Šta je novo?

legalnost Windowsa

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,

jedno pitanje: ako kupim polovan racunar iz npr. nemacke (preko nekog domaceg uvoznika) za firmu (sve uredno preko racuna) i ako je taj polovan racunar imao/ima legalnu licencu za Windows da li ja kupovinom racunara imam i pravo na tu licencu? (tj. da li ce me zezati inspekcija?)

hvala unapred.

btw ne bi bilo lose da ostavite i linkove kao referencu uz odgovor 🙂

ako postoji nalepnica na kucistu ti si zasticen dok god je ista verzija windowsa instalirana na kompu ..... do duse da bi bio 100% siguran najbolje bi ti bilo da pozoves Microsoft kancelariju u srbiji i direktno njima postavis pitanje.

Ja idem prostom logikom .... to ti je isto kao kad kupis lap top u inostranstvu i doneses ga ovde ..... realno ako ima licenciran sistem ... ti ga i dalje imas 🙂 nije nestao prelaskom granice 🙂

Postoji mali problem, ponekad traze i fakturu na kojoj je navedeno koji OS dolazi uz racunar. Ako firma kupuje od druge firme (ili kupuje od priv lica) nije zgoreg navesti da uz racunar ide i licenca XP/pro i sta vec...

Meni nisu pravili problem za racunar na cijoj fakturi nije
postojala stavka operativni sistem, niti je postojala napomena da
uz racunar dolazi OS.
Samo sto su mi trazili je da pogledaju nalepnicu i
prepisu broj. Dal` posle to negde proveravaju, to ne znam.
Evo meni za poslednje 2 godine 4 puta poreska bila u kontroli,
i svaki put je bilo ovako kako sam napisao.

Nadam se da sam pomogao

Na racunu mora da bude upisano da taj Pc dolazi sa Oem windowsima i sa originalnom Cea nalepnicom.

ovako svaki dan imam masine sa operativnim sistemom (sa nalepnicom) kad instaliras OS odes na aktivaciju putem interneta on ce ga aktivirati i reci da je legalan, kontaktirali smo m$ i kazu da je moguce koristiti licencu nevezano odakle je racunar (pretpostavljam da si kupio neki bren name dell simens) a sto nije fakturisan OS nema veze oni mogu da provere originalnost sistema

ok, hvala na odgovorima!!!

jos jedno pitanje:

sta ako mi crkne racunar na kome sam imao legalan Windows?

ne mogu da popravim racunar a ne mogu ni u njegovo kuciste da spakujem drugi tako da nalepnica ostaje na starom kucistu. da li nekako mogu tu licencu da prenesem na novi racunar koji je kupljen bez Windowsa?

Rekao bih da mozes da upakujes drugi hardware u kuciste, ali na frku.
Ako pazljivo procitas odgovore, primetices da moras na racunu da imas iskazan i windows. E, sad... Da li ce to neko proveravati ili ne.. 🙂
99% da nece.

dakle ako sam kupio Windows i crkne mi recunar i ne mogu drugi da spakujem u isto kuciste moram ponovo da kupujem Windows ????

koja glupost.... 😡 btw jos je i Server W2K3 u pitanju...

OEM podrazumeva samo taj racunar i 'ne moze' se preneti licenca. Mada ja sam OEM XP home instaliravao na potpuno novu konfiguraciju (ostao je lim) 🙂

Kod nas mozes raditi npr. "ulaganje u osnovno sredstvo" sto kaze da komponentu X dogradjujes na neki postojeci racunar.

Poslednja izmena:
Nevidim zasto ne bi mogao da ubacis komponente u staro kuciste??? A zavisno od toga sta je crklo pozoves m$ i kazes ima meni je otisla ta i ta komponenta i moram da je zamenim da li je potrebna nova aktivacija ili ne (zavisno od komponente oni ce ti reci sta i kako da uradis)

zato sto je to IBM x236.

uz malo maste, i spretnosti ta nalepnica se prenese na drugo kuciste ko od sale, ako ti treba pomoc pri tome ... posalji mi PM 🙂

ako ti nije problem sibni mi email poruku. iskljucen mi je PM zbog preopterecenosti sanduceta 😀

jos jedno pitanje:

sta ako mi crkne racunar na kome sam imao legalan Windows?

ne mogu da popravim racunar a ne mogu ni u njegovo kuciste da spakujem drugi tako da nalepnica ostaje na starom kucistu. da li nekako mogu tu licencu da prenesem na novi racunar koji je kupljen bez Windowsa?

