Šta je novo?

Leadtek WinFast GTX 560 Ti GDDR5 problemi sa temperaturom

aco10

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
620
Kupio sam kartu pre 10 dana (bez garancije) od jednog clana foruma, i pre 2-3 dana poceli su da se javljaju problemi sa temperaturom. GPU-Z mi pokazuje temperature dok se igram izmedju 90 i 100 stepeni :( . Napon ide izmedju 0.9500 i 1.0120 V. Koliko su ova ocitavanja pozdana i tacna? Isto mi pokazuje i Aida i Afterburner. Napominjem da je ptvih 7 dana temperature nisu prelaile 80 stepeni. E sad, predpostavljam da sam ja nesto zabrljao, a vi mi recite sta je od ovog najverovatnije:
1) overklokovao sam (Leadtek-ovu) karticu (MSI-jevim) Afterburnerom. dizao sam takt do 890 za GPU i 2100 GDDR. Napone nisam dizao, ali sam cesto cackao oko ventilatora brzine. Zanimljivo da ventilator nije hteo da mi respond-uje posle nekog vremena (na 75% su cuje ko mlazni avion tako da znam kad je na toliko po sluhu kad ga dignem na slajderu). U igrama se takodje ne cuje da dize brzinu znacajnije
2) U afterburner-u sam se igrao sa onom krivom za Fan speed u zavisnosti od temp. i nisam znao kako da ge vratim na predjasnje stanje
3) iz napajanja mi ide jedna 4-zilna grana sa 2 6-pin konektora - i ja sam ih oba prikljucio na kartu. Da li mozda treba po jedan sa 2 razlicite grane?
4) koristio sam neki program koji omogucava da kartica ne throtluje, jer mi je obarala taktove cak i kada sam bio u igrama
5) U BIOS-u ploce mi je podesen Cool&quiet na silent profile, ne znam da li to ima veze. Konfiguracija je iz potpisa.
Posle toga sam sve izbrisao i uninstalirao, i presete i ocistio registry, ali problem ostaje. Molim vas pomagajte :)

Ako već klokuješ onda isključi cool&quiet,odnosno stavi na high performance ili štaveć.
Deinstaliraj Afterburner pa ga instaliraj ponovo,to bi trebalo da vrati sve postavke na default.
Imaš odličnu grafulju što je uopšte klokuješ,šta to nemože da tera?

Iskljucio Cool & quiet, reinstalirao afterburner, no joy , temperatura i dalje 100 C :(
Drajver 275.33, afterburner 2.1.0. I dalje ne reaguje kad mu preko afterburner-a zadam komandu za povecanje Fan speed-a. Cini mi se da se i ona kriva nije resetovala, ne znam kako .
Od igara nece Mafia II, Crysis warhead, Shogun 2, The Witcher 2. Sta znam, sumnjam da je procesor preslab na 2.1 GHz

Probaj da skines kuler i naneses opet termalnu pastu, kad vec nije u garanciji

Probacu, koja pasta je najbolja? Nelogicno mi je da do paste, radila je ok do pre par dana cini mi se, pre ce biti da sam nesto zezno... Jel iam negde neki pouzdan tutorijal za to da znate?

Cemu menjanje paste ..

Skini Driver Sweeper i obrisi kompletno sadasnji drajver za kartu. Obrisi kompletno i AfterBurner (kazi da ne sacuva podesavanja kao da ne zelis upgrade pri brisanju) i sva ostala cudesa koja si instalirao. Kada to odradis onda ponovo stavi novi drajver i novi AfterBurner pa vidi da li je sve u redu.

ne verujem da je softverski problem. jednostavno, hladjenje na referentnim GTX560Ti nije bog zna sta i jos kada se dodaju ove vrucine...i ja mislim da bi valjala promena paste i da se proveri da li kuler dobro naleze i tu sta uradis uradio si. mislim da na drugi nacin i ne mozes da snizis T, stavise, kako ide leto bice sve gore.

Hmmm... Reinstalirao drajver po OCz - ovom upustvu, stavio dodatni fan u liniji sa CPU-om (iznad GPU-a) u pogon da izduvava vazduh iz kucista (bio je iskljucen sa ploce), otvorio stranicu, sad mi se cini da povecava broj obrtaja u toku rada kad se zagreje, ali i dalje je vruce - peak-uje na 92-3 C, radi na oko 85 C posle 10 min Crysis 2. Ja sam citao da su ove karte hladne, jesu ovo normalne temperature?

Koja pasta :)? Noctua?

