes jos jednu stvar da probas. isto u farbari :) trazi epoxy lepilo za celik, u najvecem broju slucajeva je dvokomponentno (dva sprica koji su spojeni pa rade smesu 1:1) ovako nesto
af993e0fc2c7dd2dc07c05.gif
Ovo je konkretno bison a rade jos ih i Wurth, 3M, Bondloc itd.. Bitno da gledas (ako je spoj opterecen na istezanje i smicanje) zateznu cvrstocu (izrazenu u kg/cm2, N/mm2, lb/sqinch) i ako nije ogromna razlika u ceni uzmi onaj koji ima vecu, za svaki slucaj.

Pozdrav

PS: Ako ne uspe lepljenje uvek mozes odneti na zavarivanje

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno