Šta je novo?

Leadtek WinFast A310 FX5600

MZ

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
604
Skoro sam menjao racunar i sada imam neke probleme ali neznam sta tu nije uredu, naime imao sam XP1700+, 512Mb RAM-a i Gainward Gf2 TI, a sada sam uzeo XP3000+ Barton, 1Gb RAN-a i gore pomenutu graficku, ali mi sada Tomb Raider strasno secka u rezoluciji 800x600 sa najminimalnijim detaljima ide od 5 do 10 frejma, dok sa starom konfiguracijom sam bez problema istu igru startovao sa 1024x768 sa full detaljima ili u 128x1024 sa srednjim detaljima i nije mi uopste seckala isla je skroz glatko, dok recimo GTA Vice City sa starim racunarom sam jedva igrao u rezoluciji 1024x768 u 16bit paleti boja, a sada tu igru startujem u 1600x1200 u 32bitnoj paleti pa mi sada tu nista nije jasno, a temperatura graficke mi ide izmedju 68 i 78 stepeni, a procesor oko 40 neznam dali je visoka temperatura uzrok ili nesto sasvim drugo, pomagajte.
Pozdrav.

Prvo pogledaj da ti nije slucajno ukljucen AA/AF u drajverima.
Ne znam koji je Tomb Raider u pitanju (sumnjam da je ovaj najnoviji jer sa GF2 Ti ne bi ni radio maltene), ali mi sve lici na neki konflikt drajvera ili ti optimizaciju istih za novije naslove. Ja sam na jednoj masini imao problem da Detonatorima >43.45 koji uopste nece da pokrenu Medal OF Honor, a hoce njegov Expansion pack koji je izasao godinu dana kasnije. Dakako vracanje na 40.72 ili sl. je resilo problem, ali to nije posao, kapiras. U principu bi trebalo da nove kartice sa novim drajverima bez problema teraju sve "starije" igre, ali zbog silnih optimizacija za aktuelne naslove i 3D testove, to nazalost nije uvek tako.
Naravno, zavisi i da li je problem samo do TR ili ne?

...

valek, proverio sa AA/AF i oni su iskljuceni, a inace u pitanju je TB 6 znaci najnoviji a isto se desavalo i sa drajverima koji su dosli uz karticu 44.67 pa sam zbog toga i stavio ove novije 45.23 neznam ima li smisla vracati se na neke jos starije od onih koje sam dobio uz karticu. Inace generalno mi racunar radi sporije nego predhodni sto je nebulozno obzirom na promenjen procesor, memoruju i graficku mislim da je tu nesto drugo posredi ali neznam sta?
Pozdrav.

MZ je napisao(la):
Skoro sam menjao racunar i sada imam neke probleme ali neznam sta tu nije uredu, naime imao sam XP1700+, 512Mb RAM-a i Gainward Gf2 TI, a sada sam uzeo XP3000+ Barton, 1Gb RAN-a i gore pomenutu graficku, ali mi sada Tomb Raider strasno secka u rezoluciji 800x600 sa najminimalnijim detaljima ide od 5 do 10 frejma, dok sa starom konfiguracijom sam bez problema istu igru startovao sa 1024x768 sa full detaljima ili u 128x1024 sa srednjim detaljima i nije mi uopste seckala isla je skroz glatko, dok recimo GTA Vice City sa starim racunarom sam jedva igrao u rezoluciji 1024x768 u 16bit paleti boja, a sada tu igru startujem u 1600x1200 u 32bitnoj paleti pa mi sada tu nista nije jasno, a temperatura graficke mi ide izmedju 68 i 78 stepeni, a procesor oko 40 neznam dali je visoka temperatura uzrok ili nesto sasvim drugo, pomagajte.
Pozdrav.

Koja je ploca u pitanju, i RAM? Jesi li zadrzao staru plocu?; ako jesi onda moras da reinstaliras OS. Za graficku proveri voltazu u biosu, i dal li ta maticna koju imas podrzava 8X AGP i napajnje.

Pveri bre neke druge igre. Tomb Raider je krsh neopevani kako po pitanju kvaliteta same igre tako po optimizaciji endzina !!! To g**no radi kako mu se cefne bez ikakve veze sa hardverom u masini. Uzas !

...

srdjan_r,
zadrzao sam staru plocu Abit NF7-S rev 1.1 podrzava 8x AGP, memorija je 2x512Mb Kingston VR PC333 CL2.5 ECC, a sto se tice OS-a preinstalirao sam Windows i prvo stavio Win2000 pa se ovo desavalo, zatim sam skinuo Win2000 i stavio XP medjutim nista se nije promenilo, napajanje je Chiftec Dragon 340W, voltazu cu proveriti kasnije kad budem resetovao racunar sada stvarno neznam, a kolika bi voltaza trebala da bude?

OptiPlex,
u principu nije samo Tomb Raider u bitanju, iako se upotpunosti slazem sa tobom oko nje, nego kao sto sam rekao ceo racunar mi sada radi strasno sporije nego ranije, Tomb Raider je samo jedan od primera.

Dali je moguce da racunar radi sporije ako je napajanje slabo, posto u racunaru imam jos DVD rezac, CD rezac, 2 HDD-a jedan SATA od 80Gb a drugi ATA od 40Gb, tu su jos modem, flopy i 6 ventilatora 80x80mm. kao i pomenuti procesor, memorija i graficka. Moram pomenuti i da mi racunar radi stabilno i to po nedelju dane bez gasenja, ali sporije nego stara konfiguracija koja se razlikovala od ove samo u procesoru, memoriji i grafickoj (AMD XP1700+, 2x256Mb PQI PC333 i Gainward Gf2 Ti ViVo GS).
Pozdrav.
P.S. Sto se Tomb Raider-a tice primetio sam jos da se posle nekih 15min. igranja pojavi plavi ekran na trenutak i resetuje mi racunar, tako da nestignem da procitam sta ispise na tom plavom ekranu kao gresku, inace u svim drugim igrama i programima mi radi stabilno kao sto sam rekao.

Re: ...

MZ je napisao(la):
posto u racunaru imam jos DVD rezac, CD rezac, 2 HDD-a jedan SATA od 80Gb a drugi ATA od 40Gb, tu su jos modem, flopy i 6 ventilatora 80x80mm. kao i pomenuti procesor, memorija i graficka.

Sta ti radis? :beat:
Elem, onda, taj Maxtor od 40GB nikako ne sme da bude na istoj grani sa CDRW-om, u stvari na secondary granu ces staviti rezace. Napajanje, uf, toliko uredjaja, treba ti dosta jace. :D

MZ je napisao(la):
posto u racunaru imam jos DVD rezac, CD rezac, 2 HDD-a jedan SATA od 80Gb a drugi ATA od 40Gb, tu su jos modem, flopy i 6 ventilatora 80x80mm. kao i pomenuti procesor, memorija i graficka.

Sta ti radis? :beat:
Elem, onda, taj Maxtor od 40GB nikako ne sme da bude na istoj grani sa CDRW-om, u stvari na secondary granu ces staviti rezace, ako ih vec nisi tako stavio. Napajanje? Uf, toliko uredjaja, definitivno ti treba jace. :D

Par konstatacija. Chieftec 340W napajanje u zavisnosti od toga kada je kupljeno moze biti odlicno, a moze biti i ispod svog nekog renomea koga kao ima (ukoliko je kupljeno u zadnjih godinu dana).

Naime prica se da cak i 420W Chieftec napajanja nisu kao sto su bila (a recimo sadasnji 300W je Chieftec je katastrofa po broju reklamacija). Jedino Chief. napajanje koje se kod nas moze naci i za koje ljudi kazu da je ok. je 460W with EPS-12V for Dual Xeon with 2xFans (dilerska 98€).
Napone proveri pod obavezno i onda ce ti biti jasno kakvo napajanje imas. Buduci da NF7 ima dodatni 4-pinski konektor 5V napon ne bi smeo ni slucajno da bude ispod tih 5V. Pitanje je i kako 12V grana izdrzava sve te uredjaje. Ako ti je kojim slucajem oko 11.7V to je vec znak za uzbunu. 11.85V moze da se tolerise, ali nekih 11.65V - tesko.
Dalje, pod preetpostavkom da si posle instalacije OS-a stavio odgovarajuce NForce drajvere, dodje mi da posumnjam i na SATA konekciju. Ako je na prethodnom racunaru nisi koristio, mozda ti se javio neki problem sa istom. Procesljaj forum, nije bilo malo problema sa tom plocom i SATA kontrolerom. Pogledaj i kako ti se prijavljuje disk na primarnom IDE kanalu.
I za kraj, ali ne manje bitno - iskljuci (ako mozes) ECC.

...

napajanje je kupljeno pre dve godine, a naponi su mi sledeci:
+5 je 5.05
+12 je 11.92
-12 je -12.20
-5 je -5.15
sto se SATA diska tice on je bio i na prosloj konfiguraciji, a ECC na memoriji je iskljucen. Diskovi su vezani na primarnoj grani je HDD od 40Gb kao master, a na secundarnoj kao master je DVD rezac a kao slave je CD rezac. NForce drajveri su 2.03 koje sam koristio i ranije.
Srdjane amaterski se bavim video obradom (prebacivanjem VHS kaseta na DVD i DivX), a kad sam vec kod toga i tu je primetno sporiji, naime na starom racunaru DivX je radio oko 20-24 frejma a sada nekih 7-10 frejma u sekundi u Virtual Dub-u, a Premier sada jedva i da moze da sazvace video materijal.
Pozdrav.

...

zaboravi da napomenem da mi je skor u 3D Marku 2001SE 9125, sto je daleko ispod kartica FX5600, ovde na benchu sam procitao test gde se vrte cifre od oko 11500 u 3D Marku.
Pozdrav.

...

ajde ljudi, pomagajte dajte neki savet sugestiju u cemu je problem, ja stvarno vise neznam sta je u pitanju pokusao sam sve zivo i nista.
Pozdravc

Hm, evo ti mog saveta:

Sve lepo povadis iz tog dragona, ostavis sistemski disk i cdrom. Onda instaliras XP Pro. Proveris kako radi sustav pa dodajes komponentu po komponentu.

P.S. Kada sam rekao povadis sve mislio sam i na PCI karte koje nisu esencijalne (modem, mrezna, TV tuner, zvucna...)

...

Paradigma, hvala na savetu nisam se setio za to, sve druge kombinacije sam isprobao a to mi nije palo na pamet. Probacu ovih dan samo da oslobodim racunar, pa javljam rezultate.
Pozdrav.

MZ je napisao(la):
zaboravi da napomenem da mi je skor u 3D Marku 2001SE 9125, sto je daleko ispod kartica FX5600, ovde na benchu sam procitao test gde se vrte cifre od oko 11500 u 3D Marku.
Pozdrav.
Ja ne znam sta je Max radio i koje je tweakove koristio ali ja vise od 11000 sa 360/560 clockom nisam uspeo da izvucem, dok u 3D Marku 2003 sam izvlacio oko 2800.
Kartica je Abit Siluro GeForce FX5600 TDR128 MB, ploča EpoX 8RDA+, procesor je TBred 2300 Mhz @220 FSB, memorija Corsair XMS3200 LL Twinx 512MB.
Sa TBredom ide oko 11000, a sa Bartonom 2500+ @2.3Ghz oko 11300

Vrh Dno