P.S. Fan i dalje ne reaguje na promenu brzine u reinstaliranom Afterburner-u, ranije je reagovao :/... da probam sa nekom beta verzijum Afterburnera, 2.2.0 beta... koja je vec najnovija :)?
Nije valjda kontroler na grafi crko :(...

Ono "beta" znači da je softver u drugoj fazi testiranja > batali,deinstaliraj skroz afterburner tebi je procesor usko grlo a ne grafička.
Ostavi samo najnoviju verziju NV drajvera nek on sam reguliše VGA fan.Temperature mi izgledaju visoke ali mozda je to OK za taj model grafičke sa tim hladjenjem.

Procesor ovde jeste usko grlo pogotovo na manjoj rezoluciji kao njegovoj. Ali temperature su nenormalne ako idu preko 90c, GTX 560 nije "hladna" karta to sve zavisi od hladjenja na njoj, ukoliko je neko bolej nereferentno hladjenje bice "hladna".

Probaj da promenis pastu, stavi koju god hoces sam oej nanesi kako treba.

Poslednja izmena:
Sada je solidno toplije vreme nego pre 10tak dana, to moze da bude uzor za par stepeni vecoj temperaturi. Ja koliko kapiram temp. ti sada jeste za preko 10C veca, ali to je kada je fan na auto, a ranije si i sam stavljao fan na odredjeni % RPM ?

P.S. Fan i dalje ne reaguje na promenu brzine u reinstaliranom Afterburner-u, ranije je reagovao :/... da probam sa nekom beta verzijum Afterburnera, 2.2.0 beta... koja je vec najnovija :)?
Nije valjda kontroler na grafi crko :(...

Mislis ti pomeras slajder i ides apply ali ne cujes da fan radi nesto brze i sa strane ti ne pokazuje da je povecao RPM ? U tom slucaju mozda je neki konflikt izmedju onog profila sto si pravio da sam poveca fan na odredjenoj temperaturi i ovog manuelnog setovanja. Obrisi skroz sadasnji AB i instaliraj novi, poslednji.

Poslednja izmena:
Prvo da vam se zahvalim puno svima na brzoj pomoci ! Stvarno svaka cast :happy::happy::happy::happy:

deinstaliraj skroz afterburner tebi je procesor usko grlo a ne grafička.
Ostavi samo najnoviju verziju NV drajvera nek on sam reguliše VGA fan.Temperature mi izgledaju visoke ali mozda je to OK za taj model grafičke sa tim hladjenjem.

Probaao sam ovo, i dalje ne vredi, kad se deinstalira AFB temperature idu do 95 C. Ne znam za te temperature koje su normalne pa zato i pitam, u testovima po sajtovima u full loadu ne prelaze 76 C (a ni meni nisu u pocetku)

Procesor ovde jeste usko grlo pogotovo na manjoj rezoluciji kao njegovoj. Ali temperature su nenormalne ako idu preko 90c, GTX 560 nije "hladna" karta to sve zavisi od hladjenja na njoj, ukoliko je neko bolej nereferentno hladjenje bice "hladna".

Probaj da promenis pastu, stavi koju god hoces sam oej nanesi kako treba.

Na nekim sajtovima (Linkovi sa pocetka threada o ovoj kartici) opisivali su ovu referentnu kartu kao izezetno dobru po pitanju hladjenja. Ili sam ja nesto pogresno procitao. Ako se ja ne varam ovo je referentni Nvidijin dizajn, to je Leadtek samo dobio i zapakovao, tj. nalepio svoje nalepnice. Mene zanima vase misljenje o ovoj kartici (s' obzirom da je, jeli, ipak Leadtek), da li je krshina ili ista kao ostale (mislim na naponski jedinicu, kondezatore, memoriju na njoj itd...).

I da li bi mi recimo Phenom II 965 BE na ovoj ploci doneo ikakvo poboljsanje u igrama?

Sada je solidno toplije vreme nego pre 10tak dana, to moze da bude uzor za par stepeni vecoj temperaturi. Ja koliko kapiram temp. ti sada jeste za preko 10C veca, ali to je kada je fan na auto, a ranije si i sam stavljao fan na odredjeni % RPM ?

Mislis ti pomeras slajder i ides apply ali ne cujes da fan radi nesto brze i sa strane ti ne pokazuje da je povecao RPM ? U tom slucaju mozda je neki konflikt izmedju onog profila sto si pravio da sam poveca fan na odredjenoj temperaturi i ovog manuelnog setovanja. Obrisi skroz sadasnji AB i instaliraj novi, poslednji.

