Šta je novo?

Leadtek 8800GT 512mb brljoke

• Začetnik teme Začetnik teme Codex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Codex

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2002
Poena
619
pozdrav,

doticna kartica je od jednom pocela da brlja, u dos-u izbacuje plave linije i neke karaktere. da li se neko susretao sa slicnim problemom, sta je u pitanju i da li postoji popravka?

hvala unapred!

Kartica ti je izgleda otisla u vecna lovista. Slican slucaj sam imao sa 6600GT kada je poceo da baca linije i defekte po ekranu.

Pokusaj da smanjih klokove na kartici, mada sumljam da ce biti ikakvih poboljsanja.

sta je sa ovim grafama, samo padaju ko muve..
kad budes siguran da je bacas, stavi je u rernu kao zadnji pokusaj..🙂
pozz

Kartica ti je izgleda otisla u vecna lovista. Slican slucaj sam imao sa 6600GT kada je poceo da baca linije i defekte po ekranu.

Pokusaj da smanjih klokove na kartici, mada sumljam da ce biti ikakvih poboljsanja.

to je najmanji problem, ako mi nema druge, malo cu mu zavrnuti diznu 🙂

nemoj mene da pitas za rerna sistem, nadji temu celu, tu ces da procitas sva iskustva..😀

mislis da je mozda hladan lem? kolko stepeni da naguram?

Trebalo bi 200 C, 8 do 10 minuta. Karticu treba da stavis na neku metalnu podlogu (Citaj: aluminijum/alufolija). Prethodno ukloni sve delove sa kartice eg. masku, kuler tako da ostane samo PCB.

e, a prikljucak na kartici je od plastike ?? msm de se gura kabl za monitor, kako se on ne otopi ??

karticu sam juce predao momku koji ima lemilicu na vruc vazduh pa ce je preduvati. ako ne uspe, ode onda u rernu da dobije malo boju 🙂01

200stepeni 8 minuta , a za plastiku ne moras da brines ona se topi tek nakon 14 15 miunuta..

и мени је отишла, али месец дана пре истека гаранције :banana:

kartica je stara 2 meseca kupljena u nemackoj, 2x25e postarina je vec cena placene kartice, tako da ako duvaljka ne odradi posao onda ide u kantaziju

To mi se isto deshavalo pre par godina sa 6600GT, a pre par dana se isto desilo i sa mojom 8800GT.
Da li neko zna gde u Zajecharu ili nekom blizem gradu(Nishu) mogu da odnesem kartice da probamo sa tim lemiranjem kao i koliko ce to da koshta?

Moja matichna je Asus P5KC, ona podrzava Crossfire a mozda i SLI, ali nisam siguran za drugo(ima jedan PCI-E 16x a drugi je 8x slot). Mogu li da koristim ovu pokvarenu 8800GT kao dedicated Physx karticu?

Moze li neko da mi objasni kako bi taj hladan lem mogao da pomogne kod ovakvog problema sa karticom, kada je najverovatnije crkla memorija?

GDDR3 memorijski chipovi koji se nalaze na 8800GT su u BGA pakovanju (Ball Grid Array) i ostvarauju kontakt sa stampanom plocom svojom povrsinom preko kuglica (Slika 1). Pored toga sto ostvaruju elektricnu vezu sa PCB-om, kuglice ujedno sluze da odnose toplotu od BGA chipa.

pc%203252m%20sample%20bga%20joints%20first%20class.JPG

Slika 1. Kuglice ispod BGA cipa.

Ukoliko reflow dijagram nije ispostovan kako treba tokom procesa lemljenja (Slika 2.), tj ukoliko nije dostignuta gornja temperatura, neki od lemova (odnoso kuglica) mogu biti slabi. Nakon nekog broja termckih ciklusa grej-hladi, pali-gasi, siluj grafiku u krizi - izadji iz igre (ovo zadnje vise vazi za GPU) moze se desiti da ti lemovi popucaju (Slika 3.).

graphic1_1.jpg

Slika 2. Pb free reflow dijagram.

BGA%20crack1.jpg

Slika 3. Prekinuti BGA lem

Ne mora da znaci da je memorija riknula, ukoliko pukne samo jedna kuglica na DATA magistrali od memorijskog cipa, podaci koji se upisuju ili citaju u isti ce biti pogresni, i stoga mogu izletati artefakti i brljoke. Slicno vazi i za GPU.

Sto se tice pecenja u rerni, ovo sto govorite o 10 min na 200C, to je totalno pogresno. Obzirom da je sva consumer elektronika jos od davno "zelena", tj. koriste lem bez olova (ROHS :S🙂, 200C jednostavno nije dovoljno (pogledajte ponovo sliku sa reflow dijagramom), jer se Pb free lem topi na oko 230C (sve zavisi od sastava lema), ali za uspesan proces reflow lemljenja je potrebno ispostovati reflow chart. Slicno vazi za Sn-Pb eutekticku leguru, samo 10ak C manje, sto znaci da onih 200C opet nije dovoljno.

Cilj je da se svi lemovi ponovo istope i formiraju dobar spoj, tako da za iole uspesno "pecenje" u rerni bi trebalo ispostovati reflow dijagram sa Slike 2 sto je bolje moguce.

Poslednja izmena:
Da li bi ti mogao to da mi odradish? Platio bih ti naravno.
Ovde u Zajecharu sam se raspitivao, ali niko do sada nije radio hladan lem, ima par njih koji znaju da leme, ali za hladan lem niko nije chuo i kada ih pitam da li bi mogli to da mi odrade gledaju me kao da sam lud.

Ako na mene mislis da ti ispecem grafiku, odmah da ti kazem da ne mogu, jer nemam reflow pecnicu. I ja imam jednu graficku koja mi je presvisnula 1 mesec po isteku garancije (9700Pro AIW), koja mi stoji zapakovana jos od 2004 godine. Pored potrebe za lemljenjem SMD komponenti (SSOP, MLF, QFN i fine pitch QFP), ta grafika mi je razlog zasto imam u planu da napravim reflow pecnicu u DIY izvedbi, ali ona je tek u ranoj ranoj fazi projektovanja. Trenutno kopam i rovarim po netu gde mogu kupiti najvaznije delove, termoparove i infra grejace...

Poslednja izmena:
Ajde molim te javi mi kad to uradish. Imam josh 2 AGP kartice koje prave slichne brljotine na ekranu(6600GT i 7600GT) pa bi mogao da napravish pristojan profit od mene.

Nazad
Vrh Dno