Šta je novo?

LED TFT monitori

MilosBGD79

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poena
159
Pre par dana sam bio u jednoj maloprodaji, i video sam da prodaju neki novi 23" Samsung monitor full HD LED tehnologije. Cena mu je oko 24000 dinara, pa me interesuje sta je to LED tehnologija i sta dobijam kupovinom monitora sa tom LED tehnologijom u poredjenju sa regularnim TFT monitorom ?

prvo nisi naveo koji si model konkretno gledao ..jer samsung ima dosta razlicitih kvaliteta panela tako da......medjutim imao sam prilike da malo experimentisem sa podesavanjima na nekim monitorima nove generacije i moje licno misljenje je da LED tehnologija bar za moj ukus ne pije vodu.....zasto.....izuzetno mi je jak kontrast i svetlo bar za moje oci......nekako nadrazujuce mi deluje vec posle pola sata sedenja ispred .Tada smanjujem kontrast i svetlo nebih li smanjio taj nepozeljan efekat .Opet stavr ukusa al cuo sam jos par ovakvih primedbi (citao komentare na googlu) zale se ljudi na taj problem ,Kazem opet stvar ukusa ....sve ostalo je stvarno besprekorno kod te tehnologije ako se nadje panel koji ti pije vodu

LED tehnologija je prosto receno, osvetljenje odradjeno LED diodama a ne klasicnom lampom. Mnogi misle da je ekran sastavljen od LED dioda, ali to nije tacno. Od LED dioda se cesto prave veliki reklamni paneli, ali retko (ili nikad) monitori. Za moj ukus takodje suvise napadno svetlo, bole me oci od njega, kako na monitoru, tako i na Led televizoru

Dobijas par stvari..
klasican tft ima neonke koje osvetljavaju panel, one trose struje, greju se, i imaju konstantno osvetljenje..
kod led dioda kao osvetljenje imas mnogo bolji kontrast, imas monitore od po 23` , 24` koji trose bizarnih 15 W, samim tim ne greju se uopste, led diode za razliku od neonki mogu da traju zilion radnih sati...

Dobijas par stvari..
klasican tft ima neonke koje osvetljavaju panel, one trose struje, greju se, i imaju konstantno osvetljenje..
kod led dioda kao osvetljenje imas mnogo bolji kontrast, imas monitore od po 23` , 24` koji trose bizarnih 15 W, samim tim ne greju se uopste, led diode za razliku od neonki mogu da traju zilion radnih sati...
Široko dostupni LED TFT LCD monitori imaju diode samo po jednoj ivici (eng. edge), tako da je i tu konstantno osvetljenje i nema boljeg kontrasta (jer se koriste isti paneli). To što u specifikacijama pišu neke sulude vrednosti dinamičkog kontrasta je samo marketinška udica za neupućene.

više informacija
http://en.wikipedia.org/wiki/LED-backlit_LCD_television
http://hometheater.about.com/od/televisions/qt/ledlcdtvfacts.htm
http://reviews.cnet.com/2795-6482_7-399.html
http://lmgtfy.com/?q=edge+led+backlit

Pre par dana sam bio u jednoj maloprodaji, i video sam da prodaju neki novi 23" Samsung monitor full HD LED tehnologije. Cena mu je oko 24000 dinara, pa me interesuje sta je to LED tehnologija i sta dobijam kupovinom monitora sa tom LED tehnologijom u poredjenju sa regularnim TFT monitorom ?

dobija to da led monitori sadrze manje zive koja je otrovna po coveka

Pa dobro šta je bolje za gejming,LED ili TFT LCD,samo mi nemojte reći,zavisi od ukusa.

Ako monitor ima LED osvetljenje, i dalje je TFT ;). I ne zavisi od ukusa, nego od zahteva korisnika. "True" LED televizori od po par stotina sigurno imaju bolju sliku od klasicnih sa neonskim osvetljenjem, za monitore nisam siguran, uzmi 2 komada stavi jedan pored drugog pa vidi. Razlika postoji, e sad da li je ti vidis/favorizujes, to ti mi ne mozemo reci. Isto je i sa panelima kao i sa digitalnim/analognim prenosom slike, ako ne vidis razliku, blago tebi, ustedeo si 1/4 cene monitora ;).

I samo pazi da se ne zaletis na one LG LED modele posto su ocajni.

Baš sam mislio na LG E2250VPN,znači za gejming bi mogao da posluži i neki TFT Full HD sa HDMI izlazom?

@dordje29 Neces se pokajat za taj LG! Imam trenutno Samsung 2343 i LG E2250V-PN,ako mogu da se porede, to nije stvar ukusa,nego slika je bolja. Ne treba biti strucnjak ni "buljiti" par sati u njega. Dovoljno je pogledati HD film i posle par sekundi ce biti jasno koja je slika kvalitetnija. Moja preporuka za ovaj model sto se tice kupovine.

Mene interesuje kakav je po tom pitanju model VIEWSONIC VX2450wm-LED

http://www.itsvet.com/proizvod/viewsonic-vx2450wm-led/comp_comp_monitor/14/2322

Kosta 24 hiljade dinara i mislio sam da predjem sa mog samsunga t220 na ovaj model tft-a pa me interesuje da li neko moze da mi kaze nesto o ovom modelu.I ima li neka bolja 24-ka led za nekih maksimalno 250 eura?Ono sto sam video u jednoj nasoj radnji kada je isao isti hd materijal da je bolja slika na led monitorima nego na obicnim tft monitorima.
E sad treba mi neko misljenje i ljudi koji koriste led monitore,znaci njihovo licno iskustvo.Inace monitor mi treba za svakodnevnu uopstenu upotrebu.Za gledanje filmova,igranje igrica i surf netom.

21.5"

Evo posle nedelju dana koriscenja, moram da kazem da sam zadovoljan sa Samsungom XL2370, na defaultu jeste sve previse bljestavo, ali se to lako sredi kroz menu monitora bez gubljenja "zivosti" boja.

Vrh Dno