Pod poslenji mislis na 2.2.0 beta 3? Posto je trentno instaliran poslednji zvanicni... Graficka je ranije drzala dobru temperaturu setovana na auto - nikad nije prelazilo 80 C (po podatcima iz GPU-Z). Kad sam instalirao Afterburner cisto provere radi koliko je bucna kartice, igrao sam se sa onim slajderom koji mi dozvoljava opsege promene izmedju 40 i 75% maksimalnog broja obrtaja. I na 40 on se ne cuje, a na 75 kao mlaznjak da je u kucistu. Bukvalno svaku promenu po 5% kad kliknem na apply sam cuo. I onda pre 4 dana kartica mi potpuno otkaze poslusnost afterburneru... reinstal 3 puta, ali opet nece. Jos jedn zanimljivost je da mi na fan tachometar grafiku konstantno pokazuje 0 RPM, tek ponekad peak-uje na neku vrednost. Gde AFB na hard disku sotre-uje profile, da ja to probam rucno sve obrisati?

Inace u sobnoj temperaturi nije problem, ona je konstantna manje vise ovih dana

Pala mi na pamet jos 2 pitanja: Da li postoji alternativa MSI Afterburner-u, i da li bi mi pomoglo flash-ovanje BIOS-a? Promenicu pastu svakako cim uhvatim vremena. Ako imate neki link sa fotografijama kako se to radi bilo bi super ;)

Ma nikakvo menjanje BIOSa, paste i ostalo. Pastu mozes da promenis cisto reda radi, ali to nema veze sa ovim tvojim problemom. Nesto je ocigledno do samog softvera.

Alternativa AB-u je eVGA Precision (samo za nVidia kartice), moze njega da probas. Kao sto rekoh, vidi da ocistis sve sto trenutno ima veze sa AB, profilima, sacuvanim podesavanjima itd. tako da kada uradis novu instalaciju (i da slobodno stavi taj Beta 3, i ja isti trenutno koristim) sve budu na nuli tj. default. Slajder ili u AB-u ili u Precision-u mora da radi i mora da ti omoguci da mozes i sam manuelno da namestas brzinu ventilatora. Meni se cini da se tu nesto upucalo sa tim nekim profilima sto si pravio, ili kao gora (najgora) opcija da je nesto prslo na samoj karti pa da ne radi PWM.

Na nekim sajtovima (Linkovi sa pocetka threada o ovoj kartici) opisivali su ovu referentnu kartu kao izezetno dobru po pitanju hladjenja. Ili sam ja nesto pogresno procitao. Ako se ja ne varam ovo je referentni Nvidijin dizajn, to je Leadtek samo dobio i zapakovao, tj. nalepio svoje nalepnice. Mene zanima vase misljenje o ovoj kartici (s' obzirom da je, jeli, ipak Leadtek), da li je krshina ili ista kao ostale (mislim na naponski jedinicu, kondezatore, memoriju na njoj itd...).

I da li bi mi recimo Phenom II 965 BE na ovoj ploci doneo ikakvo poboljsanje u igrama?

Ne znam kakvo je hladjenje, ja sam sam onapisao da ove nereferentne GTX 560 Ti koje obicno imaju solidne kulre vaze za hladnije karte. A za referentnu nemam pojma, ako kazu na Anand-u da je dobro hladjenje trebalo bi da je tako.

Doneo bi Phenom II X4 poboljsanje svakako.

- Probao sam EVGA precision - bez uspeha :(
- Probam na Visti (imam 2 OS-a na kompu) sa afterburnerom 2.2.0 beta 3 i sa najnovijim drajverima - nece
- Probam na Visti opet sa nekim starijim drajvetima 270.61 - opet nece (stim sto na visti kad pustim 3d mark ide do 80 C, to ne prelazi)
Sto po mom nekom skromnom kompjuteraskom znanju kazuje da da nije problem u softveru
Dakle ispravite me ako gresim, ali mislim da postoje 2 mogucnosti - zapucao BIOS, ili harverski kvar...

Cudna mi je sledaca stvar - Ukljucim AB i preko On-screen display servera pratim temperature, kad temperatura dodje do 75C cuje se vent da zavergla jedno 20 sekubdi, smanji temperaturu na 65C. Potom se ona opet povecava do 81C, da bi vent opet reagovao i oborio temperatru za 3-4C, pa opet utihnuo... i tako 2-3 puta, i dodje do 93C. Ovo se sve dogadja dok igram Crysis 2, u rasponu od cca 10 min. Totalno ne mogu da mu uhvatim logiku, ako je crkao fan controler chip, kontam da do tih kratkotrajnih povecanja brzine ne bi ni dolazilo, nego bi RPM bio zakucan.

