Šta je novo?

Lemilica i pribor za lemljenje (koji i gde kupiti)

Pa može da se izlepi okolo kapton traka da smanji uticaj temperature na okolne komponente. Ako bi malo da vežbaš i ujedno pribaviš nešto alata koji bi ti možda ponovo bio koristan, ti pokušaj.
 
Jel moze neka preporuka za flux i zicu za lemljenje i odlemljivanje smd komponenti, konkretno eeprom cipova?
Narucio sam baku stanicu sa lemilicom i duvaljkom.
 
Uzeo sam Fnirsi HS01. Sasvim pristojna lemilica za nekih 19 evra. Koristim ga na Lidlovu bateriju 20V/4Ah i na laptop punjac 20V 3.5A.
Sto se tinola tice koristim Sn60Pb38Cu2 Stannol i Fluitin 1532. Od lemilica imam jos Antex XS25 i stari Solomon SL10.
 
Da li neko ima iskustva sa lemilicom koja je ovih dana bila dostupna u Lidlu za oko 20e? Ili ima nesto bolje za te novce?
Treba mi da zamenim 2 elementa na PSU ploci za TV.
Pogledajte prilog 408366
Juče sam je isprobao (prvi put uključio).
Zagrevanje odnosno dostizanje temperature je dosta brzo. Održavanje temperature takođe radi veoma dobro. Ima podešeno da se sama ugasi posle nekog vremena bez obzira na upotrebu - to mi se ne sviđa ali kapiram da je "***** proof" feature.
Velika mana je što topi kalaj samo na jednoj tački na vrhu tako da moram da je okrećem / prilagođavam ugao a sam kabal je robustan (kao i krut) i to je dosta nezgodno na malom stolu ili kada je baza u nezgodnom položaju.
^ Ako neko zna kako se ovo rešava bez da šmirglam / brusim / usecam vrhove - spreman sam za lekciju. :)
Ova 2 mala točkića kalaja su odlična, šteta što nisu veće gramaže.

Evo i podeljeno iskustvo sa 2 kalaja sa AliExpress-a:
Testiraćemo ga još malo ali "komisija" od 3 člana je na ivici da kaže da je odličan. Nismo merili tačno ali tačka topljenja mu je negde na polovini u odnosu na ostale kalaje, lem je lepo razliven i sjajan, nema potrebe za dodavanjem nekog fluksa.
Potvrdiću naknadno ali izgleda kao odlična kupovina.

Po svemu sudeći jeste pravljen po RoHS standardu jer mu je potrebna (znatno) veća temperatura kako bi se razlio. Na žici / kablu (bakarnu) lem bude lep ali na pločama lem je uglavnom mat i potreban je fluks ili mešanje sa nekim kvalitetnim kalajem.
Nismo mu našli primenu osim za žice tako da ovaj najverovatnije nećemo ponovo poručivati.
 
Prvi tinol ti je SnPb 63/37 sa 2% fluksa i tačka topljenja je 183-188°C u zavisnosti od proizvodjača a drugi je bezolovni SnCu 99,7/0,3 sa tačkom topljenja 227°C
 
Sve je to u redu ali problem sa Alijem je poštovanje "marketinških specifikacija".
Drugim rečima - mogu da napišu svašta ali kupac nikad ne zna šta će dobiti.
 
To je isto kao i kod nas, to su trgovci i isporučuju po specifikaciji proizvodjača, nije priča prodavac u opisu napisao a u fabričkoj specifikaciji to ne postoji. Proizvodjač stavlja komponente u tačnom odnosu ali je pitanje u slučaju sa tinolom koliko je čist kalaj (npr. ko zna iz čega reciklira i pitanje je kojih sve primesa ima) i koliko je čisto olovo (npr. topi iz akumulatora i ko zna čega sve tu ima iz reakcije sa kiselinom) i na kraju je stvar kojim fluxom puni. Tinoli koji bar nešta vrede sa poštarinom su verovatno sa cenom kao kod nas a ovde kupiš već provereno.
 
Nazad
Vrh Dno