Natakanje sa Microsoftom je gubljenje vremena i zivaca. Meni su poslali aktivacioni kod posle mesec dana kada sam imao slican problem. Naime, crkla je maticna koju sam zamenio, probao aktivaciju ali bezuspesno. Probao aktivaciju putem telefona i opet nista. Razgovarao sam sa Microsoft operaterima i rekli su mi da moram da im posaljem dokaz da je ta stara maticna ploca neispravna, da slikam racune i sve to da im posaljem... Strasno me nervira to da koju god komponentu zamenim uvek mi trazi aktivaciju.

Ja nisam imao iskustva sa MS-om u Srbiji, ali pre podosta godina kad je trebalo da se reaktivira XP (barem 10 puta je menjan sistem znaci), samo sam rekao "menjam racunar" i to je to - nema problem. Zvao sam Sofiju, BG da bih dobio reaktivaciju 😀

Ajde sad jedno slicno pitanje ako neko ima vise iskustva: KOJE racunare u firmi pregledaju? (sta ako firma nema racunara kupljenih na svoje ime?😛)

Pa firma po pravilu (iako oni to ne pregledaju) mora da ima racunar kupljen na ime firme, jer je taj racunar uostalom i sredstvo za rad za koje ista firma mora da ima i pokrice.
Pravo da ti kazem, meni nalepnice nikad nisu gledali (niti ih stavljam) vec su mi trazili racune kao garanciju da sam vlasnik prijavljenog broja licenci. Nalepnice ne postavljam iz razloga da mi decica nebi krala CD kljuceve 🙂

Pa firma nece imati kompjuter na svoje ime ako koristis komp kupljen pre osnivanja firme. Gledao sam bash ali ne vidim nacin da takve stvari mogu da se knjigovodstveno iskoriste 🙁

Da ali u civilizovanim zemljama sistem je vec uracunat u cenu racunara i niko te nepita da li hoces da ga kupis ili ne (ovde pricamo o brend name-u 😉) Cim imas nalepnicu i aktiviras ga preko neta i kaze da je legalan to je kraj e sad kako ces da kupis to i kakav racun ide to je druga stvar

Ne pricamo o "civilizovanim" zemljama nego o Srbiji, drugo: sistem ne mora biti uracunat u cenu a moguce je instalirati piratski OS, tako da ti je dokaz "ako je brand i ima nalepnicu - mora da je legalno" busan, i to zbog sledeceg:

Nelegalnost softvera spada u poreske prekrsaje (ili tako nesto zamandrljeno), a kazne su drakonske - jer se na nelegalan sw kaci i utaja poreza (dobro sto nije i pokusaj ubistva i mucenje gladju drzavnog sluzbenika kome se od usta odvaja tim cinom).

@alfaunits: Ako je osnivac firme kupio racunare pre, onda se pravi kupoprodajni ugovor sa fizickim licem (osnivacem npr.) i tako se resi unosenje osnovnog sredstva u firmu, i ovde se mora navesti postojanje licenci koje idu uz racunar.

Sto se aktivacije tice, retail mozes da aktiviras koliko puta hoces, OEM licenca glasi na HW uz koji je kupljen. Ako je HW neispravan i van garancije, to je kraj OEM licence. Kao u ovom slucaju kod kovaca.

Poslednja izmena:
Da ali ja jos nisam video simensa bez originalnog os-a (bez nalepnice sa kodom, a koliko je puta aktiviram to niko ne zna) e sad da li je on ubacen naknadno ili ne to niko ne zna. Niti ce ikada moci da sazna jer ko zna gde je to kupljeno i kad

Ako samo provere da li imas licencu za Windows to je prosto.... ali mi izgleda premalo da samo provere nalepnicu a ne i da je bash taj OS instaliran, da nemas Office, sta sa Acrobat-om, da li proveravaju da li je MSDN, TechNet, retail da li je na ime firme, da li moze da se koristi retail/MSDN fizickog lica-radnika😉

(sad sam zbunio i MS 😀)

Strasno me nervira to da koju god komponentu zamenim uvek mi trazi aktivaciju.
Jedina komponenta čija zamena ti može izazvati nervozu s aktivacijom je matična ploča, čak ne uvek. Procesor, memoriju, hard, grafičku, optiku itd. možeš promeniti najopuštenije 😉 Novina mi je to što kažeš... Koji win je u pitanju?

Poslednja izmena:
Jedina komponenta čija zamena ti može izazvati nervozu s aktivacijom je matična ploča, čak ne uvek. Procesor, memoriju, hard, grafičku, optiku itd. možeš promeniti najopuštenije 😉 Novina mi je to što kažeš... Koji win je u pitanju?

Windows XP Home Edition 🙂 Za plocu je katastrofa, moram uvek da smaram ljude iz Microsofta 🙂 Doduse na zadnjih 5 kompjutera koje sam upgrade-ovao sam uzeo Windows 7 pa tako i nisam imao problema.

Nazad
Vrh Dno