Sumnjao sam i na to da nisu temperaturna ocitavanja dobre, ali kad pipnem hladnjak po mojoj gruboj proceni temp. je onakva kako u tom trenutku pise na ekranu. A dok je temperatura 90 C kad drzim ruku na centimetar od ventilatora osecam kako izduvavava hladan vazduh. Bas, bas cudno...

Gurni sondu unimetra u grafu*rebra hladnjaka sto blize samom cipu*, pazi da je na zakacinje ventilator i izmeri realnu temperaturu.

Ubaci novi windows pa vidi shta se deshava moguce da su neki tripovi u registry, i proveri pastu obavezno...

Popravio. Izvadio karticu i z kucista, malo je cackao (ne znam ni ja sta sam uradio), vratio u kuciste, sad radi. Boze svasata. Glupi gremlini :/

GTX 560 obrni ,okreni i sa non referentnim i referentnim stock coolerom je hladna karta.
GF104/GF114 su odlicni chipovi,hladniji a temperatura je proporcionalna potrosnji tako da
se tu svaka prica o disipaciji zavrsava .
Te temperature koje si imao su nenormalne bilo kakvi uslovi da su!
Definitivno je bio neki bug,ili slab kontakt ,zaprljan PCI-E i sl..
Ima mnogo mogucnosti sta je moglo da bude uzrok.
Drago mi je ako je sad sve u redu.

Evo samo da se jos jednom zahvalim svima koji su pritekli u pomoc.

Mislim da je problem incace bio u onom cetvoropinskom kontaktu koji vodi struju iz graficke u ventilator. Ne stoji bas najbolje, i nije fabricki najsrecnije resen (kratak kablic koji jedva da stize od ventilatora do konektora, i uz to los konektor). Ako se tome doda da sam jednom prilikom overklokovao na 950 i memoriju na 2150 MHz a da sam vent ostavio manualno zakucan na 40%, bice da je doslo do pregrevanja, sto je prouzrokovalo sirenje plastike na konektoru i njegovo ispadanje (jednog od 2 kontrolna pin-a). Samo hvala dragom bogu sto mi nije crkla karta kad je isla na 105 C :D

Inace ja moram da priznam da sam bio prijatno iznenadjen kad sam skinuo masku ventilatora onim sto sam video. Buduci da je Leadtek ocekivao sam ispod neki tezak krsh, ali je samo hladjenje jako kvalitetno uradjeno sa besprekornom zavrsnom obradom, bakarni heatpipe-ovi koji lepo nalezu na debela aluminijumska rebra, a ispod svega debela limchina od jedno sigurno 3mm koja prekriva KOMPLETNU kartu. Mnogo je pozitivniji utisak ostavilo nego Cooler Master Hyper 212+ koje sam nedavno pazario, a izgleda kao najobicniji Kinez. Uz to je kartica izuzetno tiha u normalnom radu i ima solid kondezatore i uopste odaje utisak kvalitetnog proizvoda. Moje prepoke

Sve ovo pisem jer sam bio jaaaako skeptican kada sam je kupovao, pa ako se takodje jos neko dvoumi da mi pomognem u odluci ;).

BTW, cisto informativno, sta znaci kad kazete da je karta "hladna" :)? Sta to tacno podrazumeva, koji raspon temperatura? Mislim da ako je ovo hladna karta ne bi na 40% obrtaja ventilatora dostizala 100C (dok je bila pokvarena), ili mozda gresim? Inace mi radi na 65% obrtaja - 65 C (custom profilom koji linearno povecava za svaki stepen celzijusa po jedan procenat RPM-a), sto je ipak na kraju prilicno bucno. A kad se pusti na auto drzi na oko 75C i na 55% RPM

Moja nije Ti ali ne bi trebalo da se razlikuju temperature nesto.

Prilozi

• opterecenje 560.PNG
    opterecenje 560.PNG
    232 KB · Pregleda: 78
Hmmm... meni odkad sam popravio kartu nikad ne idu temperature preko 80 C, ni na auto, ni na manual podesavanjima ventilatora. Jako cudne te "bregove" ima taj tvoj temp grafikon, meni se se to ne desava :). Hocu reci grafik mi je nekako linearniji. A takodje mi ne radi fan tachometar grafikon, uvek je zakucan na nulu :(

A jako me nervira ovo obaranje takta! Grrr. To na mojoj dobroj staroj 8800 GT nije bilo, a svejedno se nije cula u radu

Poslednja izmena:
Nema veze sutar ide na reklamaciju pa neka oni vide sta je sa njom.

Nazad
Vrh Dno