Šta je novo?

LED Fi - LTE u sijalici

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Ovo je pre pola godine sa TED-a:

TED talk: Wireless data from every light bulb

What if every light bulb in the world could also transmit data? At TEDGlobal, Harald Haas demonstrates, for the first time, a device that could do exactly that. By flickering the light from a single LED, a change too quick for the human eye to detect, he can transmit far more data than a cellular tower -- and do it in a way that's more efficient, secure and widespread.

http://3g4g.blogspot.com/2011/08/ted-talk-wireless-data-from-every-light.html

Haas-TED2.jpg

iako ovo izgleda kao odlicna ideja, jos bolje bi bilo da se podaci ne prenose svetloscu nego da se iskoristi postojanje milijarde sijalicnih grla ali tako da se LTE pico bazne stanice ugradjuju u obicne LED sijalice sa E27 grlom!

LED lampe nemaju nikakvo zracenje, dakle ne bi smetale LTE-u, pored toga u plasticnom kucistu LED lampe ima dosta mesta za elektroniku i eventualno cak i bateriju!

led-light-bulb.jpg

sta vi mislite o ovome? koji bi eventualni problemi bili?

Svaka prostorija - jedna "sijalica", naravno ako je cena 20 - 30 € komad, nema problema. Najveći problem kako ubediti proizvođače uređaja da ugrade i ovu vezu pored svih ostalih (WiFi a/b/g/n, Bluetooth, ...).

Ovo lici na nemacke careve koji su iz *******cije resili da lepljivu traku pretvore u prostor za skladistenje podataka, uzeli industrijski laser i topili lepak po lejerima. I na njihovo zaprepascenje, doslo je do toga da su na jednu rolnu mogli da smeste vise gigabajta nego na tadasnje hardove :) Sta li su tek mogli da urade sa vecim pakovanjima? Ehhhh :)

Svaka prostorija - jedna "sijalica", naravno ako je cena 20 - 30 € komad, nema problema. Najveći problem kako ubediti proizvođače uređaja da ugrade i ovu vezu pored svih ostalih (WiFi a/b/g/n, Bluetooth, ...).

ja sam bas mislio na novi 4G aka LTE - IP je, ima sve karakteristike WiFi-ja ali isto tako postoji u nekoliko "dimenzija": od baznih stanica sa dometom od nekoliko kilometara do pico varijanti "za po kuci". ionako sad vec mobilni operateri koriste mini relejne/pico bazne stanice kad imaju problema sa pokrivanjem urbanih delova.

i kada ta sijalica crkne posle 3-4 meseca, šta onda, opet iskeširati 20-30 € :d
- ili možda neko naivno veruje da će im životni vek biti duži od trocifrenog broja sati

A kako resiti upload? Na standardni nacin ili ce i telefon da ima LED-Fi transmiter. Drugi problem koji ovde vidim je mesanje vise kanala. Recimo da imamo jednu sijalicu u prostoriji i 20 prijemnika gde svaki vuce neki drugi sadrzaj. Bandwidth bi se podelio na 20 kanala?
Sta ako se kreces i prelazis iz zone jedne sijalice u zonu druge sijalice. Da li refleksija moze da stvara probleme?
OK mi je primena za automobile. Npr.. kada vozac ispred tebe pusti gas, nemas nikakvu vizuelnu informaciju da on u stvari usporava. Isto tako, bilo bi moguce napraviti sistem za kretanje po gradu gde bi vozila odrzavala brzinu i rastojanje tako sto bi medjusobno komunicirali.

i kada ta sijalica crkne posle 3-4 meseca, šta onda, opet iskeširati 20-30 € :d
- ili možda neko naivno veruje da će im životni vek biti duži od trocifrenog broja sati
LED sijalice imaju radni vek od preko 30.000 sati - u svakom slučaju može se lako odvojiti LTE modul od samih LED lampi.
A kako resiti upload? Na standardni nacin ili ce i telefon da ima LED-Fi transmiter.
kakav upload?

Drugi problem koji ovde vidim je mesanje vise kanala. Recimo da imamo jednu sijalicu u prostoriji i 20 prijemnika gde svaki vuce neki drugi sadrzaj. Bandwidth bi se podelio na 20 kanala?
koliko sam razumeo LTE je baš dobar iz tog razloga što ima finu granulaciju kanala, mislim na 5MHz tako da "gužva" trebala da bude manja nego kod postojećih tehnologija.

EDIT: sad sam tek skapirao da ti komentarišeš LED Fi :)
ne pričam o LED Fi već o stavljanju LTE pico baznih stanica u telo LED sijalice. Dakle da se podaci ne prenose putem svetlosti kao kod (LED Fi) već "običnom" LTE tehnologijom. Da se sijalice iskoriste kao "repetitori" za LTE mrežu.

Poslednja izmena:
LED sijalice imaju radni vek od preko 30.000 sati - u svakom slučaju može se lako odvojiti LTE modul od samih LED lampi.

kakav upload?

koliko sam razumeo LTE je baš dobar iz tog razloga što ima finu granulaciju kanala, mislim na 5MHz tako da "gužva" trebala da bude manja nego kod postojećih tehnologija.

EDIT: sad sam tek skapirao da ti komentarišeš LED Fi :)
ne pričam o LED Fi već o stavljanju LTE pico baznih stanica u telo LED sijalice. Dakle da se podaci ne prenose putem svetlosti kao kod (LED Fi) već "običnom" LTE tehnologijom. Da se sijalice iskoriste kao "repetitori" za LTE mrežu.

da je to tako jednostavno i nezavisno od variranja napona u mreži i komponentama računara ne bi bio potreban jednosm. napon, kao ni modemima za net i stotinama drugih uređaja koji rade na jednosm. naponu

^ vec sad imas LED sijalice sa WiFi tako da je definitivno izvodljivo staviti AC/DC u telo sijalice i svu elektroniku + antenu za WiFi

Vrh Dno